ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Παρέμβαση για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη

Αδιαμφισβήτητη θεωρεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τη σημασία του ευρήματος στον λόφο Καστά της Αμφίπολης και πιστεύει ότι θα αποτιμηθεί ουσιαστικά μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής και της μελέτης των ευρημάτων. Από επιστημονικής, όμως, πλευράς ο ΣΕΑ εκφράζει αντιρρήσεις και ανησυχία. «Ξενίζει ιδιαίτερα» -αναφέρει σε ανακοίνωσή του - «το γεγονός ότι πολιτικοί και ΜΜΕ τοποθετούνται με περισσή σπουδή για τον τάφο, το περιεχόμενό του, το αν είναι συλημένος ή όχι, ενώ σπεύδουν να ταυτίσουν το μνημείο με θρυλικά ιστορικά πρόσωπα. Με τον τρόπο αυτόν παραβιάζεται κάθε επιστημονική δεοντολογία που υπαγορεύει, αν μη τι άλλο, τη συναγωγή συμπερασμάτων μετά το πέρας της ανασκαφής. Είναι σαφές ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν μπορεί παρά να κρατά αποστάσεις από κάθε απόπειρα κατασκευής νέων εφήμερων μύθων ή ενός ακόμη δομικού στοιχείου της εθνικής ταυτότητας μέσα από την πρόωρη ταύτιση του ανασκαπτόμενου ακόμα ταφικού τύμβου με συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα.

Είναι η πρώτη φορά που μια ανασκαφή διεξάγεται με όρους -και χρόνους- τηλεοπτικούς και δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την αγωνία μας για την τυχόν πίεση που υφίστανται οι συνάδελφοι, προσπαθώντας να διεξαγάγουν μια επιστημονικά ορθή και απολύτως τεκμηριωμένη ανασκαφή σε συνθήκες τηλεπαραθύρου. Ο πρωτόγνωρος δε επικοινωνιακός χειρισμός του ευρήματος, με έναυσμα την επίσκεψη του ίδιου του Πρωθυπουργού στην ανασκαφή, που την ακολούθησαν και άλλες επισκέψεις, πρέπει να συνδεθεί μάλλον με σχεδιασμούς που δεν έχουν να κάνουν με το ουσιαστικό ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά».

Και υπενθυμίζει: «Τα σοβαρά ζητήματα της ακραίας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που ταλανίζουν τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, πλήττοντας κατά κύριο λόγο τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία που δεν έχουν την τύχη να συνδέονται με λαμπρές ιστορικές προσωπικότητες ή περιόδους αλλά που εξακολουθούν να χρειάζονται συντήρηση, αναστήλωση, προστασία, φύλαξη και ανάδειξη.

Το νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ που μόλις δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, με τον οποίο, αντί να διατυπώνονται σύγχρονες αρμοδιότητες, συρρικνώνεται η υπηρεσιακή δομή και καταργούνται μονάδες ("downsizing"), χωρίς καν να υπάρχει κάποιο δημοσιονομικό όφελος, προετοιμάζοντας την εκχώρηση της προβολής και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς εκτός Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ("outsourcing"), ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται ο επιστημονικός χαρακτήρας της Υπηρεσίας».

Φεστιβάλ «Εκφραση Αθήνα»

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου πραγματοποιούν για δεύτερη συνεχή χρονιά, από χτες 5 έως τις 11 Σεπτέμβρη, καθημερινά στις 9 το βράδυ, στο θεατράκι της πλατείας Κουμουνδούρου, το Φεστιβάλ «Εκφραση Αθήνα, ο Δήμος Αθηναίων δίνει βήμα σε νέες δημιουργίες», που περιλαμβάνει παραστάσεις θεάτρου και χορού. Το αναλυτικό πρόγραμμα παραστάσεων του φεστιβάλ - που έχει είσοδο ελεύθερη για το κοινό - έχει ως εξής: Σήμερα, Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, χοροθέατρο βασισμένο στο «Σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα» του Λόρκα, με τίτλο «S-Exit», επωνυμία εταιρείας «ο κύβος» με διακριτικό aleajactaest, διάρκειας 50 λεπτών. Κυριακή 7 Σεπτέμβρη, παράσταση συλλογικής χορογραφίας με τίτλο «Ο Διάβολος στην πλατεία Κουμουνδούρου», διάρκειας 60 λεπτών. Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη, θεατρική παράσταση διάρκειας 15 λεπτών με τίτλο «α'» (άλφα με τόνο) και στις 21.30 παράσταση χορού με τίτλο «Ραντεβού» από την ομάδα Κινούμενα Σχέδια. Διάρκεια παράστασης 40 λεπτά. Τρίτη 9 Σεπτέμβρη, «Στον ίσκιο της θυγατέρας», μύθοι και ιστορίες της ελληνικής παράδοσης από την ομάδα «Ονειρόδραμα», διάρκειας 60 λεπτών. Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη, «Faust... εγώ μέσα στον κόσμο που ζω...», παράσταση διάρκειας 75 λεπτών από την ομάδα «4Frontal» και τέλος Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη, «Kassandra, Ενα Συν Ενα Ισον Ενα (1+1=1)» του Sergio Blanco, διάρκειας 60 λεπτών.

Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 27ο, ετήσιο, Συνέδριό της, πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, Παρασκευή 12, Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Σεπτέμβρη. Τόπος διεξαγωγής του φετινού Συνεδρίου η Καβάλα και θέμα του «Ο ιστορικός, θεωρητικός και κριτικός λόγος στον κινηματογράφο». Οι εργασίες του Συνεδρίου θα λάβουν χώρα στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και στο Θερινό Κινηματογράφο «Ζέφυρος».

Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη τριών ανθρώπων που τίμησαν το «λόγο» για τον κινηματογράφο: του Μπάμπη Ακτσόγλου, του Νίκου Κολοβού και του Χρήστου Βακιαλόπουλου, στους οποίους θα αναφερθούν, αντίστοιχα, ο Νότης Φόρσος, ο Γιάννης Σολδάτος και ο Μάριος Παπαγεωργίου. Με το πέρας των ομιλιών, θα προβληθεί η ταινία των Σταύρου Τσιώλη και Χρήστου Βακαλόπουλου «Παρακαλώ, γυναίκες μην κλαίτε» (1992, 89'), ενώ θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τον Αργύρη Μπακιρτζή και τους Dreamers. Τη δεύτερη μέρα, σκηνοθέτες, πανεπιστημιακοί, ιστορικοί και κριτικοί του κινηματογράφου όπως ο Ανδρέας Τύρος, ο Στάθης Βαλούκος, ο Γιάννης Σολδάτος, ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, ο Αχιλλέας Ντελής, ο Ακης Καπράνος, η Γεωργία Βιολιτζή, η Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, ο Τάσος Ρέτζιος, ο Βασίλης Κεχαγιάς και ο Λευτέρης Ξανθόπουλος, θα αναπτύξουν διάφορες πλευρές του θέματος του Συνεδρίου, ενώ το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν του σκηνοθέτη Νίκου Παναγιωτόπουλου με ομιλητές τους Γιάννη Μπακογιαννόπουλο και Γιάννη Σολδάτο. Η βραδιά θα κλείσει με προβολή της ταινίας του Παναγιωτόπουλου «Αθήνα - Κωνσταντινούπολη» (2008, 103').

Τέλος, την τρίτη μέρα, οι σύνεδροι (μέλη των Κινηματογραφικών Λεσχών από όλη την Ελλάδα) θα ξεναγηθούν σε γνωστά και άγνωστα σημεία της Καβάλας. Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 27ου Συνεδρίου - το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με συνδιοργανωτές την Κινηματογραφική Λέσχη, τη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, την Περιφερειακή Ενότητα και το Δήμο Καβάλας - θα προβληθούν ελληνικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, φετινής, κυρίως, παραγωγής. Στις περισσότερες προβολές θα παρευρίσκονται οι σκηνοθέτες και άλλοι συντελεστές των προβαλλόμενων ταινιών, ενώ η είσοδος στο σύνολο των εκδηλώσεων του Συνεδρίου θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πρόσκληση για την επόμενη Μπιενάλε της Βενετίας

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εθνικής συμμετοχής στην 56η Διεθνή Εκθεση Τέχνης της Μπιενάλε της Βενετίας, που θα λάβει χώρα από τις 9 Μαΐου έως τις 22 Νοεμβρίου 2015, απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε ιστορικούς, κριτικούς και θεωρητικούς τέχνης με διεθνή εμπειρία στην οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων, προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την επιλογή της ελληνικής εκπροσώπησης.

Οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν από ad hoc γνωμοδοτική επιτροπή αποτελούμενη από τους: Μαρία Τσαντσάνογλου (ιστορικό τέχνης, Δ/ντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης), Αλέξανδρο Ψυχούλη (εικαστικό, Αναπληρωτή Καθηγητή Τέχνης και Τεχνολογίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Χάρη Κοντοσφύρη (εικαστικό, Επίκουρο Καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), Λήδα Παπακωνσταντίνου (εικαστικό) και Διονύσιο (Ντένη) Ζαχαρόπουλο (ιστορικό και κριτικό τέχνης, καλλιτεχνικό Δ/ντή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης). Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ (http://greeceatvenice.culture.gr), μαζί με τα σχέδια του ελληνικού περιπτέρου (κάτοψη και τομές). Επίσης, κρίνεται απαραίτητο να συνοδεύεται η «πρόταση» από οπτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή, που να παραπέμπει τόσο στα προτεινόμενα έργα όσο και στην παρουσίασή τους στο χώρο του ελληνικού περιπτέρου. Οι προτάσεις πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014 στις 4 μ.μ., στην ακόλουθη διεύθυνση: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών, Ρεθύμνου 1, 106 82 Αθήνα (Γραφείο 106Α, 1ος όροφος).

Προτάσεις μπορούν ακόμη να υποβάλλονται και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση greeceatvenice@culture.gr, το συνολικό, όμως, μέγεθος των ψηφιακών αρχείων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 MB. Για πληρέστερη πληροφόρηση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών / Τμήμα Προώθησης της Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου 1 - Αθήνα, τηλ. 210.8201708, 728, e-mail: artpromotion.det@culture.gr.

43ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Κάνουν ό,τι μπορούν για να φέρουν τον κόσμο στο Φεστιβάλ Βιβλίου, καθώς και το αγοραστικό κοινό έχει μειωθεί και το κόστος για τα περίπτερα είναι τσουχτερό. Φέτος, το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου από σήμερα έως την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένο στο λογοτεχνικό και εικαστικό έργο του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη, θα φιλοξενήσει και το μουσικό φεστιβάλ «Athens Gardens Festival», που διοργανώνεται από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο και θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων του 43ου Φεστιβάλ Βιβλίου, από την Παρασκευή 12 έως την Τρίτη 16 Σεπτέμβρη στις 21:00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ