ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Με... ισοδύναμα μέτρα οι «διορθώσεις»

Με αλλαγές στις εσωτερικές παραμέτρους και με αμετακίνητο τον αρχικό εισπρακτικό στόχο ύψους 2,65 δισ. ευρώ, κατατίθενται στη Βουλή οι τελικές διατάξεις του «Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ), οι οποίες παραδόθηκαν χτες στους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ). Οι όποιες «διορθώσεις» αντισταθμίζονται από την αύξηση του χαρατσιού σε άλλες κατηγορίες του πληθυσμού, ενώ θεσπίζονται νέοι περιορισμοί και κριτήρια σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις που προβλέπονταν με βάση τον αρχικό νόμο.

Ειδικότερα:

-- Καθιερώνεται νέο περιουσιακό κριτήριο, προκειμένου να δοθεί η προβλεπόμενη «έκπτωση» 50%, που αφορά σε λαϊκά νοικοκυριά με εισοδήματα στα όρια της επίσημης φτώχειας. Με τη νέα ρύθμιση μπαίνει πλαφόν στο ύψος της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων στα 85.000 ευρώ για τους άγαμους, στα 150.000 ευρώ για τους έγγαμους με 1 παιδί και στα 200.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με 2 παιδιά, για να ενταχτούν στην έκπτωση. Το περιουσιακό κριτήριο δεν εφαρμόζεται σε νοικοκυριά με 3 ή και περισσότερα προστατευόμενα παιδιά, που μπαίνουν στην έκπτωση εφόσον δεν ισχύουν όσα αναφέρονται παρακάτω σε σχέση με το εισόδημά τους.

-- Διευκρινίζεται ότι τα ήδη υπάρχοντα εισοδηματικά κριτήρια υπολογίζονται με βάση το μεγαλύτερο εισόδημα που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό και τεκμαρτό που επιβάλλει η εφορία με τα λεγόμενα «τεκμήρια διαβίωσης». Με τις νέες ρυθμίσεις ακόμα περισσότεροι κόβονται από τις προβλεπόμενες «εκπτώσεις», καθώς στα κριτήρια που πρέπει να πληροί κανείς σωρευτικά για να ενταχθεί στη σχετική ρύθμιση - πέρα από το περιουσιακό - προβλέπονται και τα παρακάτω: Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να είναι μέχρι 9.000 ευρώ το χρόνο, με «προσαύξηση» 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο παιδί, η επιφάνεια των κτισμάτων που ανήκουν στο νοικοκυριό να είναι μικρότερη από 150 τ.μ., κάτω από 500 τ.μ. για οικόπεδα, οι επαγγελματίες να έχουν μειωμένο τζίρο πάνω από 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

-- Παρέχεται έκπτωση 20% για τα κτίσματα τα οποία παρέμεναν κενά και δεν ηλεκτροδοτήθηκαν σε ολόκληρο το 12μηνο του 2013. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται η διαδικασία χορήγησης της μείωσης και οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της προτεινόμενης διάταξης.

-- Δίνεται η δυνατότητα καταβολής σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την προθεσμία της πρώτης να λήγει στις 30 Σεπτέμβρη και την τελευταία στο τέλος Φλεβάρη 2015.

-- Διορθώνονται τα υπολογιστικά λάθη σε ακίνητα εντός οικισμών, αλλά εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.

-- Για τις παρεχόμενες «εκπτώσεις και απαλλαγές» καταργείται η προϋπόθεση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

-- Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2014 το σύνολο των ακινήτων της Κεφαλονιάς, πέρα από τα σεισμόπληκτα που προβλέπονταν στον αρχικό νόμο.

Περισσότερους φόρους εξήγγειλε η κυβέρνηση

Στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» παραχώρησε συνέντευξη χτες η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, απ' όπου και το ακόλουθο απόσπασμα για τον ΕΝΦΙΑ:

«Τελικά, αν το σκεφτούμε, εξήγγειλε περισσότερους φόρους. Με το χαράτσι της ΔΕΗ δεν πλήρωναν τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, άρα λοιπόν δεν είναι νέος φόρος; Απλώς, τι συζητούν τώρα; Συζητούν αν θα είναι μειωμένος σε σχέση με τα ηλεκτροδοτούμενα ή όχι. Στα χωράφια είχαμε φόρο; Δεν είχαμε, από φέτος μπαίνει φόρος στα χωράφια. Συνεπώς οι αυξήσεις στη φορολογία είναι ορατές, είναι δεδομένες. Και υπάρχει ένα στοιχείο που πρέπει να το δει κανείς απολογιστικά. Ξέρετε ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, τα τελευταία χρόνια από τότε που ξεκίνησε η κρίση, έχουν πληρώσει φόρους 7 φορές επάνω και οι ελεύθεροι επαγγελματίες 9 φορές επάνω; Ξέρετε ότι τα έσοδα από το φόρο της ακίνητης περιουσίας το 2009 ήταν 500 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα είναι 3,5 δισ. και θα αυξηθούν κι άλλο; Ποιος τα πληρώνει αυτά; Τα πληρώνει η λαϊκή οικογένεια (...)».

ΚΟΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ
«Αναπτυξιακή τράπεζα» για κερδοφόρες επενδύσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις και η διαπάλη σχετικά με το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, με στόχο την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών και την τόνωση των νέων κερδοφόρων επενδύσεων. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας ετοιμάζονται να κάνουν το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση διαμόρφωσης «ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος» ύψους 300 δισ. ευρώ, το οποίο και θα παρουσιάσουν στην προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 12 Σεπτέμβρη, στο Μιλάνο της Ιταλίας. Η γαλλογερμανική πρόταση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εστιάζει στο «επενδυτικό κενό» που υπάρχει στην ΕΕ σε τομείς όπως οι Μεταφορές, η Ευρυζωνικότητα και η Ενέργεια. Πρόκειται για ένα ακόμη εργαλείο, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των κερδοφόρων επενδύσεων και της παραπαίουσας ανάκαμψης στην Ευρωζώνη. Εκ των πραγμάτων, λειτουργεί συμπληρωματικά και σε συνδυασμό με τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία πρόσφατα αποφάσισε να προχωρήσει στο άνοιγμα των κρουνών φτηνής χρηματοδότησης προς τα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου της. Παράλληλα, η γερμανική συναίνεση στους σχεδιασμούς για την ευρωπαϊκή «αναπτυξιακή τράπεζα» αποτρέπει και το ενδεχόμενο μεγαλύτερης «ποσοτικής χαλάρωσης» στο πρόγραμμα της νομισματικής πολιτικής, γύρω από την οποία εκδηλώνονται οι αντιθέσεις των μερίδων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους

Ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκε, χτες, μετά την απολογία του, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Καπελέρης, που απολογήθηκε το πρωί στους ανακριτές διαφθοράς Ι. Παπακώστα και Δ. Καβαλάρη για την αποκαλούμενη λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος στο υπόμνημα που κατέθεσε διά των συνηγόρων του υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «δεν έλαβε ποτέ εντολή από τον υπουργό (σ.σ. Παπακωνσταντίνου) για να κάνει φορολογικό έλεγχο κανενός προσώπου. Ελαβε εντολή να ελέγξει το φορολογικό προφίλ 10 και μόνον προσώπων με μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό χωρίς να του γνωστοποιηθεί το ποσό των καταθέσεων και το όνομα της τράπεζας». Για ακόμη μια φορά, δηλαδή, διέψευσε τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου και του απέδωσε επί της ουσίας τη διαχείριση ελέγχου της αποκαλούμενης λίστας με τους 2.062 καταθέτες.

Παράλληλα, προθεσμία για ν' απολογηθεί σήμερα πήρε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης από τους ανακριτές. Και οι δύο κλήθηκαν από τους ανακριτές να δώσουν εξηγήσεις για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου σε σχέση με τους χειρισμούς για τη λίστα Λαγκάρντ. Να υπενθυμίσουμε ότι είχαν κληθεί παλιότερα και είχαν καταθέσει για την υπόθεση στους τότε οικονομικούς εισαγγελείς Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, ενώ είχαν δώσει εξηγήσεις και στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί στον Αρειο Πάγο και αναμένεται από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο απόφαση για παραπομπή ή όχι του πρώην υπουργού Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, στο Ειδικό Δικαστήριο για δύο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος).

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Υποχώρηση 2,7% στο 7μηνο

Με ρυθμό υποχώρησης 2,7% συνέχισε στο 7μηνο Γενάρη - Ιούλη του 2014 ο όγκος της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα, σε αντίθεση με τους κλάδους της μεταποίησης, οι οποίοι, στο ίδιο διάστημα, εμφανίζουν ανάκαμψη 1,2%. Σε κάθε περίπτωση το πεδίο παραμένει ακόμη «θολό» χωρίς να διαμορφώνονται σαφείς τάσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία:

Μεταποίηση:

Από τους 24 ταξινομούμενους κλάδους, οι 14 κινούνται σε πτωτική τροχιά και οι 10 σε ανοδική. Ανάμεσα σε αυτούς που κατέγραψαν πτώση περιλαμβάνονται οι εξής: Κλωστοϋφαντουργικές ύλες 15,3%, δέρματα - είδη υπόδησης 14,6%, καπνός 11,3%, είδη ένδυσης 9,3%, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός 16,7%. Αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι εμφανίστηκε μεταξύ άλλων στους εξής κλάδους: Τρόφιμα 1,2%, βασικά μέταλλα 6,7%, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προϊόντα 33,6%, χαρτί και προϊόντα από χαρτί 4,8%.

-- Σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση ανά «κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων», ρυθμοί ανάκαμψης εμφανίζονται στα κεφαλαιουχικά αγαθά με 2% και ενδιάμεσα αγαθά με 2,2%. Αντίθετα, σε πτωτική τροχιά συνεχίζουν τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (7,8%), η Ενέργεια (6,2%) και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά (1,7%).

Να σημειωθεί ότι στην 6ετία 2008 - 2013 η βύθιση της παραγωγής στη μεταποίηση έφτασε στο 28% και συνολικά η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στο 29%, κατρακύλα που δεν πρόκειται να αναπληρωθεί στο άμεσα ορατό μέλλον.

Βιβλιοπαρουσίαση στο Μαρούσι

Οι Οργανώσεις Αμαρουσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση την Παρασκευή 12/9, στις 7 μ.μ., στο Μαρούσι, στην πλατεία Ηρώων, βασισμένη στο βιβλίο του Ρ. Π. Ντατ «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», στην οποία θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ανάγνωση αποσπασμάτων, προβολή ντοκουμέντων και τραγούδι. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Συγκέντρωση στο Μεσότοπο Λέσβου

Την Παρασκευή 12/9, στις 8.30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία του Μεσότοπου. Θα μιλήσει η Νίκη Τσιριγώτη, μέλος της ΤΕ Πόλης Λέσβου του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ