ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΟΝΤΟΕΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΟΝΤΟΕΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
φωτό 1

Στις 19 Ιούλη 2014 «έφυγε» αναπάντεχα από τη ζωή ο αδελφός μου ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΟΛΕΜΑΣ. Τι να πρωτοπώ γι' αυτόν τον άνθρωπο που η προσφορά του, σ' όλη του τη ζωή, ήταν με έργα; Πιστός στο Μαρξισμό - Λενινισμό από τα νεανικά του χρόνια μέχρι το τέλος της ζωής του, αγωνίστηκε, με πίστη κι αυταπάρνηση, για το δίκιο του λαού, για τα υψηλά ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Πέρασε βάσανα πολλά, με 17 χρόνια στις φυλακές, διώξεις, κατατρεγμούς, βασανιστήρια - η ζωή και η δράση του ίδιου και της γυναίκας του Ελένης αποτυπώνεται στην κινηματογραφική ταινία «Τα Πέτρινα Χρόνια» - που, όμως, τ' αντιμετώπισε, όλα με το χαμόγελο. Και χαμογελώντας «έφυγε» όρθιος! Κοιμήσου, αδελφέ μου, κι εμείς θα συνεχίσουμε, με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, με όσες δυνάμεις έχουμε τον «καλό αγώνα». Για να γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα...

Ο αδελφός σου Παναγιώτης

Στη μνήμη του ΜΠΑΜΠΗ ΓΚΟΛΕΜΑ, ο αδελφός του Παναγιώτης και γυναίκα του Γεωργία, ο γιος τους Μίλτος, η κόρη τους Βάσω και ο γαμπρός τους Χάρης προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αγίου Αθανασίου Λάρισας.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του ΔΙΟΝΥΣΗ ΙΩΑΝΝΑΤΟΥ (Σαϊτάνης) που γεννήθηκε στα Μαντζαβινάτα - Κεφαλονιάς και ήταν ένα από τα τέσσερα παιδιά του Αλέξη Ιωαννάτου. Στην Κατοχή, έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Σκοτώθηκε στον εμφύλιο στη θέση Κηπούρια, με την τελευταία σφαίρα να τη ρίχνει όρθιος.

Οι ανιψιοί του, Γρηγόρης και Νίκος Βουτσινάς, προσφέρουν 150 ευρώ, στη μνήμη του -θα τον θυμούνται πάντα-, μέσω ΚΟΒ Παλικής - Κεφαλονιάς.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του συντρόφου, ΓΙΑΝΝΗ ΑΒΡΑΜΙΩΤΗ (Σπυράκου) από τον Αγ. Ματθαίο Κέρκυρας, που «έφυγε» στις 10 Σεπτέμβρη 2003, προσφέρουμε 50 ευρώ στο Κόμμα, μέσω της ΚΟΒ Παγκρατίου.

ΚΟΥΤΡΟΥΦΙΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΟΥΤΡΟΥΦΙΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Τα παιδιά του: Σπύρος, Εφη

Τα εγγόνια του: Ειρήνη, Ηλίας,

Αλεξάνδρα

Τα δισέγγονα: Ηφαιστος, Λέων

***

Η ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΡΕΒΕΚΑ γεννήθηκε στον Καύκασο και, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Μυλοχώρι του Κιλκίς. Πέθανε πριν 2 χρόνια. Σε όλη τη ζωή της, ως τα βαθιά γεράματά της, ήταν δίπλα στο ΚΚΕ και το ψήφιζε.

Οι πέντε κόρες της, ο εξάδελφός της Βλαδίμηρος, και η συγχωριανή της Μαρία, προσφέρουν, στην μνήμη της, 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Μυλοχωρίου κιλκίς.

***

φωτό 1

Πριν από ένα χρόνο «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΕΑΣ, που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία πάλευε για τα ιδανικά και τις αξίες του Κόμματός μας μέχρι το τέλος. Στη μνήμη του, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουμε στο ΚΚΕ το πόσο των 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Οικοδόμων Πειραιά.

***

φωτό (χαρτί) 1

Στις 16 Απρίλη 2014 «έφυγε» από τη ζωή ο συγχωριανός μας, φίλος και σύντροφος ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ. Γεννημένος στο Αρδάνι Τρικάλων, σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα, ο οποίος σκοτώθηκε στους αγώνες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ο Κώστας από μικρό παιδί μπήκε στη βιοπάλη. Η αισιοδοξία του και η εμπιστοσύνη στη ζωή αλλά και η πίστη του στα μεγάλα ιδανικά από νεαρή ηλικία τού έδιναν δύναμη. Εμεινε πιστός στις αρχές του ΚΚΕ σε όλη τη ζωή του. Είχε πάντα σαν κέντρο της ζωής του την αξιοπρέπεια, το ήθος, την τιμιότητα, την εργατικότητα. Το κενό που άφησε για μας τους συγχωριανούς, φίλους και συντρόφους είναι μεγάλο. Θα τον θυμόμαστε πάντα!

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο τιμημένο ΚΚΕ 50 ευρώ ενίσχυση.

Μιχάλης Καραστέργιος, Αχιλλέας Κολιός, Θόδωρος Μπορμπότης, Θανάσης Πάνταινας, Κώστας Παπαγεωργίου

***

φωτό 1

ΚΟΝΤΟΕΙΔΗ ΦΟΥΛΑ (Φραγκιζζίδου)
ΚΟΝΤΟΕΙΔΗ ΦΟΥΛΑ (Φραγκιζζίδου)
Στις 3 Απρίλη 2008 «έφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, μέλος της ΚΟΒ Τροιζίνας. Ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του Κόμματός του και του λαϊκού κινήματος.

Στη μνήμη του, η οικογένεια Σταύρου Παπακυριάκου, εγγόνια και δισέγγονο, προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη των αδελφών μου ΜΙΧΑΛΗ, που έκανε αρκετά χρόνια εξορία στη Μακρόνησο, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, που δολοφονήθηκε το 1946 από παρακρατικούς στην πλατεία της Σούρπης, ΘΑΝΑΣΗ, μαχητή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ΜΑΡΙΝΑΣ, μαχήτριας του ΔΣΕ καθώς και της ΙΩΑΝΝΑΣ και της ΔΗΜΗΤΡΑΣ, προσφέρω μέσω ΚΟΒ Σούρπης Μαγνησίας το ποσό των 100 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Χρήστος Φάτσος

Σούρπη Μαγνησίας

***

Στη μνήμη της θείας μας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΟΥΡΓΙΑΔΑΚΗ από το Πάνω Χωριό Ιεράπετρας Κρήτης, ΕΠΟΝίτισσας και πιστής στα ιδεώδη του Κόμματος, τα ανίψια της κατέθεσαν το ποσό των 150 ευρώ στην ΚΟΒ Αγ. Δημητρίου Αττικής.

Θανάσης - Μαίρη Δαφνή

Κώστας - Πόπη Βογόγια

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αδερφού μας ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΙΟΥ που απεβίωσε 8 Αυγούστου 2013, ετών 86, στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας διαμένοντας εκεί ως πολιτικός πρόσφυγας μετά τον εμφύλιο πόλεμο του '46 - '49, προσφέρουμε 80 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Πικρολίμνης.

ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Γεωργίου
ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Γεωργίου
Οι αδερφές του Σούλα, Κλειώ, Ρόζα και η νύφη του Ρόζα.

***

φωτό 1

Στις 13 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΪΡΑΜΠΑΣ. Γεννήθηκε στη Βουνοπλαγιά Ιωαννίνων το 1935. Παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη και γνώρισε τις διώξεις του μετεμφυλιακού καθεστώτος, εξαιτίας της συμμετοχής στους κοινωνικούς αγώνες και της ένταξής του στις γραμμές του ΚΚΕ. Εξορίστηκε και διώχτηκε για τις ιδέες του και η δεκαετής παραμονή στη φυλακή τού κλόνισε σοβαρά την υγεία του. Εμεινε πιστός στο Κόμμα μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Δέσποινα, τα παιδιά του Δημήτρης και Απόστολος και τα εγγόνια τους προσφέρουν στο Κόμμα, μέσω της ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ 60 ευρώ.

***

Στη μνήμη του ΣΩΤΗΡΗ ΚΟΝΔΥΛΗ, σύντροφοι και φίλοι προσφέρουν 110 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου.

***

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συντρόφου ΤΑΚΗ ΣΤΑΒΕΡΗ, που με την πρωτοπόρα δράση του και την ολόψυχη στράτευσή του στο ΚΚΕ ήταν το παράδειγμα για όλους τους συντρόφους στο Παρίσι, προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Παντείου 50 ευρώ.

Εδουάρδος και Μάρη

***

φωτο 2

Στη μνήμη των συντρόφων ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΕΩΝΑ και ΜΗΤΣΟΥ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ, σύντροφοι προσφέρουν 520 ευρώ στην ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ.

ΙΩΑΝΝΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ( Σαϊτάνης)
ΙΩΑΝΝΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ( Σαϊτάνης)
***

φωτό 1

Πέρασε ένας χρόνος που ο αγαπημένος μας γιος, ΓΙΩΡΓΟΣ (ΤΗΛΚΕΡΙΔΗΣ), από την Ξηρόβρυση Κιλκίς δεν είναι πια κοντά μας. Δευτεροετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος) στο τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Κοινωνικής Ανθρωπολογίας 21 ετών εντάχθηκε από την πρώτη στιγμή στις γραμμές της ΚΝΕ, παλεύοντας με πίστη και με το πάθος της νιότης του για την υπόθεση της εργατικής τάξης. Ως την τελευταία στιγμή της ζωής του πάλεψε να κερδίσει την μάχη με τον καρκίνο και να εκπληρώσει το όνειρό του: να συμβάλλει και αυτός με τις δυνάμεις του στους αγώνες του εργαζόμενου λαού. Δυστυχώς ο «μαύρος καβαλάρης» μάς τον πήρε ύπουλα και άνανδρα.

Στη μνήμη του λεβέντη μας, προσφέρουμε στο τιμημένο ΚΚΕ 150 ευρώ.

Οι γονείς του Φαίδων και Βικτορία Τηλκερίδη.

***

φωτό 2

Στις 31-8-2011 μάς άφησε η αγαπημένη μας μητέρα ΧΡΙΣΤΟΓΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ. Στις 7-9-1997 είχε «φύγει» ο πατέρας μας ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΓΛΟΥ. Και οι δύο στρατευμένοι στην υπόθεση της εργατικής τάξης από τα νιάτα τους ως αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και έπειτα του ΔΣΕ. Οι κακουχίες της ζωής τους για τα πιστεύω τους δεν τους κλόνισαν και κράτησαν αταλάντευτη στάση ως τα τελευταία χρόνια της ζωής τους δίπλα στο κόμμα της εργατικής τάξης, το τιμημένο ΚΚΕ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΒΡΑΜΙΩΤΗΣ ( ΣΠΥΡΑΚΟΥ )
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΒΡΑΜΙΩΤΗΣ ( ΣΠΥΡΑΚΟΥ )
Στη μνήμη τους, τα παιδιά τους, Τάσος και Βικτωρία Χρίστογλου από το Κοιλάδι του Ν. Κιλκίς, προσφέρουμε στο τιμημένο ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

φωτό

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Δ. ΚΟΥΤΡΟΥΦΙΝΗΣ γεννήθηκε στο Λάλουκα Αργολίδας το 1931. Πέθανε στις 9 Φλεβάρη 2006. Στις ιδέες του κομμουνισμού, τον μύησε ο αδελφός του ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΦΙΝΗΣ, αντάρτης του ΕΛΑΣ και μαχητής του ΔΣΕ, ο οποίος εκτελέστηκε το 1949 στο Ναύπλιο.

Ο Αν. Κουτρουφίνης έμεινε πιστός στο ΚΚΕ έως το τέλος και στάθηκε δίπλα στο Κόμμα του σε όλες τις δύσκολες στιγμές του. Οσα προβλήματα και αν του δημιούργησαν οι αντίπαλοι του Κόμματος, ποτέ δε λύγισε. Αντίθετα, ριχνόταν με μεγαλύτερο πάθος στη μάχη για τα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού.

Στη μνήμη τους, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», ο εγγονός του Διαλιάτσης Παναγιώτης και η υπόλοιπη οικογένειά του προσφέρουν στην ΟΒ Τοπογράφων ΕΜΠ το ποσό των 70 ευρώ.

***

φωτό 3

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΕΙΔΗΣ του Μιχαήλ γεννήθηκε στη Ρωσία το 1917 και εγκαταστάθηκε στο Γερακαριό του Κιλκίς. Στην Κατοχή πήρε δραστήρια μέρος στην Εθνική Αντίσταση, πράγμα που το «πλήρωσε» πολύ ακριβά, όπως όλοι οι αγωνιστές της ΕΑ. Συνελήφθη το 1946, πέρασε από στρατοδικείο στα Γιαννιτσά και καταδικάστηκε σε ισόβια. Πέρασε από τις φυλακές Γεντί-Κουλέ, Αβέρωφ, Πάτρας και από τη Γυάρο, όπου υπέστη το μαρτύριο της «Συκιάς». Αφέθηκε ελεύθερος το 1958. Για τους αγώνες του, οι συγχωριανοί του τον τίμησαν εκλέγοντάς τον πρόεδρο του χωριού για δύο τετραετίες. Πέθανε το Σεπτέμβρη του 2001.

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΝΤΟΕΙΔΗΣ, ο αδελφός του, γεννήθηκε το 1921. Σπούδαζε Φιλολογία, αλλά διέκοψαν τις σπουδές του εξορίζοντάς τον σε Λήμνο και Μακρόνησο. Αναγκάστηκε να γίνει γραμματέας της κοινότητας του Γερακαριού, δημιουργώντας παράλληλα σημαντική πολιτιστική κίνηση στο χωριό - προοδευτικό θέατρο, δημιουργία σημαντικής βιβλιοθήκης με προοδευτικά και αντιστασιακά βιβλία κ.ά. Η δικτατορία του 1967 τον απέλυσε, γιατί είχε στη βιβλιοθήκη «ανατρεπτικά βιβλία». Εμεινε άνεργος, με οικογένεια, κατέφυγε στην Αθήνα, προσλήφθηκε σα γραμματέας κοινότητας, ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες. Πέθανε στην Αθήνα και θάφτηκε στο Γερακαριό το 2012. Εμεινε σταθερά πιστός στην κομμουνιστική ιδεολογία, δίπλα στο ΚΚΕ, βοηθώντας το οικονομικά, ως το θάνατό του.

Δημήτρης Κρεωνάς
Δημήτρης Κρεωνάς
Η ΦΟΥΛΑ (ΣΟΦΙΑ) ΚΟΝΤΟΕΙΔΗ, σύζυγος του Αλέκου, γεννήθηκε στο Γερακαριό το 1932 από γονείς κομμουνιστές. Στον Εμφύλιο, η οικογένειά της σχεδόν διαλύθηκε. Ο πατέρας και ο αδελφός στον ΔΣΕ και η μάνα εξορία. Τη Φούλα και τη μικρή της αδελφή ανέλαβε η γιαγιά. Πέθανε το 2006.

Στη μνήμη των παραπάνω η Ανθούλα Κοντοειδή, σύζυγος του Νίκου, προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΕΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΗΛΚΕΡΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΗΛΚΕΡΙΔΗΣ

ΚΟΝΤΟΕΙΔΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΚΟΝΤΟΕΙΔΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΟΛΕΜΑΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΟΛΕΜΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΙΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΙΟΣ

ΜΠΑΙΡΑΜΠΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΜΠΑΙΡΑΜΠΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΧΡΙΣΤΟΓΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΓΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΓΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ
ΧΡΙΣΤΟΓΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΟΥΦΙΝΗΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΟΥΦΙΝΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΔΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΔΑΣ
φωτό (χαρτί) 1

Το Σάββατο 20.9.2014 ώρα 9 το πρωί στην Αγ. Αικατερίνη (Κάτω Πετράλωνα), θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΑΔΑ. Ηταν οπαδός του Κόμματος, πολιτικός μηχανικός.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του προσφέρει 20 ευρώ για το Κόμμα. Επίσης, 20 ευρώ προσφέρει ο σ. Π.Ν., μέσω ΚΟΒ Πετραλώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ