ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Σύγχρονη μορφή σκλαβιάς!

Ακάθεκτη προχωρεί η κυβέρνηση στη θεσμοθέτηση της «ενοικίασης» με τις  ευχές βιομηχάνων και ηγεσίας της ΓΣΕΕ, ενώ οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε αντίσταση  

Μια νέα μορφή εκμετάλλευσης καλούνται να αντιπαλέψουν οι εργαζόμενοι
Μια νέα μορφή εκμετάλλευσης καλούνται να αντιπαλέψουν οι εργαζόμενοι
Η αναφορά από τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) πριν μερικές μέρες στην «ενοικίαση» ή «δανεισμό» εργαζομένων ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, αλλά αποκάλυψε ταυτόχρονα μια εντυπωσιακή προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα των βιομηχάνων, της κυβέρνησης και της ΓΣΕΕ. Η μεθόδευση που ακολουθήθηκε, όχι μόνο γεννά ερωτηματικά, αλλά έχει και στοιχεία «αστυνομικού θρίλερ», το οποίο ωστόσο φιλοδοξεί να έχει σαν θύμα τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Η κυβερνητική ανακοίνωση την Παρασκευή, από τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για το ζήτημα και ότι το εξετάζει εδώ και καιρό, έλυσε πολλές από τις αρχικές «απορίες» για τις σκοπιμότητες προβολής του από τους βιομηχάνους αυτή τη στιγμή.

Την Τρίτη, ο ΣΒΒΕ πραγματοποιεί μια ημερίδα με θέμα την «ενοικίαση» εργαζομένων, την οποία παρουσιάζει ως μια... σύγχρονη μορφή απασχόλησης, που είναι πολύ διαδεδομένη στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παρουσιάζονται μάλιστα και τρεις εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα στη Θεσσαλονίκη, οι «Manpower», «Anteco» και «Elof». Σε ανακοίνωσή του μετά τις αντιδράσεις, ο ΣΒΒΕ επιμένει και επισημαίνει ότι «η ευελιξία στην αγορά εργασίας κρίνεται από όλες τις επιχειρήσεις ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας ανταγωνιστικότητας».

Την Τετάρτη το πρωί γίνεται συνάντηση μεταξύ του προεδρείου της ΓΣΕΕ, του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση και του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα, με αντικείμενο συζήτησης τις αντιδραστικές αλλαγές στον ΟΑΕΔ, τις οποίες παρεμπιπτόντως στηρίζουν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Στη συνάντηση αυτή εκφράζεται από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο και η επίσημη διαφωνία με αυτό το είδος της απασχόλησης, ζητείται μάλιστα να γίνουν και αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση της νομοθεσίας, καθώς εκτός από ηθικά και ταξικά καταδικαστέα, η συγκεκριμένη μορφή απασχόλησης είναι και παράνομη. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Στη συνάντηση, ο υφυπουργός Εργασίας χαρακτηρίζει την ανακίνηση του θέματος ως διατύπωση αιτήματος από τους βιομηχάνους. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων, γεγονός που καθιστά οποιαδήποτε δραστηριότητα του είδους παράνομη» και προσθέτει ότι έχει δοθεί εντολή αυστηρού ελέγχου για σχετικά φαινόμενα.

Την ίδια πάντα μέρα και αφού έχει βγει ένα πρώτο δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώνεται η αντίδραση της Συνομοσπονδίας στην «ενοικίαση» εργαζομένων, η ΓΣΕΕ αλλάζει «γνώμη». Με μια νέα ανακοίνωση, επαναφέρει πρότασή της για νομοθετική ρύθμιση του «δανεισμού» εργαζομένων.

Την Πέμπτη ξημερώνει μια άλλη μέρα. Οι βιομήχανοι θέλουν την «ενοικίαση». Η ΓΣΕΕ θέλει την «ενοικίαση» ή «δανεισμό», αλλά με νομοθετική ρύθμιση, όχι παράνομη. Ακόμη και η κυβέρνηση φαίνεται να το «σκέφτεται» σοβαρά, κάτι που επιβεβαιώθηκε περίτρανα την Παρασκευή.

Ολα θα ήταν καλά για το τρίπτυχο κυβέρνηση - κεφάλαιο - υποταγμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, εάν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις των ταξικών δυνάμεων και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στη σύγχρονη αυτή μορφή δουλεμπορίου αντέδρασε άμεσα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το οποίο με ανακοίνωσή του κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιταχθούν με συντονισμένο και αποφασιστικό αγώνα στη νέα αυτή μορφή υπερεκμετάλλευσής τους. Αντιδράσεις υπήρξαν επίσης στη Θεσσαλονίκη από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και άλλους.

Τι σημαίνει «ενοικίαση» εργαζομένων

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί και δει το φως της δημοσιότητας, η νέα αυτή αντεργατική μορφή εργασίας έχει ως εξής: Μια επιχείρηση, που ονομάζεται «εταιρία παροχής προσωρινής εργασίας» πληρώνεται από διάφορες άλλες επιχειρήσεις για να τους παρέχει εργαζόμενους για συγκεκριμένο έργο ή χρόνο. Ο εργαζόμενος της «εταιρίας παροχής προσωρινής εργασίας» πηγαίνει και δουλεύει όπου του λένε, αλλά πληρώνεται και ασφαλίζεται - αν ασφαλίζεται - από την εταιρία του και όχι από τον πρόσκαιρο εργοδότη του.

Υπάρχουν καταγγελίες ότι τέτοια δραστηριότητα έχουν αναπτύξει ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας άδραξε την ευκαιρία για να θυμίσει τους αυστηρούς περιορισμούς που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη λειτουργία αυτών των γραφείων. Αυτό που δεν είπε ο υπουργός, είναι ότι η κυβέρνησή του είχε αφήσει ανενόχλητα αυτά τα γραφεία να λειτουργούν παράνομα επί μεγάλο χρονικό διάστημα, κάνοντας μάλιστα την παρουσία τους αισθητή. Δεν είπε επίσης, ότι ο νόμος 2639 δεν επέτρεψε μονάχα τη δημιουργία νέων ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας, αλλά έδωσε και περιθώριο στα ήδη υπάρχοντα να νομιμοποιηθούν χωρίς καμιά συνέπεια για τη μέχρι τότε παράνομη δραστηριότητά τους.

Επιπλέον ο υπουργός είχε αποφύγει να σχολιάσει αρνητικά την «ενοικίαση» εργαζομένων, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι είναι παράνομη, δηλαδή ότι δεν έχει γίνει ακόμη κάποια νομοθετική ρύθμιση για τη θεσμοθέτησή της. Η κυβέρνηση δε θα μπορούσε, άλλωστε να διαφωνήσει με μια τέτοια μορφή «απασχόλησης», επειδή έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της «ευελιξίας» που προωθεί με κάθε τρόπο τα τελευταία χρόνια.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Σκληρές συνέπειες για τους εργαζόμενους

Η «ενοικίαση» μπορεί να ξαφνιάζει πολλούς εργαζόμενους, ωστόσο προκύπτει ότι εφαρμόζεται ήδη σε κάποιες περιπτώσεις. Σε τράπεζες όπως η Εθνική, στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» και άλλες ΔΕΚΟ, σε κάποιες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και ξενοδοχεία. Μάλιστα, πριν την ανάληψη του σχετικού «έργου» από τα ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας, φαίνεται πως τέτοιες δουλιές είχαν αναλάβει οι εταιρίες «σεκιούριτι».

Το ξενοδοχείο «Λύδρα Μάριοτ» προμηθεύεται με αυτό τον τρόπο καμαριέρες. Μια καμαριέρα του ξενοδοχείου αμείβεται με βάση την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ασφαλίζεται στο ΤΑΞΥ, το κλαδικό ταμείο της και μάλιστα στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών. Από τη μακρόχρονη απασχόλησή της στη συγκεκριμένη επιχείρηση προκύπτουν δώρα, επιδόματα και άλλες απολαβές. Εχει το δικαίωμα να εγγραφεί στο σωματείο του χώρου της.

Μια «ενοικιαζόμενη» καμαριέρα πληρώνεται στην καλύτερη περίπτωση με το κατώτερο μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη, στην καλύτερη περίπτωση όλο το μήνα εάν η εταιρία «παροχής προσωρινής εργασίας» την απασχολεί σταθερά. Δεν ασφαλίζεται στο ΤΑΞΥ, δε δικαιούται βαριά και ανθυγιεινά, δεν μπορεί να γραφτεί στο σωματείο, δεν παίρνει δώρα και επιδόματα ανάλογα με αυτά μιας καμαριέρας.

Οι συνέπειες είναι πολύμορφες για όλους τους εργαζόμενους. Οι «ενοικιαζόμενοι» μπορούν να εξαναγκαστούν στο να χρησιμοποιηθούν σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός. Υπονομεύονται οι συλλογικές συμβάσεις, καθώς ο «ενοικιαζόμενος» εργάτης δεν αμείβεται με βάση την εργασία που κάνει. Υπονομεύεται η συνδικαλιστική δράση επειδή αυτός ο εργαζόμενος δεν μπορεί να γίνει μέλος ενός σωματείου για δέκα, δεκαπέντε μέρες ή ένα μήνα.

Η απαράδεκτη πρόταση της ΓΣΕΕ

Μετά τη «βιαστική» πρώτη αντίδρασή της, η ηγεσία της ΓΣΕΕ σκέφτηκε πιο ώριμα και πρότεινε τη ρύθμιση της «ενοικίασης» ή «δανεισμού» εργαζομένων, έτσι ώστε να υπάρξουν «προϋποθέσεις» στην εφαρμογή της και... έλεγχος. Αντί να υπάρξει δηλαδή κάθετη άρνηση αποδοχής μιας κατά κοινή ομολογία απαράδεκτης μορφής εργασίας, στο όνομα του ελέγχου (!!!) γίνεται δεκτή η εφαρμογή της. Η λογική αυτή αποτελεί πάγιο επιχείρημα της κυβέρνησης. Με βάση τα παραπάνω, εύκολα μπορεί να αξιολογηθεί η πρόταση της ΓΣΕΕ, που προβλέπει: Η... «παραχώρηση» εργαζομένων να μην ξεπερνά τους τρεις μήνες, με εξαίρεση τα τεχνικά και άλλα έργα. Να αμείβονται με τον ίδιο τρόπο που αμείβονται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στην οποία «παραχωρούνται». Η σύμβαση παραχώρησης να καταρτίζεται... εγγράφως. Να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις επιχειρησιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις εκεί που παραχωρούνται. Οι εταιρίες που παραχωρούν εργαζόμενους σε τρίτους να μην έχουν άλλη οικονομική δραστηριότητα!

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Χιροσίμα, Ιράκ, Βοσνία, Γιουγκοσλαβία

Προφανώς ο κ. Κοστούνιτσα ευχαρίστησε την κυβέρνηση, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, γιατί εξίσου, ομολογημένα, τον βοήθησε - και με συμβούλους - να πάρει την εξουσία. Είπε, όμως, γι' αυτούς τους ΝΑΤΟσυμμορίτες που κατέστρεψαν τη χώρα του, αλλά και για τη σύνθετη μόλυνση που σκόρπισαν από ραδιενεργά και άλλα τοξικά στοιχεία, ότι έχουν «απεμπλουτισμένη συνείδηση». Υποδηλώνοντας έτσι, την ένταση των συνεπειών της καταστροφικής μόλυνσης στο χώρο και στο χρόνο.

Περιέλαβε έτσι, στον απαξιωτικό αυτό χαρακτηρισμό - χωρίς ίσως να το καταλάβει - και τους «δικούς μας», που στο πλαίσιο των διευκολύνσεων και της παρουσίας μας στο Κόσσοβο είναι συμμέτοχοι και συνένοχοι. Και αυτές τις μέρες που ογκώνεται η αγανάκτηση και η αντίδραση, Επιτροπή Υγειονομικών του... ΝΑΤΟ, δηλαδή των επιδρομέων, προσπαθεί να απαλύνει τα πράγματα, με μια περίτεχνη διατύπωση ιερατικού σεμιναρίου, κατά την οποία.... δύο τσιγάρα είναι πιο επικίνδυνα από τις ουρανιοφόρες βόμβες.

Από την πρώτη στιγμή και από το 1999, κατά τη διάρκεια της επιδρομικής πειρατείας του ΝΑΤΟ υποστηρίξαμε, ότι αυτό που αποκαλείται, άλλοτε σύνδρομο της Βοσνίας, άλλοτε του Κόλπου και τώρα της Γιουγκοσλαβίας, με τις αναντίρρητες φοβερές συνέπειες, οφείλεται σ' ένα συνδυασμό ραδιενεργών στοιχείων - (του απεμπλουτισμένου ουρανίου 238) - αλλά και πολλών άλλων τοξικότατων υλικών και απαγορευμένων χημικών, τόσο από τα βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν, όσο και από τους εκατοντάδες τόνους που προήλθαν από τη συστηματική καταστροφή τεράστιων βιομηχανιών, διυλιστηρίων, πετροχημικών εργοστασίων, και άλλων εγκαταστάσεων.

Το Πάντσεβο, ως γενικότερο σύμβολο φρίκης, με τα τέσσερα γιγάντια βιομηχανικά συγκροτήματα που ισοπεδώθηκαν και τη μαζική μετακίνηση του πληθυσμού της περιοχής, έδινε κατά την ακμή των βομβαρδισμών, τον Απρίλη του 1999, την εικόνα της Χιροσίμα...

Οσοι σιωπούν μπροστά στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συναινούν. Οσοι τα καλύπτουν είναι συνένοχοι κατά το: «ένοχος, ένοχον ου ποιεί» και μάλιστα όταν εκχωρούν εθνικό έδαφος για ξένες βάσεις, πυρηνικά και πεδία βολής. Και παρέχουν «διευκολύνσεις» για πολεμικές πειρατείες και... διεισδύσεις.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ
* Τώρα μόλις ομολογείται,... ανομολόγητα, η ως τώρα ύπαρξη πυρηνικών κεφαλών στο έδαφός μας και η απομάκρυνσή τους, συνωμοτικά

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να χτυπηθεί στη ρίζα του!

Σε συντονισμένο και αποφασιστικό αγώνα ενάντια στη νέα «ευελιξία», στους εμπνευστές και υποστηρικτές της καλεί το ΠΑΜΕ

Για την «ενοικίαση» των εργαζομένων το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Το κεφάλαιο με μεγάλη φαντασία υλοποιεί μορφές απασχόλησης που οδηγούν στη μεγιστοποίηση των κερδών και στην αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Με το "δανεισμό" εργαζομένων, τη νέα μορφή, προσπαθούν: Να κατοχυρώσουν την πλήρη ασυδοσία στην αγορά εργασίας, να ξεπεράσουν τα εμπόδια που βάζει η συλλογική δράση των εργαζομένων, να αφαιρέσουν κάθε έννοια δικαιώματος.

Αυτή η νέα μορφή, αλλά και όσες άλλες ευέλικτες εφαρμόζονται και δεν έχουν τα χαρακτηριστικά της σταθερής και πλήρους απασχόλησης με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας 8ωρο ή 7ωρο, με όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κλπ., έχουν σαν αποτέλεσμα μόνο την κερδοσκοπία.

Οι ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση και στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που συναινούν στους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ταξικό κίνημα θεωρεί ότι οι κατακτημένες εργασιακές σχέσεις αποτελούν τον πυρήνα των όποιων δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και στέκεται και θα σταθεί απέναντι σε κάθε είδους εργασιακής σχέσης, που εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Θα παλέψει αποφασιστικά για σταθερή και πλήρη απασχόληση, για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας 8ωρο ή 7ωρο, για εφαρμογή των άλλων όρων απασχόλησης που το εργατικό κίνημα κατέκτησε μέχρι τώρα. Θα παλέψει για νέες κατακτήσεις.

Καλούμε τα σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τους συνδικαλιστές, να απαντήσουν συντονισμένα και αποφασιστικά στο κεφάλαιο, στην κυβέρνηση και στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ