ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΙΖΕΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
Η μάχη του «Ριζοσπάστη»

Aφετηρία η σημερινή μέρα μιας μεγάλης και σε βάθος χρόνου πολιτικής εξόρμησης των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για να φτάσει η φωνή της αντίστασης και του αγώνα, όσο γίνεται πιο πλατιά μέσα στο λαό και τη νεολαία της πατρίδας μας. Σήμερα, σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, σε όλη τη χώρα απ' άκρη σ' άκρη, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι, πραγματοποιούν μια μεγάλη πανεξόρμηση διάδοσής του, που δεν είναι παρά η αρχή της προσπάθειας για αύξηση της κυκλοφορίας του. Για να μπει η εφημερίδα του ΚΚΕ στο σπίτι της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας που πρώτα απ' όλα πλήττεται από τις αντιλαϊκές πολιτικές, που υποφέρει κάτω από τη στυγνή εκμετάλλευση, από την αδικία, από τον περιορισμό στοιχειωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων στους χώρους δουλιάς, αλλά και μέσα στο υπόλοιπο κοινωνικό περιβάλλον που ζει και δρα.

Είναι χρέος όλων μας, όλων των κομμουνιστών και κνιτών, στελεχών, μελών και φίλων του ΚΚΕ, να δώσουμε τη δική μας αποφασιστική συμβολή σε αυτή τη μάχη. Πρώτα από όλα με τη δική μας προσωπική ανταπόκριση σε αυτό το κομματικό μας χρέος, με την καθημερινή, αδιάλειπτη αγορά, μελέτη και πολύπλευρη αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη». Γιατί ο «Ριζοσπάστης» είναι εργαλείο ενημέρωσης, διαφώτισης, προσανατολισμού, ιδεολογικού εξοπλισμού, τόσο για τη δουλιά μας μέσα στην ΚΟΒ, στην ΟΒ, στη σύσκεψη και την κομματική συγκέντρωση, όσο και κυρίως για τη δουλιά μας με τον κόσμο, μέσα στους εργασιακούς χώρους, μέσα στους αγώνες. Η ενημέρωση, η πληροφόρηση, η γνώση που παρέχει ο «Ριζοσπάστης» συμβάλλει καθοριστικά στην ίδια την ανάπτυξη και βελτίωση της οργάνωσης, του κινήματος.

Δεν τα λένε όλα -όπως ισχυρίζονται- οι άλλες εφημερίδες, τα κανάλια, τα ραδιόφωνα. Κρύβουν την αλήθεια, «μασάνε» τα πληροφοριακά στοιχεία, διαστρεβλώνουν γεγονότα και καταστάσεις, συκοφαντούν όποιον αγωνίζεται, αντιστέκεται, έχει οράματα και στόχους. Η πραγματικότητα παρουσιάζεται «κουτσουρεμένη» κι έξω από την ίδια την ταξική πάλη. Η πραγματικότητα «φοριέται» στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου και εμφανίζεται ως αναλλοίωτη και αιώνια. Η κυριαρχούσα ενημέρωση, παρουσίαση και εξήγηση για γεγονότα, καταστάσεις, φαινόμενα, για πολιτικές δυνάμεις, το λαϊκό κίνημα, τα πρόσωπα, γίνεται με βάση «προκάτ» αναλύσεις και συμπεράσματα, τα περισσότερα των οποίων δημιουργούνται από τους ειδικούς «διαμορφωτές της κοινής γνώμης» των επιτελείων της ελληνικής και διεθνούς χρηματιστικής ολιγαρχίας και του πολιτικού προσωπικού της.

Το ΚΚΕ, στις θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο, που πλέον αποτελούν αποφάσεις του Κόμματος, τονίζει σχετικά με αυτό (θέση 30): «Σημαντικό πεδίο πάλης για τη δημοκρατία αποτελεί ο αγώνας ενάντια στη δικτατορία της πληροφόρησης από τα κρατικά και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης που είναι στον έλεγχο ισχυρών επιχειρηματικών κύκλων». Ακριβώς έτσι είναι. Πρόκειται για πραγματική δικτατορία της ενημέρωσης. Δικτατορία πάνω στην εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους μετανάστες. Οι ελάχιστες διαφορετικές περιπτώσεις που εμφανίζονται κατά διαστήματα ως εξαιρέσεις στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, υπάρχουν απλά για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Σταθερή άποψη του ΚΚΕ, κατευθυντήρια αρχή για το «Ριζοσπάστη», είναι ότι η ενημέρωση αποτελεί κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να κατακρεουργείται βάναυσα και καθημερινά από τους εμπόρους της παραπληροφόρησης. Το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας για σωστή και όσο γίνεται αντικειμενική ενημέρωση και πληροφόρηση, για πολιτισμό και παιδεία που διαπαιδαγωγεί και αναπτύσσει τη σκέψη και το μυαλό, είναι και πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο της δράσης στους χώρους των Μέσων Ενημέρωσης, να αποτελεί πεδίο πάλης του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, δεμένο με το γενικότερο αγώνα που πρέπει να κάνει ο λαός μας για μια άλλη λαϊκή εξουσία, που θα μπορέσει να τα κάνει αυτά πράξη.

Σήμερα, όσο κι αν ψάξει κανείς στο χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού λόγου, δε θα βρει, δυστυχώς, πολλά παραδείγματα, που να κινούνται έστω σε μια κατεύθυνση σύγκρουσης με βασικές κυρίαρχες επιλογές και πολιτικές, που να ανοίγουν δρόμους σε μια άλλη κατεύθυνση, που να υπηρετεί τα λαϊκά κι όχι τα μονοπωλιακά συμφέροντα. Κι όχι μόνον αυτό. Τα τελευταία χρόνια πιο έντονα και απροκάλυπτα ακολουθείται μια συστηματικά επιθετική πολιτική κατά όσων εξακολουθούν να αντιστέκονται, να προβληματίζονται, να ανιχνεύουν άλλες εναλλακτικές διεξόδους για να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση σαπίλας, που δημιουργεί και αναπαράγει αυτό το σύστημα, που έτσι κι αλλιώς ιστορικά έχει το ίδιο κακοφορμίσει.

Στο μάτι του «ιμπεριαλιστικού κυκλώνα» δεν μπορεί παρά να βρίσκεται το ΚΚΕ και το όργανο της Κεντρικής του Επιτροπής, ο «Ριζοσπάστης», ως η εμπροσθοφυλακή της άμεσης και σωστής λαϊκής ενημέρωσης, ως το προκεχωρημένο φυλάκιο των συνεχών αποκαλύψεων όλων όσων αποκρύβουν ή σκόπιμα διαστρεβλώνουν τα μονοπωλιακά μαγαζιά και παραμάγαζα των άλλων.

Αλήθεια, πόσες φορές αγαπητοί αναγνώστες της εφημερίδας μας, έχετε ακούσει σε δελτία ειδήσεων τους τελευταίους μήνες για τις θέσεις του ΚΚΕ; Από καμία έως ελάχιστες.

Πόσες φορές έχετε δει σε ενημερωτικές εκπομπές των κρατικών και μεγάλων ιδιωτικών καναλιών στελέχη του ΚΚΕ; Μετρημένες ασφαλώς στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Πόσες φορές διαβάσατε στο λεγόμενο «ελεύθερο, αστικό, δημοκρατικό, ημερήσιο Τύπο» για τις απόψεις και δραστηριότητες του ΚΚΕ; Ασφαλώς λίγες και με ελάχιστες λέξεις, τις περισσότερες φορές διαστρεβλωμένες και πολλαπλά συκοφαντημένες κι αυτές!

Πόσες φορές έχετε δει ή έχετε διαβάσει για τις λαϊκές κινητοποιήσεις που γίνονται στη χώρα μας και σε άλλες χώρες του κόσμου; Πόσες φορές έχουν δει σε άλλες εφημερίδες και κανάλια το φως της δημοσιότητας καταγγελίες από χώρους δουλιάς; Ελάχιστα έως καθόλου, αφού κυριαρχούν οι χαμηλής ποιότητας εκπομπές, πολλές από τις οποίες είναι εκπομπές εκπόρνευσης των συνειδήσεων, προβάλλοντας πρότυπα μιας καθ' όλα παρακμάζουσας ελίτ της άρχουσας τάξης.

Μόνο ο «Ριζοσπάστης» και ο «902» μιλάνε καθημερινά, ακούραστα, για όλα αυτά που οι άλλοι κρύβουν. Ολα τα παραπάνω, που δεν είναι φυσικά τα μοναδικά που μπορεί να πει κανένας, είναι αρκετοί λόγοι για να βοηθήσουμε όλοι μαζί, ξεκινώντας από σήμερα, για ένα πραγματικό κυκλοφοριακό άλμα στην εφημερίδα.

Εχουμε αρκετούς λόγους να πιστεύουμε βαθιά ότι είναι ΧΡΕΟΣ κάθε ριζοσπάστη Ελληνα, κάθε προοδευτικού ανθρώπου, να ενισχύσει την προσπάθεια του «Ριζοσπάστη», την προσπάθεια που ξεκινάνε όλες οι Κομματικές Οργανώσεις, μετά την τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου, για να φτάσει η λαϊκή φωνή, η εφημερίδα του Κόμματος, σε κάθε σπίτι, σε κάθε χώρο δουλιάς και μόρφωσης.

Δεν έχουμε ποτέ, τόσα χρόνια, συνηθίσει να «βλογάμε τα γένια μας». Ακόμα και τα καλά λόγια, πολύ περισσότερο οι κριτικές αρνητικές παρατηρήσεις των συντρόφων, των συναγωνιστών, των αναγνωστών μας, μας γεμίζουν με περισσότερη ευθύνη και δημιουργικό άγχος για πιο ουσιαστική, πιο βαθιά ανάλυση και μελέτη, για έρευνα και ανάπτυξη γόνιμων προβληματισμών, για να κάνουμε την εφημερίδα - ξεκινώντας από τη Διεύθυνση, τη Συντακτική Επιτροπή, τους συντάκτες μας, όλο το ανθρώπινο δυναμικό του «Ριζοσπάστη» - ακόμα καλύτερη, στο ύψος των απαιτήσεων της εποχής, αντάξια των σύνθετων και σοβαρών καθηκόντων που έθεσε το πρόσφατο 16ο Συνέδριο του Κόμματός μας.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους συντρόφους και συντρόφισσες, σε όλους τους φίλους του Κόμματος, της ΚΝΕ, του «Ριζοσπάστη». Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη συνεισφορά όλων σας σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια που ξεκινάμε μέσα σε δύσκολους καιρούς, με εσωτερικούς και διεθνείς αρνητικούς συσχετισμούς δυνάμεων. Με ένα οικονομικό επιπλέον «πόλεμο», που αναγκάζει και το «Ριζοσπάστη» -κυρίως λόγω της έλλειψης χαρτιού παγκόσμια και της μεγάλης αύξησης της τιμής του- μέσα στο βάρβαρο ανταγωνισμό της «ελεύθερης αγοράς», να αυξήσει την τιμή του καθημερινού φύλλου σε 300 δρχ. και του κυριακάτικου σε 350, στο επίπεδο δηλαδή που βρέθηκαν οι υπόλοιπες εφημερίδες πριν μια βδομάδα. Γι' αυτό ζητάμε την κατανόηση των αναγνωστών μας, συνδυασμένη όμως με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πείσμα, στη μάχη για την αύξηση της κυκλοφορίας.

Αυτή πρέπει να είναι και η μοναδική μας απάντηση: Μεγάλη αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» - υλοποίηση όλων των στόχων μας.

Ο καθένας μπορεί να βάλει το δικό του λιθαράκι, να έχει τη δική του συμβολή. Με συνεργασίες αρθρογραφίας. Με σκέψεις και απόψεις για διάφορα ζητήματα. Με ανταποκρίσεις και τηλέφωνα ενημέρωσης για προβλήματα που ανακύπτουν σε κάθε χώρο. Με συμμετοχή στις κυριακάτικες εξορμήσεις, που πρέπει να συνεχιστούν με ένταση. Με εξεύρεση νέων αναγνωστών του «Ριζοσπάστη» σε καθημερινή βάση, στο χώρο που δουλεύουμε, που κινούμαστε, στη γειτονιά που κατοικούμε.

Ο συνδικαλιστής, ο επιστήμονας, ο καλλιτέχνης, ο διανοούμενος, οι νέοι και οι νέες, οι σημερινοί αλλά και αυριανοί συνεργάτες του «Ριζοσπάστη» με τα άρθρα, τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς, τις δημιουργικές ακόμα και διαφορετικές προσεγγίσεις τους για ζητήματα που απαιτούν παραπέρα έρευνα, είναι όλοι αυτοί που περιμένουμε να συστρατευθούν μαζί μας σε αυτή την όμορφη μάχη.

Για ένα «Ριζοσπάστη», άξιο συνεχιστή των καλύτερων παραδόσεων της υπερογδοντάχρονης παρουσίας του. Για μια πραγματικά λαϊκή εφημερίδα, που θα αφουγκράζεται τις αγωνίες και τους καημούς της φτωχολογιάς, που θα «δένει» την επιστημονική γνώση και πνευματική ανησυχία, την ευαισθησία του διανοούμενου, με τον αγώνα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, σε μια κοινή πορεία και αναζήτηση, σε μια πορεία που θα οδηγεί στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου πάλης ενάντια στα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό, μέχρι την τελική νίκη του σοσιαλισμού, μοναδική ελπίδα και απαντοχή για ένα καλύτερο και ευτυχισμένο αύριο.


Του
Δημήτρη ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ