ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνάντηση στο Στρασβούργο με τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ

Μετέφερε για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα τους

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, με αντιπροσωπεία των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σχεδόν ένα χρόνο για την ανάκληση των απολύσεών τους. Η αντιπροσωπεία των καθαριστριών αναφέρθηκε στον πολύμηνο αγώνα τους και την εξέλιξή του. Τη σύγκρουσή τους με την κυβερνητική πολιτική, με τους μηχανισμούς του κράτους, τις δυνάμεις καταστολής, τη Δικαιοσύνη, αλλά και την πολύμορφη αλληλεγγύη από τους εργαζόμενους.

Από την πλευρά τους, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μετέφεραν για μια ακόμα φορά τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους, που έχει ήδη εκφραστεί στο εργατικό κίνημα με διάφορες μορφές αλληλεγγύης, όσο και στο Κοινοβούλιο με κατάθεση Ερωτήσεων, τροπολογίας για νομοθετική ακύρωση των απολύσεων. Διαβεβαίωσαν ότι αυτή η συμπαράσταση θα συνεχιστεί πολύμορφα. Αναφέρθηκαν επίσης στις εξελίξεις της αντεργατικής επίθεσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ των μνημονίων διαρκείας, που θέτει ως πρώτο στόχο την κατάργηση της μόνιμης σταθερής εργασίας, τις μαζικές απολύσεις, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, συνολικά τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Καταδίκασαν τη μεθόδευση που προωθείται με την εισήγηση για την εκδίκαση της υπόθεσής τους στον Αρειο Πάγο, προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι απολύσεις. Επισήμαναν ότι το δίκιο των εργαζομένων κρίνεται όχι στα δικαστήρια, αλλά στη λαϊκή αλληλεγγύη, στη μαζική, οργανωμένη πάλη τους για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ σε «ΙΜΑΣ» και «ΣΥΡΜΑ»

Από τη συζήτηση με τους απεργούς
Από τη συζήτηση με τους απεργούς
Την αμέριστη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ στον αγώνα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΙΜΑΣ» και «ΣΥΡΜΑ», που απεργούν από την αρχή της προηγούμενης βδομάδας, αντιδρώντας στην εκ περιτροπής εργασία που επέβαλε η εργοδοσία, εξέφρασε ο Γ. Τασιούλας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, που επισκέφτηκε τους απεργούς, μαζί με εκπροσώπους της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Συνομιλώντας μαζί τους στην πύλη του εργοστασίου, ο Γ. Τασιούλας σημείωσε ανάμεσα σε άλλα την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους της περιοχής και το λαό του Βόλου, που θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη της απεργίας.

Σκοτώθηκε οικοδόμος στην Πάτρα

Το τελευταίο μεροκάματο έκανε την περασμένη Δευτέρα ένας οικοδόμος στην Πάτρα. Αν και συνταξιούχος, ο Αντώνης Αρβανίτης έδινε τη μάχη για το μεροκάματο στην οικοδομή, όταν έπεσε από μεγάλο ύψος και έχασε τη ζωή του. «Ο συνάδελφος δούλευε σε τριώροφη οικοδομή χωρίς μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να πέσει από τα 12 μέτρα στο φρεάτιο του ασανσέρ, από το δώμα της ταράτσας στο υπόγειο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες», σημειώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας. Ακόμα τονίζει: «Το ξεροκόμματο που δίνουν για σύνταξη αναγκάζει οικοδόμους να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας βάζει σε κίνδυνο τους συναδέλφους οικοδόμους κάθε λεπτό. Η Επιθεώρηση Εργασίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καθήκον για τον καθημερινό έλεγχο και στα μεγάλα έργα αλλά και στις οικοδομές που δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δουλεύουν πρωί - βράδυ χωρίς μέτρα ασφαλείας. Η ανάγκη για το μεροκάματο, η παρατεταμένη ανεργία, οδηγούν τους συναδέλφους να παίζουν τη ζωή τους κορόνα γράμματα». Τέλος, διαβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις του θα κάνουν κάθε προσπάθεια «προκειμένου να μην περάσει έτσι ο θάνατος του συναδέλφου μας».

Ξανά αντι-ΠΑΜΕ κολεγιά στη Λάρισα

Με την κολεγιά και τη σύμπραξη των άλλων πέντε παρατάξεων, η παράταξη της ΔΑΣ - ΟΤΑ πετάχτηκε για δεύτερη φορά εκτός προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Ν. Λάρισας, παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογές αναδείχτηκε πρώτη δύναμη, με ποσοστό 45%! Μετά την παραίτηση του προέδρου του ΔΣ, οι πέντε παρατάξεις - «Δημοκρατική Ανατροπή», ΠΑΣΚ, ΣΕΚΕ (πρώην ΠΑΣΚΕ), «Ριζοσπαστική Ενωτική Πρωτοβουλία» (ΣΥΡΙΖΑ), «Νέα Πορεία» (ΔΑΚΕ) και «Αντίδραση» - αντί για την εκλογή αντιπροσωπευτικού προεδρείου, μοίρασαν και πάλι τις θέσεις μεταξύ τους, εκλέγοντας μάλιστα στη θέση του προέδρου τον διορισμένο πρόεδρο στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, διευθυντή των ΚΕΠ.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ - ΟΤΑ Ν. Λάρισας επισημαίνει ανάμεσα στα άλλα: «Ολοι μαζί, "Δεξιοί", "Αριστεροί", "Σοσιαλιστές" κι από κοντά η "Αντίδραση", στο ψηφοδέλτιο της οποίας έχουν βρει στέγη και χρυσαυγίτες, προχωράνε στην ίδια γραμμή πλεύσης, ενάντια στο ΠΑΜΕ και τη ΔΑΣ - ΟΤΑ. Θέλουν να σύρουν τους εργαζόμενους στο κάρο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να προχωρήσουν σε κομπρεμί με τους δημάρχους, υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής, γιατί τους θεωρούν συμμάχους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, για το ποια συμφέροντα υπηρετούν οι συγκεκριμένες παρατάξεις. Να τους αποδυναμώσουν κι άλλο, να τους πετάξουν έξω από τις διοικήσεις των σωματείων και να συσπειρωθούν με το ταξικό κίνημα».

Αθωώθηκαν οι συνδικαλιστές στη Ζάκυνθο

Αθώοι κρίθηκαν οι συνδικαλιστές του εργατικού και αγροτικού κινήματος που δικάζονταν χτες στη Ζάκυνθο. Συνολικά 23 άτομα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Τάκης Στρούζας, το μέλος της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, Δημήτρης Σούλης, και 21 ακόμα αγρότες αντιμετώπιζαν την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνίας επειδή συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο λιμάνι του νησιού, το Γενάρη του 2009, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι κατηγορίες για τις οποίες διώκονταν δεν επιβεβαιώθηκαν. Συγκέντρωση συμπαράστασης στους συνδικαλιστές οργάνωσε έξω από τα δικαστήρια το Εργατικό Κέντρο.

Ημερήσια εκδρομή με πλοίο στον Παγασητικό

Ημερήσια κρουαζιέρα στον Παγασητικό συνδιοργανώνουν τα Συνδικάτα Εργαζομένων ΟΤΑ των νομών Μαγνησίας και Λάρισας, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να αναδείξουν και να διεκδικήσουν το δικαίωμα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στις διακοπές, την ξεκούραση και την ψυχαγωγία. Ο γύρος του Παγασητικού θα γίνει το Σάββατο, 20 Σεπτέμβρη. Ο απόπλους θα είναι από λιμάνι του Βόλου, στις 9 π.μ., με ενδιάμεσες στάσεις στη Μιτζέλα για μπάνιο και φαγητό, στο νησάκι Τρίκερι, μαρτυρικό τόπο εξορίας των γυναικών και στην Αγία Κυριακή για καφέ. Η συμμετοχή είναι 20 ευρώ (τα παιδιά έως 10 ετών δεν πληρώνουν).

Λαθροχειρίες του ΣΥΡΙΖΑ και της «Αυγής»

Η χτεσινή «Αυγή» κάνει μια ακόμα λαθροχειρία σε βάρος του ΚΚΕ. Σε ρεπορτάζ για την κριτική που άσκησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ σε ραδιοφωνική συνέντευξη για το «πακέτο» μέτρων που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τίτλο: «Δεν χρειάζεται να επανέλθει ο κατώτατος μισθός». Μάλιστα, συνόδευσε το σχετικό θέμα με μια φωτογραφία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Παρουσιάζοντας αποσπασματικά τη συνέντευξη του Ν. Σοφιανού, η «Αυγή» καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Σε σχέση με την επαναφορά του κατώτατου μισθού, ο Ν. Σοφιανός ισχυρίστηκε ότι, ούτε λίγο, ούτε πολύ, η μνημονιακή ρύθμιση που τον οδήγησε στα 586 ευρώ δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα». Το ρεπορτάζ, βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί ούτε τον τίτλο, ούτε τις διαπιστώσεις της «Αυγής». Αλλωστε, το ΚΚΕ έχει πολεμήσει το συγκεκριμένο νόμο (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012) μέσα κι έξω από τη Βουλή, ζητώντας την κατάργησή του.

Αυτό που λέει το ΚΚΕ και ανέδειξε ο Ν. Σοφιανός στην παρέμβασή του, είναι ότι δεν αρκεί ένας νόμος για να αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων. Και στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σκόπιμα θολός στις εξαγγελίες του. Μιλάει γενικά για επαναφορά στα 751 ευρώ, χωρίς όμως να λέει πώς θα το κάνει. Ούτε βέβαια λέει πώς θα διασφαλίσει ότι όσοι αμείβονται με το κατώτατο μισθό, θα παίρνουν όντως 751 ευρώ, όταν στην αγορά οργιάζουν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, η απλήρωτη δουλειά, οι απλήρωτες υπερωρίες, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται να καταργήσει το αντεργατικό πλαίσιο που ρίχνει τους μισθούς στα Τάρταρα και το οποίο προκύπτει από στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ περί «ευελφάλειας». Οπως δεν λέει κουβέντα για το τι θα γίνει με τις κλαδικές συμβάσεις. Θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα, ή θα ισχύει το σημερινό καθεστώς των περικοπών και της γενικευμένης χρήσης από την εργοδοσία των ατομικών συμβάσεων; Αυτά είναι ερωτήματα που καίνε τους εργαζόμενους και ο ΣΥΡΙΖΑ σφυρίζει αδιάφορα, νομίζοντας ότι θα ξεφύγει με αόριστες εξαγγελίες και ντουφεκιές στον αέρα...


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ