ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση με αφορμή το περιεχόμενο των βιβλίων «Πολιτικής Παιδείας»

Τη «χυδαία και ξεδιάντροπη αστική προπαγάνδα» που επιχειρείται να ντυθεί με επιστημονικό λόγο στα νέα σχολικά εγχειρίδια «Πολιτικής Παιδείας» αποκαλύπτει το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Καλεί, παράλληλα, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, το κίνημα των εκπαιδευτικών, τη νεολαία, «να υψώσουν μέτωπο αντιπαράθεσης με το αντιδραστικό περιεχόμενο αυτών των βιβλίων και να απαιτήσουν την απόσυρσή τους».

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Το υπουργείο Παιδείας, με βάση το νέο αναλυτικό πρόγραμμα στο Λύκειο, εξέδωσε με ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου αυτές τις μέρες, ανάμεσα σε άλλα, και τα δύο βιβλία με τίτλο "Πολιτική Παιδεία" για την Α' και Β' τάξη του Λυκείου.

Οπως και στο ίδιο το βιβλίο της Β' Λυκείου δηλώνεται: "Κάθε εκπαιδευτικό σύστημα μεταδίδει γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις. Αλλά, συγχρόνως, θέλει να μεταδώσει και τις αρχές και αξίες του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος, και έτσι λειτουργεί ως παράγοντας αναπαραγωγής του". Απ' αυτή την άποψη, είναι απόλυτα κατανοητό τι εξυπηρετούν και σε τι στοχεύουν.

Τα συγκεκριμένα βιβλία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν "γελοία" από την άποψη της επιστημονικότητας, αν δεν ήταν επικίνδυνα για το νου και τη συνείδηση της νέας γενιάς, για τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να τα διδάξουν.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι επιχειρείται να ντυθεί με επιστημονικό λόγο η πιο χυδαία και ξεδιάντροπη αστική προπαγάνδα, σε σχέση με αυτή που έχουμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια.

Πίσω από τις γενικές διακηρύξεις για "πλουραλιστική γνώση", "κριτική ικανότητα", "πολιτική συνείδηση" απέναντι σε φλέγοντα ζητήματα του καιρού μας, που άλλωστε συνοδεύουν όλες τις αντιδραστικές αλλαγές σε αναλυτικά προγράμματα και βιβλία τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται η συστηματική προσπάθεια να ενσωματωθεί και να εμπλακεί η νεολαία στις σάπιες αξίες, στα "ιδανικά" και τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης.

Ξεχωρίζει η συστηματική - και κατά προτεραιότητα - προσπάθεια εξύμνησης του αντιδραστικού οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των "αξιών" της, η προκλητική αποθέωση της επιχειρηματικότητας και του κέρδους.

Τα βιβλία αυτά, στα ζητήματα οικονομίας, προπαγανδίζουν ξεκάθαρα τους άξονες και τη στρατηγική "ανάπτυξης" που προτάσσει σήμερα κυβέρνηση, κεφάλαιο και Ευρωπαϊκή Ενωση. Στα ζητήματα πολιτικής, προετοιμάζεται στο επίπεδο της συνείδησης η νέα γενιά να αποδεχτεί την ένταση της αντιδραστικοποίησης και της καταστολής.

Η προβολή του "κοινωνικού εταιρισμού" είναι μια ακόμη πτυχή των συγκεκριμένων συγγραμμάτων και συνοδεύεται με την απαξία και τη στρέβλωση της λαϊκής πάλης, των συνδικάτων, με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για τον περιορισμό της δράσης τους και που δίνεται με παράδειγμα, κάνοντας αναφορά στον κίνδυνο της "τυραννίας της μειοψηφίας"!

Γι' αυτό την τιμητική του στα βιβλία έχει το αντιδραστικό αστικό ιδεολόγημα περί "ολοκληρωτισμού", που εξισώνει το φασισμό με το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, δίνοντας ρεσιτάλ ιστορικής διαστρέβλωσης για τις χώρες του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε τον προηγούμενο αιώνα.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, με την ιδιαίτερη ευθύνη που έχουν απέναντι στη νεολαία αλλά και στο επιστημονικό - παιδαγωγικό τους ρόλο, κάθε προοδευτικό άνθρωπο, να συμβάλουν πρακτικά και ουσιαστικά στην προσπάθεια αποκάλυψης της αντιεπιστημονικότητας, της αντιδραστικότητας αυτών των βιβλίων. Να ανοίξουν δρόμους, ώστε οι μαθητές, η νέα γενιά, να έρθουν σε επαφή με την αντικειμενική προσέγγιση της κοινωνικής πραγματικότητας, με τις αξίες του λαϊκού κινήματος.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα, το κίνημα των εκπαιδευτικών, η νεολαία είναι ανάγκη σήμερα να υψώσουν μέτωπο αντιπαράθεσης με το αντιδραστικό περιεχόμενο αυτών των βιβλίων και να απαιτήσουν την απόσυρσή τους.

Οπως είπε ο Μενέλαος Λουντέμης: "Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να γίνουν τα τέσσερα πόδια δύο. Δεν θα τα κάμω πάλι τέσσερα εγώ!".

Η κοινωνία της οπισθοδρόμησης και της βαρβαρότητας δεν είναι το μέλλον της νέας γενιάς. Στο πλάι της εργατικής τάξης μπορεί να οραματίζεται και να παλέψει για τη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού».

Σήμερα η κινητοποίηση στη Βουλή για την Ειδική Αγωγή

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Μέρα κινητοποίησης για την Ειδική Αγωγή είναι η σημερινή για γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στις δομές της που καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6.30 το απόγευμα στη Βουλή.

Οι φορείς που καλούν στην κινητοποίηση δηλώνουν «φτάνει πια!» με την υποβάθμιση της δημόσιας Ειδικής Αγωγής, της πολιτικής που αφήνει χιλιάδες παιδιά εκτός δημόσιων δομών, που για μια ακόμα χρονιά κάνει τα σχολεία να ανοίγουν με ελλείψεις σε προσωπικό, εκπαιδευτικούς, υποδομές, μεταφορές. Στο μεταξύ, στα χρόνια προβλήματα της Ειδικής Αγωγής έρχεται να προστεθεί και ένα θεσμικό πλαίσιο που εισάγεται με το σχετικό νομοσχέδιο και έρχεται να τη συρρικνώνει περαιτέρω, να την παραδώσει στην κερδοσκοπία.

Στην κινητοποίηση καλούν το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και νήσων, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) Απευθύνονται σε εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς ΑμΕΑ να μπουν στον αγώνα και να διεκδικήσουν:

-- Ολα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στο κατάλληλο δημόσιο, δωρεάν σχολείο. Ούτε ένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του, ή σε σχολείο που δεν μπορεί να καλύψει τις εκπαιδευτικές του ανάγκες.

-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικού εκπαιδευτικού - επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού με βάση τις ανάγκες.

-- Να καταργηθούν τα τροφεία. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων και κατάργηση των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο.

-- Αποκλειστικά Δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς από και προς τα σχολεία.

-- Αμεση κρατική χρηματοδότηση των Κέντρων Ειδικής Αγωγής με βάση τις ανάγκες τους στην προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο.

-- Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στο προ των περικοπών επίπεδο.

Αναμένεται νέο κύμα αναπληρωτών

Την πρόσληψη 3.000 αναπληρωτών εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας μέσω facebook. Στο μεταξύ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» ο υφυπουργός Παιδείας, Αλ. Δερμεντζόπουλος, επανέλαβε ότι «δεν γίνονται προσλήψεις γιατί υπάρχει πρώτα απ' όλα αυτό το δεσμευτικό στο υπουργείο Παιδείας, το 1 προς 10...». Συμπληρώνοντας ότι «μέχρι τώρα, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, δεν ισχύει ούτε το 1 προς 10». Οπως είπε, κατά μέσο όρο, τα δύο τελευταία χρόνια, έχουμε 5.500 - 6.000 αποχωρήσεις, 11.000 τα προηγούμενα χρόνια και δεν γίνονται διορισμοί. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να υπόσχεται ότι θα προσπαθήσει να γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ για διορισμό 10.000 εκπαιδευτικών.

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή - Οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

«Εξακρίβωση στοιχείων»

Σε προσαγωγή στο αστυνομικό τμήμα Καλυβίων Αττικής, δύο οπαδών του ΚΚΕ που θέλησαν να προπαγανδίσουν τις εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», προχώρησαν χτες το βράδυ αστυνομικά όργανα της περιοχής. Τα αστυνομικά όργανα χαρακτήρισαν παράνομη την αφισοκόλληση για το Φεστιβάλ και οδήγησαν τους δύο οπαδούς του ΚΚΕ στο αστυνομικό τμήμα, ενώ πριν είχαν αξιώσει να τους παραδοθούν και οι αφίσες. Μετά από διάβημα στελεχών του ΚΚΕ, οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι και το συμβάν καταγράφηκε στο αστυνομικό δελτίο ως «εξακρίβωση στοιχείων»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ