ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΗΝ 1η ΝΟΕΜΒΡΗ
Πρωτοβουλίες για ενημέρωση και συσπείρωση νέων δυνάμεων

Στους χώρους όπου συγκεντρώνονται άνεργοι και στους τόπους δουλειάς μεταφέρεται η μάχη για την επιτυχία του δίμηνου δράσης

Ολοένα και περισσότερα σωματεία αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα, αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα στις 4 Οκτώβρη. Αποφάσεις πήραν το Σωματείο ΟΤΑ Πετρούπολης, η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, το Σωματείο ΟΤΑ Ελληνικού, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου, το Σωματείο ΟΤΑ Π. Φαλήρου, το Σωματείο εργαζομένων στην ΔΕΥΑΚ Καλαμάτας και ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, το Σωματείο Εργαζόμενων «LIDL» Αττικής.

Προετοιμάζοντας την πανελλαδική κινητοποίηση, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου αποφάσισε να διοργανώσει συγκέντρωση στις 3 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία και την ίδια μέρα καλεί σε συγκέντρωση η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, στις 7μ.μ., στην πλατεία Αγοράς στη Χαλκίδα.

Συσκέψεις - συνελεύσεις

Τις επόμενες μέρες, οι συνεδριάσεις - συσκέψεις των σωματείων συνεχίζονται με βάση το παρακάτω πρόγραμμα:

20/9: Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων Κ. Μακεδονίας (σύσκεψη για το Ασφαλιστικό), Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Σάμου.

21/9: Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε Πρέβεζα και Φλώρινα, Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ζακύνθου, Σωματείο Εργαζομένων στην ΔΕΥΑΚ Καλαμάτας (Γενική Συνέλευση).

22/9: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αχαΐας.

23/9: Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας (Γενική Συνέλευση).

24/9: Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής (Γενική Συνέλευση).

25/9: Παράρτημα Λογιστών Πειραιά (Γενική Συνέλευση), Σωματείο ΟΤΑ Π. Φαλήρου (Γενική Συνέλευση).

26/9: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Ν. Χανίων (σύσκεψη).

27/9: Ομοσπονδία Οικοδόμων.

28/9: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία της περιοχής.

29/9: Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ (Γενική Συνέλευση).

30/9: Ενωση Λογιστών Αθήνας (σύσκεψη ανέργων), Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας (σύσκεψη για την ανεργία).

1/10: Ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών), Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής (Γενική Συνέλευση στις 19/10), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας (Γενική Συνέλευση).

15/10: Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας (Γενική Συνέλευση).

Πρωτοβουλίες για τους ανέργους

Στις συνεδριάσεις των συνδικάτων και των τοπικών Γραμματειών, εμπλουτίζεται με πρωτοβουλίες και νέες παρεμβάσεις το δίμηνο πρόγραμμα δράσης, που αποφάσισε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται:

  • Διήμερο δράσης με ζητήματα αιχμής τα εισιτήρια, διοργανώνουν στις 22 και 23/9 οι Επιτροπές Αμαξοστασίων του ΠΑΜΕ στις αστικές συγκοινωνίες. Κύρια αιτήματα είναι η μείωση κατά 50% των εισιτηρίων, η δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους με την κάρτα ανεργίας και το πάσο για μαθητές και φοιτητές, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Στις 22/9 θα γίνουν περιοδείες σε κεντρικούς σταθμούς των αστικών συγκοινωνιών και στις 23/9 συγκέντρωση στο υπουργείο Μεταφορών, στις 11 π.μ. Το διήμερο αποτελεί μέρος της δίμηνης καμπάνιας του ΠΑΜΕ.
  • Από τη Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, στις 3/10, αγωνιστική μαζική κινητοποίηση για τα προβλήματα των ανέργων, στις 10 π.μ. στον ΟΑΕΔ.
  • Από τη Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 25/9, στις 9 π.μ. στα δικαστήρια Χαλκίδας, για τους εργαζόμενους των Τσιμέντων Χαλκίδας. Τη μέρα εκείνη εκδικάζεται η προσφυγή του Σωματείου για την ακύρωση 117 απολύσεων. Επίσης: Στις 3/10, εξόρμηση στα γραφεία ΟΑΕΔ, στις 8/10 κινητοποίηση στη ΔΟΥ Χαλκίδας, στις 15/10, στο Εργατικό Κέντρο, εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Παιδεία και το «νέο» σχολείο και στις 22/10, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για τα ζητήματα της Υγείας.
  • Από τη Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ: Εκδήλωση στις 19/9 από κοινού με τη Λαϊκή Επιτροπή Νέας Χώρας ενάντια στο φασισμό. Παράσταση διαμαρτυρίας στις 19/9 στο δήμο για το ζήτημα των παιδικών σταθμών. Παράσταση διαμαρτυρίας στις 30/9 στην εφορία για τα χαράτσια και τον ΕΝΦΙΑ. Συλλαλητήριο στις 3/10 ενάντια στα νέα μέτρα και το ασφαλιστικό.
Η ΕΕ στηρίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις όχι τους ανέργους

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη διάρκεια σχετικής συζήτησης

Τα προβλήματα των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και των απεργών της «Coca Cola», των χιλιάδων απολύσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των ανέργων και τις ευθύνες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης «για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Συγκεκριμένα, σε παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος τόνισε ότι και σε περίοδο ανάπτυξης και σε αυτή της καπιταλιστικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση ενίσχυσε οικονομικά με δισεκατομμύρια ευρώ το ευρωενωσιακό κεφάλαιο (τράπεζες, βιομήχανους κ.λπ.), με πρόσχημα την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Το αποτέλεσμα ήταν η εκτίναξη της ανεργίας, η εξάπλωση της φτώχειας του εργαζόμενου λαού.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις 595 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που επισκέφθηκαν με πολυμελή αντιπροσωπεία το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο και βρίσκονται σε πολύμηνο αγώνα, ενώ το επόμενο διάστημα μεθοδεύεται η δικαστική νομιμοποίηση των απολύσεών τους από τον Αρειο Πάγο. Επίσης, στον αγώνα των απολυμένων εργαζομένων στο εργοστάσιο της πολυεθνικής «Coca Cola» στη Θεσσαλονίκη που απεργούν εδώ και ένα χρόνο, γιατί η εταιρεία, παρά τα αστρονομικά κέρδη της, έκλεισε το εργοστάσιο και απέλυσε δεκάδες εργάτες.

Παρά τις διακηρύξεις για ενίσχυση της απασχόλησης, η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ σχεδιάζουν την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Τα ευρωενωσιακά προγράμματα απασχόλησης δεν είναι παρά μηχανισμοί επιδότησης των επιχειρήσεων με τζάμπα εργαζόμενους και γενίκευση της προσωρινής ελαστικής απασχόλησης, χωρίς δικαιώματα, ιδιαίτερα των νέων.

Η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απ' όλα ανεξαίρετα τα κόμματα που υποκλίνονται σ' αυτήν, δεν έχει στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων, πατώντας πάνω στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, στην κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, όπως των Συλλογικών Συμβάσεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης, καλώντας τους εργαζόμενους σε οργάνωση και αγώνα για ανατροπή της πολιτικής αυτής και του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Συνεχίζει να καλπάζει η ανεργία

Στο 26,6% ανήλθε το ποσοστό ανεργία κατά το β' τρίμηνο του 2014, επαληθεύοντας την ανάγκη να ενταθεί η διεκδίκηση από τα συνδικάτα μέτρων ουσιαστικής προστασίας. Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς μειωμένο συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, όταν είχε φτάσει το 27,3%. Ποσοτικά, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι άνεργοι φτάνουν τους 1.280.101. Με βάση το φύλο, οι γυναίκες παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, 30,4% έναντι 23,5% για τους άντρες. Με βάση την ηλικία, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (52%), το οποίο στις νέες γυναίκες φτάνει στο 57,5%.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας διαψεύδουν την εικόνα που εμφανίζουν τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας ισχυρίζεται ότι το β' τρίμηνο του 2014 έγιναν περίπου 135.000 περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις. Τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο σε μισθωτούς. Ομως, για την ίδια περίοδο, η Στατιστική Υπηρεσία σημειώνει ότι βρήκαν δουλειά περίπου 221.000 άτομα, ενώ έχασαν τη δουλειά τους 215.000. Δηλαδή, οι επιπλέον προσλήψεις είναι μόλις 6.000. Αριθμός 22,5 φορές μικρότερος (!) από αυτόν του υπουργείου Εργασίας και στον οποίο συμπεριλαμβάνονται εκτός από τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενοι.

Στο δίμηνο δράσης καλεί η ΕΕΔΥΕ

H EEΔΥΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους των Επιτροπών Ειρήνης πανελλαδικά να πάρουν ενεργά μέρος στο δίμηνο πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ, συμμετέχοντας μαζικά τόσο στις συγκεντρώσεις στις 4 Οκτώβρη όσο και στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη. Με ανακοίνωσή της προτρέπει: «Καμία επανάπαυση και αναμονή. Η αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης εντείνεται, μια πολιτική επίθεσης στα λαϊκά στρώματα, με τη φοροληστεία, τα νέα μέτρα που έρχονται για την ασφάλιση, τα εργασιακά και άλλα στο όνομα των αποφάσεων παλιών ή νέων μνημονίων εντός των τειχών της ΕΕ. Η ΕΕΔΥΕ απαιτεί: Να σταματήσει άμεσα η εμπλοκή της χώρας μας και κάθε στρατιωτική συμμετοχή στις αποστολές ΕΕ - ΝΑΤΟ. Να επιστρέψουν τώρα όλα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων και να διακοπεί οποιαδήποτε στήριξη ή διευκόλυνση στη στρατιωτική πολεμική μηχανή. Να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Μέρα Διεθνούς Δράσης από την ΠΣΟ

Μέρα Διεθνούς Δράσης ενάντια στην ανεργία διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία στις 3 Οκτώβρη. Η ΠΣΟ καλεί τα συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμή της, σε όλες τις χώρες του κόσμου, να οργανώσουν εκείνη τη μέρα δραστηριότητες, απεργίες, διαδηλώσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των ανέργων. Αίτημα των κινητοποιήσεων είναι: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν την ανεργία, μέτρα για την προστασία των ανέργων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ