ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κυβέρνηση - ΕΕ τσακίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά

Δήλωση με αφορμή τις τελευταίες αποφάσεις για τις αποζημιώσεις από το ρωσικό εμπάργκο και την επιστροφή παλιότερων ενισχύσεων

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το δίκιο του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το δίκιο του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς
Στα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχεται η αγροτιά από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρεται σε δήλωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τις επιπτώσεις των ρωσικών αντίμετρων στα αγροτικά προϊόντα, ο Επίτροπος Γεωργίας της Κομισιόν, Ν. Τσιόλος, δήλωσε ότι ουσιαστικά ανακαλούνται ακόμα και οι πενιχρές αποζημιώσεις που θα κάλυπταν ελάχιστο μέρος της ζημιάς των αγροτών, προαναγγέλλοντας νέο σχέδιο παραπέρα μείωσης έως πλήρους κατάργησης των όποιων αποζημιώσεων.

Επίσης, επανέφερε θέμα επιβολής νέων ποσοστώσεων στην παραγωγή, με πρόσχημα τις επιπτώσεις της διακοπής των εξαγωγών στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την απειλή πλήρους διακοπής των όποιων ενισχύσεων, εκβιάζει τους Ελληνες αγρότες να επιστρέψουν 424,8 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως ενίσχυση το 2009 λόγω καταστροφών της παραγωγής, μετά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν πόσο ψεύτικη είναι η προπαγάνδα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου για δήθεν κονδύλια της ΕΕ που στηρίζουν τους μικρούς αγρότες, ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάστασή τους μέσα σ' αυτήν τη λυκοσυμμαχία, ότι μέσα στην ΕΕ μπορεί να υπάρξει πολιτική προς όφελος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Για τους φτωχούς αγρότες ο μόνος δρόμος για τα συμφέροντά τους είναι αυτός της συσπείρωσης, της οργάνωσης και του αγώνα. Για την πλήρη αποζημίωση από την ΕΕ και την κυβέρνηση των ζημιών από τα ρωσικά αντίμετρα. Για άμεσα μέτρα προστασίας της παραγωγής τους, να σταματήσει ο ξεριζωμός τους.

Να παλέψουν με τη Λαϊκή Συμμαχία, για την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την κεντρικά σχεδιασμένη οργάνωση της αγροτικής οικονομίας, που μπορεί να εξασφαλίσει τα δίκια της φτωχής αγροτιάς, να αξιοποιήσει τις μεγάλες παραγωγικές και εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας, να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες με ποιοτικά και φτηνά αγροτικά προϊόντα για όλο το λαό».

Αναγκαίο το Ογκολογικό Τμήμα στη Σάμο

Το αίτημα της δημιουργίας Ογκολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου επαναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, «γνωρίζοντας από χρόνια την κατάσταση που βιώνουν οι καρκινοπαθείς του νομού μας, που αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις για τις θεραπείες τους με μεγάλη ταλαιπωρία και δυσβάστακτο κόστος και με αφορμή αίτημα καρκινοπαθούς να κάνει χημειοθεραπείες στο νοσοκομείο».

Επιπλέον, ο Σύλλογος τονίζει πως «η λειτουργία του τμήματος αυτού απαιτεί κατάλληλες υποδομές, εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, όπως προβλέπεται από την υπάρχουσα νομοθεσία για τη διασφάλιση ασθενών και εργαζομένων. Ζητάμε από όλους τους αρμόδιους να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία του προαναφερόμενου τμήματος και επισημαίνουμε πως η όποια πρόχειρη λύση επιχειρείται εκ των ενόντων, χωρίς τους απαραίτητους χώρους, εξοπλισμό και προσωπικό (ογκολόγο, φαρμακοποιό, νοσηλευτικό προσωπικό), είναι επικίνδυνη για ασθενείς και εργαζόμενους. Για εμάς βασική προϋπόθεση είναι η ασφάλειά τους».

Τέλος, καλεί όλα τα αρμόδια υπουργεία να καλύπτουν και να καταβάλλουν άμεσα ολόκληρο το ποσό της μετακίνησης και διαμονής των ασθενών και των συνοδών τους που μεταβαίνουν σε άλλες πόλεις για θεραπεία και εξετάσεις που το Νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει, όπως και να προμηθευτεί άμεσα τα απαραίτητα υλικά - αντιδραστήρια για να γίνεται σειρά εξετάσεων και ογκολογικοί δείκτες, που αυτή την περίοδο δε γίνονται λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Αναστέλλεται το εξωιδρυματικό επίδομα

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας (Φ11/321/1119/79/27.3.2013) και με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ αναστέλλεται «η καταβολή του εξωιδρυματικού επιδόματος στις περιπτώσεις νοσηλείας του δικαιούχου, σε οποιασδήποτε μορφής νοσηλευτικό ίδρυμα, για χρόνια πάθηση με δαπάνες του ασφαλιστικού φορέα, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα νοσηλείας του». Το εξωιδρυματικό επίδομα ανέρχεται περίπου στα 700 ευρώ το μήνα και το παίρνουν άτομα με βαριά κινητική αναπηρία (παραπληγία - τετραπληγία - ακρωτηριασμοί). Το τελευταίο διάστημα στέλνονται αποφάσεις σε δικαιούχους του εξωιδρυματικού επιδόματος σύμφωνα με τις οποίες το επίδομα διεκόπη κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους σε νοσηλευτικό ίδρυμα. Το επίδομα αυτό στηρίζει τα άτομα με βαριά αναπηρία και καλύπτει μέρος των αναγκών τους, καθώς χρειάζονται σε διαρκή βάση συνοδεία και φροντίδα, ενώ για πολλούς είναι το μόνο εισόδημά τους. Οι ανάγκες αυτές δεν παύουν να υπάρχουν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους ή της φιλοξενίας τους σε κάποιο νοσηλευτικό ή προνοιακό ίδρυμα. Αντίθετα, η νοσηλεία τους γίνεται σε νοσοκομεία που δε διαθέτουν στοιχειώδεις προσβάσιμες υποδομές, ενώ επιπλέον δεν έχουν 24ωρη και εξατομικευμένη φροντίδα.

Ο

ΑΔΕΔΥ: Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Πρωτοδικείο Αθηνών την απεργία - αποχή που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης στο Δημόσιο. Το Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αγωγή του Δημοσίου. Υποχρεώνει την ΑΔΕΔΥ να διακόψει την απεργία και να μην κηρύξει στο μέλλον άλλη με τα ίδια αιτήματα.

ΟΛΠ ΑΕ: Στάση εργασίας (11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.), συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία στο ΥΕΝ, έκαναν χτες οι λιμενεργάτες, ενάντια στα σχέδια που προχωράνε για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού. Εκ μέρους του ΚΚΕ, στη συγκέντρωση χαιρέτησε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά. Σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών σημειώνει ότι η διαδικασία ολοκληρωτικής παράδοσης του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και συνολικά των λιμανιών στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Τη «φιέστα» για τα εγκαίνια των νέων χειρουργείων του «Ευαγγελισμού» την περασμένη Τρίτη, «που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα τρομοκρατίας με ισχυρή παρουσία των δυνάμεων των ΜΑΤ, με συμμετοχή πολλών διευθυντικών στελεχών όλων των υπηρεσιών αλλά και κουστωδία ολόκληρη από κυβερνητικούς συνδικαλιστές και εκπροσώπους εταιρειών», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

ΚΤΕΛ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Σε απολογία καλεί η Διοίκηση του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας το ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων επειδή στις 31 Αυγούστου πραγματοποίησε κινητοποίηση για την αναιτιολόγητη απόλυση οδηγού, με την εφαρμογή του σχετικού ΠΔ. Η διοίκηση του ΚΤΕΛ καλεί το Σωματείο να υποβάλει εγγράφως το λόγο που εμπόδισε την αναχώρηση των λεωφορείων και την άφιξη. Τα σωματεία της δύναμης του ΠΑΜΕ στήριξαν την κινητοποίηση, η οποία ήταν συμβολική και έγινε με τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του επιβατικού κοινού. Τη δίωξη καταγγέλλει με ανακοίνωση η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Για δεύτερη φορά μέσα στους δυο τελευταίους μήνες, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας εμφανίζεται έλλειψη του φαρμάκου BCG που χρειάζονται οι ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα να σταματήσει η θεραπεία των 6 εγχύσεων (αντίστοιχη της χημειοθεραπείας), που κάνουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς. Η Διοίκηση του ΕΚ Λάρισας έθεσε το θέμα στη χτεσινή συνάντησή της με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας.

Ζητούν ΕΔΕ για θάνατο οροθετικού

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη ζητά να διατάξει τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ), προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες νοσηλείας, καθώς και τα αίτια του θανάτου οροθετικού Βρετανού πολίτη στο νοσοκομείο Κέρκυρας. Ο θάνατος σημειώθηκε πριν δύο βδομάδες και σύμφωνα με την επιστολή προς τον υπουργό ο «Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας έχει πληροφορίες ότι ο θάνατος ήταν εν μέρει αποτέλεσμα πλημμελούς διαχείρισης του περιστατικού λόγω φόβου του HIV».

Συζήτηση με κτηνοτρόφους

Σύσκεψη - συζήτηση, με θέμα «Τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων (καταρροϊκός πυρετός, εξισωτικές αποζημιώσεις κ.ά.), θέσεις διεκδίκησης και η πρόταση του ΚΚΕ», διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ, την Τρίτη 23 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ., στο «ΣΤΕΚΙ» στα Καλύβια Λιμεναρίων. Θα μιλήσει ο Χρήστος Τρέλλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Πανελλαδική σύσκεψη για τον καταρροϊκό πυρετό

Σε πανελλαδική σύσκεψη καλούν τους κτηνοτρόφους η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), η Επιτροπή Αγώνα Πελοποννήσου για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας, την Κυριακή, 21 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας (Τρίπολη). Η πρωτοβουλία έχει στόχο το συντονισμό και την οργάνωση του αγώνα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων ώστε: Να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού. Να μη γίνει καμιά περικοπή στην εξισωτική αποζημίωση. Να παρθούν μέτρα στήριξης της ποιμενικής κτηνοτροφίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ