ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΟΤΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
Ο λαός εγκλωβισμένος στα συμφέροντα των αστών

Σήμερα το πρωί αναμενόταν το επίσημο τελικό αποτέλεσμα

Από τη χτεσινή ψηφοφορία στη Σκοτία
Από τη χτεσινή ψηφοφορία στη Σκοτία
ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.--

Από το πρωί ως τις 10 το βράδυ τοπική ώρα (12 το βράδυ ώρα Ελλάδας) διεξαγόταν χτες στη Σκοτία το δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτητοποίησης από το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), με την εγγραφή στους καταλόγους το 97% των εχόντων εκλογικό δικαίωμα πάνω από 16 χρόνων, ή 4.285.323 ψηφοφόρους. Πάντως, το τελικό επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται σήμερα το πρωί και φαίνεται να είναι οριακό. Στην τελευταία δημοσκόπηση το «όχι», δηλαδή υπέρ της διατήρησης της ενότητας με την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία στο πλαίσιο του ΗΒ, εμφανιζόταν να έχει με αναγωγή (χωρίς δηλαδή να συνυπολογίζεται το 6-8% των αναποφάσιστων) 52% έναντι 48% του «ναι». Το ζήτημα της απόσχισης ή μη έχει οδηγήσει σε ένα μεγάλο διχασμό και χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να στοιχίζονται κάτω από ξένες σημαίες, αυτές των αστικών δυνάμεων, δηλαδή των μερίδων του κεφαλαίου που ανταγωνίζονται για τον πλούτο της χώρας. Στα επιχειρήματά τους τα δύο «στρατόπεδα», και του «ναι» και του «όχι», αξιοποιούν, πρώτο, το εθνοτικό ζήτημα, τη λεγόμενη εθνική υπερηφάνεια, τη διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων και του πλούτου, και, δεύτερο, τη χορήγηση περισσότερης αυτονομίας, τη λεγόμενη δύναμη του ενιαίου κράτους και του ρόλου του στην ΕΕ και στη διεθνή σκηνή. Ομως, αυτό που είναι δεδομένο είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, δηλαδή η βασική αιτία για τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο και ιδιοποιούνται οι καπιταλιστές, κάτοχοι των μέσων παραγωγής. Γι' αυτό το αποτέλεσμα του αμφίρροπου δημοψηφίσματος δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

Φυσικά, το ενδεχόμενο να επικρατήσει το «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση θα ανοίξει πολλά ζητήματα και αυτό είναι που ανησυχεί τη μεγαλύτερη μερίδα του κεφαλαίου στη Σκοτία που τάσσεται με το «όχι», αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ με τον φόβο του φαινομένου «ντόμινο». Και αυτό γιατί και σε άλλες χώρες τμήματα του κεφαλαίου πρωτοστατούν σε αποσχιστικά κινήματα. Η περίπτωση της Καταλονίας στην Ισπανία είναι η πιο χαρακτηριστική, καθώς έχουν εξαγγείλει, επίσης, δημοψήφισμα για τις 9 Νοέμβρη, αλλά υπάρχουν και άλλες, όπως στο Βέλγιο η Φλάνδρα έναντι της λιγότερο ισχυρής Βαλονίας, η ισχυρή Βόρεια Ιταλία έναντι της Νότιας, ενώ κινήσεις καταγράφονται και στη Βαυαρία της Γερμανίας. Γίνεται, δηλαδή, κατανοητό ότι η υπόθεση που ξεκίνησε στη Σκοτία, ακόμα και αν διατηρηθεί η ενότητα με το ΗΒ, δημιουργεί αναταράξεις σε όλη την ΕΕ αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου, όπου επίσης αναζωπυρώνονται οι αποσχιστικές τάσεις.

Το κυβερνών Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα, κύριος προωθητής της ανεξαρτησίας, που προβάλλει τον εθνικισμό και τη σοσιαλδημοκρατικού τύπου αστική διαχείριση, είναι σίγουρο ότι, αξιοποιώντας τη μια ή την άλλη έκβαση της ψηφοφορίας, θα διεκδικήσει νέες εξουσίες. Χτες, παραμονή του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος του Κόμματος, Αλεξ Σάλμοντ, είχε καλέσει τους Σκοτσέζους «να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη». Ο ηγέτης του στρατοπέδου του «όχι» (Συντηρητικών, Εργατικών, Φιλελευθέρων και μεγάλων πολυεθνικών), Αλιστερ Ντάρλινγκ, τόνισε ότι «οι νέες εξουσίες, κυρίως στο δημοσιονομικό τομέα, που θα παραχωρήσει το Λονδίνο στη Σκοτία εάν αυτή παραμείνει στην Ενωση, θα είναι πιο επικερδείς από μία αβέβαιη ανεξαρτησία».

Την ελπίδα το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει «ισχυρό και ενωμένο», εξέφρασε επίσης ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

ΓΑΛΛΙΑ
Οι βιομήχανοι απαιτούν νέα αντεργατικά μέτρα
  • Ζητούν να θεσμοθετηθεί το δικαίωμά τους να καθορίζουν μισθούς και ωράρια με απόλυτη ελευθερία
  • «Μετριότητα» χαρακτηρίζει τις εργοδοτικές προτάσεις το «Εθνικό Μέτωπο»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με τον «αέρα» που τους δίνουν οι ενδοαστικές «κόντρες» για το ποιος καλύτερα θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντά τους, οι Γάλλοι βιομήχανοι απαιτούν κλιμάκωση της αντεργατικής θύελλας, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις που θα τους δώσουν νέα ώθηση, ώστε να επικρατήσουν έναντι των ανταγωνιστών τους.

Η Ενωση των Γάλλων βιομηχάνων (Mouvement des Entreprises de France - MEDEF) έχει καταρτίσει μια σειρά προτάσεων που συνδέει με «τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας» (κυρίως μερικής απασχόλησης), επιβεβαιώνοντας ότι προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη είναι η συντριβή όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει όρθια. Οι διαρροές που διοχετεύτηκαν σε αστικά ΜΜΕ (οικονομική εφημερίδα «Λεζ Εκό») για το κείμενο των εργοδοτικών προτάσεων είναι χαρακτηριστικές. Συγκεκριμένα:

Οι βιομήχανοι ζητούν να μειωθούν κατά δύο οι σήμερα 11 επίσημες αργίες στη Γαλλία καθώς «αποτελούν φρένο στην ανάπτυξη και την απασχόληση».

Αφού δεν τους είναι αρκετή η ραγδαία επέκταση των μορφών ελαστικής απασχόλησης που σμπαραλιάζει τους μισθούς, θέλουν να θεσμοθετηθεί η δυνατότητά τους να αμείβουν με μισθούς χαμηλότερους από τον κατώτατο (SMIC) «για τις ομάδες του πληθυσμού τις πιο απομακρυσμένες από την εργασία», καθεστώς που «θα μπορούσε να συμπληρώνεται από τα κοινωνικά επιδόματα ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις για μια αγοραστική δύναμη ίση με τον κατώτατο μισθό»!

Οσον αφορά τα ωράρια εργασίας, οι βιομήχανοι θέλουν «να τεθεί τέλος στα επιβεβλημένα από το νόμο ωράρια για όλες τις επιχειρήσεις» και να επιτραπεί στους εργοδότες να διαπραγματεύονται για την κατάσταση στα μαγαζιά τους «συμπεριλαμβανομένου και του κατώτατου ορίου των υπερωριών» όπως επίσης των ωριαίων προσαυξήσεων και της τακτοποίησης του ωραρίου εργασίας. Στέκονται ειδικά στην ανάγκη να επεκταθεί το καθεστώς της ατομικής σύμβασης αλλά και αυτό των συμβάσεων έργου, που μάλιστα παρουσιάζουν ως «συμβάσεις αορίστου χρόνου που θα λήγουν αυτόματα με την ολοκλήρωση του έργου».

Τέλος, η MEDEF εισηγείται ακόμα το άνοιγμα των καταστημάτων τα βράδια και τις Κυριακές, προς το παρόν στους κλάδους του Τουρισμού, του Εμπορίου και της Διανομής.

«Εθνικό Μέτωπο»: «Μέτριες» οι εργοδοτικές προτάσεις

Οι νέες εργοδοτικές προτάσεις βεβαιώνουν ότι προ των πυλών βρίσκεται νέος γύρος αντεργατικής θύελλας, με δεδομένες και τις διαβεβαιώσεις που μοίρασε και η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς (κατά τη διάρκεια της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης) που μίλησε για ενίσχυση της «ευελιξίας» και την ανάγκη ανάκτησης της «ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

Κι ενώ γίνεται φανερό ότι η εργατική τάξη της Γαλλίας πρέπει να οργανωθεί και να παλέψει ενάντια στα μονοπώλια, εντείνονται οι προσπάθειες όλων των μερίδων της αστικής τάξης να την εγκλωβίσουν στις δικές τους «κόντρες», ώστε παροπλισμένη να σκύψει το κεφάλι και στη νέα επίθεση. Σ' αυτό το πλαίσιο, εντείνονται οι διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, με τις οποίες σχετίζονται και οι αυξημένες αποχές βουλευτών του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος από την προχτεσινή ψηφοφορία.

Ωθηση στις εσωκομματικές εξελίξεις δίνουν άλλωστε και οι «προκριματικές εκλογές», που θα γίνουν για την ανάδειξη υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του 2017. Ηδη, ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας, ο πρώην Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα καταθέσει υποψηφιότητα στη σχετική διαδικασία που θα γίνει το Νοέμβρη στο κόμμα του (το «δεξιό» UMΡ), όπου θα έχει δύο αντιπάλους: Τον Αλέν Ζιπέ, πρώην υπουργό του επί των Εξωτερικών και τον Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργό του επί μια πενταετία.

Την ίδια στιγμή, το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται ενισχυμένο σε αρκετές δημοσκοπήσεις, αναδεικνύοντας το έδαφος που κερδίζουν μερίδες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων που προσβλέπουν σε συνεργασίες εκτός ΕΕ. Πάντως, η αντίδραση του «Μετώπου» για τις νέες προκλητικές προτάσεις των βιομηχάνων δείχνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη για το ποια τάξη υπηρετεί το αστικό αυτό μόρφωμα.

Αυτό που βρήκε να πει ο αντιπρόεδρος του κόμματος Φλοριάν Φιλιπότ ήταν ότι «οι προτάσεις της MEDEF απεικονίζουν την απόλυτη απουσία φαντασίας των μεγαλοεργοδοτών. Είναι πράγματι μια απόλυτη μετριότητα... Με αυτές τις λανθασμένες προτάσεις, η MEDEF δεν είναι παρά ένας εκπρόσωπος - καρικατούρα των κομμάτων εξουσίας που υπακούουν στην καταστροφική λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης»!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το «Μέτωπο» λέει ότι δεν είναι αρκετές οι νέες ανατροπές που ζητούν οι βιομήχανοι και επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά ότι το πρόβλημά του είναι με ποιον θα συμμαχήσουν τα γαλλικά μονοπώλια, ώστε να βγουν από την κρίση που μαστίζει την κερδοφορία και τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

ΙΝΔΙΚΟ ΚΑΣΜΙΡ
Ζητούν δημοψήφισμα

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Με αφορμή τη διενέργεια του χτεσινού δημοψηφίσματος στη Σκοτία, οι αυτονομιστές ηγέτες του ινδικού Κασμίρ επαναφέρουν το αίτημά τους να οργανώσει και η Ινδία, αντίστοιχα, δημοψήφισμα για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο αυτονομιστής ηγέτης του Κασμίρ, Μιρουαΐζ Ουμάρ Φαρούκ, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στη Σκοτία αποτελεί παράδειγμα για το πώς θα μπορούσαν να επιλυθούν ειρηνικά τα αιτήματα των κατοίκων του Κασμίρ σχετικά με το μέλλον τους. Το Κασμίρ συναποτελούν περιοχές που ανήκουν στα εδάφη της Ινδίας αλλά και του Πακιστάν, έχει μάλιστα αποτελέσει «μήλον της Εριδος» που οδήγησε και στους δύο από τους τρεις πολέμους που έχουν γίνει ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες.

Η Ινδία είχε πει παλιότερα ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για να αποφασίσει σχετικά ο πληθυσμός του Κασμιρ, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ινδή υπουργός Εξωτερικών Σούσμα Σουάρατζ, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο απόσχισης της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε: «Απόσχιση; Θεός φυλάξοι. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα επί του παρόντος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ