ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Διήμερη επίσκεψη στο Μπακού για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Συνάντηση και με τον Α. Νταβούτογλου αναμένεται να έχει στο Αζερμπαϊτζάν ο Ελληνας πρωθυπουργός

Από τη συνάντηση Σαμαρά - Αλίεφ στα μέσα Ιούνη στην Ελλάδα

Associated Press

Από τη συνάντηση Σαμαρά - Αλίεφ στα μέσα Ιούνη στην Ελλάδα
Στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, θα βρίσκεται σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, στην προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης μέσω και της λεγόμενης ενεργειακής διπλωματίας, με ανάδειξη της χώρας σε εξαγωγέα υδρογονανθράκων αλλά και σε κόμβο διακίνησής τους.

Επισήμως, σκοπός της επίσκεψης Σαμαρά είναι να παραβρεθεί σε εκδηλώσεις για την επέτειο των 20 χρόνων του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ (απ' όπου θα προέρχεται το φυσικό αέριο που θα μεταφέρεται στην ΕΕ μέσω του περιλάλητου αγωγού TAP) και σε τελετή για τον λεγόμενο Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο («εναλλακτική» οδός εισαγωγής Ενέργειας, στην οποία προσβλέπει η ΕΕ προκειμένου να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία). Στην τελετή αναμένεται να συμμετάσχουν αντιπροσωπείες όλων των χωρών που συμμετέχουν στην εξόρυξη, εκμετάλλευση και μεταφορά των υδρογονανθράκων των αζερικών κοιτασμάτων στην Κασπία.

Θυμίζουμε, είχε προηγηθεί, μέσα Ιούνη, επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του Αζέρου Πρόεδρου, Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος είχε επαφές με την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και εκπροσώπους ντόπιων μονοπωλίων, με αντικείμενο την προώθηση «μπίζνες» των επιχειρηματικών ομίλων. Στο επίκεντρο των τότε συζητήσεων του Ι. Αλίεφ με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, όπως και στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια και τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, είχε βρεθεί η συμφωνία μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία «Socar». Η ελληνική πλευρά παρουσιάζει ως «μεγάλο πλεονέκτημα» του ΔΕΣΦΑ τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας, προβάλλοντάς την ως «συγκριτικό πλεονέκτημα» για τη διείσδυση του αζέρικου αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι επαφές του Αζέρου Πρόεδρου στην Ελλάδα εστίασαν, επίσης, στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤAP, που μεταφέρει αζέρικο καύσιμο στις ευρωπαϊκές αγορές. Παράλληλα, καθώς στόχος των Αζέρων είναι, μέσω Ελλάδας, να τροφοδοτήσουν με φυσικό αέριο της Κασπίας τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αρχίζοντας από Βουλγαρία και Ρουμανία, συζητήθηκε και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα σχέδια θα αρχίζει να κατασκευάζεται το 2015.

Με Νταβούτογλου

Στο περιθώριο της επίσκεψης στο Μπακού, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να συναντηθεί και με τον νεοκλεγέντα πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επίσης θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις στο Αζερμπαϊτζάν.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντησή τους, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Τουρκίας από τον Α. Νταβούτογλου και στη σκιά της πρόσφατης επίσκεψής του στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου επιχείρησε να εγκαινιάσει τη «διπλωματία του τσαγιού», όπως παρουσιάστηκε (καθώς ο Α. Νταβούτογλου κάλεσε τον Αντ. Σαμαρά να πάνε μαζί στο «Νότο» (την Κυπριακή Δημοκρατία) για τσάι και μετά να κάνουν το ίδιο στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού).

Σε κάθε περίπτωση, οι επαφές σε αυτά τα πλαίσια εντάσσονται στην προσπάθεια των αστικών τάξεων των δύο πλευρών να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό, ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες στο Αιγαίο και γενικότερα στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

...κι ακολουθεί Μέρκελ

Θα ακολουθήσει την Τρίτη επίσκεψή του Αντ. Σαμαρά στο Βερολίνο, όπου θα έχει «γεύμα εργασίας» με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, θα συζητηθούν οι «προοπτικές» της ελληνικής οικονομίας και η πορεία του ελληνικού «προγράμματος προσαρμογής». Σύμφωνα άλλωστε με σχετική ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, ο Αντ. Σαμαράς και η Α. Μέρκελ «θα συζητήσουν κυρίως την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς επίσης και τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά σε στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης, ενόψει και της έναρξης της συζήτησης για την περιβόητη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους. Η κυβέρνηση ελπίζει η τέτοια «βιωσιμότητα» να «πιστοποιηθεί» από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια από την εξυπηρέτηση του χρέους για την παραπέρα στήριξη μονοπωλιακών ομίλων με νέες επιδοτήσεις και φτηνά δάνεια.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Στη Νέα Υόρκη για τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής αστικής τάξης

Θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ και της Συνόδου Κορυφής για την κλιματική αλλαγή

Σειρά επαφών για την προώθηση των συμφερόντων των εγχώριων μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, στο περιθώριο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη τη βδομάδα που έρχεται, και της Συνόδου Κορυφής για την κλιματική αλλαγή.

Στο περιθώριο των εργασιών τους, την ερχόμενη Παρασκευή 26/9 αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών (Ευ. Βενιζέλος, Ιω. Κασουλίδης, Σ. Σούχρι). Οπως διαχέεται στη συνάντηση «θα γίνει ανασκόπηση της όλης κατάστασης γύρω από τις εξελίξεις στην περιοχή και θα εξεταστούν περαιτέρω βήματα για την εδραίωση της συνεργασίας των τριών χωρών σε θέματα θαλασσίων ζωνών, ενέργειας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», βλ. χάραξη ΑΟΖ, προκειμένου να ξεκινήσει η εκμετάλλευση των εκτιμώμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Προηγούμενα, τη Δευτέρα 22/9, δρομολογείται συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ιω. Κασουλίδη. Λέγεται ότι θα συζητηθούν οι εξελίξεις γύρω από τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, ενόψει και των χωριστών συναντήσεων που αναμένεται να έχουν στη Νέα Υόρκη ο Ν. Αναστασιάδης, ο Ευ. Βενιζέλος, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντ. Ερογλου και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούτογλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν. Οπως διαχέεται, ο Ν. Αναστασιάδης θα ζητήσει «αμερικανική στήριξη» για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει στη Νέα Υόρκη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Ο Ευ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει επίσης στις πολύ κρίσιμες (στο φόντο των εξελίξεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή) συναντήσεις ΕΕ - ΗΠΑ και ΕΕ - ΝΑΤΟ, και θα προεδρεύσει συνεδρίασης του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Την Τετάρτη αναμένεται επίσης να παραστεί στην ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για την «τρομοκρατία», όπου θα προεδρεύσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μιας και οι ΗΠΑ προεδρεύουν του ΣΑ για το μήνα Σεπτέμβρη. Τέλος, την Κυριακή 28/9 θα έχει συνάντηση και με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενέσεις αισιοδοξίας μπρος στα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Σε ενέσεις αισιοδοξίας και προεκλογικού τύπου εξαγγελίες δείχνει να καταφεύγει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τα ποσοστά δημοφιλίας της, μπροστά και στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν προαποφασιστεί σε επίπεδο ΕΕ.

Χαρακτηριστικά όσα δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, σε σύσκεψη στο Μαξίμου, που επισήμως αφορούσε την «απεμπλοκή» του υδροηλεκτρικού έργου Μεσοχώρας Τρικάλων, όπου έσπευσε να δηλώσει στις κάμερες:

«Η Ελλάδα προχωρά. Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν. Επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον με ανάπτυξη και με θέσεις εργασίας. Το 2014 η Ελλάδα για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Και μας γεμίζουν όλους με πολλή αισιοδοξία οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία διαπιστώνει μείωση της ανεργίας (σ.σ. τόσο αμελητέα και με τόσο βάρβαρες συνθήκες εργασίας που στην πραγματικότητα είναι ντροπή να την επικαλείται κανείς), σημαντική μείωση, επιτέλους, στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, με σημαντικότερη τη μείωση της νεανικής ανεργίας. Εχουμε να κάνουμε, όμως, ακόμα πολλά. Με τις θυσίες του ελληνικού λαού αρχίζει να γίνεται μήνα με το μήνα η Ελλάδα μια χώρα φυσιολογική. Και πιστεύω, πραγματικά, ότι όλοι οι Ελληνες μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Στο ίδιο πνεύμα, εστιάζοντας στο υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, που επισήμως προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια, το χαρακτήρισε «μεγάλο αναπτυξιακό έργο» και ότι είναι «η πρώτη από μια σειρά αναπτυξιακών παρεμβάσεων που ξεκινούν σε ολόκληρη τη χώρα».

Τέλος, διευκρίνισε ότι από το φράγμα της Μεσοχώρας θα παράγονται ετησίως 360 γιγαβατώρες (το 10% της συνολικής παραγόμενης Ενέργειας στη χώρα από υδροηλεκτρικά έργα), αξιοποιώντας τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής Ενέργειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ