ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Επαφές στις ΗΠΑ για βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Με κατ' ιδίαν συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ ξεκινά το πρόγραμμα επαφών του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Από τις εργασίες της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
Από τις εργασίες της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
Ανακοινώθηκε χτες και επισήμως το πρόγραμμα της παρουσίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στην 69ηΓενική Συνέλευση του ΟΗΕ, 21-28 Σεπτέμβρη, στη Νέα Υόρκη. Περιλαμβάνει συναντήσεις και παρεμβάσεις που δίνουν ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει παραπέρα γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, εμπλέκοντας το λαό βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αύριο Κυριακή, ο Ευ. Βενιζέλος θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, τον οποίο θα ενημερώσει για τα βασικά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη και με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη, ενώ έχει προγραμματισθεί συνάντηση και με το νέο Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Espen Barth Eide.

Κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «Υπουργικής Εβδομάδας» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ευ. Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει διαδοχικές, διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αξιωματούχους άλλων χωρών και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, πέραν των συναντήσεών του με τους ομολόγους του στο πλαίσιο των «ευρωατλαντικών θεσμών», θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις, κατά χρονολογική σειρά, με τους ΥΠΕΞ του Κατάρ, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αλγερίας, του Μαυροβουνίου, του Ιράν, της Ινδίας, της Τουρκίας, της Βραζιλίας, της Ανδόρας, της Αιγύπτου, του Σαν Μαρίνο, καθώς και της Γεωργίας και του Ισραήλ.

Ο Ευ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει, επίσης, σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από την Κύπρο και την Αίγυπτο, «όπου θα εξετασθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τρόποι ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας», βλ. χάραξη ΑΟΖ για να ξεκινήσουν μπίζνες με υδρογονάνθρακες.

Σε πολυμερές επίπεδο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη συντονιστική συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, θα παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών ΕΕ - ΝΑΤΟ, ενώ θα λάβει μέρος στη συνάντηση των κρατών μελών της «Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» και στην Υπουργική Συνάντηση των συμμετεχόντων κρατών στον ΟΑΣΕ, αμφότεροι μηχανισμοί εξυπηρέτησης ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Θα παρακαθίσει, επίσης, σε δείπνο εργασίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη και θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους ΥΠΕΞ των κρατών - μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, την περιοδική προεδρία του οποίου ασκεί η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο Ευ. Βενιζέλος θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα, θα απευθύνει ομιλία στην Υπουργική Διαβούλευση για την «ανθρωπιστική κρίση» στη Συρία και στις γειτονικές της χώρες (που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν) και θα συμμετάσχει σε συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τη συμμετοχή ξένων τρομοκρατών μαχητών σε συγκρούσεις. Επιπλέον, θα συμμετάσχει στην Εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου για τον ιό Εμπολα και σε Σύνοδο Κορυφής με θέμα την «Ενδυνάμωση των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων», βλ. ενίσχυση των επεμβάσεων και της στρατιωτικής παρουσίας του ευρωατλαντικού άξονα σε μια σειρά ζώνες του πλανήτη με διάφορα προσχήματα.

AΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Στο Μπακού για μπίζνες στον κλάδο της Ενέργειας

Στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, βρίσκεται από χτες ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση που οργανώνει σήμερα η αζέρικη κυβέρνηση για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την υπογραφή συμφωνιών εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ. Κοίτασμα απ' όπου θα προέρχεται το φυσικό αέριο που θα μεταφέρεται στην ΕΕ μέσω του αγωγού TAP, ο οποίος θα διέρχεται από Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία.

Στην προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης μέσω και της λεγόμενης ενεργειακής διπλωματίας, με ανάδειξη της χώρας σε εξαγωγέα υδρογονανθράκων αλλά και σε κόμβο διακίνησής τους, ο Σαμαράς θα μετάσχει επίσης σε τελετή για το λεγόμενο Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο, ο οποίος αποτελεί «εναλλακτική» οδό εισαγωγής Ενέργειας, στην οποία προσβλέπει η ΕΕ, προκειμένου να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Σημειωτέον, άλλωστε, ότι η ελληνική αστική τάξη κάνει μπίζνες με το αζέρικο κεφάλαιο σε θέματα Ενέργειας και μέσω της μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία «Socar». Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η συμφωνία εξαγοράς εξελίσσεται «ομαλά», προβάλλει δε ως «μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα» του ΔΕΣΦΑ τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας, μέσω του οποίου μπορεί να προχωρήσει η διείσδυση του αζέρικου αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προβάλλει επίσης τη σημασία του ελληνοβουλγαρικού IGB απ' όπου σχεδιάζεται να διοχετευτεί αέριο σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Τα θέματα αυτά αποτέλεσαν και το αντικείμενο της 20λεπτης συνάντησης που είχαν χτες το απόγευμα στο Μπακού ο Αντ. Σαμαράς με τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ. Εκεί ο Αντ. Σαμαράς έθεσε και το αίτημα επιπλέον παροχής αζέρικου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης. Ο Ι. Αλίγιεφ συμφώνησε οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών να συζητήσουν περαιτέρω για τις τεχνικές δυνατότητες.

Από την ελληνική πλευρά διαχέεται, εξάλλου, ότι Σαμαράς και Αλίγιεφ συμφώνησαν πως η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και είναι ο πιο σημαντικός στρατηγικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν στην EE.

Στις εκδηλώσεις στο Μπακού συμμετέχουν αντιπροσωπείες όλων των χωρών που συμμετέχουν στην εξόρυξη, εκμετάλλευση και μεταφορά των αζέρικων υδρογονανθράκων από την Κασπία. Ετσι, στο Μπακού αναμένονται και οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Γεωργίας και του Μαυροβουνίου, καθώς και αρμόδιοι υπουργοί από Βρετανία, Κροατία και Ιταλία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να έχει στο Αζερμπαϊτζάν επαφές με ηγέτες άλλων κρατών, ανάμεσά τους και με τον νεοεκλεγμένο πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στήριξη σε επεμβάσεις και κομπρεμί με ξένα κεφάλαια

Την προθυμία της κυβέρνησης να υποστηρίξει και νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις επανέλαβε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84». Παράλληλα, σκιαγράφησε την πρεμούρα της να κλείσει μέτωπα στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να προχωρήσουν «μπίζνες» του εγχώριου κεφαλαίου. Δεν μπόρεσε ωστόσο να κρύψει ανησυχίες της άρχουσας τάξης σε σχέση με το πάγωμα των εξαγωγών και την περιβόητη «ρευστότητα» των επιχειρηματικών ομίλων.

Ερωτηθείς για το πώς τοποθετείται η κυβέρνηση σχετικά με τις επεμβάσεις στο Ιράκ κατά των «τζιχαντιστών», ο Δ. Κούρκουλας απάντησε: «Υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα αυτών των ενεργειών, διότι μιλάμε για οργανωμένες εγκληματικές ομάδες βαρβαρότητας», αποκρύβοντας ότι οι λεγόμενοι «τζιχαντιστές», αφού πρώτα στηρίχτηκαν ποικιλότροπα από τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις του ευρωατλαντικού άξονα, σήμερα αξιοποιούνται από τις ίδιες δυνάμεις για την προώθηση των συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Δ. Κούρκουλας είπε: «Επιδιώκουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τη γείτονα Τουρκία (...) Ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού, βεβαίως, θα δημιουργούσε μια τελείως καινούργια κατάσταση, πολύ πιο θετική για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων (...) Εάν ποτέ φτάναμε σε λύση του Κυπριακού αυτό θα ήταν μια ιστορική τομή η οποία θα άνοιγε καινούργιους ορίζοντες για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Σε ποιους ακριβώς «ορίζοντες» προσβλέπουν φάνηκε απ' όσα σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την τριμερή συνάντηση που θα έχουν στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος: «Αυτή είναι μια τριμερής συνεργασία η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό (...) Και βεβαίως με την εξεύρεση ενεργειακών πηγών στην περιοχή η τριμερής αυτή συνεργασία αποκτά και μια καινούργια διάσταση, οικονομική, ενεργειακή, ασφάλειας θαλασσίων ζωνών. Αρα αυτή η συνεργασία είναι στρατηγική, συνεχίζεται, ενδυναμώνεται».

Αναφερόμενος στις κινήσεις που αποσκοπούν σε βελτίωση της θέσης του ελληνικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή, ο Δ. Κούρκουλας τόνισε: «Καλλιεργούμε άριστες σχέσεις. Ελπίζουμε επίσης και στην αναβάθμιση των οικονομικών μας σχέσεων με τις χώρες της περιοχής. Ηδη με την Αίγυπτο οι οικονομικές μας σχέσεις, οι ελληνικές επενδύσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές. Προσπαθούμε να τις διευρύνουμε και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής που υπάρχει οικονομική και πολιτική σταθερότητα».

Περιγράφοντας, άλλωστε, τις προτεραιότητες και τους προσανατολισμούς του ελληνικού κεφαλαίου για τα επόμενα χρόνια, τόνισε: «Ολες οι πρεσβείες μας πλέον λειτουργούν και ως πόλοι προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, των επενδύσεων στην Ελλάδα και των οικονομικών σχέσεων, του τουρισμού. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, διότι η εσωτερική ζήτηση, ως γνωστόν, δεν θα φτάσει γρήγορα στα επίπεδα προ κρίσης. Αρα εκεί που μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη, είναι στην εξωστρέφεια, στις εξαγωγές, στις επενδύσεις, στον τουρισμό».

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι: «Δυστυχώς οι εξαγωγές ενώ είχαν πολύ θεαματική αύξηση τα τελευταία χρόνια, τους τελευταίους μήνες έχουν λίγο παγώσει. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται και στο πρόβλημα της ρευστότητας, διότι πρέπει οι εταιρείες μας να χρηματοδοτήσουν και τις επενδύσεις τους για να μπορέσουν να εξάγουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ