ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Σε αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφορίας για τα ντόπια κεφάλαια

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα, που προηγήθηκε της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα, που προηγήθηκε της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Συνεχίζονται οι επαφές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην «Υπουργική Εβδομάδα» της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στόχος, μέσα από τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή, η διάνοιξη νέων πεδίων δραστηριοποίησής τους, ώστε να διασφαλιστεί η παραπέρα κερδοφορία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Βενιζέλος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των σημαντικότερων αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων στις ΗΠΑ. Στη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρθηκε στους «ιστορικούς δεσμούς φιλίας» μεταξύ του ελληνικού και του εβραϊκού λαού, καθώς και στη «σημασία της συνέχισης της συνεργασίας» μεταξύ της ελληνικής και της εβραϊκής Διασποράς. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο αντιρατσιστικό νόμο και στη δυνατότητα επανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από Ελληνες Εβραίους, οι οποίοι ζουν πλέον στο Ισραήλ. Εξάλλου, «ανέλυσε τις θέσεις της χώρας μας στα βασικά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, αναφερόμενος χωριστά στις προοπτικές των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ».

Κατά τα άλλα, ενώ πληθαίνουν και βαθαίνουν οι συνέργειες Ελλάδας - Ισραήλ σε ζητήματα Ενέργειας, αλλά και στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις - ακόμα και όταν αυτές ισοπέδωναν τη Γάζα - ο Ευ. Βενιζέλος σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Riyad Al-Maliki, αναφέρθηκε στη «σημασία που η χώρα μας αποδίδει στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Ελλάδα, ως κράτος - μέλος της ΕΕ, αλλά και ως χώρα που διατηρεί παραδοσιακά στενούς δεσμούς με τον παλαιστινιακό λαό, είναι πάντα έτοιμη να συνεισφέρει στις προσπάθειες υπέρβασης της κρίσης προς την κατεύθυνση της ασφάλειας και της περιφερειακής σταθερότητας».

Ο Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Khalid bin Mohammed Al Attiyah, με τον οποίο «αντάλλαξαν απόψεις αφενός μεν για τις ανοικτές κρίσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αφετέρου δε για θέματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας, ιδίως στους τομείς των επενδύσεων, των τραπεζών, του τουρισμού και της Ενέργειας». Συμφώνησαν να προγραμματισθεί σύντομα επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών του Κατάρ στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχισθούν οι διμερείς επαφές.

Αλλεπάλληλα διαβούλια στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ

Χτες, από το απόγευμα και μετά (ώρα Ελλάδας), προγραμματιζόταν η συμμετοχή του Βενιζέλου στην εναρκτήρια τελετή της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα, η οποία φιλοξενείται από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ακολούθως θα λάμβανε μέρος στην Υπουργική Διαβούλευση για την Ανθρωπιστική και Αναπτυξιακή Κατάσταση στη Συρία και στις γειτονικές χώρες (διοργανώθηκε από ΕΕ, Βρετανία και Ιορδανία), καθώς και στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Τέλος, θα παραβρισκόταν σε δεξίωση του προέδρου των ΗΠΑ στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Για σήμερα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών προγραμματίζεται να παραστεί στην έναρξη της Γενικής Συζήτησης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Στη συνέχεια, θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αλγερίας, Ramtane Lamamra, του Μαυροβουνίου, Igor Luksic, του Ιράν, Mohammad Javad Zarif και της Ινδίας, Sushma Swaraj. Ακολούθως θα λάβει μέρος στη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα «τους ξένους τρομοκράτες μαχητές σε συγκρούσεις» και τέλος να παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα οικονομικά των κομμάτων, το οποίο στο όνομα της «διαφάνειας» προωθεί το «φακέλωμα» του λαού που ενισχύει από το υστέρημά του ένα κόμμα, την ίδια ώρα που νομιμοποιούνται και επισήμως οι συναλλαγές επιχειρηματικών ομίλων με κόμματα και βουλευτές.

Στις οργανώσεις που με αποφάσεις τους ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου προστίθενται η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), η ΠΕΜΕΝ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης, το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας και ο Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου - Δωδεκανήσου - Λαμίας.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του και το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής.

Με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί, σήμερα, Τετάρτη, στις 13.00, με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κ. Μίχαλο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση του «Ριζοσπάστη»

«1974 - 2014: 40 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση του "Ριζοσπάστη"», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 27 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Θα μιλήσουν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιώργης Μωραΐτης, δημοσιογράφος - αντιστασιακός, μέλος της αρχισυνταξίας του «Ριζοσπάστη» από το 1974 έως το 1991.

Θα προβληθεί βίντεο με υλικό από το αρχείο του «Ριζοσπάστη».

Βιβλιοπαρουσιάσεις

-- Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», του Ριτζάνι Πάλμε Ντατ, οργανώνει η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο κτίριο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Θόλος). Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει η Μαρία Γαβαλά, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Γαλάτσι (Πολιτιστικό Κέντρο Καμίνι, Ρεθύμνης 36) θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «"Κόμμα παντός καιρού". Ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει ο Χρήστος Μπαλωμένος, στέλεχος του Κόμματος.

-- Αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην Καλλιθέα (Δημοτικό Θέατρο, οδός Κρέμου & Φιλαρέτου) θα παρουσιαστεί το βιβλίο της ΙΕ της ΚΕ του ΚΚΕ «"Κόμμα παντός καιρού". Ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα τιμήσουν την επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ (27.9.1941), με εκδήλωση που διοργανώνουν στο χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, το Σάββατο 27/9 στις 10.30 π.μ.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί τα παραρτήματα της Αττικής να συμμετάσχουν με τις σημαίες και τα λάβαρά τους και να οργανώσουν τη μετακίνηση των αγωνιστών και των φίλων της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στην εκδήλωση τιμής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ