ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Απεργιακός πυρετός σ' όλη την Ευρώπη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στη Γαλλία και τη Γερμανία. Στη Γαλλία η εικοσιτετράωρη απεργία έγινε προς απάντηση της πρότασης των εργοδοτών για την αύξηση του ορίου της συνταξιοδότησης. Είχε απόλυτη επιτυχία και διακρίθηκε για τις μαχητικές διαδηλώσεις που παρέλυσαν όλη τη χώρα. Ηταν μια προειδοποίηση των εργαζομένων της Γαλλίας ότι δε θα επιτρέψουν την κατεδάφιση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, όπως μεθοδεύεται από τους εργοδότες και την κυβέρνηση.

Οι απειλούμενες 5.000 απολύσεις στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ήταν ο λόγος της απεργίας των εργαζόμενων του κλάδου, από τους πολυπληθέστερους κλάδους των Γερμανών εργαζομένων. Η απεργία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, σημείωσε απόλυτη επιτυχία και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες απεργίες του κλάδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα αυτή την περίοδο, αφού πολλές επιχειρήσεις σχεδιάζουν τις αναδιαρθρώσεις στην παραγωγή τους και προωθούν «μεσαιωνικές» ρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα, παράλληλα με τις χιλιάδες απολύσεις που προγραμματίζουν.

ΝΑΤΟικά επιτελεία στην Ελλάδα, σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, υπέδειξαν στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Παντείου να διοργανώσει, στην Κέρκυρα, Συνέδριο για την ...Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων - με τη συμμετοχή, μάλιστα, γνωστών «γερακιών» του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού - στις αρχές Σεπτέμβρη του 2001, αλλά το ματαίωσε η κινητοποίηση και το ομόφωνο «όχι» του κερκυραϊκού λαού (σελίδα 5)

Κατακραυγή και έντονες διαμαρτυρίες, προκάλεσε σε όλη την Ευρώπη η χρήση ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία με τα θανάσιμα επακόλουθά της, αλλά είχαν τον αντίκτυπό τους και στις ΗΠΑ, παρά τις «καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις» της Ουάσιγκτον και διαφόρων οργάνων της ότι το λεγόμενο απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν μπορεί να είχε τέτοιες συνέπειες (σελίδες 8-9)

Καλύτερη αφορμή από τη δολοφονική επίθεση ενάντια στον Β. Μιχαλολιάκο δε θα μπορούσε να υπάρξει, ώστε να φανεί το κλίμα συναίνεσης που υπάρχει στο μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού κόσμου της χώρας για να επιβληθούν αντιδραστικές αλλαγές στην ποινική νομοθεσία, με πρόσχημα το χτύπημα της λεγόμενης τρομοκρατίας (σελίδα 11)

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ετοιμάζουν την αλλαγή του εκλογικού συστήματος επί το καλπονοθευτικότερο, με στόχο την αδιατάρακτη λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος (σελίδα 12)

Οπως προκύπτει σαφώς, από τα επίσημα κείμενα, συντάκτες των οποίων είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων Guy Haug και ο πρόεδρος της Ενωσης Πανεπιστημίων και άλλων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της Γερμανίας, Klaus Lendfried, η Διακήρυξη της Μπολόνια είναι απειλή για το χαρακτήρα και το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (σελίδα 13)

Από τον πρώτο μήνα εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχουν δώσει εντολή για την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων, καθώς θεωρούν δύσκολη την εκπλήρωση του στόχου για πλεόνασμα 0,5%, που έχουν δεσμευτεί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας (σελίδα 15)

Τρία χρόνια πριν, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, κυβέρνηση και βιομήχανοι υπέγραφαν το «Σύμφωνο Εμπιστοσύνης για την Απασχόληση», δεσμευόμενοι να προωθήσουν το «δανεισμό» και παρόμοιες μορφές «ευελιξίας» (σελίδα 25)

Να διαλυθεί η ΝΑΤΟική συμμορία

Μεγάλο και μαχητικό ήταν το συλλαλητήριο που οργανώθηκε από το ΚΚΕ, την Πέμπτη, στην Αθήνα, για την καταδίκη των ΝΑΤΟικών εγκλημάτων στη Γιουγκοσλαβία. Ζωντανή απόδειξη ότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνάει (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ιθυνόντων), οι διαδηλωτές ζήτησαν την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να διαλυθεί η δολοφονική συμμορία που αιματοκύλησε τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας και έσπειρε τον αργό, τοξικό, πυρηνικό θάνατο σ' ολόκληρη τη Βαλκανική. Το συλλαλητήριο της Πέμπτης ήταν μια κορύφωση των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν σ' όλη τη χώρα και συνεχίζονται.

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, συνέχισε κατά τη διάρκεια της βδομάδας την προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα του «Συνδρόμου των Βαλκανίων». Βρήκε, φυσικά, σύμμαχο τον επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, τον στρατηγό Ράλστον, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, χωρίς βέβαια να εξηγήσει τους θανάτους και τις καρκινοπάθειες των στρατιωτών που υπηρέτησαν στη Βοσνία, ή το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και τα συντριπτικά στοιχεία από τον Πόλεμο του Κόλπου.

Προκαλώντας ακόμη περισσότερο και τη μνήμη και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας επανέλαβε στη Βουλή ότι η παρουσία των Ελλήνων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο επιβάλλεται από την ανάγκη υπεράσπισης των «εθνικών συμφερόντων».

Διευρύνεται το κίνημα κατά της «παγκοσμιοποίησης»

Αρχισε στο Νταβός της Ελβετίας το ετήσιο φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ όλου του κόσμου. Αντικείμενο των συζητήσεών τους είναι η πορεία της «παγκοσμιοποίησης» και η αντιμετώπιση των αντιδράσεων που πολλαπλασιάζονται και διευρύνονται. Αν και για πρώτη φορά λείπει από το φόρουμ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, το θέμα της αμερικανικής οικονομίας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τα σημάδια ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ και οι επιπτώσεις στις οικονομίες της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και των άλλων περιοχών του πλανήτη προβληματίζουν τόσο τους εκπροσώπους των πολυεθνικών επιχειρήσεων, όσο και το πολιτικό προσωπικό τους.

Αυτά, στο πολυτελές περιβάλλον όπου πραγματοποιείται το Φόρουμ. Εξω απ' αυτό, η αστυνομία της Ελβετίας έχει λάβει δρακόντεια μέτρα για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές που αναμένονταν το Σάββατο για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους κατά της «παγκοσμιοποίησης» και των συνεπειών της. Συνέχεια των μεγάλων και μαχητικών διαδηλώσεων στο Σιάτλ, την Ουάσιγκτον και την Πράγα, η διαδήλωση στο Νταβός δείχνει τη δυναμική αυτού του κινήματος, που διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι ο καπιταλισμός «παίζει χωρίς αντίπαλο».

Οι προοπτικές αυτού του κινήματος είναι το θέμα ενός άλλου φόρουμ, στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, όπου 20 χιλιάδες αντιπρόσωποι εκατοντάδων μαζικών κοινωνικών κινημάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, θα συζητήσουν με σκοπό την αναζήτηση μιας κοινής πολιτικής πλατφόρμας στο κίνημα κατά της «παγκοσμιοποίησης». Μια πολιτική πλατφόρμα, που θα δώσει διάρκεια, κοινούς στόχους και αποτελεσματικότητα στο διαρκώς αναπτυσσόμενο κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ