ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτεινή Φράγκου
Φωτεινή Φράγκου
Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 6 μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1927 στην Κρυόβρυση Εορδαίας. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, στα 17 χρόνια του κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ.

Μετά την Απελευθέρωση, η τακτική εξόντωσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που ακολούθησαν οι ξενόδουλες κυβερνήσεις της Δεξιάς, τον ανάγκασε, το 1947, να καταφύγει στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε μάχες, τραυματίστηκε στο χέρι και με το τέλος του Εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην αρχή στην Πολωνία και αργότερα στη Βουλγαρία. Και στις δύο χώρες δούλεψε στην ανοικοδόμηση.

Το 1976 επέστρεψε στην πατρίδα με τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του. Δούλευε σκληρά για να συντηρήσει την οικογένειά του, ενώ παράλληλα συμμετείχε στους αγώνες του λαού ως μέλος του ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός ως το θάνατό του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κρυόβρυσης, 30.000 δρχ., προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου.

Η σύζυγός του Αθηνά Καρύδη

Ο γιος του Γιάννης, η εγγονή του Ντίνα

* * *

Φωτ.

Στις 14 Γενάρη συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΤΑΣΟΣ ΒΛΑΧΟΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50.000 δρχ. στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας για τα παιδιά της Κούβας.

Η συντρόφισσά του Χρυσούλα

Τα παιδιά του Γιώργος, Εριφίλη και Ηλίας, ο εγγονός Σπάρτακος

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 28 Γενάρη, συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΣΜΙΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ. Εφεδρος αξιωματικός στο αλβανικό μέτωπο, καπετάνιος στον ΕΛΑΣ και διοικητής Ταξιαρχίας του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, έζησε για πολλά χρόνια πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία.

Πάντα ήταν μπροστάρης στους δύσκολους, αλλά ωραίους αγώνες του λαού.

Επαναπατρίστηκε το 1987.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύζυγος Μάρθα

Τα παιδιά Δέσποινα - Πάνος

Ο εγγονός Αλέξανδρος

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος, από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μου νονός ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΟΛΥΚΑΝΤΡΙΩΤΗΣ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, στο κόμμα που πάντα υπηρέτησε πιστά, 30.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου.

Η βαφτιστήρα του Σταυρούλα Κόγκα και τα παιδιά της

* * *

Φωτ.

Στις 4 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (Σταματόπουλος). Γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1923. Εφηβος ασπάστηκε τις ιδέες του Κομμουνιστικού Κόμματος και ανέπτυξε σημαντική δράση για την προώθηση των διεκδικήσεων του λαϊκού και εργατικού κινήματος. Από μαθητής δούλευε φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι της Κυπαρισσίας και εκεί ζυμώθηκε με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του σωματείου του.

Στην Κατοχή, στην αρχή συμμετείχε στην αντιστασιακή οργάνωση «Νέα Φιλική Εταιρεία» και με την ίδρυση του ΕΑΜ, πέρασε στις γραμμές του. Ηταν μέλος του Γραφείου του ΕΑΜ Κυπαρισσίας. Παράλληλα, εργάστηκε στη στρατολογία και την οργάνωση του Εργατικού Κέντρου της πόλης στο ΕΑΜ. Συμμετείχε στην επιτυχημένη διάρρηξη της γερμανικής αποθήκης πολεμικού υλικού, από την οποία εφοδιάστηκε με όπλα και πολεμοφόδια το τμήμα του εφεδρικού ΕΛΑΣ Κυπαρισσίας. Πέρασε στον τακτικό ΕΛΑΣ και πολέμησε από τις γραμμές του 9ου λόχου του Επαμεινώνδα, του 3ου Συντάγματος, του 9ου Συντάγματος ως πολιτικός επίτροπος. Πήρε μέρος στις μάχες στο Κοπανάκι, στον Αγιο Φλώρο, στον Αητό, στο Μυστρά, στην Καλαμάτα, στο Μελιγαλά, όπου και τραυματίστηκε, στο Λεοντάρι, στο Βαλτέτσι και τη Βλαχοκερασιά. Συμμετείχε στην ανατίναξη τη γέφυρας της Νέδας στην Ελαιά.

Μετά τη Βάρκιζα ακολούθησε το δρόμο της φυλακής και της εξορίας: Ζάκυνθος, Αίγινα, Ακροναυπλία, Γιούρα και Μακρονήσι, χωρίς να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημά του.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οικογενειάρχης πλέον, δούλευε οικοδόμος, πρωτοστατώντας στις κινητοποιήσεις του συνδικάτου του και αργότερα των συνταξιούχων. Παράλληλα, συμμετείχε στις εκδηλώσεις του κινήματος ειρήνης.

Θα θυμούμαστε πάντα με αγάπη τον σύζυγο και πατέρα με τη σεμνότητα, την εντιμότητα και τον ακέραιο χαρακτήρα, πιστό στα πανανθρώπινα ιδανικά της ιδεολογίας του.

  • Την επόμενη Κυριακή 4 Φλεβάρη, στις 10.40 π.μ. στην εκκλησία του Νεκροταφείου των Αγίων Αναργύρων, θα γίνει το χρονιάτικο μνημόσυνο του λατρευτού μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ (Σταματόπουλου).

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου.

Η σύζυγός του Μαρία

Τα παιδιά του Διονυσία, Αθανασία, Νίκος, Στράτος

Τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Στις 30 Γενάρη συμπληρώνονται 9 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΜΗΤΣΟΥ ΠΛΑΛΑ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Εγνατίας, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΥΤΗΣ γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1929. Ηταν τεχνίτης μωσαϊκών και γλύπτης. Σε ηλικία 15 χρόνων οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Με την επιχείρηση που έγινε στην Καρδίτσα στις 12 Δεκέμβρη 1948, κατατάχτηκε στο ΔΣΕ, στην 1η Μεραρχία, στο τάγμα του Πρίκου. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν, σκοτώθηκε στο ύψωμα Αγίου Γεωργίου Καρπενησίου. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκε στο χωριό Σίδερα, όπου βρίσκεται το φράγμα Κρεματών.

Στη μνήμη του, προσφέρω στη ΝΕ Καρδίτσας 5.000 δρχ. και παρακαλώ όποιον γνωρίζει ότιδήποτε σχετικό με τον Χρήστο Μαρκούτη να επικοινωνήσει μαζί μου στον αριθμό 0441-21930.

Ο αδελφός του Απόστολος Μαρκούτης

* * *

Φωτ. 2

Στις 19 Γενάρη έκλεισαν 3 μήνες από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας η αγαπημένη και αξέχαστη αδερφή μου ΦΩΤΕΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥ, η αντιστασιακή, η κομμουνίστρια, η οποία ήταν πάντα παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις του αγώνα.

Στις 28 Γενάρη συμπληρώνονται 6 χρόνια από τότε που «έχασα» τον αλησμόνητο σύντροφό μου στη ζωή και στον αγώνα ΚΩΣΤΑ ΛΙΤΣΑ.

Αντί για μνημόσυνο και για τους δυο, προσφέρω 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινοί αναγνώστες, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, από τις γραμμές του οποίου αγωνίστηκαν ως το θάνατό τους.

Ερ. Λίτσα

* * *

Φωτ.

Πενήντα τρία χρόνια πέρασαν από τις 9 Μάη 1947, όταν στη μάντρα της Ξηριώτισσας, στη Λαμία, τραγουδώντας το αυτοσχέδιο τραγούδι τους «για μια ιδέα ευγενικιά δίνουμε τη ζωή μας», και χορεύοντας, έπεσαν, χτυπημένοι από τα βόλια του εκτελεστικού αποσπάσματος της αμερικανοκρατίας, δέκα διαλεχτά παλικάρια, στελέχη του ΚΚΕ του νομού Καρδίτσας και μαχητές του ΔΣΕ.

Μαζί τους ήταν και ο φλογερός αγωνιστής ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ, φοιτητής της Νομικής, γραμματέας της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Στο σημείωμα που άφησε την τελευταία στιγμή στους συντρόφους του, γράφει: «Σας αφήνω γεια. Αυτός είναι ο δρόμος της τιμής και του καθήκοντος. Φεύγω περήφανος και ικανοποιημένος, γιατί πιστεύω ότι θα συμπληρώσετε ό,τι εγώ αφήνω μισό. Ψηλά τη σημαία του ΚΚΕ. Ζήτω η ανεξαρτησία! Ζήτω η δημοκρατία!

Στη μνήμη του, τα αδέρφια του Αθανάσιος και Απόστολος Τσιρώνης προσφέρουν 25.000 δρχ. στη ΝΕ Καρδίτσας προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο αγαπημένος πατέρας μου ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΣΚΑΛΙΔΗΣ, ο οποίος πέθανε στις 9 Γενάρη 1985, καταγόταν από τον Καύκασο. Με τη μικρασιατική καταστροφή, το 1922, ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στα Ιμερα Κοζάνης. Στην Κατοχή, εντάχθηκε στο ΕΑΜ και αγωνίστηκε από τις γραμμές του για την απελευθέρωση της πατρίδας. Για την πατριωτική δράση του καταδιώχτηκε και εκδιώχτηκε από το σπίτι και την οικογένειά του. Το 1944 πιάστηκε και δικάστηκε σε ισόβια. Εξορίστηκε για 18 ολόκληρα χρόνια στα Γιούρα και αφέθηκε ελεύθερος από τις φυλακές των Τρικάλων.

Η συντρόφισσα της ζωής του ΑΘΗΝΑ ΣΑΣΚΑΛΙΔΟΥ πέθανε στις 5 Αυγούστου 1984. Ηταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και για 18 χρόνια, μόνη και κυνηγημένη με πέντε παιδιά, αγωνίστηκε για να τα μεγαλώσει με πολλές στερήσεις και δυσκολίες.

Στη μνήμη τους και για τους αγώνες τους, προσφέρω 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η κόρη τους Βασιλική

* * *

Φωτ.

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΛΑΣ γεννήθηκε το 1923 στο Λιτόχωρο. Αντάρτης του ΕΛΑΣ και μαχητής του ΔΣΕ, το 1949 προδόθηκε η ομάδα που έμεινε στο Λιτόχωρο, τον έπιασαν και τον δολοφόνησαν οι ΜΑΥδες.

Στη μνήμη του και για όλη τη δράση και τα ιδανικά του προσφέρουμε 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Λιτόχωρου προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου.

Τα αδέρφια του Σουλτάνα και Σωτήρης Χασιώτης

* * *

Φωτρ.3

Στη μνήμη των γονιών και των παππούδων μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΑΝΤΙΔΗ, του συζύγου και πατέρα ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΤΡΑΝΤΙΔΗ, ο οποίος πέθανε στις 19 Δεκέμβρη 2000 και το 40ήμερο μνημόσυνό του έγινε στο χωριό του Μεταλλικό Κιλκίς, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Μεταλλικού, 100.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Ελένη Τραντίδου

Κωνσταντίνος και Παντελής

* * *

Στις 14 Γενάρη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο της αγαπημένης μας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ από το Ασημοχώρι Καρδίτσας, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Οικογένεια Κυριάκου Χατζηγεωργιάδη

* * *

ΦΩτ.2

Στη μνήμη των γονιών μου ΚΥΡΙΑΚΟΥ και ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΥ, των αδικοχαμένων αδελφών μου ΦΩΤΕΙΝΗΣ και ΒΑΣΙΛΗ, του γαμπρού μου ΠΕΤΡΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ προσφέρω προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ 100.000 δρχ., 40.000 δρχ. στην ΚΝΕ, 40.000 δρχ. στην ΚΟΒ «Ν. Μπελογιάννης» και 20.000 δρχ. για τον ηρωικό λαό της Κούβας,

Η οικογένειά μου σύσσωμη πήρε μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, που σάλπισε το ΕΑΜ. Η μάνα μου κυνηγημένη με τέσσερα παιδιά (το πιο μεγάλο ήταν 12 χρόνων και το πιο μικρό 7) πιάστηκε από ταγματασφαλίτες και φυλακίστηκε. Στη διάρκεια της κράτησής της έμαθε ότι μας έκαψαν τα δυο σπίτια μας με όλα τα υπάρχοντά μας, καθώς και το καμάρι του χωριού μας Τσικαλιά Λακωνίας με την τεράστια καμάρα και την πέτρινη κασέλα.

Μετά την Απελευθέρωση έστειλαν τα δυο παιδιά της, το Νίκο και τον Παναγιώτη, εξορία στο Μακρονήσι, στα Γιούρα, τον Αϊ - Στράτη για πολλά χρόνια. Τον άντρα της, τον μοναδικό που δούλευε για να ζήσει τη δεκαμελή οικογένειά του, τον απέλυσαν από το λιμάνι του Πειραιά όπου δούλευε.

Ολα αυτά δεν τους λύγισαν. Εμειναν πιστοί ως το τέλος της ζωής τους στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει.

Ο γιος τους Νίκος Θεοδωρακάκος

* * *

Φωτ.

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ γεννήθηκε το 1920 στον Αγιο Λέοντα Ζακύνθου. Ηταν το δεύτερο παιδί από 7 αδέρφια. Καταγόταν από αριστερή αγροτική οικογένεια. Το 1943 εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Υπηρέτησε στην ΕΤΑ σε διάφορα μέρη της Πελοποννήσου. Το 1944 επέστρεψε στη Ζάκυνθο και πήρε μέρος στη μάχη στα Λαγκαδίκια.

Μετά την Απελευθέρωση αρχίζουν και οι διώξεις ενάντια στον ίδιο και στην οικογένειά του.

Ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε υποστηριχτής του ΚΚΕ, και παράλληλα ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Παραρτήματος Ζακύνθου της ΠΕΑΕΑ.

Πέθανε στις 24 Γενάρη 2000.

Για το χρονιάτικο μνημόσυνό του πρόσφεραν στο «Ριζοσπάστη»: Η συντρόφισσά του και η οικογένειά του 10.000 δρχ. και ο αδερφός του Λέων Μάργαρης 5.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΛΑΠΟΥΡΙΔΟΥ. Γεννήθηκε το 1906. Καταγόταν από τον Καύκασο. Με την προσφυγιά εγκαταστάθηκε στο Μεταλλικό Κιλκίς. Το 1941 έμεινε χήρα με τέσσερα ανήλικα παιδιά. Στην Κατοχή βοήθησε την Εθνική Αντίσταση. Στον Εμφύλιο, η κόρη της Λίζα ήταν μαχήτρια του ΔΣΕ.

Η Αναστασία Λαπουρίδου, η Νάστω όπως την αποκαλούσαν, πιάστηκε και εξορίστηκε στο Τρίκκερι.

Ως το τέλος της ζωής της ήταν πιστή στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη της πρόσφεραν στην ΚΟΒ Μεταλλικού: Ο γιος της Γιώργος και η νύφη της Ειρήνη 30.000 δρχ., η κόρη της Ντόμνα Λαπουρίδου - Σάρρη και ο ανιψιός της Κώστας Λαπουρίδης από 5.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΙΩΑΚΕΙΜ ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Σοφία προσφέρει 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας.

* * *

Φωτ.

Στις 25 Γενάρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αξέχαστος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΛΑΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Η ΜΑΡΘΑ ΤΗΛΚΕΡΙΔΟΥ γεννήθηκε το 1909. Καταγόταν από τον Καύκασο. Πέθανε στις 10 Φλεβάρη του περασμένου χρόνου. Ζούσε στο Κιλκίς και σε όλη τη ζωή της ήταν πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ. Για τη δράση και τις προοδευτικές ιδέες της πιάστηκε και κρατήθηκε στις φυλακές «Αβέρωφ» από τις 26 Μάρτη 1946 ως τον Αύγουστο του 1949.

Στη μνήμη της, ο γιος της Ιωάννης Τηλκερίδης προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κέντρου Πολίχνης, 50.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΝΑΣ ΚΑΡΡΑ, ο σύζυγός της Γρηγόρης Καρράς και οι κόρες της Γεωργία Βογιατζή και Ευαγγελία Κεφάλα προσφέρουν στο ΚΚΕ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Δήμου Μίκρας και 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ντεπώ, 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Χαριλάου της ΠΕΑΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ