ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Δραματική η μείωση της κρατικής επιχορήγησης

Παρουσιάστηκαν χτες οι δράσεις της ορχήστρας

«

Η διατήρηση και εδραίωση της υψηλής αισθητικής που αρμόζει στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), την πρώτη και αρχαιότερη ορχήστρα της χώρας, η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας, η διαμόρφωση ενός εκτενούς, ελκυστικού και "πολύχρωμου" προγράμματος, το οποίο επιτρέπει στο κοινό να ξανασυναντηθεί με δημοφιλέστατα έργα, προτείνοντάς του παράλληλα τη γνωριμία με λιγότερο γνωστούς συνθέτες», καθώς και η «προώθηση του κοινωνικού και εκπαιδευτικού ρόλου της Ορχήστρας» είναι οι πρωταρχικές επιδιώξεις του νέου διευθυντή της ΚΟΑ, Στέφανου Τσιαλή, ο οποίος ανακοίνωσε χτες τις δράσεις της Ορχήστρας.

Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα και η δραματική σε πολλές περιπτώσεις μείωση της κρατικής επιχορήγησης, κοινός τόπος σ' όλους τους κρατικούς πολιτιστικούς φορείς, δεν θα μπορούσε να μην αφορούν και την ΚΟΑ, η οποία, ενδεικτικά, μέσα σε μία πενταετία έφτασε από επιχορήγηση της τάξης των 1.290.450 ευρώ (το 2010) στα 500.000 ευρώ (το 2014). Αυτό επισήμανε ο Στέφανος Τσιαλής εκφράζοντας την ευχή το υπουργείο Πολιτισμού να κατανοεί ότι μία τόσο μειωμένη επιχορήγηση θέτει σε κίνδυνο την αποστολή που οφείλει και επιθυμεί να φέρει σε πέρας η πρώτη ορχήστρα της χώρας. Οι μεγάλες ελλείψεις τόσο σε καλλιτεχνικό προσωπικό (παραμένουν κενές 18 οργανικές θέσεις μουσικών, με αποτέλεσμα η συνεργασία με έκτακτους μουσικούς να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό του ΕΤΟΣ), όσο και σε διοικητικό προσωπικό δυσχεραίνουν επιπλέον την ομαλή λειτουργία της Ορχήστρας. Υπό εκκρεμότητα παραμένει, τέλος, και η οριστική διευθέτηση των σχέσεών της με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με το οποίο ωστόσο πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις.

Η Νέλλη Οικονομίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Υπαλλήλων της ΚΟΑ, εκπροσωπώντας το Σώμα της Ορχήστρας, διάβασε απόσπασμα από ψήφισμα των μουσικών της ΚΟΑ: Μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το αρχαιότερο συμφωνικό συγκρότημα της χώρας, που γεννήθηκε από τα σπλάχνα του Ωδείου Αθηνών και από τους κόλπους της πέρασαν μορφές της ελληνικής και της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας, δεν επιτρέπεται να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και μέσο ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών, αλλά ούτε και όργανο στα χέρια πολιτικών σκοπιμοτήτων. Είναι περιουσία του Ελληνα πολίτη, κάθε πολίτη αυτής της χώρας και έτσι πρέπει να παραμείνει. Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό, αναγκαία και ικανή συνθήκη κάθε υγιούς κοινωνίας. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε μέλους αυτής. Οι πολιτιστικές δομές του τόπου μας, σε μια κοινωνία που καταρρέει από την οικονομική και ηθική κρίση που μας μαστίζει, πρέπει να μείνουν όρθιες, ακμαίες, δυνατές, ανεπηρέαστες»...

...«Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι ένας υγιής πολιτιστικός οργανισμός, που ακόμη και τώρα που τον στραγγαλίζουν οικονομικά, από τη μια το κράτος, που συμπιέζει ασφυκτικά την κρατική επιχορήγηση και από την άλλη το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που δεν αποδίδει τις εισπράξεις από τα εισιτήρια των παραστάσεων της ΚΟΑ, ακόμη και τώρα στέκεται όρθιος, παρουσιάζοντας πλούσιο καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο, χάρη στον αλτρουισμό των ανθρώπων που υπηρετούν την Ορχήστρα είτε ανήκουν στο διοικητικό είτε ανήκουν στο καλλιτεχνικό προσωπικό»...

Δίνοντας ταυτόχρονα κάποια στοιχεία: Κενές οργανικές θέσεις καλλιτεχνικού προσωπικού οι 45 από τις 126, εκ των οποίων προκηρύχτηκαν οι 3, που είχαν εγκριθεί προ τριετίας και αναμένουν το διορισμό των 3 επιτυχόντων. Υπάρχουν 19 θέσεις εντελώς ακάλυπτες με προοπτική να γίνουν 22 και συνολικά 42 κενές οργανικές θέσεις καλλιτεχνικού προσωπικού και κενές οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού οι 22 από τις 26.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, διατηρεί τη λογική των θεματικών κύκλων οι οποίοι όμως είναι εκτενέστεροι ως προς τον αριθμό των συναυλιών που περιλαμβάνει καθένας τους και διάσπαρτοι εντός της χρονιάς. Εξασφαλίστηκε η συνεργασία με σημαντικούς μουσικούς, όπως ο κλαρινετίστας Ντμίτρι Ασκενάζι, οι αρχιμουσικοί Κρίστοφ Πόπεν και Γιούραϊ Βαλτσουχά (οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα μετά από την επιτυχημένη περυσινή παρουσία τους στο πόντιουμ της ΚΟΑ) κ.ά. Η ΚΟΑ ήδη σχεδιάζει για την επόμενη σεζόν ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή τα 90ά του γενέθλια το 2015.

Επιστροφή νομισμάτων στην Ελλάδα από την Ιταλία

Ογδόντα αρχαία ελληνικά νομίσματα επεστράφησαν από την Ιταλία στην Ελλάδα, στο περιθώριο της προχθεσινής άτυπης συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο της Ιταλίας. Τα νομίσματα, εβδομήντα εννέα αργυρά και ένα χάλκινο, χρονολογούνται από τον 5ο έως το 2ο αιώνα π.Χ. και προέρχονται από την περιοχή της Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα από τη Χαλκιδική (Ακανθος και Τορώνη). Τα αρχαία αντικείμενα είχαν κατασχεθεί το 2008 στην Ιταλική επικράτεια από τις Ιταλικές Διωκτικές αρχές που επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες προέβησαν στον έλεγχο και την επιστημονική τεκμηρίωση της προέλευσης και της σημασίας των νομισμάτων.

Οι ενέργειες της αρμόδιας Υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, σε συνεργασία με τις Ιταλικές Δικαστικές αρχές και τις Υπηρεσίες του ιταλικού υπουργείου Αγαθών, Πολιτισμού και Τουρισμού, είχαν ως αποτέλεσμα την απόδοση των παραπάνω νομισμάτων στο ελληνικό κράτος. Η τελετή παράδοσης παραλαβής των αρχαίων νομισμάτων έγινε προχθές το μεσημέρι στο Τορίνο, παρουσία του Ιταλού υπουργού Αγαθών, Πολιτισμού και Τουρισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι και του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνου Τασούλα.

Θέατρο κούκλας της Ιρίνα Μπόικο

Με πολλά παραμύθια υποδέχεται τα παιδιά τη νέα θεατρική περίοδο, το Θέατρο κούκλας της Ιρίνα Μπόικο, στο χώρο τέχνης Ασωμάτων (Αγίων Ασωμάτων 6, Μοναστηράκι, τηλ. 211-8009838).

«Πολύχρωμο Παραμύθι», μια παράσταση για παιδιά 1,5-3,5 ετών με ηθοποιούς, κούκλες και ενεργή συμμετοχή των παιδιών. Στο έργο αναπτύσσεται με κατανοητό τρόπο όχι μόνο η αξία της φιλίας αλλά και η σημασία της διαφορετικότητας, έτσι τα παιδιά μέσα από την ιστορία με τα χρώματα μαθαίνουν πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζουν και να αγαπούν το ξεχωριστό, το διαφορετικό, το άλλο. Κείμενο-Σκηνοθεσία-Κατασκευή κουκλών: Ιρίνα Μπόικο. Παίζουν: Τέρρυ Μήτρου, Δημήτρης Μάκκας. Εναρξη: 4 Οκτωβρίου. Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ. Κάθε Σάββατο, 12.15.

Για δεύτερη σεζόν ανεβαίνει (από 4 Οκτωβρίου) «Ο Παπουτσωμένος Γάτος» (για παιδιά από 2,5-5 ετών). Μια πρωτότυπη εκδοχή του κλασσικού παραμυθιού του Σαρλ Περώ, όπου τα παιδιά από το κοινό φοράνε κοστούμια και συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους ηθοποιούς και τις κούκλες στη σκηνή! Κείμενο-σκηνοθεσία-κατασκευή κουκλών: Ιρίνα Μπόικο. Μουσική: Γιώργος Στεφανακίδης. Παίζουν: Δημήτρης Μάκκας, Τέρρυ Μήτρου. Πρεμιέρα, το Σάββατο 27/9 με τον «Πινόκιο: Η Χώρα της Ευτυχίας» (για παιδιά 3,5-7 ετών). Παίζουν: Δημήτρης Μάκκας, Τέρρυ Μήτρου, Ιρίνα Μπόικο. Για έκτη σεζόν θα παρουσιαστεί «Ο Λύκος και τα Εφτά Κατσικάκια» (για παιδιά 2,5-5,5 ετών) με ηθοποιούς, κούκλες και ενεργή συμμετοχή των παιδιών. Ερμηνεύουν: Δημήτρης Μάκκας, Τέρρυ Μήτρου, Ιρίνα Μπόικο (έναρξη 28 Σεπτεμβρίου). Για πέμπτη σεζόν: «Τα Τρία Γουρουνάκια». Μιούζικαλ σε μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη, για παιδιά 2,5 με 5,5 ετών. Ερμηνεύουν: Δημήτρης Μάκκας, Τέρρυ Μήτρου, Ιρίνα Μπόικο (έναρξη 28 Σεπτεμβρίου, 5.30 μ.μ.). Για έκτη σεζόν: «Πέτα, Λούδα!» (για παιδιά 2,5-5,5 ετών). Σκηνικά- Κουστούμια: Ιουλία Σταυρίδου. Μουσική: Αντόνιο Βιβάλντι. Ερμηνεύει: Ιρίνα Μπόικο.

Το Σάββατο 27 Σεπτέμβρη, οι «KollektivA» εμφανίζονται στην πλατεία Αλέκου Παναγούλη (Μετρό Αγ. Δημητρίου), στον Αγιο Δημήτριο Αττικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Αγίου Δημητρίου. Ωρα έναρξης: 20.30. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Με αφορμή την κυκλοφορία του καινούριου τους δίσκου «Η Μπαλάντα της Φυλακής», οι «KollektivA», το πιο ανερχόμενο group του ελληνόφωνου heavy και rock ήχου, κάνουν φέτος το καλοκαίρι δεκάδες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Επέλεξαν ως τελευταίο τους σταθμό την... «έδρα» τους, τον Αγιο Δημήτριο, όπου αναμένουμε ένα εξαιρετικό live!

Μια βραδιά ψυχαγωγίας και γνώσης

Η ομάδα μελέτης της Αρχαίας όρχησης του θεάτρου «Δόρα Στράτου», που λειτουργεί σε ερευνητικό καλλιτεχνικό πλαίσιο από το 1991 μέχρι σήμερα, υλοποιώντας την παρακαταθήκη της ιδρύτριας του θεάτρου αυτού, προσφέρει μια βραδιά ψυχαγωγίας και γνώσης, την Κυριακή, στις 8 μ.μ. Συμπράττουν συνεργαζόμενες ομάδες παραδοσιακών χορών σε συντονισμό του τμήματος Πειραιά του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού και πολιτιστικές ομάδες που έχουν ετοιμάσει μια Μουσικοχορευτική παράσταση με σκοπό να προωθήσουν την αναβίωση του αρχαιοελληνικού χορού, αξιοποιώντας το έργο σύγχρονων δημιουργών και ερευνητών. Ορχηστές: Κ. Βαρουδάκη, Σ. Βόλκοβα, Ε.Γιακουμάκη, Β. Δρίβα, Α. Μαρίνος, Φ. Μελετέα, Φ. Νικολοπούλου, Σ. Σγουράκη, Μ. Κουντούρη, Ε.Παππά, Α. Φραντζή. Συντονισμός: Α. Λάζου (Υπεύθυνη της ομάδας όρχησης - σκηνοθεσία) και Κ. Βαρουδάκη. Αφηγήτριες: Ελλάνθεια Παππά, Φωτεινή Μελετέα. Κράτηση θέσεων: 6974769100, kalliopipv@hotmail.com, 6983942295, lazou2011.ancientorchesis@gmail.com.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ