ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι επιδρομές αξιοποιώντας τα νέα προσχήματα
  • «Συντονισμό επιχειρήσεων» ζητούν από τους Αμερικανούς οι Κούρδοι της Συρίας
  • «Επί τάπητος» για τη Γαλλία και η συμμετοχή στις επιδρομές στη Συρία. Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας στο Ιράκ

Η Γερμανίδα αξιωματούχος με Κούρδους Πεσμεργκά του Ιράκ ...και το βλέμμα στον ενεργειακό πλούτο της περιοχής
Η Γερμανίδα αξιωματούχος με Κούρδους Πεσμεργκά του Ιράκ ...και το βλέμμα στον ενεργειακό πλούτο της περιοχής
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ και πέντε αραβικές χώρες συνεχίζοντας την αξιοποίηση του προσχήματος της αντιμετώπισης των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) σε Συρία και Ιράκ επικέντρωσαν χτες τα πυρά των βομβαρδιστικών όχι τόσο σε διοικητικά κέντρα, ισλαμικά δικαστήρια, στρατόπεδα και αποθήκες όπλων όσο στις 12 πετρελαιοπηγές - διυλιστήρια που παράγουν πετρέλαιο, το οποίο οι «τζιχαντιστές» προωθούν στις «μαύρες αγορές» κυρίως της Τουρκίας και της Ιορδανίας.

Διεθνή δίκτυα μετέδωσαν πως οι βόμβες προκάλεσαν έως χτες το πρωί το θάνατο 14 «τζιχαντιστών» και πέντε αμάχων. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι, επιφυλάχθηκε να αναφερθεί στα θύματα μεταξύ αμάχων επικαλούμενος άγνοια για στοιχεία τέτοιου είδους.

Στις επιδρομές συμμετείχαν 6 αμερικανικά μαχητικά και 10 μαχητικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Το ίδιο διάστημα, εκπρόσωπος των συριακών κουρδικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε πως αυτές κατάφεραν να απωθήσουν τους «τζιχαντιστές» από τα νότια περίχωρα της πόλης Κομπάνι, έπειτα από σκληρές, ολονύχτιες συγκρούσεις. Ζήτησε επιπλέον συντονισμό των δικών τους επιχειρήσεων με τις επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή, ώστε να έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα και να μη γίνεται, όπως σημειώθηκε, άσκοπη χρήση πυρός, όπως π.χ. με το βομβαρδισμό άδειων αποθηκών.

Παράλληλα, ο συριακός στρατός κατόρθωσε έπειτα από μάχες μηνών να απαλλάξει το βιομηχανικό κέντρο Αντρα αλ Ομάρια, που βρίσκεται μερικά χλμ. μακριά από τα βορειοανατολικά προάστια της πρωτεύουσας, Δαμασκού, από τους «τζιχαντιστές» και άλλες «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις. Οπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμος Σύρος αξιωματούχος ασφαλείας, ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης Αντρα, αποκαθιστώντας την ασφάλεια στην πόλη.

Εκτέλεση δικηγόρου στη Μοσούλη

Το ίδιο 24ωρο στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ, οι «τζιχαντιστές» του «Ισλαμικού Κράτους» εκτέλεσαν δημοσίως για παραδειγματισμό τη δικηγόρο και ακτιβίστρια κατά της φτώχειας και υπέρμαχο των δικαιωμάτων των κρατουμένων Σαμίρα Σάλιχ αλ Νουαΐμι.

Η Νουαΐμι είχε απαχθεί από τους «τζιχαντιστές» στις 17 Σεπτέμβρη από το σπίτι της επειδή ανάρτησε στη σελίδα της στο «Facebook» (Φέισμπουκ) επικριτικά σχόλια για τους «τζιχαντιστές» με αφορμή την καταστροφή θρησκευτικών και αρχαίων μνημείων στην οποία επιδόθηκαν τον Αύγουστο στο βόρειο Ιράκ. Στη συνέχεια καταδικάστηκε από ισλαμικό «δικαστήριο» και υποβλήθηκε σε φριχτά βασανιστήρια για πέντε μέρες ώσπου εκτελέστηκε δημοσίως με μία σφαίρα.

Η απαγωγή, ο βασανισμός και η εκτέλεση της δικηγόρου προκάλεσαν τον αποτροπιασμό μεταξύ άλλων και του απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ, που σημείωσε ότι ο βασανισμός και ο θάνατος μίας αγωνίστριας των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων «συνεχίζουν να αποδεικνύουν τη φύση της οργάνωσης που συνδυάζει το μίσος, το μηδενισμό και τη βαρβαρότητα αλλά και την απόλυτη περιφρόνηση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Δεν ήταν η μόνη επίθεση των «τζιχαντιστών» το τελευταίο διάστημα κατά γυναικών του Ιράκ. Την Τρίτη, «τζιχαντιστές» στην παρακείμενη πόλη Σντεράτ εισέβαλαν στο σπίτι μίας υποψήφιας στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, την δολοφόνησαν επί τόπου και απήγαγαν τον σύζυγό της. Παράλληλα, την Τετάρτη, μία ακόμη πολιτικός απήχθη από το σπίτι της στην ανατολική Μοσούλη και έκτοτε η τύχη της αγνοείται.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ σημειώνουν ότι αυξάνονται, όσο περνά ο καιρός, οι καταγγελίες για τη διάπραξη επιθέσεων εναντίον γυναικών στη Μοσούλη, υπογραμμίζοντας ότι στο στόχαστρο βρίσκονται ιδιαίτερα οι μορφωμένες γυναίκες και οι επαγγελματίες.

«Ολοκληρωμένη στρατηγική» ζητά ο Κάμερον

Νωρίτερα χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, από την έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, ζήτησε μία «ολοκληρωμένη διεθνή στρατηγική» για την αντιμετώπιση των «τζιχαντιστών» του ΙΚ, προσθέτοντας ότι αυτή η στρατηγική «θα πρέπει να λειτουργεί σε συνδυασμό με τα αραβικά κράτη, πάντα με την υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού και σύμφωνα με τις νομικές υποχρεώσεις μας ως μέρος ενός σχεδίου που περιλαμβάνει τη βοήθειά μας, τη διπλωματία μας και τη στρατιωτική μας συμμετοχή». Δεν διευκρίνισε εάν θα ζητήσει συμμετοχή της Βρετανίας και στους βομβαρδισμούς της Συρίας, εκτός και εάν στη συνέχεια «διαπιστώσει» και αυτός, όπως χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ότι «δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για κάτι τέτοιο», μετά την έγκριση της γαλλικής συμμετοχής στους βομβαρδισμούς στο Ιράκ από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Και η Γαλλία ενεργά στην «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία

Ωρες μετά, εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως το Παρίσι θα κλιμακώσει την υποστήριξή του προς τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που πολεμούν τους «τζιχαντιστές» του ΙΚ αποφεύγοντας να αναφερθεί στο είδος της «υποστήριξης».

Γεγονός είναι πάντως πως η κυβέρνηση Ολάντ εκμεταλλεύεται παντοιοτρόπως την προχτεσινή εκτέλεση του 55χρονου Γάλλου ορειβάτη Ε. Γκουρντέλ στην Αλγερία από τους «Στρατιώτες του Χαλιφάτου» προχωρώντας παράλληλα σε αύξηση των περιπολιών και των μέτρων ασφαλείας σε δημόσιους χώρους, τουριστικά αξιοθέατα και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το κλίμα τρομο-λαγνείας ήρθε να ενισχύσει και ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, που δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ιρακινές μυστικές υπηρεσίες, από ανακρίσεις συλληφθέντων «τζιχαντιστών» έγιναν γνώστριες σχεδίων για επιθέσεις σε μετρό στις ΗΠΑ και στη Γαλλία. Το θέμα αμέσως αναδείχτηκε από τα διεθνή αστικά ΜΜΕ, ωστόσο στη συνέχεια δεν επιβεβαιώθηκε από τις αρμόδιες αρχές σε ΗΠΑ και Γαλλία.

Επιπλέον, η Γαλλία ζήτησε και πήρε τη στήριξη του πρωθυπουργού της Αλγερίας, Αμπντελμαλέκ Σελάλ, για το ότι οι αλγερινές αρχές θα χρησιμοποιήσουν «όλες τις πιθανές δυνάμεις» για τον εντοπισμό της σορού αλλά και των δολοφόνων του 55χρονου Γάλλου ομήρου.

«Παρούσα» η Γερμανία στο ιρακινό Κουρδιστάν

Ενεργό συμμετοχή στη διεύρυνση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ έχει και η Γερμανία. Χτες η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα Φον ντερ Λέγεν, μετέβη στην Ερμπίλ του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ έχοντας συναντήσεις με τον Πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί και άλλους ανώτερους Κούρδους αξιωματούχους. Η Λέγεν διαβεβαίωσε για την υποστήριξη της Γερμανίας στον αγώνα των κουρδικών δυνάμεων εναντίον των «τζιχαντιστών» με αφορμή την πρώτη αποστολή γερμανικών όπλων στο αυτόνομο Κουρδιστάν (μεταξύ αυτών εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων, όπλα G3, πολυβόλα κ.ά.) που, όπως σημείωσε, θα φθάσουν για τον επαρκή εξοπλισμό 10.000 μαχητών, αξίας περίπου 70.000.000 ευρώ.

Ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Αργά προχτές το βράδυ εγκρίθηκε ομόφωνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ψήφισμα για τη λήψη μέτρων αυστηροποίησης της νομοθεσίας χωρών - μελών με στόχο ταξιδιωτικούς περιορισμούς ή και κατάσχεση διαβατηρίων από πολίτες τους που επιχειρούν να μεταβούν σε Συρία και Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό των «τζιχαντιστών» του ΙΚ.

Στο σχέδιο ψηφίσματος καλούνται όλες οι χώρες να εμποδίσουν και τελικά να σταματήσουν τη στρατολόγηση νέων από το ΙΚ. Οι αλλοδαποί μισθοφόροι του ΙΚ από 70 χώρες, έως τώρα, εκτιμάται πως είναι πάνω από 12.000 σε σύνολο τουλάχιστον 31.000 «τζιχαντιστών».

Συμμετέχοντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε ότι η μάχη κατά της στρατολόγησης ξένων μισθοφόρων του ΙΚ δεν μπορεί να δοθεί μόνο από την Τουρκία αλλά από τη «διεθνή κοινότητα». Μπορούμε, είπε, «να σταματήσουμε τη ροή ξένων μαχητών μόνον εφόσον φίλοι και σύμμαχοι προχωρήσουν και εκείνοι σε κάποιου είδους συνεργασία». Σε άλλο σημείο τόνισε ότι η Τουρκία «έχει κάνει πολλές θυσίες» αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη «φιλοξενία» άνω των 1.200.000 Σύρων προσφύγων. Εντέλει υποσχέθηκε γενικώς «στρατιωτική βοήθεια» στη συμμαχία των ΗΠΑ αποφεύγοντας να προβεί σε κρίσιμες λεπτομέρειες.

Συλλήψεις ύποπτων «τζιχαντιστών» σε Λίβανο, Σλοβενία, Λονδίνο

Ο στρατός του Λιβάνου συνέλαβε χτες περίπου 450 ύποπτους «τζιχαντιστές» κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τους μισθοφόρους να χρησιμοποιούν ως βάση τους τη μεθοριακή πόλη Αρσαλ, η οποία τον Αύγουστο είχε μετατραπεί σε πεδίο σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ δυνάμεων του λιβανέζικου στρατού και «τζιχαντιστών».

Παράλληλα, η σλοβενική αστυνομία έκανε εφόδους σε σπίτια στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας Λιουμπλιάνα και στην πόλη Βρχνίκα εντοπίζοντας όπλα και πυρομαχικά στο πλαίσιο ερευνών για υπόπτους που έχουν πολεμήσει στο πλευρό «τζιχαντιστών» στη Συρία. Επιπλέον, ο Σλοβένος νέος πρωθυπουργός, Μίρο Τσέραρ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για τη συμπερίληψη της χώρας του στη λίστα των κρατών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υποτίθεται πως συγκροτούν το συνασπισμό κατά του ΙΚ, προσθέτοντας ότι για οποιαδήποτε μελλοντική δράση σε αυτό το συνασπισμό «θα πρέπει να αποφασίζει η κυβέρνηση» και ότι θα γίνει σχετική διαμαρτυρία στις ΗΠΑ.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει αφού εξετάσει διεξοδικά το θέμα και απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Σλοβενία σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τέλος, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε χτες εννέα άτομα στο πλαίσιο επιχείρησης «κατά ακραίων ισλαμιστικών κύκλων». Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται ένας από τους γνωστότερους ακραίους ισλαμιστές ιεροκήρυκες, ο Ανζέμ Σουντάρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ