ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Για την προώθηση θέσεων ντόπιων μονοπωλίων

Από τις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ
Από τις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ
Με στόχο την προώθηση των θέσεων των ντόπιων μονοπωλίων συνεχίζονται οι επαφές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της λεγόμενης Υπουργικής Εβδομάδας της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Sushma Swara, συζήτησαν για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο, για τη σύγκλιση της 7ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ινδίας, το ταχύτερο δυνατόν, εντός του 2015, καθώς και για τη βοήθεια, την οποία μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα, ως κράτος - μέλος της ΕΕ, με στόχο να προωθηθεί η σχέση ΕΕ - Ινδίας, μέσω μιας Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου. Από την πλευρά της, η Ινδή ΥΠΕΞ ζήτησε από τον Βενιζέλο περισσότερες πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη. Οπως υποστηρίζεται δε, από το ελληνικό ΥΠΕΞ, «ανταποκρίθηκε θετικά και στην αναφορά του κ. Βενιζέλου για την ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στην Ινδία και άρσης των όποιων εμποδίων αντιμετωπίζουν οι Ελληνες αγροτικοί εξαγωγείς στην ινδική αγορά». Υπόθεση που καμιά σχέση δεν έχει με λαϊκές ανάγκες. Ωφελημένοι θα είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Χθες το πρωί, εξάλλου, ο Βενιζέλος παρέθεσε «πρόγευμα εργασίας» στους ΥΠΕΞ των κρατών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, την περιοδική προεδρία του οποίου ασκεί για το τρέχον εξάμηνο η Ελλάδα. Ο ΟΣΕΠ είναι διεθνής οικονομικός οργανισμός, με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Συμμετέχουν: Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία και Τουρκία. Εκφράζει και προωθεί επιχειρηματικά συμφέροντα σε τομείς όπως γεωργία και αγροτική βιομηχανία, τραπεζικός - χρηματοπιστωτικός τομέας, τελωνειακά θέματα, Ενέργεια, τεχνολογία της Υγείας και φαρμακευτικά προϊόντα, πληροφορική και τηλεπικοινωνίες, τουρισμός, εμπορία κ.ά.

Το πρώτο μέρος της συνάντησης, στο οποίο συμμετείχε και ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας, Στέφαν Φούλε, αφορούσε «την προώθηση και εμβάθυνση της έμπρακτης συνέργειας μεταξύ του ΟΣΕΠ και της ΕΕ σε διάφορους τομείς ανάπτυξης». Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, οι συμμετέχοντες υπουργοί και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των 12 χωρών - μελών του ΟΣΕΠ «κατέθεσαν τις απόψεις και προτάσεις τους για τη βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του Οργανισμού, ως του κατ' εξοχήν αρμόδιου περιφερειακού φορέα για την οικονομική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου». Δηλαδή για τη συνεργασία μονοπωλιακών ομίλων.

Αργότερα ο Βενιζέλος παρακάθισε σε γεύμα εργασίας που διοργάνωσε η αλβανική προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), «το μόνο "γηγενές" σχήμα συνεργασίας, προερχόμενο αποκλειστικά από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης (μέλη της, εκτός από τη χώρα μας, είναι οι: Αλβανία, πΓΔΜ, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μολδαβία και το Μαυροβούνιο)», σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Κυπριακό

Ο Βενιζέλος συναντήθηκε, εξάλλου, με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Νορβηγό Espen Barth Eide. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και κάλεσε τον Ειδικό Σύμβουλο να επισκεφθεί την Αθήνα. Μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Για εμάς, η λύση στο Κυπριακό μπορεί να είναι μόνο μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα γίνει αποδεκτή, μέσω δημοψηφίσματος, από τον Κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες. Εφόσον αυτό είναι το τέλος της διαδικασίας, πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως κριτήριο για το ουσιαστικό περιεχόμενο της λύσης που πρέπει να γίνει αποδεκτή, δημοκρατικά, από τον ίδιο το λαό και πρέπει να είναι σύμφωνη με τις Αποφάσεις του ΟΗΕ, με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014 και φυσικά με το Ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο. Και πρέπει να διαφυλάξουμε τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι θώρακας, όχι μόνο για τους Ελληνες Κυπρίους αλλά για όλο τον Κυπριακό λαό, για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Προσπάθεια για τη γοργή πορεία επίλυσης του κυπριακού στα πλαίσια των αναγκών των μονοπωλίων ιδιαίτερα του τομέα ενέργειας στους υδρογονάνθρακες, με βάση το νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο, «τύπου Αναν». Τα υπόλοιπα περί θέλησης λαών είναι για το θεαθήναι.

Αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο Βενιζέλος επρόκειτο να συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει συμμετοχή του στην Υπουργική Συνάντηση των συμμετεχόντων - κρατών στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, με θέμα «Η κρίση στην Ουκρανία, ο ΟΑΣΕ και το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας». Ακολούθως, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής με θέμα «Ενδυνάμωση των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων». Ο Βενιζέλος θα έχει στη συνέχεια διαδοχικές συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ της Ανδόρας, της Αιγύπτου, του Σαν Μαρίνο, της πΓΔΜ και της Βραζιλίας. Τέλος, θα έχει τριμερή συνάντηση, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, και Αιγύπτου, S.H. Shoukry. Αναμένεται να εστιάσουν στον καθορισμό των ορίων ΑΟΖ μεταξύ των τριών κρατών προκειμένου να προχωρήσει η εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων καθώς επίσης και για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή (Κύπρος, Συρία, Γάζα, Λιβύη).


ΣΥΡΙΖΑ
Διεκδικεί τα ηνία της διαπραγμάτευσης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Επέμεινε και χτες ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δεν υπερασπίζεται επαρκώς τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, αποκαλύπτοντας ότι αυτά συνθέτουν την κοινή βάση που μοιράζεται με τα άλλα κόμματα της διαχείρισης και γι' αυτά προβάλλει το στόχο της «σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές από μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή».

«Αυτό που στην πραγματικότητα προέκυψε από τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ είναι η δέσμευσή του για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος», υποστηρίζει σε non paper που διένειμε.

Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την αμφισβήτηση του εφαρμοζόμενου σήμερα μείγματος διαχείρισης από «θεσμικούς παράγοντες όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ ή από ισχυρά κράτη όπως η Ιταλία και η Γαλλία ή από συνέδρια οικονομολόγων με νόμπελ»! Δεν μπαίνει, ωστόσο, στον κόπο να σημειώσει ότι όλοι αυτοί σέρνουν πρώτοι το χορό των ανατροπών σε βάρος των λαών.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιεί την έναρξη ενός κύκλου πολιτικών πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση ενίσχυσης της «συμμαχίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που διεκδικούν τη δημοκρατική ανατροπή της επικίνδυνης κυβέρνησης Σαμαρά και της καταστροφικής πολιτικής χάριν της εναλλακτικής κυβερνητικής πολιτικής (κοινωνική, παραγωγική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της Ελλάδας και σκληρή διαπραγμάτευση) που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Πυκνώνουν τα νταραβέρια εντός κι εκτός χώρας

Στο μεταξύ, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, συναντήθηκαν προχτές εν κρυπτώ ο Γ. Δραγασάκης και ο Ε. Τσακαλώτος, συνεχίζοντας τις «άτυπες» επαφές που εγκαινίασαν μετά τη ΔΕΘ στο Βερολίνο, όπου και συνομίλησαν με τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας, Γ. Ασμουσεν. Επισήμως λέγεται ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι δηλώσεις Γεωργιάδη περί φυγής καταθέσεων απ' τη χώρα σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, θέμα που απασχόλησε και τις επαφές που τηλεφωνικά επιδίωξαν και είχαν στελέχη της Κουμουνδούρου με στελέχη του τραπεζικού συστήματος.

Αν και είναι άγνωστο τι πραγματικά συζητήθηκε, οι δηλώσεις Γεωργιάδη φαίνεται να συνέδραμαν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για αποκατάσταση σχέσεων και άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας με αυτό το τμήμα του κεφαλαίου, το οποίο ως πρότινος ενοχοποιούσε για την καπιταλιστική κρίση και ξιφουλκούσε εναντίον του με πομφόλυγες περί «χρεοκοπημένων τραπεζιτών», ενώ είχε ανέβει στα κεραμίδια για την τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη.

Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσονται και οι διαβεβαιώσεις που αφειδώς παρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κάνει το παν για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τραπεζών. Απ' τη σκοπιά άλλωστε αυτή η ηγεσία του κατήγγειλε τις δηλώσεις του Α. Γεωργιάδη σαν «επικίνδυνες και υπονομευτικές» για την οικονομία συνολικά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα ειδικότερα.

«...Εδώ πρόκειται για μια κεντρική επιλογή της ΝΔ, επίσημη ή ανεπίσημη, για να δημιουργήσει ένα κλίμα τρόμου στον κόσμο (...) αλλά αδιάφορα για το αν θα δημιουργήσει προβλήματα στις τράπεζες», κατήγγειλε ο Π. Σκουρλέτης. Ενώ σε non paper του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για «αθλιότητες» που «δεν μπορούν να πείσουν ούτε καν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αφού και το ΠΑΣΟΚ τήρησε αποστάσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ εκδηλώθηκαν ισχυρές διαφωνίες, ενώ αντίστοιχη είναι και η στάση των κυρίαρχων τραπεζικών κύκλων».

Στο μεταξύ, πρόσκληση να συμμετάσχει στο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνουν στην Ουάσιγκτον ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, από τις 10 έως τις 12 Οκτώβρη, έλαβε ο Γ. Σταθάκης, που μάλιστα αναμένεται και να μιλήσει. Προφανώς η πρόσκληση δεν είναι άσχετη με τη διαμάχη που καλά κρατεί στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά και ανάμεσα σ' αυτήν - κύρια τη Γερμανία - και στις ΗΠΑ, στο ΔΝΤ, για το μείγμα διαχείρισης που μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, με δεδομένο το σκέλος που αφορά στην επίθεση στα δικαιώματα του λαού.

Στο εν λόγω ετήσιο συνέδριο συγκεντρώνεται κάθε χρόνο, πέραν της ηγεσίας του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η αφρόκρεμα των επικεφαλής οικονομικών οργανισμών, κεντρικοί τραπεζίτες, υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, στελέχη του ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού και επενδυτικού τομέα και ακαδημαϊκοί, που συζητούν την κατάσταση της οικονομίας διεθνώς, επικαιροποιούν στόχους και προοπτικές για την καπιταλιστική ανάπτυξη, τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Φέτος αναμένεται να αναπτυχθούν και θέματα που αφορούν στην κατάσταση στην Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ