ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Κινήσεις κρατικής «τόνωσης» του κλάδου, εν μέσω ανησυχιών για διακοπή παροχής

Πρόγραμμα επιδότησης για μετατροπή λεβήτων πετρελαίου θέρμανσης σε λέβητες φυσικού αερίου ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ

Να διασκεδάσει τις ανησυχίες για διακοπή παροχής φυσικού αερίου λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία επιχείρησε ο Γ. Μανιάτης

Eurokinissi

Να διασκεδάσει τις ανησυχίες για διακοπή παροχής φυσικού αερίου λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία επιχείρησε ο Γ. Μανιάτης
Προχωρώντας σε μία κίνηση «τόνωσης» του κλάδου του φυσικού αερίου και των ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, ανακοίνωσε χθες πρόγραμμα επιδότησης (από 1.000 ως και 5.500 ευρώ) για τη μετατροπή των λεβήτων αυτόνομης και κεντρικής θέρμανσης πετρελαίου σε λέβητες φυσικού αερίου. Το πρόγραμμα επιδότησης θα αφορά αποκλειστικά τις περιοχές που λειτουργούν οι τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), δηλαδή την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία.

Σε εκκρεμότητα συνεχίζει να παραμένει ωστόσο η διάταξη που ορίζει ότι η αλλαγή καυσίμου σε μια πολυκατοικία απαιτεί την εξασφάλιση έγκρισης από πλειοψηφία 50% συν ένα από τα μερίδια μιας πολυκατοικίας. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση ετοιμάζει για το θέμα νομοθετική ρύθμιση, η οποία πρώτα θα πάει για διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και τα κόμματα και εν τέλει θα κατατεθεί στη Βουλή.

Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι που ελέγχουν τις τρεις ΕΠΑ, καθώς επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τη μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου (η ΕΠΑ Αττικής υπολογίζει ότι το 2013 η μείωση στην κατανάλωση έφτασε το 11% στο Λεκανοπέδιο), με αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η συνολική κατρακύλα του λαϊκού εισοδήματος, σε συνδυασμό με τη δυσβάσταχτη φορολογία που έχει επιβληθεί συνολικά στα καύσιμα, καθιστούν «απλησίαστο» τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και το φυσικό αέριο για μεγάλο κομμάτι των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

Στο μεταξύ, παράλληλα με την εξαγγελία του προγράμματος επιδότησης, ο Γ. Μανιάτης έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για διακοπή παροχής φυσικού αερίου λόγω της ουκρανικής κρίσης. Παρέπεμψε στις προετοιμασίες που έχουν γίνει στη διάρκεια του καλοκαιριού και τις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση (βλ. προτάσεις για αποθήκευση αερίου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αντίστροφες ροές παροχής κ.ά.) ώστε να μην υπάρξει διακοπή παροχής στα νοικοκυριά της χώρας, που είναι συνδεδεμένα με δίκτυο φυσικού αερίου, καθώς και στα νοσοκομεία, τα σχολεία, στις βασικές υποδομές της χώρας.

Οπως είπε, εξάλλου, στο επερχόμενο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ θα συζητηθεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνηση για τη συγκρότηση ενός μηχανισμού «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών μελών, ώστε να αποθηκεύσουν και να διοχετεύσουν υγροποιημένο φυσικό αέριο σε όποιες χώρες υποστούν διακοπή του φυσικού αερίου τον επερχόμενο χειμώνα, για οποιονδήποτε λόγο.

Συνάντηση Μανιάτη - Γκάμπριελ σήμερα

Τέλος, για σήμερα το απόγευμα προγραμματίζεται συνάντηση του Γ. Μανιάτη με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα όπως οι πολιτικές της ΕΕ ενόψει του Πλαισίου «Κλίμα και Ενέργεια 2030», με στόχο μεταξύ άλλων την ενίσχυση του ποσοστού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας κ.ά.

«Ιδιαίτερα η εξοικονόμηση ενέργειας στα πάνω από 8 εκατομμύρια κτίρια της χώρας, αποτελεί την ελπίδα και την προοπτική του κατασκευαστικού τομέα, την ελπίδα και την προοπτική της οικοδομής, με προοπτικές για δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, χωρίς να χρειάζεται κανείς να χτίσει καινούργια κτίρια» είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός, σηματοδοτώντας και την προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει νέα πεδία κερδοφορίας για λιμνάζοντα κεφάλαια.

Μανιάτης και Γκάμπριελ θα συζητήσουν και το θέμα των Εργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (βλ. αγωγούς και σταθμούς αποθήκευσης αερίου) που, όπως είπε ο Ελληνας υπουργός, «αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας». Ο Γ. Μανιάτης θα ενημερώσει, επίσης, τον Γερμανό αντικαγκελάριο για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο ελληνικό υπέδαφος.

ΚΑΒΑΛΑ
Κατέστρεψαν την τιμητική πλάκα για την απελευθέρωση της πόλης

Φασίστες κατέστρεψαν την τιμητική πλάκα που έστησαν το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για την 70ή επέτειο απελευθέρωσης της Καβάλας, στις 13 Σεπτέμβρη 1944, από το 26ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Η πλάκα στήθηκε φέτος, στις 13 Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ».

Με ανακοίνωσή τους, η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, το Τομεακό Συμβούλιο Καβάλας της ΚΝΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σημειώνουν ότι τέτοιου είδους ενέργειες αποδεικνύουν ότι οι απόγονοι των συνεργατών των ναζί θέλουν τον λαό μας υποταγμένο, να μην έχει γνώση του αγωνιστικού του παρελθόντος, να μην ξέρει ότι το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ με κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ απελευθέρωσαν την πατρίδα μας, όπως και την πόλη της Καβάλας, από την τριπλή κατοχή των φασιστών - ναζιστών Γερμανών, Ιταλών, Βούλγαρων. Δείχνουν έτσι για ακόμη μία φορά το μίσος τους απέναντι στους αγώνες της εργατικής τάξης, του λαού μας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «ευθύνες έχουν και όλοι όσοι ρίχνουν νερό στο μύλο της παραχάραξης της Ιστορίας, όσοι διαστρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια για το ποιος τελικά και αν απελευθέρωσε την πόλη μας. Οπως και αυτοί που με συναντήσεις και άλλες φανερές και υπόγειες συνευρέσεις δίνουν βήμα και χώρο στα ψηφοδέλτιά τους (στις πρόσφατες τοπικές εκλογές) στα κάθε λογής φασιστοειδή.

Καλούμε τους εργάτες, τη νεολαία, όλο τον εργαζόμενο καβαλιώτικο λαό να απομονώσει τους κρυφούς και φανερούς φασίστες - ναζιστές, να δυναμώσει την πάλη του απέναντί τους σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, με τους αγώνες του να χτυπήσει τη ρίζα του φασισμού - ναζισμού, το καπιταλιστικό σύστημα και το κεφάλαιο που τους γεννά και τους συντηρεί για να παίζουν το ρόλο του μπαμπούλα απέναντι στο λαό.

Να μην ξεχάσει ο εργαζόμενος καβαλιώτικος λαός ότι το μνημείο σηματοδοτεί την πάλη του όπως και του λαού μας απέναντι στο φασισμό για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, να κάνει δική του υπόθεση την περιφρούρησή του».

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΓΡΑΜΜΗ 4
Για τα τέλη του 2015 η έναρξη των εργασιών

Για τα τέλη του 2015 εξήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών, Μ. Χρυσοχοΐδης, την έναρξη των εργασιών της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας. Το πρώτο τμήμα της νέας γραμμής θα ξεκινήσει από το Αλσος Βεΐκου και θα καταλήξει στο Γουδή, περνώντας από το Γαλάτσι, την Κυψέλη, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι και του Ζωγράφου. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται στα 1,2 - 1,3 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν οι πόροι θα εξασφαλιστούν μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (800 εκατ. ευρώ) και από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020.

Ιστορικός περίπατος στα Εξάρχεια

Η ΚΟΒ Εξαρχείων του ΚΚΕ, η ΟΒ Εξαρχείων - Γκύζη της ΚΝΕ και το παράρτημα Εξαρχείων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο στα Εξάρχεια, αύριο Σάββατο, στις 10 π.μ. Σημείο συνάντησης Πατησίων και Στουρνάρη.

Για «μπίζνες» με το Σουδάν

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης για διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας σε λιμνάζοντα ντόπια κεφάλαια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μίχαλος, συναντάται σήμερα με τον υπουργό Επενδύσεων της Πολιτείας του Χαρτούμ, Abdallah Ηamad. Το Σουδανό αξιωματούχο θα συνοδεύει ο πρέσβης του Σουδάν στην Αθήνα και ο Γενικός Διευθυντής του GIAD Industrial Group στο Σουδάν. Οπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση θα συζητηθούν «θέματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας».

ΤΕ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόγραμμα πολιτικής δραστηριότητας

Στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτικής δραστηριότητας της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Τρικάλων του ΚΚΕ, τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν οι εξής περιοδείες και συγκεντρώσεις σε επαρχίες και χωριά της περιοχής:

Σήμερα, Παρασκευή

-- Περιοδεία στη Λαϊκή Αγορά της Καλαμπάκας, στις 10 π.μ., με τον Β. Δημουλά, μέλος της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στη Λαϊκή Αγορά της Πύλης, στις 10 π.μ., με τον Απ. Ζάχο, μέλος της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

-- Συγκέντρωση στο Μικρό Κεφαλόβρυσο, (καφενείο Ντιντή), στις 8 μ.μ., με ομιλητή στον Ρ. Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Σάββατο

-- Περιοδεία στη Λαϊκή Αγορά της Φαρκαδόνας, με τον Β. Στεργίου, μέλος της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα, 29/9

-- Συγκέντρωση στο Κεραμίδι, (καφενείο Γ. Κοττή), στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Αχ. Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

-- Τη Δευτέρα 29/9, στις 7 μ.μ., στον Ταύρο (Επταλόφου 7, αίθουσα 7) η ΚΟ Ταύρου - Μοσχάτου του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ρ. Π. Ντατ «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση». Την παρουσίαση θα κάνει ο Φάνης Παρής, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Την Τρίτη 30/9, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος) η ΤΟ Κατασκευών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, «"Κόμμα παντός καιρού". Ιδεολογική - πολιτική - οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ