ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Η φθινοπωρινή γιορτή των «μικρομηκάδων»

Κλείνοντας φέτος τα 37 χρόνια και γιορτάζοντας τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη θέσπιση του διεθνούς της τμήματος, η μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στη Δράμα, μετά από εφταήμερη περιπλάνηση στις ταινίες μικρού μήκους, έριξε αυλαία με την τελετή λήξης το Σάββατο, 20 Σεπτέμβρη, στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Ωδείο.

Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς του Φεστιβάλ Δράμας, στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα από τις 165 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, επιλέχθηκαν 38 ταινίες, ενώ στο διεθνές 58 ταινίες από 47 χώρες του κόσμου. Προβλήθηκαν σε όλα τα τμήματα και αφιερώματα συνολικά 204 ταινίες.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι και στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Δράμας, το Κέντρο Κινηματογράφου σχεδόν απουσίαζε (στην παραγωγή), αφού παρουσίασε μια μόνο μικρού μήκους ταινία. Πάντως, στην τελετή λήξης, ο Γιάννης Γλέζος, μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, εξήγγειλε τη χρηματοδότηση 24 ταινιών μέσα στο 2014 παροτρύνοντας τους μικρομηκάδες να καταθέσουν αίτηση στο Κέντρο έως τα τέλη Οκτώβρη.

Ακολουθούν ολόκληρες οι λίστες με τα βραβεία του Εθνικού και του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος:

Βραβεία 37ου Εθνικού και το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής:

Χρυσός Διόνυσος: «Προσευχή» του Θανάση Νεοφώτιστου.

Αργυρός Διόνυσος: «Τρεις Αυγουλιέρες Παραλίγο Τέσσερις» του Κωνσταντίνου Σαμαρά.

Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «Ελληνες του Κόσμου»: «A single body» του Σωτήρη Δουνούκου.

Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας: «Jennings Lodge» της Αλίκης Σούμα.

Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»: Χάρης Λαγκούσης («Maasai»).

Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη ταινία κοινωνικού προβληματισμού: «The Immortalizer» του Μάριου Πιπερίδη.

Τιμητική Διάκριση Σεναρίου: Βαγγέλης Σέρφας (για το «Sunday» του ιδίου).

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου για τη «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου.

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Αλκης Παναγιωτίδης για το «Εβίβα» των Δημήτρη Νάκου και Αμέρισσας Μπάστα.

Τιμητική διάκριση Φωτογραφίας: Χρήστος Βουδούρης για το «ΙΙ» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη.

Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής: Κώστας Χρηστίδης για το «Δείπνο για Λίγους» του Νάσου Βακάλη.

Τιμητική Διάκριση Μοντάζ: Αγγελος Αγγελίδης για το «A Single Body» του Σωτήρη Δουνούκου.

Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Hχου: Αλιχάντρο Καμπρέρα για την «Προσευχή» του Θανάση Νεοφώτιστου.

Τιμητική Διάκριση Σκηνικών: Πηνελόπη Βαλτή για το «Τρεις Αυγουλιέρες Παραλίγο Τέσσερις» του Κωνσταντίνου Σαμαρά.

Τιμητική Διάκριση Κουστουμιών: Λίζα Τουλούπα για το «The Immortalizer» του Μάριου Πιπερίδη.

Ειδικό Βραβείο: Στην ταινία «ΙΙ» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη.

Ειδικό Βραβείο: Στην ταινία «Δείπνο για Λίγους» του Νάσου Βακάλη.

Εύφημος Μνεία: Στην ταινία «Πέρασμα» του Λάμπρου Γεωργόπουλου.

Εύφημος Μνεία: Στην ταινία «For Εternity» της Μαρίας Λάφη.

Βραβείο Animation: Στην ταινία «Drag me: an urban music tale» του Νίκου Κέλλη.

Βραβείο Ντοκιμαντέρ: Στην ταινία «Οταν αρχίζει το τραγούδι» του Γιάννη Πόθου.

Grand Prix 2014: «Λίγο Φως» του Αντρέ Μάρκες (Πορτογαλία/ Ρουμανία).

Δεύτερο Βραβείο: «Ασπρο & Μαύρο» σε σκηνοθεσία Τζαλάλ Σεντπανάχ (Ιράκ).

Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2014», της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου: «Ακόμη ζω» του Γιαν-Γκέριτ Σέιλερ (Γερμανία).

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας Και Ανατολικής Ευρώπης: «Springtime Suns» του Στέφαν Ιβάντσιτς (Σερβία).

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: «Αγαπημένη» της Ιζαμπέλα Πλουτσίνσκα (Γερμανία/Πολωνία).

Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE: «Στο Εδαφος» του Αλέξις Μιχάλικ (Γαλλία).

Εύφημος Μνεία: «Victor» του Κάβεχ Τεχράνι (Νορβηγία).

Εύφημος μνεία Ντοκιμαντέρ: «Shoot for the Moon» της Ζάρα Ζέρνι (Δανία).

Βραβείο «Drama Pitching Lab» (1.500 ευρώ από τη Finos Film): «Fighting for Death» της Ελεονόρα Βελινόβα (FYROM).

Μετά μουσικής «ανθρώπων έργο»...

Επισκέπτες στην έκθεση του Τάκη Βαρελά
Επισκέπτες στην έκθεση του Τάκη Βαρελά
Ενα μουσικό δρώμενο, αφιερωμένο σε συνθέσεις των Δημήτρη Φάμπα, Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι, θα παρουσιάσει η Εύα Φάμπα, σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, στο χώρο της έκθεσης έργων του Παναγιώτη (Τάκη) Βαρελά, με τίτλο «Μετ' άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ», στο Κέντρο Τεχνών «Μελίνα Μερκούρη» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης), στο Θησείο.

Θυμίζουμε ότι η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Εκεί θα συναντήσουμε τους «Θεριστές», τη «Σπορά», τη «Συγκομιδή»... το «Μάζεμα της ελιάς». Κι λίγο πιο πέρα, οι «κραυγές από πέτρα... φωνές της ψυχής...», με την κυριαρχία του σύγχρονου και απρόσωπου αστικού τοπίου. Την έκθεση ολοκληρώνει μια μεγάλη ενότητα που είναι άρρηκτα δεμένη με τη σκληρή δουλειά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Το κόκκινο του πόνου και της δύναμης συντροφεύει το «αδούλωτο φως του ήλιου», δίνοντας σάρκα και οστά στα έργα «Διαδήλωση», «Καρνάγιο», «Μεταλλεργάτης», τη σειρά με το «Πέραμα», αλλά και στο εμβληματικό έργο «Μαζί». Η έκθεση λειτουργεί Τρίτη έως Σάββατο 10.00 - 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00.

Oι ΟΝΑΡ στο Museum cafe στο Μενίδι

Οι ΟΝΑΡ, που διανύουν το 15ο χρόνο παρουσίας τους στην ελληνική μουσική σκηνή, επιστρέφουν με νέο ήχο και με νέο βασικό ερμηνευτή, τον Λευτέρη Πλιάτσικα. Σε μια ανοιχτή συναυλία LIVE, διάρκειας δυόμισι ωρών, θα παρουσιάσουν αγαπημένα τραγούδια από τις δισκογραφικές τους δουλειές, πολλές διασκευές ξένων και ελληνικών κομματιών κι ένα ολοκαίνουργιο single με τη συμμετοχή του Γιάννη Κότσιρα. Σήμερα, Σάββατο 27 Σεπτέμβρη, στο Museum cafe, στην Πλατεία Μενιδίου, με ώρα έναρξης 21.30 και με είσοδο ελεύθερη για το κοινό!

Μεσόγειος - μια αγκαλιά τραγούδια

Με ταραντέλες και λαϊκά τραγούδια της Ιταλίας, πολυφωνικά τραγούδια της Κορσικής, της Νότιας Γαλλίας, μελωδίες της Ισπανίας και της Ελλάδας οι «Carousel» ταξιδεύουν στη Μεσόγειο, τη θάλασσα που αγκαλιάζει τα τραγούδια και ενώνει τους λαούς και τις παραδόσεις... τραγουδάνε για τον έρωτα, την ξενιτιά, τη λύπη, τη χαρά, την ομορφιά των μεσογειακών τόπων, στις 3 του Οκτώβρη, στις 8.30 μ.μ., στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας (Διογένους 1-3 πλατεία Αέρηδων, Πλάκα, τηλ. 210-3250198, 210-3254119, 210-3254129). Οι «Carousel» είναι: Φαίνη Νούσια: τραγούδι - κρουστά. Μαριαλένα Σπίνουλα: τραγούδι - κρουστά. Μάκης Παπαγαβριήλ: τραγούδι - κρουστά - κιθάρα - μαντολίνο - ούτι. Σταύρος Κατηρτζόγλου: κιθάρα - τραγούδι. Γιάννης Γεωργαντέλης: ακορντεόν - κιθάρα. Απόστολος Καλτσάς: μπάσο. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ. Φοιτητικά - Ανέργων: 7 ευρώ.

Καταδύσεις στο ιστορικό ναυάγιο του «Βρετανικού»

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποίησε εποπτεία διά της καταδυόμενης αρχιτέκτονα - μηχανικού Αικατερίνης Ταγωνίδου, στις υποβρύχιες κινηματογραφήσεις που διεξήχθησαν από την «U GROUP MALTA LMD» στο ναυάγιο «HMΗS BRITANNIC», στη θαλάσσια περιοχή ΒΔ της νήσου Κέας.

Οι καταδύσεις στο ιστορικό ναυάγιο του «Βρετανικού» διήρκεσαν 10 μέρες (5/9 - 15/9/2014) και έγιναν με τη χρήση υπερσύγχρονου βαθυσκάφους και ROV (Remotely Operated Underwater Vehicle), που μετέφερε το πλοίο «U-BOAT NAVIGATOR» από τη Μάλτα.

Το υπερωκεάνιο «Βρετανικός», αδελφό πλοίο του «Τιτανικού», επιτάχθηκε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από το Βρετανικό Ναυαρχείο και μετατράπηκε σε νοσοκομειακό πλοίο. Βυθίστηκε το 1916 από γερμανική νάρκη, ενώ έπλεε ανοιχτά της Κέας με προορισμό το νοσοκομειακό σταθμό της Λήμνου.

Στόχος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι μέσω των υποβρύχιων κινηματογραφήσεων με τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα της «U GROUP MALTA LMD» να καταγράψει και να ελέγξει την κατάσταση του φημισμένου αυτού ναυαγίου που έχει βυθιστεί στα 120 μ. βάθος. Η αποστολή αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανάδειξη και νεότερων ενάλιων μνημείων της χώρας μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ