ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
φωτό 1

Στις 20 Αυγούστου του 2014 «έφυγε» από τη ζωή ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΑΣΙΟΥΔΗΣ, σε ηλικία 86 ετών. Γεννήθηκε και έζησε στο Ποδοχώρι Καβάλας, πιστός στην ιδεολογία του Κόμματος.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πολίχνης.

***

φωτό 1

Στις 22.9.2014 συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού και προπάππου ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΓΙΩΣΗ, ο οποίος μας άφησε για πάντα σε ηλικία 81 ετών.

Στην άσβεστη μνήμη του, προσφέρω 200 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ και 30 ευρώ στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ», μέσω ΚΟΒ Α. Πόλης Θεσ/νίκης.

Η σύζυγος Πηνελόπη Γιώση και η οικογένειά του

***

Στη μνήμη του ΤΑΚΗ ΣΤΑΒΕΡΗ, που πάντα μας στήριζε στις δύσκολες στιγμές του Κόμματος με τις σοφές συμβουλές του, δίνω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαλκηδόνας - Αϊ - Γιώργη.

Ελ. Κοτσαλίδου

***

φωτό 2

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ του Γιαννάκου και της Αθανασίας γεννήθηκε στις 5/9/1926 στο Κυνηγού Πυλίας Μεσσηνίας από αγροτική οικογένεια αγωνιστών. Το καλοκαίρι του '42 ο 16χρονος Δημήτρης, οργανωμένος ήδη στην ΟΚΝΕ, μαζί με άλλους συγχωριανούς του, έδωσε τη μάχη της σοδειάς κατά των ξένων κατακτητών. Σε ενέδρα εναντίον των Ιταλών επιδρομέων, που έκλεβαν αγαθά από τα χωριά, τραυματίστηκε σοβαρά από ρίψη ιταλικής χειροβομβίδας. Τα τραύματά του στα πόδια και την κοιλιακή χώρα τα έφερε μέχρι το τέλος της ζωής του. Το καλοκαίρι του 1944 Γερμανοί και Ταγματασφαλίτες έκαψαν το πατρικό του σπίτι και έριξαν στη φωτιά την μητέρα του Αθανασία. Οταν οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους υποχώρησαν από το χωριό, οι συγχωριανοί ανέσυραν από τη φωτιά τη μητέρα του που επέζησε με μεγάλη αναπηρία. Διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος του παραρτήματος Χολαργού της ΠΕΑΕΑ. Ηταν ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας και οι σύντροφοι και οι συνάδελφοί του τον εξέλεγαν για πολλά χρόνια αντιπρόσωπό τους στο ΕΚΑ και την ΟΤΟΕ. Για τη συνδικαλιστική και συλλογική του δράση κυνηγήθηκε και απολύθηκε από τη δουλειά του από την χούντα των συνταγματαρχών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΡΕΤΣΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΡΕΤΣΟΣ
Αντί μνημοσύνου, με τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το θάνατό του στις 22/9/13, η σύζυγός του Γεωργία προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού - Παπάγου.

* Στη μνήμη και αντί μνημοσύνου του εγγονού μου ΔΗΜΗΤΡΗ Ιωάννη ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ, που «έφυγε» ξαφνικά στις 2.5.2008 στα 23 χρόνια του και μας άφησε δυσαναπλήρωτο κενό και πολύ πόνο, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού 100ευρώ. Τέτοιες μέρες θα βρισκόταν στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

Η γιαγιά του, Γεωργία Καραμπάτσου.

***

Στη μνήμη των πολυαγαπημένων μου γονιών ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ και ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΟΥΝΤΟΥΜΗ, που «έφυγαν» πριν από ένα σχεδόν χρόνο μετά από αυτοκινητικό δυστύχημα, προσφέρω στο ΚΚΕ 300 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση, μέσω ΚΟΒ Χαλκηδόνας - Αϊ - Γιώργη Κοκκινιάς.

Η κόρη τους Βούλα

***

φωτό 1

Στις 28 Ιούνη, στη Λευκίμμη Κέρκυρας, πήρε το δρόμο για το μακρινό χωρίς επιστροφή ταξίδι, η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΑΜΟΪΛΗ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε - μέσω της ΚΟ ΟΤΕ του ΚΚΕ - το ποσό των 50 ευρώ - για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Ανδριανός και Γεωργία Μπούκουρη

***

φωτό 1

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το ολοκαύτωμα της ηρωικής συνοικίας των Παλαιών Σφαγείων από τους ναζί και τους συνεργάτες τους και στη μνήμη της ΛΙΖΑΣ ΨΩΜΙΑΔΟΥ, που εδώ και 12 χρόνια λείπει από κοντά μας και από την πάλη μας για έναν ανθρώπινο κόσμο, απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ο σύζυγός της Σταύρος, αντιστασιακός που έζησε όλο το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης και κατόπιν τις διώξεις των αγωνιστών από το αστικό κράτος, και ο γιος της Κώστας προσέφεραν 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Πετραλώνων.

ΨΩΜΙΑΔΟΥ ΛΙΖΑ
ΨΩΜΙΑΔΟΥ ΛΙΖΑ
***

φωτό 1

«Εφυγε» από τη ζωή στις 8 Αυγούστου 2014, ο σύντροφός μας ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ. Ο σύντροφος Γιώργος Ρουμελιώτης, από 15 χρόνων παιδί, βγήκε στο βουνό με την ένοπλη ΕΠΟΝ, πολέμησε για τα ιδανικά της εργατικής τάξης και για το δίκιο του λαού μας. Οταν μετά τα Δεκεμβριανά πιάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε, έμεινε αλύγιστος. Εμεινε στη φυλακή και τις εξορίες (στη Μακρόνησο, στη Λέρο, στη Γυάρο, στην Κέρκυρα, στην Πάτρα και αλλού) μέχρι το 1958. Η αστική τάξη και οι μηχανισμοί της τον καταδίκασαν 6 φορές σε θάνατο. Δεν υπέγραψε καμία δήλωση, ήταν ανυποχώρητος. Συνέχισε τον αγώνα μέσα από τις γραμμές του Κόμματος μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Δεν ταλαντεύτηκε στις κρίσεις που πέρασε το Κόμμα μας. Αγωνίστηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες να μεγαλώσει την οικογένειά του. Η κομματικότητά του, η στάση ζωής του, το προσωπικό παράδειγμα, το πραγματικό του ενδιαφέρον για τους νέους κομμουνιστές, μας διαπαιδαγωγεί όλους.

Oι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Εργαζομένων Αιγίου, προσφέρουν 110 ευρώ στο Κόμμα, στη μνήμη του σύντροφου Γιώργου.

***

φωτό 1

Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΕΒΕΤΖΗ γεννήθηκε το 1930 στις Σάππες Ροδόπης, από αγροτική οικογένεια κομμουνιστών. Μετανάστευσε στη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στο Αννόβερο, όπου δραστηριοποιήθηκε στην τοπική ελληνική κοινότητα και στην περίοδο της δικτατορίας στην αντιδικτατορική επιτροπή. Μετά την ανατροπή της χούντας, επέστρεψε στην Κομοτηνή. Απετέλεσε ιδρυτικό και δραστήριο μέλος του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης (ΟΓΕ). Ολα της τα χρόνια από την ενηλικίωσή της μέχρι το θάνατό της ήταν δραστήριο μέλος του ΚΚΕ.

Με τη συμπλήρωση έξι μηνών από το θάνατό της, ο σύντροφός της Γιάννης Δεβετζής και η οικογένειά τους προσφέρουν 150 ευρώ στη ΚΟ Ροδόπης του ΚΚΕ.

ΚΑΠΠΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΠΠΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
***

φωτό 1

Πέρασαν 9 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΠΟΣ.

Στη μνήμη του, οι συναγωνιστές του από την Αργολίδα προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη της ΜΑΛΑΜΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗ που «έφυγε» στις 22-8-2014, προσφέρω - μέσω ΚΟΒ ΟΤΕ - το ποσό των 50 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Γ. Μ.

***

φωτό 1

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ υπήρξε ένας αταλάντευτος κομμουνιστής, πιστός στις ιδέες του μαρξισμού - λενινισμού, για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Στη μνήμη του, ο γιος του Κωνσταντίνος και η σύζυγός του Δήμητρα προσφέρουν στο ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε πιστά, το ποσό των 200 ευρώ.

Επίσης, ο αδελφός του Νίκος Πανταζόπουλος και τα ανίψια του: Δημήτρης, Ευθυμία και Αθανασία, από το Ντένβερ των ΗΠΑ, προσφέρουν στο Κόμμα 400 ευρώ, όπως και η νύφη του, Φωτεινή Πανταζοπούλου, το ποσό των 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ ΕΒΕ Πάτρας.

***

φωτό 1

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΝΟΥΤΑΣ του Αθανασίου «έφυγε» από κοντά μας στις 7 Ιουλίου 2014 σε ηλικία 92 ετών. Γεννήθηκε 5.2.1922 στο χωριό Αγιος Γεώργιος Γρεβενών. Σε ηλικία 20 ετών άφησε τις γεωργικές ασχολίες και εντάχθηκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ, οργανώθηκε, εκπαιδεύτηκε και πήρε μέρος στην αντίσταση κατά των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών. Συνήθιζε να λέει και να γράφει: «Την επανάσταση αυτή την αγάπησα, διότι ένιωθα Ελληνας και αυτό έπρεπε να κάνω». Ηταν αγαπητός από τους συγχωριανούς του και μετείχε ενεργά στα κοινά του χωριού του. Υπήρξε παράδειγμα κομμουνιστή, πιστός εκφραστής των κομμουνιστικών ιδεών, αξιών και υπόδειγμα αγωνιστή μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του. Η οικογένειά του, η κόρη του, τα εγγόνια, οι συγγενείς και φίλοι του θα τον θυμούμαστε πάντα με αγάπη.

ΓΟΥΒΕΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΓΟΥΒΕΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Στη μνήμη του, προσφέρουν μέσω της ΤΕ Γρεβενών 40 ευρώ.

* Επίσης, στη μνήμη του ΚΑΝΟΥΤΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, μέλους του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής του, οι σύντροφοί του προσφέρουν 100 ευρώ.

***

φωτό 1

Η Αντωνία και η Ρέτα Μεγκίσογλου πρόσφεραν, μέσω της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ 500 ευρώ, στη μνήμη του πατέρα τους ΒΑΣΙΛΗ ΜΕΓΚΙΣΟΓΛΟΥ, που «έφυγε» από κοντά μας στις 14 Αυγούστου 2014. Για το αγαπημένο του Κόμμα και το «Ριζοσπάστη» ο Βασίλης Μεγκίσογλου ποτέ δεν αρνήθηκε να προσφέρει, υπηρέτησε δε το λαϊκό κίνημα από πολλές θέσεις και υπήρξε πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ της Ξάνθης.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΡΕΤΣΟΥ, για τα 14 χρόνια που μας λείπει, προσφέρουμε ενίσχυση στο ΚΚΕ 200 ευρώ και 50 ευρώ στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ».

***

φωτό 1

Στις 23.9.2014 συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο αδελφός μου ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΥΒΕΤΑΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. ΕΠΟΝίτης μαθητής στην έβδομη τάξη γυμνασίου, συμμετείχε μαζί με πέντε συντρόφους του στην ακινητοποίηση της γερμανικής αμαξοστοιχίας έξω από το Σουφλί, τοποθετώντας τεράστιους κορμούς δένδρων πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή για να μην προχωρήσει προς την πόλη με τις ενισχύσεις που μετέφερε από τη Θεσσαλονίκη στους πολιορκημένους στους στρατώνες του Σουφλίου ναζί, επί τρία μερόνυχτα, από τους άνδρες του ΕΛΑΣ. Επακολούθησε σφοδρή μάχη για δέκα λεπτά όπου οι αντάρτες επέφεραν μεγάλες απώλειες στον εχθρό. Ο ΕΠΟΝίτης ήταν συνεχώς στο πλευρό των ανταρτών προσφέροντας ό,τι χρειαζόταν. Η ΠΕΑΕΑ απένειμε, αργότερα, στον αδελφό μου και στους άλλους ΕΠΟΝίτες δίπλωμα και μετάλλιο για την ηρωική τους πράξη.

ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Στη μνήμη του, προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

Ο αδελφός του, Μενέλαος Γουβέτας

***

φωτό 1

Στη μνήμη της αγαπημένης μου συζύγου ΜΑΛΙΝΕ ΣΤΑΜΟΓΛΟΥ, η οποία πέθανε στις 9.9.2014 στη Γερμανία σε ηλικία 75 ετών, παλεύοντας με τον καρκίνο. Η Μαλίνε μας συμπαραστάθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα των μεταναστών, παίρνοντας μέρος στις πορείες και συγκεντρώσεις και μας βοηθούσε στο γράψιμο ανακοινώσεων στα γερμανικά και όπου αλλού την καλούσαμε. Μας συμπαραστάθηκε στο κοινοτικό κίνημα στην Κοινότητα Ζίγκπουρκ και στη Γυναικεία Επιτροπή.

Για όλα αυτά, στη μνήμη της, προσφέρω 200 ευρώ οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Γερμανίας.

Χρήστος Στάμογλου, Ζίγκπουρκ Γερμανίας

***

φωτό 2

Στη μνήμη των γονιών μου ΞΑΝΘΗΣ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΤΟΥ, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Η κόρη τους

***

φωτό 1

Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ γεννήθηκε το 1921 στην Αγία Παρασκευή Βόλου. Το 1939 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Το Σεπτέμβρη 1942 εντάχθηκε στις πρώτες αντάρτικες ομάδες του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στο Πήλιο. Τον Αύγουστο του 1944 ο πατέρας του εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, ο Στυλιανός Καραΐσκος διώχθηκε αλύπητα από τις μεταπελευθερωτικές κυβερνήσεις. Το 1947 συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στο Μούδρο της Λήμνου, για 2 χρόνια. Τον Αύγουστο του 1949 μεταφέρεται στο Βόλο, περνάει έκτακτο στρατοδικείο, μαζί με άλλους 10 συντρόφους του, καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται στις 17 Σεπτέμβρη 1949 στη θέση Καζανάκι Βόλου.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΩΣΗΣ
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΩΣΗΣ
Στη μνήμη του, ο αδελφός του Αποστόλης Καραΐσκος προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΤΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΤΟΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΤΟΥ ΞΑΝΘΗ
ΚΟΥΤΣΟΥΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

ΣΑΜΟΙΛΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
ΣΑΜΟΙΛΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΕΒΕΤΖΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΕΒΕΤΖΗ

ΚΑΝΟΥΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΚΑΝΟΥΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΛΑΜΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ
ΜΑΛΑΜΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ

ΜΕΓΚΙΣΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΜΕΓΚΙΣΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΤΑΣΙΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΤΑΣΙΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΜΑΛΙΝΕ ΣΤΑΜΟΓΛΟΥ
ΜΑΛΙΝΕ ΣΤΑΜΟΓΛΟΥ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ