ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μέρα δράσης σήμερα ενάντια σε «αξιολόγηση» και «επανέλεγχο»

Αγωνιστικό κάλεσμα για να διοργανωθούν σήμερα Γενικές Συνελεύσεις και μαζικές κινητοποιήσεις σε όλα τα σωματεία, στο πλαίσιο έντασης του αγώνα ενάντια στην «αξιολόγηση» και τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι πρέπει να ξεσκεπαστεί το ψέμα της κυβερνητικής προπαγάνδας πως τάχα «ενδιαφέρεται να χτυπήσει τις παρανομίες και τα "πλαστά" δικαιολογητικά». Η αλήθεια είναι πως κυβέρνηση, αστικό κράτος και ΕΕ «θέλουν να γεμίσουν τη δεξαμενή των απολύσεων, με εργαζόμενους που ένιωσαν στο πετσί τους για πολλά χρόνια τι σημαίνει δουλειά με σύμβαση, με μπλοκάκι, τι σημαίνει να είσαι όμηρος... Είναι αυτοί οι εργαζόμενοι που δούλευαν με ευθύνη των δημοτικών αρχών ανασφάλιστοι και απλήρωτοι για αρκετά διαστήματα. Αυτούς τώρα η συγκυβέρνηση θέλει να πετάξει στο δρόμο σαν στυμμένες λεμονόκουπες μέσα από τον λεγόμενο επανέλεγχο των συμβάσεων των ΙΔΑΧ».

Ακόμα, να αποκαλυφθούν οι αυταπάτες που καλλιεργεί «η ηγεσία της ΠΟΕ - ΟΤΑ (ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ - πρώην ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ ΟΤΑ) ότι στο πλαίσιο του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, της σημερινής εξουσίας και του σημερινού, αντιδραστικού, κρατικού μηχανισμού, μπορεί να υπάρξει μια αξιολόγηση που θα υπηρετεί τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα».

Η Πανελλαδική Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους να συζητήσουν και να υιοθετήσουν στις Γενικές Συνελεύσεις το εξής πλαίσιο αιτημάτων:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Καμιά απόλυση - καμιά διαθεσιμότητα. Επαναπρόσληψη τώρα των απολυμένων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Μέτρα προστασίας των ανέργων. Να καταργηθεί ο ν.4250 «περί αξιολόγησης».
  • Πλήρης κρατική χρηματοδότηση των ΟΤΑ, για εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μείωση των ανταποδοτικών τελών και ουσιαστική ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Κατάργηση των τροφείων.
  • Εξασφάλιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών, πλήρης χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ένταξή τους στις υπηρεσίες που βρίσκονται στον κορμό του δήμου. Μέτρα για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας.
  • Καμιά άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση (ΣΔΙΤ, παραχώρηση κ.λπ.) σε όλους τους τομείς. Καμιά σύμπραξη ή προγραμματική σύμβαση με ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ κ.λπ.

Με βάση αυτά οι Γενικές Συνελεύσεις να αποφασίσουν τη συμμετοχή στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη.

Κάλεσμα συμμετοχής στις σημερινές Γενικές Συνελεύσεις απευθύνει και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Κινητοποιήσεις σε Ασπρόπυργο και Μάνδρα

Τίποτα δε λειτούργησε χτες στο Δήμο Ασπροπύργου καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κλείσουν τις υπηρεσίες από το απόγευμα της περασμένης Κυριακής διαμαρτυρόμενοι για τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων. Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο, όταν το Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας - Ειδυλλίας οργανώνει Γενική Συνέλευση με όλους τους εργαζόμενους, στις 11 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου.

Επίσης, σήμερα, στο Δήμο Μάνδρας οι εργαζόμενοι προχωρούν σε τρίωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) και κατάληψη των υπηρεσιών του δήμου όλη τη μέρα. Στο Δήμο Ελευσίνας το Σωματείο θα κάνει περιοδείες.

Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή Ασπροπύργου (ΝΔ) έχει προχωρήσει, στο βαθμό που της αναλογεί, τη διαδικασία της «αξιολόγησης» παρά την αντίθετη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ακόμα, έχει δώσει τα στοιχεία που ζητά η κυβέρνηση για τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων που αφορούν στο 50% των εργαζομένων του δήμου. Τη διαδικασία της «αξιολόγησης» έχει προχωρήσει και η δημοτική αρχή Μάνδρας - Ειδυλλίας (ΝΔ) ενώ είχε δεσμευθεί ότι δεν θα το πράξει στο Σωματείο Εργαζομένων.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Υπερασπίζουμε τη σταθερή απασχόληση για όλους

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με αφορμή τις απειλές της κυβέρνησης για επιβολή αργίας, αλλά και επιστράτευσης των δικαστικών αρχών, δηλώνει τα εξής:

«Για κανένα λόγο δεν θα συναινέσουμε στην εφαρμογή ενός αντιλαϊκού νόμου, που επιβάλλει η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο.

Η δήθεν αξιολόγηση και ο επανέλεγχος των συμβάσεων θα οδηγήσουν σε απολύσεις και στην αντικατάσταση της σταθερής απασχόλησης με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με την "αξιολόγηση" και τις αναδιαρθρώσεις, στοχεύουν σε ένα κράτος πιο αυταρχικό και εχθρικό για το λαό και τους εργαζόμενους, με ιδιωτικοποιημένους τομείς και υπηρεσίες, προκειμένου να ξαναπληρώσουν τα λαϊκά στρώματα.

Σε σχέση με τη βρώμικη προπαγάνδα της κυβέρνησης και των ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης, επαναλαμβάνουμε ότι η διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών των υπαλλήλων που έχει ξεκινήσει από το Νοέμβρη του 2013, ολοκληρώνεται για το σύνολο των υπαλλήλων, από τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου.

Ως δημοτική αρχή στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πάλη των εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις απολύσεις και την υπεράσπιση της σταθερής απασχόλησης.

Κατόπιν αυτού, θα προχωρήσουμε υλοποιώντας την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που τάσσεται κατά της "αξιολόγησης" και της αποστολής στοιχείων, που θα διευκολύνουν την κυβέρνηση στις μαζικές απολύσεις».

Στο δρόμο ξανά οι συνταξιούχοι

Διαδηλώνουν την Πέμπτη οι συνταξιούχοι της Αττικής, μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ ΟΑΕΕ. Η παναττική συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Στη διαδήλωση έχει καλέσει και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, ενώ αντίστοιχο κάλεσμα συμμετοχής έχουν απευθύνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά και η ΟΓΕ.

Θα προηγηθεί η κινητοποίηση των συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη, αύριο, 1η Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους. Επίσης, τα Σωματεία της Κρήτης που υπάγονται στις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν σε παγκρήτια πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, στις 2/10, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει και στο Αγρίνιο, την Τετάρτη 22/10, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας.

Κεντρικά αιτήματα των συνταξιούχων είναι: Καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, άμεση επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας για όλους. Επαναφορά του ΕΚΑΣ στους κάτω από 65 χρόνων. Αμεση έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Επαναφορά των προγραμμάτων λουτροθεραπειών και κοινωνικού τουρισμού. Αμεση συνταξιοδότηση στους επαγγελματίες που θεμελιώνουν δικαίωμα. Κάλυψη σε φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, θεραπεία δωρεάν σε όσους το έχουν ανάγκη χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί, φορομπηχτικοί νόμοι. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις. Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγώνας για ασφαλείς και φθηνές μεταφορές

Συνδέοντας τις εξελίξεις στον ΟΑΣΘ με το πρόγραμμα δίμηνης αγωνιστικής καμπάνιας ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και διεκδίκησης αξιοπρεπών συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης των εργαζομένων και της νεολαίας, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές, οργανώνει πολύμορφες δράσεις και καλεί το λαό να μπει αποφασιστικά στον αγώνα για ασφαλείς, αξιόπιστες και φθηνές μεταφορές μέσω ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα Αστικών Συγκοινωνιών, που να είναι στην υπηρεσία του λαού.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η Γραμματεία Μεταφορών, παρουσιάσθηκαν το πλαίσιο πάλης και οι δράσεις που προγραμματίζονται, με πρώτο σταθμό τις κινητοποιήσεις των Λαϊκών Επιτροπών, αύριο, Τετάρτη 1 Οκτώβρη, πρώτη μέρα εφαρμογής της νέας τιμολογιακής πολιτικής του ΟΑΣΘ με τις αυξήσεις (πάνω από 30%) στις τιμές των εισιτηρίων. Οι Λαϊκές Επιτροπές θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας, στις 7 π.μ., σε τρεις χώρους του ΟΑΣΘ: Αφετηρία 25 (τέρμα Παπανδρέου), αμαξοστάσιο ΟΑΣΘ Ηλιούπολη, νέο σιδηροδρομικό σταθμό.

Με απεργία στο πανελλαδικό συλλαλητήριο ο κλάδος του Φαρμάκου

Απεργίες στις 4 Οκτώβρη και 1 Νοέμβρη αποφάσισε να κηρύξει η ΟΕΦΣΕΕ

Τη συμμετοχή της στα συλλαλητήρια που οργανώνουν Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στις 4 Οκτώβρη και την 1η Νοέμβρη αποφάσισε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ). Αποφάσισε, μάλιστα, την κήρυξη απεργίας στον κλάδο στις 4/10 και 1/11, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια.

Παράλληλα, η ΟΕΦΣΕΕ αποφάσισε τη συνέχιση της αγωνιστικής δράσης και ετοιμότητας γύρω από μια σειρά μέτωπα: Πρώτον, γύρω από τη διεκδίκηση για την υπογραφή ΣΣΕ και τον αγώνα για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων ενάντια στη φοροληστεία. Δεύτερον, στο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης, με δράση για την προστασία όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, διεκδίκηση της επαναφοράς του κλάδου στα ΒΑΕ και αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά στις νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Τρίτον, την οργάνωση της πάλης για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους και τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Προκειμένου να οργανωθεί η πάλη για όλα τα παραπάνω ζητήματα η Ομοσπονδία θα προχωρήσει σε πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων του κλάδου την Κυριακή 12 Οκτώβρη στην Αθήνα.

Στους εισαγγελείς οι φάκελοι για τις διώξεις δημάρχων

Ενα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση επιβολής της κυβερνητικής πολιτικής έγινε, χτες, με μια διαταγή για προκαταρκτική εξέταση σε βάρος δημάρχων. Μετά την αποστολή των φακέλων από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη, στον Αρειο Πάγο, από την εισαγγελέα Ευτ. Κουτζαμάνη δόθηκε χτες παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση και διαβιβάστηκαν οι σχετικοί φάκελοι στις αρμόδιες Εισαγγελίες Εφετών. Αφορά στους Δήμους Πατρών, Λαρίσης, Χαλανδρίου, Νίκαιας και Ρέντη. Στην παραγγελία του Αρείου Πάγου ζητείται να εξεταστούν τυχόν αξιόποινες πράξεις, όπως της απείθειας, της παράβασης καθήκοντος ή και άλλες που ενδεχομένως θα προκύψουν από τη δικαστική έρευνα. Ζητά επίσης να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία της έρευνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ