ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση αρχαιολογικών μνημείων

Ο αρχαίος ναός της Βραυρωνίας Αρτέμιδος στη Βραυρώνα Αττικής

Eurokinissi

Ο αρχαίος ναός της Βραυρωνίας Αρτέμιδος στη Βραυρώνα Αττικής
Εμπλοκή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων του Κεραμεικού και της Βραυρώνας προκύπτει από απόφαση για «συγκρότηση Επιτροπής για την επεξεργασία προτάσεων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, τις δράσεις προβολής τους και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών», που υπογράφει η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Λ. Μενδώνη με ημερομηνία 24 Σεπτέμβρη 2014. Ακόμη μία πράξη ενδεικτική του πολύ επικίνδυνου «δρόμο» στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάτι που ξεκίνησε με τον ν. 3409/2005, με τον οποίο «σπάει» η αποκλειστικότητα της διαχείρισης του κράτους στους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους... καταρχήν. Διότι, στην πράξη δημιουργεί εύλογο προηγούμενο για τους αρχαιολογικούς χώρους συνολικά.

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, σχετικά με την εν λόγω συγκρότηση Επιτροπής διαβάζουμε: «Εργο της Επιτροπής είναι η επεξεργασία προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, τις δράσεις προβολής τους και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Στην Επιτροπή ανατίθεται, επίσης, η εκπόνηση πιλοτικού σχεδίου αναβάθμισης και διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων του Κεραμεικού και της Βραυρώνας, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με το Κοινωφελές Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". Οι εργασίες της Επιτροπής (Νικολέττα Διβάρη - Βαλάκου, Ευγενία Γερούση, Αναστασία Γκαδόλου, Ευάγγελο Κυριακίδη, Τάκη Μαστραντώνη), η οποία είναι άμισθη, θα διαρκέσουν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της».

Η εμπλοκή του Ιδρύματος στον τομέα του Πολιτισμού έχει εγκαινιαστεί με την πολυδιαφημιζόμενη δήθεν ευεργεσία για τη δημιουργία Εθνικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Πολιτιστικού Εκπαιδευτικού Πάρκου - όλα κάτω από την επωνυμία του μεγαλοεφοπλιστή - στο Φαληρικό Δέλτα, το οποίο του παραδίδεται για 100 χρόνια. Επιπλέον, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, το συγκεκριμένο Ιδρυμα έχει απλώσει «πλοκάμια» στις δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας, εκμεταλλευόμενη τη συνειδητή απαξίωση όλων των κυβερνήσεων του αστικού κράτους για την ενίσχυση και επέκταση των δημόσιων, σχολικών και δημοτικών βιβλιοθηκών.

Η εξέλιξη δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σχετικά με το αντικείμενο του Ιδρύματος. Ποια είναι, πότε αποφασίστηκε η συνεργασία του υπουργείου με το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»; Τι κρύβει αυτή η Σύμπραξη; Τι ακριβώς θα κάνει το Ιδρυμα για τους δύο αυτούς χώρους; Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις εμπλοκής του στη διαχείριση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων; Βέβαια, πέρα από τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη απόφαση, είναι γεγονός ότι και με πρόσχημα την «ευεργεσία» ιδιωτικοί φορείς μπορούν να κάνουν σοβαρή παρέμβαση στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας, με αντιδραστικό προσανατολισμό. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη συνεργασία εντάσσεται στο γενικότερο προσανατολισμό της κυβέρνησης για πλήρη εμπορευματοποίηση όλων των εκφάνσεων του πολιτισμού - προσανατολισμός ενταγμένος με τη σειρά του στη στρατηγική για την «ανταγωνιστικότητα» του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.


Ερώτηση του ΚΚΕ για το λουκέτο σε αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο

Αρχαία Νικόπολη
Αρχαία Νικόπολη
Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με το λουκέτο, λόγω έλλειψης προσωπικού, που μπαίνει στον αρχαιολογικό χώρο Κασσώπης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, στην Πρέβεζα, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφέρει:

«Ο πολιτισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό, ως εκ τούτου η πρόσβαση στα αρχαιολογικά μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους θα πρέπει να είναι ελεύθερη σε όλους και οι λειτουργικές ανάγκες τους να καλύπτονται αποκλειστικά από το δημόσιο προϋπολογισμό. Η γνώση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί δικαίωμα και όχι ένα εμπόρευμα που μπορεί να μετρηθεί με όρους της αγοράς. Παρότι στην Πρέβεζα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης και ο αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης έχουν εξέχουσα πολιτιστική σημασία, η έλλειψη προσωπικού τα οδηγεί σε κλείσιμο.

Είναι μια συνειδητή επιλογή τόσο της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Με τις περικοπές σε χρηματοδότηση και προσωπικό εξωθούνται όλα τα μουσεία να λειτουργήσουν με επιχειρηματικά κριτήρια, δηλαδή να αναπτύξουν κάθε είδους εμπορευματικές δραστηριότητες, οι οποίες δεν συνάδουν με τον εκπολιτιστικό σκοπό τους, για να φέρνουν έσοδα και να ιδιοσυντηρούνται. Παράλληλα, εμποδίζεται ολοένα και περισσότερο η πρόσβαση των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων στην πολιτιστική μας κληρονομιά, αφού οι μέρες ελεύθερης εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Η πολιτική που ακολουθείται στον πολιτισμό καθρεφτίζεται πρώτα από όλα μέσα από τις τεράστιες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και μέσα από τις σχέσεις εργασίας με τις οποίες καλύπτονται υποτυπωδώς κατά καιρούς αυτές οι ανάγκες.

Την ώρα, λοιπόν, που υπάρχουν τέτοιες τεράστιες ελλείψεις κάλυψης των αναγκών φύλαξης, μένει εντελώς αναξιοποίητο το εξειδικευμένο προσωπικό των αρχαιοφυλάκων, όπως των αποφοίτων από τα δημόσια ΙΕΚ, που αφού πληρώσουν πανάκριβα δίδακτρα (περίπου 400 ευρώ το εξάμηνο) αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα ανεργίας, καθώς η πολιτεία δεν προβαίνει στις αναγκαίες προσλήψεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός σε ποια μέτρα θα προβεί το υπουργείο ώστε: 1) να λειτουργήσει απρόσκοπτα ο αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης στην Πρέβεζα με κάλυψη όλων των μόνιμων και τρεχουσών αναγκών φύλαξής τους από εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό και 2) να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πλατύτερη πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων σε αυτό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ