ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΙΜΗ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου κάθε ηλικίας, που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα Συνεδρίων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 40 ετών από τη νόμιμη επανέκδοση του «Ριζοσπάστη». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ. Ομιλητές ήταν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιώργης Μωραΐτης, δημοσιογράφος - αντιστασιακός, μέλος της αρχισυνταξίας του «Ριζοσπάστη» από το 1974 έως το 1991. Ανάμεσα σε αυτούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν συνδικαλιστές, εκπρόσωποι μαζικών φορέων, αντιστασιακών οργανώσεων, άνθρωποι που συνεργάστηκαν με τον «Ριζοσπάστη» στη μακρόχρονη διαδρομή του.

Οσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση μπόρεσαν να ξεναγηθούν στη μικρή έκθεση με σημαντικές στιγμές από την πορεία των 40 χρόνων από την επανέκδοση της εφημερίδας το 1974 που στήθηκε στο φουαγιέ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο με υλικό από το αρχείο του «Ριζοσπάστη», που μουσικά συνοδεύτηκε από τέσσερα τραγούδια από το δίσκο με τίτλο «Εμμετρος Ρίζος», που κυκλοφόρησε το 1978. Οι στίχοι των τραγουδιών που ακούστηκαν στο βίντεο προέρχονται από τα στιχουργήματα που δημοσιεύονταν στην ομώνυμη στήλη του «Ριζοσπάστη» και γράφονταν από τον αντιστασιακό δημοσιογράφο Νίκο Οικονομίδη, ο οποίος υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Παλιός». Τη μουσική έγραψε ο Κερκυραίος πιανίστας και συνθέτης Χρύσανθος Μουζακίτης, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση (μπορείτε να δείτε το βίντεο στο portal «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/51453).

Τόσο η έκθεση όσο και το βίντεο συνόψισαν ορισμένες από τις πιο σημαντικές στιγμές στην πορεία όχι μόνο του «Ριζοσπάστη», αλλά του ίδιου του εργατικού - λαϊκού κινήματος, του ίδιου του ΚΚΕ. Μεταξύ αυτών, η προσπάθεια για ενημέρωση του λαού, όπως, για παράδειγμα, με τη διάθεση ολόκληρης της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της «Λευκής Βίβλου» από την εφημερίδα. Η καταδίκη της καταστολής των εργατικών και λαϊκών αγώνων, των ΝΑΤΟικών επεμβάσεων. Η ηρωική απεργία των χαλυβουργών. Το πρωτοσέλιδο με την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο και τον τίτλο «Ελπίδα η πάλη των λαών», την επομένη από την υποστολή της σημαίας της Σοβιετικής Ενωσης από το Κρεμλίνο. Πολλές φορές το χειροκρότημα δυνάμωσε όχι μόνο από όσους θυμήθηκαν να κρατούν στα χέρια τους τα συγκεκριμένα φύλλα αλλά και από τους νεότερους.

ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ
Ο «Ριζοσπάστης», καθημερινό στήριγμα της εργατικής - λαϊκής πάλης

Αποσπάσματα απ' την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντή του «Ριζοσπάστη» στην εκδήλωση

Από την έκθεση στο φουαγιέ της Αίθουσας Συνεδρίων της ΚΕ
Από την έκθεση στο φουαγιέ της Αίθουσας Συνεδρίων της ΚΕ
«Αγαπητοί φίλες και φίλοι, αγαπητοί προσκαλεσμένοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη σημερινή σας παρουσία στην εκδήλωση που τιμάμε τα 40 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση του "Ριζοσπάστη". Θέλουμε ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τα 24 Κομμουνιστικά Κόμματα και τις εφημερίδες τους απ' όλο τον κόσμο που μας έστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα.

Οι μέρες αυτές για εμάς είναι ξεχωριστές. Είναι μέρες που φέρνουμε στο μυαλό μας, στη σκέψη μας τη σκληρή πολύχρονη πορεία της εφημερίδας μας, του "Ριζοσπάστη", τις ηρωικές στιγμές, τις θυσίες, την ακούραστη δουλειά κομμουνιστών δημοσιογράφων, ανταποκριτών, διακινητών όλων όσοι κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες δούλεψαν προκειμένου η εφημερίδα να σταθεί κάθε στιγμή στο ύψος της, να ανταποκριθεί στο ρόλο της ως οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ, ως καθημερινού συντρόφου και καθοδηγητή.

(...) Πρέπει όμως κάθε μέρα και όχι μόνο σε συγκεκριμένες μέρες να σκεφτόμαστε το πώς η εφημερίδα μας ανταποκρίνεται στο καθήκον της στις σημερινές συνθήκες, πώς μπορεί να σταθεί στο ύψος των σημερινών απαιτήσεων. Να σκεφτόμαστε κάθε μέρα πώς θα δίνουμε ώθηση στην αύξηση της διακίνησης και της αξιοποίησής της. Αυτό άλλωστε αποτελεί την καλύτερη και πιο ουσιαστική τιμή στην πολύχρονη ιστορία της εφημερίδας, στους συντρόφους που έδωσαν κυριολεκτικά και μεταφορικά τη ζωή τους σε αυτήν την υπόθεση.

Ο "Ριζοσπάστης" αποτελεί θεμελιακό στοιχείο της ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ, γι' αυτό άλλωστε και συγκεντρώνει πάντα τα πυρά της αστικής αλλά και οπορτουνιστικής επίθεσης ενάντια στο Κόμμα. Η ύπαρξη κομματικού Τύπου υπήρξε πάντα απαραίτητος όρος για τη διαμόρφωση ενός Κομμουνιστικού Κόμματος. Κομμουνιστικό Κόμμα χωρίς Τύπο δεν μπορεί να υπάρξει. Ανεξάρτητα αν αυτός είναι νόμιμος ή παράνομος. Ο Τύπος αυτός με την ευθύνη του καθοδηγητικού οργάνου, της ΚΕ, πρέπει καθημερινά να λύνει ζητήματα: Ενημέρωσης - αποκάλυψης - διαφώτισης - καθοδήγησης για δράση, στην κατεύθυνση της προώθησης της πολιτικής του Κόμματος, της προβολής των θέσεών του.

Ο "Ριζοσπάστης" φθάνει τη γνώμη της ΚΕ καθημερινά σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, άμεσα και υπεύθυνα για όλα τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα. Γι' αυτό λέμε ότι είναι ο καθημερινός καθοδηγητής, αρκεί βεβαίως να αξιοποιείται με τέτοιο τρόπο».

Συμβολή στην υλοποίηση του Αποφάσεων του 19ου Συνεδρίου

Παρακάτω, ο Κύριλλος Παπασταύρου υπογράμμισε: «Το ζητούμενο σήμερα για την εφημερίδα μας είναι πώς θα συμβάλει πιο ουσιαστικά στην υλοποίηση των Αποφάσεων του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, στην προβολή του Προγράμματος του ΚΚΕ, στη στήριξη της προσπάθειας για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, την προβολή της ρεαλιστικότητας και επικαιρότητας της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, του σοσιαλισμού.

Ο Κ. Παπασταύρου
Ο Κ. Παπασταύρου
Αποτελεί βασικό στοιχείο της παρέμβασης του Κόμματος στην επικαιρότητα. Πρώτα απ' όλα γιατί προβάλλει τις πολιτικές - οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς από τη "σκοπιά των από κάτω", από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, από τη σκοπιά των θέσεων του ΚΚΕ. Αλλά και γιατί συμβάλλει στη διαμόρφωση της επικαιρότητας, στην προβολή των ειδήσεων, στην αποκάλυψη αντιλαϊκών εξελίξεων ή στην προβολή της δράσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στην παρέμβαση δηλαδή σε αυτό που λένε "καθημερινή ατζέντα" της επικαιρότητας, στην ανάδειξη της είδησης που θα περάσει στα ψιλά των αστικών εφημερίδων, της δραστηριότητας που θα θαφτεί, της εξέλιξης που θα συγκαλυφθεί η ουσία της.

Η εφημερίδα, εξασφαλίζοντας το να φτάνει για όλα αυτά τα ζητήματα καθημερινά και έγκαιρα η "γραμμή του Κόμματος", η τοποθέτηση της Κεντρικής Επιτροπής, συμβάλλει στην ενοποίηση της δράσης του Κόμματος σε πανελλαδικό επίπεδο και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας».

Στο σημείο αυτό ο Κ. Παπασταύρου ανέδειξε το ρόλο του «Ριζοσπάστη» στην παρακολούθηση του ιδεολογικού - πολιτικού μετώπου και στη διατύπωση απαντήσεων σε ιδεολογήματα του αντιπάλου, που προωθούνται σε όλη την κλίμακα της ζωής των εργαζομένων. Αλλά και τη σημασία της αξιοποίησης των συλλογικών επεξεργασιών του Κόμματος για την προβολή ιστορικών συμπερασμάτων από την πείρα της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και διεθνώς, από την πείρα του κομμουνιστικού κινήματος, του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Ακόμα, υπογράμμισε την ανάγκη η εφημερίδα να φιλοξενεί ζητήματα ιδεολογικής διαπάλης και σε άλλα θέματα, όπως αυτά του πολιτισμού, της επιστήμης, του αθλητισμού.

Διαφωτιστική δουλειά γύρω από τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα

Συνεχίζοντας και αναφερόμενος στα λαϊκά προβλήματα, τόνισε: «Ο "Ριζοσπάστης" όχι απλώς ενημερώνει, αλλά διαφωτίζει γύρω από αυτά τα προβλήματα, αναδεικνύει τις αιτίες τους, προβάλλει τις θέσεις του Κόμματος για την άμεση αντιμετώπισή τους και εκλαϊκεύει την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την ουσιαστική επίλυσή τους. Μεταφέρει τη θετική αλλά και την αρνητική πείρα από την προσπάθεια ανάπτυξης εργατικής - λαϊκής δράσης, από την οργάνωση των αγώνων. Αποκαλύπτει τη στάση του αντιπάλου, τον επικίνδυνο ρόλο του οπορτουνισμού.

Αυτή η διαφωτιστική δουλειά της εφημερίδας γύρω από τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα τροφοδοτεί και την προσπάθεια των κομμουνιστών, άλλων αγωνιστών στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για την οργάνωση των παρεμβάσεών τους, της πάλης, των αγώνων γύρω από αυτά τα ζητήματα. Βοηθά στη διαμόρφωση των διεκδικήσεων, των στόχων και των πλαισίων πάλης.

(...) Ο "Ριζοσπάστης" είναι όπλο στην καθημερινή αναμέτρηση με την εργοδοσία, με την ιδεολογική επίθεση που γίνεται στους εργαζόμενους, αλλά και τις διάφορες μορφές χειραγώγησης και ενσωμάτωσης που αξιοποιούνται από τους εργοδοτικούς μηχανισμούς, τις εργοδοτικές και συμβιβασμένες ηγεσίες.

(...) Ο "Ριζοσπάστης" γενικεύει από ταξική σκοπιά τα συμπεράσματα από τις εξελίξεις στους εργασιακούς χώρους, στο φόντο των εξελίξεων στους κλάδους της καπιταλιστικής οικονομίας, αποκαλύπτοντας τις νέες μεθόδους χειραγώγησης που πατάνε πάνω σε ένα χαμηλό πλαίσιο απαιτήσεων, νέες μεθόδους εκμετάλλευσης των εργαζομένων, τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε επιχειρήσεις και κλάδους της καπιταλιστικής οικονομίας.

Ο "Ριζοσπάστης" προβάλλει τη βάση πάνω στην οποία χτίζεται η λαϊκή συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Γιατί πρέπει τα λαϊκά στρώματα να συμπορευτούν με την εργατική τάξη.

Η εφημερίδα αναδεικνύει την κοινότητα των συμφερόντων που υπάρχει ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους φτωχούς μεσαίους αγρότες για μια σειρά ζητήματα, όπως, π.χ., για την παραγωγή φθηνών ποιοτικών ειδών διατροφής με βάση τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες και το πώς αυτός ο σκοπός δεν προωθείται με την περαιτέρω καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής.

Αλλά και σε άλλα ζητήματα που αφορούν την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, την Κοινωνική Ασφάλιση, τη φορολογία κ.λπ.

Προβάλλει τις εκδηλώσεις έκφρασης αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Δείχνει το πώς συναντιούνται οι μισθωτοί με τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους από τη σκοπιά της προοπτικής, όχι μόνο από τη σκοπιά του παρόντος, δηλαδή από τη σκοπιά της αντίθεσης στη μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία, αλλά και από τη σκοπιά της κοινωνικοποιημένης παραγωγής, του παραγωγικού συνεταιρισμού στην αγροτική παραγωγή, του κεντρικού σχεδιασμού».

Να αναδείξουμε παντού πρωτοπόρους διακινητές του «Ριζοσπάστη»

Καταλήγοντας ο Κ. Παπασταύρου υπογράμμισε σε ό,τι αφορά τη διακίνηση και αξιοποίηση της εφημερίδας: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι ως Κόμμα για το επίπεδο διακίνησης και αξιοποίησης της εφημερίδας. Βεβαίως, θα πει κανείς ότι αυτή είναι η τάση για όλες τις εφημερίδες. Ομως για τον "Ριζοσπάστη" δεν πρέπει να ισχύει αυτή η τάση για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι εφημερίδα σαν τις άλλες.

Αυτό που κάποτε ήταν αυτονόητο - το διάβασμα της εφημερίδας, του βιβλίου - σήμερα απαιτεί εκπαίδευση, απαιτεί συστηματοποίηση, επιμονή που βεβαίως θα πρέπει να συνδυάζεται με την αξιοποίηση της εφημερίδας στις καθημερινές ανάγκες της ταξικής πάλης. Η δουλειά για την οργάνωση του λαού, των εργαζομένων, είναι δουλειά απαιτητική, θέλει υπομονή, επιμονή, αλλά είναι και μόνιμος ιδεολογικοπολιτικός αγώνας.

Υπάρχουν χιλιάδες δραστήριοι αγωνιστές σε σωματεία, συλλόγους, Λαϊκές Επιτροπές που δρουν στους χώρους δουλειάς, σπουδών, στις γειτονιές. Ολοι αυτοί αποτελούν μια άμεση πηγή για την αύξηση της κυκλοφορίας της εφημερίδας. Υπάρχουν επίσης χιλιάδες εργαζόμενοι, λαϊκές οικογένειες που παρακολουθούν την πολιτική του ΚΚΕ, προβληματίζονται και ενδιαφέρονται. Χρειάζεται, λοιπόν, να αναδείξουμε πρωτοπόρους διακινητές του "Ρ" ιεραρχώντας χώρους δουλειάς, νέους ηλικιακά, γυναίκες, λαϊκές γειτονιές, σχολεία, σχολές».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ακόμα ότι η χρέωση στον «Ριζοσπάστη» είναι τίτλος τιμής και μεγάλη ευθύνη, ότι απαιτεί μεγάλη καθημερινή προσπάθεια να ψάχνεις την αλήθεια, να γράφεις σε αντιπαράθεση με αυτό που κυριαρχεί ως ρεύμα, κόντρα στον αντικομμουνισμό, να αντέχεις στις διάφορες Σειρήνες και πιέσεις της αστικής ιδεολογίας και του οπορτουνισμού, να είσαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για θυσίες, για δουλειά σε πολύ δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες. Επισήμανε ακόμα πως η δουλειά στον «Ριζοσπάστη» δεν ταιριάζει με την προσδοκία καριέρας και ανέσεων και πως ο «Ριζοσπάστης» έχει ακούραστους κομμουνιστές δημοσιογράφους, αφανείς, που δεν περιμένουν κανενός είδους καταξίωση με τα κριτήρια που αυτή γίνεται στον αστικό Τύπο και που η προσωπική τους συμβολή διοχετεύεται μέσα στη συλλογική δουλειά, στο συλλογικό αποτέλεσμα της εφημερίδας.

Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε: «Πριν ένα χρόνο προχωρήσαμε σε αλλαγές στην εφημερίδα με στόχο τη βελτίωση, την αναβάθμισή της, στη βάση των κατευθύνσεων του 19ου Συνεδρίου. Στην υλοποίησή τους πάρθηκαν υπόψη και οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες της περιόδου. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα στο να ανταποκριθούμε με μεγαλύτερη επάρκεια στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της καθημερινής ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης.

(...) Να βάλουμε, λοιπόν, όλοι πλάτη για να φτάσουμε τον "Ριζοσπάστη" μας εκεί που πρέπει από ποιότητα, περιεχόμενο, διακίνηση και αξιοποίηση, με τη φιλοδοξία τα 100 χρόνια του Κόμματος και της εφημερίδας μας να μας βρουν σε πολύ καλύτερη θέση».

ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Ο «Ριζοσπάστης» ήταν, είναι και θα μείνει αγέραστος

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργη Μωραΐτη, δημοσιογράφου - αντιστασιακού, μέλους της αρχισυνταξίας του «Ρ» (1974 - 1991)

Ο Γιώργης Μωραΐτης
Ο Γιώργης Μωραΐτης
«Ο "Ριζοσπάστης" ήταν, είναι και θα μείνει αγέραστος», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Γιώργης Μωραΐτης. Συνέχισε αναφερόμενος στην πορεία της εφημερίδας δίπλα στο ΚΚΕ, στη νομιμότητα και την παρανομία: «Τώρα ο "Ριζοσπάστης", νόμιμος 40 ολόκληρα χρόνια. Σχεδόν μισό αιώνα. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Αλλα τόσα χρόνια περίπου ήταν παράνομος. Από το 1947, μετά την απελευθέρωση. Οταν έβγαλαν το ΚΚΕ "εκτός νόμου". Θυμάμαι το καλοκαίρι του '47 - ήμουν αντάρτης στον Παρνασσό - κι έπεσε στα χέρια μας και διαβάσαμε το τελευταίο φύλλο του νόμιμου "Ριζοσπάστη"». Δίπλα στο ΚΚΕ, τόνισε, το ηρωικό «κόμμα των αγώνων και των θυσιών», στάθηκε σε όλη την ιστορική του διαδρομή ο «Ριζοσπάστης». Κρατώντας ψηλά και στις «πιο αντίξοες συνθήκες» τη σημαία με το σφυροδρέπανο, γνωρίζοντας μαζί με το ΚΚΕ «Ασφάλειες, Στρατοδικεία, φυλακές κι εξορίες».

Αναφερόμενος στην περίοδο της νόμιμης πια έκδοσης, ο Γ. Μωραΐτης υπογράμμισε τη χαρά των κομμουνιστών να βλέπουν την εφημερίδα να τυπώνεται και να κυκλοφορεί αλλά και την ακούραστη προσφορά των συντρόφων για το σκοπό αυτό: «Μεγάλη η χαρά μας απ' τη μια μεριά. Πανευτυχείς όταν τον βλέπαμε τυπωμένο, κοντά το πρωί, και τον διαβάζαμε. Κατάκοποι, όμως, από την κούραση στο τυπογραφείο. Και ξενύχτηδες. Είχαμε ξεθεωθεί. Αλλά, "χαλάλι". Τον πρώτο καιρό ήμασταν λίγοι. Στη Διεύθυνση και στην Αρχισυνταξία τρία μέλη της ΚΕ του Κόμματος. Μαζί με άλλους 2 - 3 συντρόφους επαγγελματίες δημοσιογράφους. Τα τμήματα Πολιτικό, Εργατικό, Ελεύθερο, Καλλιτεχνικό, πλαισιωμένα με νεότερους συντρόφους και συντρόφισσες, κυρίως από την ΚΝΕ, επίσης μη επαγγελματίες δημοσιογράφους. Κι αυτό ήταν όλο. Ο "Ριζοσπάστης", για όλους μας, όχι μόνο για τους νεότερους, έγινε στην πράξη και Σχολή Δημοσιογραφίας», τόνισε.

Τέλος, ο Γ. Μωραΐτης σημείωσε: «Εμείς, διδαγμένοι και απ' αυτή την εμπειρία, μα και από τη γενικότερη εσωτερική και διεθνή κατάσταση που τη μελετάμε, προχωράμε. Με σταθερά βήματα. Στο δρόμο της τιμής και του καθήκοντος. Χωρίς να λογαριάζουμε κόπους και θυσίες. Για το καλό του λαού και του τόπου. Ενάντια στα μονοπώλια και στο κεφάλαιο, αδηφάγο πάντα, ντόπιο και ξένο. Για την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, τα μεσαία στρώματα. Για τη νεολαία. Γενικότερα για την ειρήνη και την πρόοδο. Με προοπτική ν' ανοίξει ο δρόμος για την καινούργια κοινωνία. Το σοσιαλισμό και κομμουνισμό».

Τιμή σε όσους συνέδεσαν τη ζωή τους με τον «Ρ»

Στη διάρκεια της εκδήλωσης και από τους δύο ομιλητές έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ηρωική πορεία που η εφημερίδα του ΚΚΕ μοιράστηκε με το Κόμμα μας και στο βαρύ φορτίο που μας κληροδότησαν αγωνιστές, κομμουνιστές, όπως οι Κώστας Βιδάλης, Τάκης Φίτσιος, Γιώργης Στράγγας, Γιώργος Λαμπρινός, Πάνος Κορνάρος, Αριστοτέλης Τσουρτσούλης, Μήτσος Μαρουκάκης, δεκάδες συντάκτες του «Ριζοσπάστη» που έπεσαν είτε στα εκτελεστικά αποσπάσματα είτε με το όπλο στο χέρι, είτε δολοφονημένοι από φασιστικές ομάδες. Από το «προσκλητήριο» δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν κορυφαίοι δημοσιογράφοι, όπως ο Κώστας Καραγιώργης, ο Καραντώνης κ.ά. Ούτε θα μπορούσε να μη γίνει υπόμνηση των εκατοντάδων συντακτών του «Ριζοσπάστη» που σάπισαν στις εξορίες και τις φυλακές αλλά και αυτών που έδωσαν τη μάχη της έκδοσης - εκτύπωσης και διακίνησής του στις δύσκολες εποχές αμέσως μετά την ήττα του ΔΣΕ, όπως ο Γιώργης Γεωργίου, που δολοφονήθηκε το 1958 στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οσων με αυταπάρνηση, στερήσεις και κακουχίες δούλευαν αγόγγυστα, οι περισσότεροι αυτοδίδακτοι δημοσιογράφοι, συντάκτες ύλης, διορθωτές και τυπογράφοι για να βγαίνει καθημερινά η εφημερίδα του Κόμματος στις πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Στη σκέψη πάντα παρόντες και όσοι δούλεψαν στην εφημερίδα μετά τη μεταπολίτευση, τα 40 αυτά χρόνια απ' τη νόμιμη επανέκδοση και δεν βρίσκονται σήμερα κοντά μας, όπως οι Τάκης Μαμάτσης, Ζήνων Ζορζοβίλης, Νίκος Καραντινός, Θάνος Ζαφειρόπουλος, Τάκης Αδάμος, Μάκης Λυμπεράτος, Γιώργης Τρικαλινός, Νίκανδρος Κεπέσης, Κώστας Τσανάκας, Νίκος Παπαπερικλής, Νίκος Οικονομίδης, Μιχάλης Παπαϊωάννου, Βάσος Γεωργίου, Θανάσης Γεωργίου, Γιάννης Τσακίρης, Σταμάτης Καραντάνης, Θεμιστοκλής Υψηλάντης, Νίκος Ηλιούδης, Γιάννης Παλαβός, Χρήστος Μπόμπος, Θανάσης Παπαρήγας, Τάσος Αυγερινός, Τάκης Τσίγκας.

Και άλλων δεκάδων που, όπως επισήμανε ο Γ. Μωραΐτης, δεν «έφυγαν» αλλά έπεσαν στις επάλξεις.

Μηνύματα από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο

Χαιρετιστήρια για τα 40 χρόνια της νόμιμης επανέκδοσης του «Ριζοσπάστη» απέστειλαν Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο, στα οποία επισημαίνονται η συμβολή του στην πάλη του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος της Ελλάδας, αλλά και η προσφορά του στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, στην κοινή πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Συγκεκριμένα, μηνύματα έστειλαν τα εξής κόμματα: ΚΚ Αλβανίας, ΚΚ Αυστραλίας, Kόμμα Εργασίας Βελγίου, ΚΚ Βενεζουέλας, KK Βουλγαρίας, ΚΚ Βρετανίας, Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση (Γαλλία), Γερμανικό ΚΚ, Ενοποιημένο ΚΚ Γεωργίας, ΚΚ Ιρλανδίας, Kόμμα Εργατών Ιρλανδίας, KK Εργαζομένων Λευκορωσίας, Λιβανέζικο ΚΚ, KK Λουξεμβούργου, KK Mάλτας, ΚΚ Ουρουγουάης, Κόμμα Λαού Παλαιστίνης, ΚΚ Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), KK Πολωνίας, Πορτογαλικό ΚΚ, KK Ρωσικής Ομοσπονδίας, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία), Φιλιππινέζικο ΚΚ (PKP-1930), KK Φινλανδίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ