ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΕΡΑΜΑ
«Aνθρωποι - χρώμα + σίδερο» από 10 - 19 Οκτώβρη

Για 8η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται, από τις 10 έως και τις 19 Οκτώβρη, στο Πέραμα, μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, η έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο».

Θεμελιώδης στόχος της έκθεσης να φέρει το έργο τέχνης μέσα στο χώρο εργασίας, ώστε και οι καλλιτέχνες να εμπνευσθούν από το χώρο της δουλειάς, αλλά και οι εργαζόμενοι να επικοινωνήσουν με το καλλιτεχνικό έργο χωρίς διαμεσολαβητές. Στη φετινή διοργάνωση, στο Πέραμα που μαστίζεται κι ερημώνει από την ανεργία - συνέπεια της πολιτικής της ΕΕ στο χώρο της ναυπηγικής βιομηχανίας, στο Πέραμα που βιώνει σκληρά την καπιταλιστική κρίση με περιθωριοποίηση των εργαζομένων και εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, στο Πέραμα των αγώνων και των ταξικών συγκρούσεων, συμμετέχουν με έργα τους 210 εικαστικοί καλλιτέχνες και φωτογράφοι. Καλλιτέχνες που, μέσα στη δίνη των προβλημάτων και των περιορισμών που πηγάζουν από την εμπορευματοποίηση της Τέχνης και την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ απέναντι στην Τέχνη, προτάσσουν αποφασιστικά μαζί με τους εργαζόμενους και τους ανέργους το σύνθημα: «Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του».

Την έκθεση - που πέρσι επισκέφθηκαν οργανωμένα πάνω από 2.500 μαθητές και χιλιάδες εργαζόμενοι από ολόκληρη την Αττική - διοργανώνει η Κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών "Πέρα(σ)μα" μαζί με τα κάτωθι συνδικάτα: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικών και συναφών επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και Νήσων, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Κλαδικό Σωματείο Χαρτεργατών, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας νομού Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια νομών Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας καθώς και οι Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά. Στη διοργάνωση συμμετέχουν, επίσης, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ, η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η ΠΕΕΜΑΓΕΝ και η ΠΕΣ ΝΑΤ.

Την έκθεση - που θα λειτουργεί καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ με είσοδο πάντα ελεύθερη για το κοινό - πλαισιώνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και συζητήσεις και όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Η 8η έκθεση «Aνθρωποι - χρώμα + σίδερο» θα ολοκληρωθεί με συναυλία αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης, την Κυριακή 19 Οκτώβρη στις 8 το βράδυ.

Να σημειώσουμε ότι η Εκθεση φέτος φορτίζεται με ιδιαίτερη σημασία, αφενός γιατί το Πέραμα βίωσε κατ' επανάληψη την παρουσία και τις επιθέσεις των φασιστοειδών σε συνδικαλιστές της Ζώνης και σε μετανάστες κι αφετέρου λόγω των μεθοδεύσεων και των στρατιωτικών επεμβάσεων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών σε Συρία, σε Ιράκ και όπου αλλού...

Αναδρομική έκθεση γλυπτικής του Νίκου Στέφου

Μέχρι τις 17 Οκτώβρη θα διαρκέσει η εξαιρετική αναδρομική έκθεση γλυπτικής του Νίκου Στέφου, που φιλοξενεί ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας. Η έκθεση, με έργα, σχέδια και γλυπτά με έμπνευση από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και παράλληλες αναφορές και προεκτάσεις στη σύγχρονη, αποτελεί μία σκιαγράφηση του καλλιτεχνικού προφίλ του γλύπτη και δασκάλου, καταδεικνύοντας την πορεία του εικαστικού, ο οποίος κλασικός αλλά ταυτόχρονα σύγχρονος, είναι ένας γνήσιος εργάτης της Τέχνης.

Εξέχουσα θέση στα έργα αυτά κατέχει η γυναικεία μορφή, με την πλαστική απόδοση του σώματος να εκφράζει την άποψη του δημιουργού περί όγκων και φωτός στη γλυπτική. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί απλά υλικά όπως ξύλο, μέταλλο και χαλκό, αλλά και «ευτελή» υλικά όπως παλιά σίδερα, για να φιλοτεχνήσει τα έργα του και να συνθέσει «ήρωες», σύμβολα του παρελθόντος και πρωταγωνιστές της σύγχρονης πραγματικότητας. Αξιοποιώντας πρωτότυπες τεχνικές και πλάθοντας μορφή από το τίποτα, ο γλύπτης καταφέρνει να δημιουργήσει έργα αντιπροσωπευτικά της δεξιοτεχνίας, της γνώσης, της ψυχής και της φιλοσοφίας του.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο, στάση ΜΕΤΡΟ: Μεταξουργείο, τηλ. 210.5202.420 -21. Ωρες Λειτουργίας: Τρίτη 10.00 - 21.00, Τετάρτη - Σάββατο 10.00 - 19.00 και Κυριακή 10.00 - 15.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες

Σε συνέχεια της αρχαιολογικής έρευνας στο ταφικό συγκρότημα λόφου Καστά Αμφίπολης, αφαιρέθηκαν οι δύο τελευταίοι δόμοι του τοίχου σφράγισης, μπροστά από το δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύπτοντας στο σύνολό τους τα μαρμάρινα βάθρα, πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες.

Ο διάκοσμος των βάθρων είναι συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων. Αποτελείται από μαρμάρινους δόμους με περιταίνια. Το ύψος των βάθρων είναι 1,40μ., έχουν πλάτος 1,36μ. και πάχος 0,72μ. Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67μ. Το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07μ. Ιχνη μπλε χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας.

Συνεχίστηκαν, επίσης, οι ανασκαφικές εργασίες, στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, με αφαίρεση χωμάτων σε βάθος μέχρι 1,5μ. αποκαλύπτοντας τη συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων, όπως και στον προηγούμενο χώρο, καθώς και μεγάλο μέρος του θυρώματος, που οδηγεί στον τρίτο χώρο.

Γυναικεία Εικαστική Εκθεση στη Νίκαια έως 5 Οκτώβρη

Αυτές τις μέρες στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245 Νίκαια, τηλ.: 210/4934390, είσοδος δωρεάν) του Δήμου Νίκαιας - Ρέντη πραγματοποιείται η «8η Ομαδική Εκθεση Γυναικείας Εικαστικής Δημιουργίας» με έργα ζωγραφικής, μικρά γλυπτά, φωτογραφίες, χειροποίητο κόσμημα, διάφορες κατασκευές, και άλλες δημιουργίες, που καλούν τον επισκέπτη να ταξιδέψει στον κόσμο της δημιουργίας, της τέχνης, των χρωμάτων. Είναι σημαντικό ότι άχρηστα για πολλούς υλικά μετατρέπονται από τα γυναικεία χέρια, σε έργα τέχνης.

Η έκθεση αυτή ξεκίνησε το 2006 από πρόταση της κας Σκευούλας Τσελέκου - Μπαρούνη που την συνδιοργάνωσε με το ΠΚΔΝ επί δημαρχίας Στέλιου Μπενετάτου. Τα τελευταία 4 χρόνια οργανώνεται από τους Αθλητικούς - Φυσιολατρικούς - Μορφωτικούς Ομίλους Ανω Νεάπολης - Νίκαιας «ΑΦΟΑΝ» και «Κ. ΒΑΡΝΑΛΗΣ». Η συμμετοχή 23 γυναικών στην 1η Εκθεση, έφτασε φέτος στις 70 που εκθέτουν έργα τους στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος». Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 5 Οκτώβρη.

Ωρες λειτουργίας: 7 - 10 μ.μ. καθημερινά και το Σαββατοκύριακο επιπλέον 10 - 2 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ