Σε επίθεση της αστυνομίας στη διδασκαλική σχολή του Γκερέρο σκοτώθηκαν 7 φοιτητές, 25 τραυματίστηκαν και 25 αγνοούνται
Cuartoscuro |
Οπως καταγγέλλει το ΚΚ Μεξικού: «Εκτελεστικό όργανο των δολοφονιών και της επίθεσης στους φοιτητές είναι οι αστυνομικές δυνάμεις της επαρχίας και της Ομοσπονδίας, αλλά την πολιτική ευθύνη έχει ο κυβερνήτης του Γκερέρο, Ανχελ Αγκίρε Ριβέρο, και ο δήμαρχος της πόλης Ιγκουάλα, Λουίς Αμπάρκα, που ανήκουν στο Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD). Αυτές οι πράξεις καταστολής αποδεικνύουν τον ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής διαχείρισης που θέλει το PRD (σ.σ.: σήμερα είναι το αντιπολιτευόμενο «κεντροαριστερό» κόμμα στο κυβερνών δεξιό Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα - PRI), που υπηρετεί επίσης την εξουσία των μονοπωλίων. Το ίδιο συνέβη και το Μάη του 2006 στο Σαν Σαλβαδόρ ντε Ατένκο, και ο ίδιος ο Ριβέρο είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία 5 κομμουνιστών.
Στο Γκερέρο η κρατική τρομοκρατία ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις είναι ανοιχτή και κλιμακούμενη εδώ και περίπου μισό αιώνα, με τη δολοφονία των εργατών στα ορυχεία χαλκού, και συνεχίζεται με βασανιστήρια, δολοφονίες, βιασμούς γυναικών, εξαφανίσεις και γενοκτονίες, που βυθίζουν πολλές οικογένειες στο πένθος».
Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Ολες αυτές οι ενέργειες είναι εκφράσεις της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και του λαού, για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των λίγων πλουτοκρατών. Η βία δεν είναι κάτι μεμονωμένο, αλλά η καθημερινότητα του εργαζόμενου λαού. Γι' αυτό η εργατική τάξη και τα άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους για ν' αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση».
Και το ΚΚ Μεξικού καταλήγει, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα:
«Πρέπει να προετοιμάσουμε την απάντηση του λαού. Οι αστοί προσπαθούν να αφοπλίσουν την εργατική τάξη, οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να ανεβάσουμε την οργάνωση και την κινητοποίηση στην κοινή αντικαπιταλιστική πάλη. Αυτοί προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν, εμείς πρέπει να περάσουμε από την αντίσταση στην επίθεση. Το ΚΚ Μεξικού καλεί την εργατική τάξη, τους φοιτητές, να οργανώσουμε κινητοποιήσεις από τις 2 - 5 Οκτώβρη, στις οποίες να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους φοιτητές του Γκερέρο. Η πάλη θα είναι μακρά και σκληρή, αλλά η ατιμωρησία του κράτους, η καθημερινή κρατική τρομοκρατία μπορεί να τελειώσει μόνο αν η εξουσία περάσει στα χέρια των εργατών».
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ όπως και οι «παρεμβάσεις» από όλο και περισσότερα επιτελεία ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που είναι φυσικό να προκαλούν ερωτήματα για τις προεκτάσεις που ενδεχομένως ορισμένοι θέλουν να δώσουν στις κινητοποιήσεις.
Χτες, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τον Κινέζο πρεσβευτή «για να του εκφράσω την ανησυχία μου και τον αποτροπιασμό μου διότι οι κινεζικές αρχές στο Πεκίνο μοιάζουν αποφασισμένες να αρνηθούν στο λαό του Χονγκ Κονγκ αυτό που έχει δικαίωμα να διεκδικεί, δίκαιες, ανοικτές εκλογές με καθολικό δικαίωμα ψήφου (...) Δε γνωρίζω κανέναν πουθενά που να θεωρεί ότι (η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών) σημαίνει μια εκλογική διαδικασία στην οποία οι υποψήφιοι μπορούν να παίρνουν μέρος μόνον εάν έχουν εγκριθεί από κάποιον άλλο». Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οζμπορν, κάλεσε την Κίνα να επιδιώξει μια «ειρηνική» διευθέτηση του προβλήματος και τόνισε πως η ευημερία της άλλοτε βρετανικής αποικίας - για 150 χρόνια, έως το 1997 - εξαρτάται από την «ελευθερία» της.
Για την κατάσταση δήλωση έκανε και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος - σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του - «αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι ένα εσωτερικό ζήτημα, αλλά προτρέπει όλα τα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο και με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές».
Χτες, οι πορείες και οι συγκεντρώσεις στο Χονγκ Κονγκ συνεχίστηκαν, ανήμερα των εκδηλώσεων για την 69η επετείου ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης, καθώς οι διαδηλωτές συνεχίζουν να καλούν σε κατάληψη σημαντικών κόμβων. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Λεούνγκ Τσουν-γινγκ, δήλωσε ότι «η ανάπτυξη του Χονγκ Κονγκ και η ανάπτυξη της ηπειρωτικής χώρας είναι στενά συνδεδεμένες. Οφείλουμε να εργαστούμε χέρι - χέρι ώστε το κινεζικό όνειρο να γίνει πραγματικότητα». Και συμπλήρωσε: «Είναι κατανοητό διαφορετικοί άνθρωποι να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για επιθυμητές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο είναι σαφώς προτιμότερο να διεξαχθεί καθολική ψηφοφορία παρά να μη διεξαχθεί». Θυμίζουμε ότι οι διαδηλωτές αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη των αρχών της ημιαυτόνομης περιφέρειας διεκδικώντας «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», που - όπως λένε - προέβλεπε και η συμφωνία του 1997, με την οποία η Βρετανία είχε «επιστρέψει» την περιοχή στην Κίνα.
Η αναταραχή έχει ήδη θορυβήσει αρκετές πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο Χονγκ Κονγκ, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα διεθνώς. Σύμφωνα με το BBC, στεγάζει το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ασίας (μετά το Τόκιο) και το έκτο μεγαλύτερο διεθνώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, βρίσκεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε «ανταγωνιστικότητα» μετά τις ΗΠΑ, Ελβετία και Σιγκαπούρη. Στο Χονγκ Κονγκ ισχύουν μια σειρά ρυθμίσεις ευνοϊκές για την επενδυτική δράση ξένων μονοπωλίων και κεφαλαίων, που είναι λογικό να αποτελούν «μήλον της Εριδος» για τα ανταγωνιζόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα, ειδικά στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης και των υψηλών ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης που διατηρεί η Κίνα (συγκριτικά με τις άλλες χώρες γιατί συνολικά υπάρχει καθυστέρηση και στους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας).
Σε χτεσινό ειδικό θέμα του με τίτλο «Τι άλλο προκαλεί εντάσεις;» (σ.σ. στο Χονγκ Κονγκ), το BBC ανέφερε ότι μετά το 1997 ένας όλο και σημαντικότερος αριθμός Κινέζων (σ.σ. επιχειρηματιών) από την «ηπειρωτική Κίνα» έρχεται στο Χονγκ Κονγκ και μεγαλώνει ο ανταγωνισμός για τους πόρους.
ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--
Τη δραματική έξαρση της φτώχειας στα παιδιά και κατ' επέκταση στις λαϊκές οικογένειες της Κροατίας από τις συνεχείς καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο πλαίσιο επιταγών της ΕΕ και των μονοπωλίων, αναδεικνύει έρευνα της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς σημειώνει ότι πριν δύο χρόνια το 20% των παιδιών, δηλαδή 60.000 παιδιά, ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 65% των παιδιών από φτωχές οικογένειες ζει σε χωριό και το 47% δεν έχει δικό του κρεβάτι. Το 1/5 των παιδιών προσχολικής ηλικίας ζει σε σπίτια ή διαμερίσματα, χωρίς δυνατότητα θέρμανσης το χειμώνα. Το 40% από αυτά δεν μπορούσε να έχει δύο φορές τη βδομάδα ένα γεύμα με κρέας ή ψάρι. Περίπου το 50% των παιδιών ζει σε οικογένειες που καθυστερούν την πληρωμή του ενοικίου του σπιτιού και το 83% σε οικογένειες που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε απρόβλεπτα έξοδα.
Το 68% των γονέων με παιδιά προσχολικής ηλικίας (κάτω των έξι ετών) που λαμβάνουν κοινωνικό βοήθημα δηλώνουν ότι δεν έχουν αρκετά χρήματα για φαγητό (!) και το 30% των παιδιών τους ανέφερε ότι εκεί όπου ζουν δεν υπάρχει παιδίατρος. Από την έρευνα προκύπτει ότι το 1/4 των παιδιών προσχολικής ηλικίας ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, αφού κανένα μέλος της οικογένειάς τους δεν εργάζεται. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση των γονέων που έχουν παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες και λαμβάνουν κάποιο είδος κοινωνικού βοηθήματος...
Η επικεφαλής του γραφείου της UNICEF στην Κροατία, Βαλεντίνα Οτματσιτς, προειδοποίησε ότι η φτώχεια στην παιδική ηλικία έχει επιπτώσεις σε όλη τη ζωή και αντίκτυπο και στην κοινωνία και υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να σημάνουν συναγερμό για δράση και άμεσα μέτρα για τη στοιχειώδη ευημερία των παιδιών, σημειώνοντας: «Οι ζωές των παιδιών δεν μπορούν να περιμένουν και όλοι πρέπει να συμμετάσχουμε στην επίλυση του προβλήματος».
Ο Κροάτης Πρόεδρος Ιβο Γιοσίποβιτς παραδέχτηκε τη δραματική κατάσταση για τον κροατικό λαό, αποδίδοντάς την στον έκτο χρόνο της καπιταλιστικής κρίσης στην Κροατία.