ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Απροκάλυπτος εμπαιγμός απέναντι στις λαϊκές οικογένειες

Η τροπολογία του ΚΚΕ για κατάργηση του ΕΦΚ είναι η μόνη που απαντά στις λαϊκές ανάγκες, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος

Eurokinissi

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης επικυρώθηκε χτες από το Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία της κυβέρνησης που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται «μείωση» κατά 30% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης. Με βάση την τροπολογία ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων διαμορφώνεται στα 230 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (από 330 ευρώ σήμερα), όταν το 2010 κυμαινόταν στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 1,15 ευρώ / λίτρο (από 1,26 ευρώ / λίτρο τον Απρίλη του 2014).

Πρόκληση και κοροϊδία απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά που έχουν γονατίσει από την αντιλαϊκή πολιτική χαρακτήρισε την τροπολογία, από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι οι τροπολογίες του ΚΚΕ μπορούν να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είναι κοροϊδία η συγκεκριμένη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης. Οταν έχει αυξηθεί αυτός ο ειδικός φόρος και έχει ξεπεράσει 10 φορές την επιβάρυνση, όταν τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν δεχτεί μία τεράστια επιδρομή στο εισόδημά τους, όταν η ανεργία έχει ξεπεράσει το 27% με βάση τα επίσημα στοιχεία - η πραγματική είναι πολύ περισσότερο - να λέμε τώρα ότι μία μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης αντιμετωπίζει το ζήτημα. Αποτελεί πρόκληση.

Οπως, επίσης, κατά τη γνώμη μας, δεν αντιμετωπίζουν το τεράστιο, σημαντικό πρόβλημα το οποίο έχουν οι λαϊκές οικογένειες και τη βελτίωση της θέσης τους και άλλες τροπολογίες άλλων κομμάτων που κινούνται εντός του πλαισίου, όπως της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, για τα αντίστοιχα ζητήματα, όπως είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Που δεν λαμβάνουν υπόψη ότι οι συνθήκες των λαϊκών νοικοκυριών δεν είναι όπως πριν από τρία χρόνια, τα οποία έχουν δεχτεί μία τεράστια φοροεπιδρομή, μία μείωση των εισοδημάτων τους, που έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η θέση τους.

Αυτή η πρόταση βεβαίως δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα, δεν αντιμετωπίζει την επώδυνη θέση των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά επί της ουσίας τι κάνει; Καλλιεργεί την αντίληψη των μειωμένων προσδοκιών, καλλιεργεί τη λογική της διαχείρισης και αναπαραγωγής των ακραίων φαινομένων της φτώχειας, στο όνομα της κοινωνικής φιλανθρωπίας, δηλαδή τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας.

Από την άλλη μεριά, όμως, οι τροπολογίες του ΚΚΕ, τις οποίες έχει καταθέσει και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως, για παράδειγμα, η κατάργηση και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλά και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο μπορούν να απαντήσουν στις ανάγκες και να αποτελέσουν στόχο πάλης γιατί κινούνται εκτός των τειχών.

Ερχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα και τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και των μονοπωλιακών ομίλων, ανακουφίζουν στην πραγματικότητα τα λαϊκά στρώματα, αλλά και ταυτόχρονα αυξάνουν και τον πήχη των απαιτήσεων για να διευκολυνθεί έτσι μία κοινή δράση στο σύνολο της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων για την ανάγκη όχι επιμέρους προσαρμογών κάτω από αυτή την πολιτική τη βάρβαρη και την ταξική εντός των τειχών, αλλά για την ανάγκη να σηματοδοτήσουν με τον αγώνα και την πάλη τους ριζικότερες αλλαγές και ανατροπές σε επίπεδο οικονομίας, κοινωνίας, αλλά και εξουσίας».

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΕΡΙΟ
Βάζουν στο στόχαστρο των μονοπωλίων τον πλούτο του λαού

Ξεκίνησε χτες στην Αθήνα η 3η ετήσια Βαλκανική Σύνοδος για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο (3th Annual Balkans & the Adriatic Oil & Gas 2014), με τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων των βαλκανικών χωρών κι εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Δείγμα του ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει η περιοχή λόγω του εντοπισμού υδρογονανθράκων, αλλά και της κατασκευής εδώ αγωγών διοχέτευσης καυσίμου στις ευρωενωσιακές αγορές, όπως και άλλων έργων υποδομών.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επιδιώκοντας γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης μέσω του ενεργειακού, εστίασε στην κατασκευή στην Ελλάδα 543 χλμ. του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από την Κασπία στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στάθηκε επίσης στην προώθηση κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, κάθετη διασύνδεση στον ΤΑΡ, που θα διοχετεύει αζέρικο αέριο ως τη Ρουμανία. Επέμεινε ότι στόχος των κυβερνήσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας είναι ο εν λόγω αγωγός να κατασκευάζεται το 2016.

Αναφέρθηκε ακόμα στα υπάρχοντα σχέδια κατασκευής του ελληνοκυπριακού αγωγού EastMed (για μεταφορά φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου) και στον ITGI Interconnector (διασυνδετήριος αγωγός Τουρκίας, Ελλάδας).

Ο Γ. Μανιάτης δεν παρέλειψε να αναφέρει τα έργα αναβάθμισης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα για αύξηση της αποθηκευτικής της ικανότητας κατά 73% και αύξηση της ταχύτητας αεροποίησης κατά 40%, όπως και τα έργα υποδομής στο λιμάνι για υποδοχή μεγαλύτερων πλοίων. Εταξε και ένα δεύτερο πλωτό σταθμό LNG στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα ελληνικά κοιτάσματα

Παραπέρα, σημείωσε το γεγονός ότι η Βουλή επικύρωσε τις συμφωνίες παραχώρησης για 3 «οικόπεδα» στη Δυτική Ελλάδα, συμφωνίες έρευνας κι εκμετάλλευσης κοιτασμάτων. Συμπλήρωσε ότι «τρέχει» η διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προσφορών για άλλα 20 «οικόπεδα» σε Ιόνιο και Κρητικό Πέλαγος, καθώς και 3 στη στεριά. «Εχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον για τις περιοχές αυτές από πολυεθνικές του καυσίμου», εκτίμησε ο υπουργός.

Σημειωτέον, σε ανάλογο ύφος και πλαίσιο κινήθηκαν οι τοποθετήσεις στη συζήτηση που διοργάνωσε χτες το βράδυ το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου», με θέμα «Προοδευτικές Πολιτικές στον Τομέα της Ενέργειας - μια ευκαιρία για τη Σοσιαλδημοκρατία», και κεντρικούς εισηγητές τον Μανιάτη και την Yasmin Fahimi, ΓΓ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD).

Αυτά που ισχυρίζονται, βέβαια, καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα. Από έργα όπως αυτά του ΤΑΡ, ωφελημένοι θα είναι μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που ήδη εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν κι έχουν αναλάβει την κατασκευή του αγωγού. Δε διασφαλίζονται ούτε φτηνά καύσιμα για το λαό, ούτε ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα. Για δε τα «οικόπεδα» στην Ελλάδα, ο λεγόμενος Εθνικός Φορέας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων όχι μόνο δε διεξάγει αυτοδύναμη έρευνα, αλλά δε μετέχει καν σε κοινοπραξίες έρευνας - εκμετάλλευσης. Απλά διανέμει τον εγχώριο ενεργειακό πλούτο σε μια χούφτα ομίλους που θα κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος από τον έλεγχο των κοιτασμάτων. Το πλαίσιο των ερευνών δε διασφαλίζει ούτε τη δέσμευση συγκεκριμένων ποσοτήτων της εγχώριας εξόρυξης και περιορίζεται σε ορισμένα μισθώματα και φορολογικά κρατικά έσοδα. Από την παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας στο κεφάλαιο, μεγάλος χαμένος θα είναι ο λαός, αλλά και οι εργαζόμενοι του κλάδου, αφού η κερδοφορία των επενδύσεων θα στηριχτεί στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης.

ΔΕΗ ΑΕ
Προλειαίνουν το έδαφος για νέες ανατιμήσεις

Στο 1,7 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το 65% αφορά τη λαϊκή κατανάλωση

Στο 1,7 δισ. ευρώ εμφανίζονται στο τέλος Ιούλη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (απλήρωτοι λογαριασμοί) προς τη ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της εταιρείας μέχρι το τέλος του 2014 αναμένεται παραπέρα απογείωση στα 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό της αύξησης στο 7μηνο φέτος φτάνει στο 30%, σε μια εξέλιξη η οποία αξιοποιείται στην κατεύθυνση νέων ανατιμήσεων στα οικιακά τιμολόγια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των οφειλών, το 1,1 δισ. (ποσοστό 65%) αφορούν τα τιμολόγια χαμηλής τάσης (δηλαδή τη λαϊκή κατανάλωση), 350 εκατ. τις βιομηχανίες υψηλής τάσης και 250 εκατ. τις εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις της μέσης τάσης.

Στην επιδείνωση της κατάστασης, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της εταιρείας, συνέβαλε και το γεγονός ότι έχουν υπάρξει αποφάσεις για αναστολή στις αποκοπές ρεύματος ευάλωτων καταναλωτών. Σε αυτό το πλαίσιο, στα σκαριά βρίσκονται και οι νέες ανατιμήσεις πάνω στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών, μέσω των λεγόμενων ειδικών χρεώσεων για τις «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας» (ΥΚΩ). Με το συγκεκριμένο κονδύλι καλύπτεται το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών, καθώς και το «κοινωνικό τιμολόγιο». Παράλληλα, όπως επισημαίνεται από τη ΔΕΗ, το ενδεχόμενο έκδοσης νέου ομολογιακού δανείου, σε αυτήν τη φάση, δε φαίνεται «ρεαλιστικό», όπως διαπιστώθηκε στη διερεύνηση που έκαναν αρμόδια στελέχη της επιχείρησης στο πλαίσιο επιχειρηματικών παρουσιάσεων που έγιναν πρόσφατα στο Λονδίνο...

Παραπέρα, και για την είσπραξη των οφειλών, η ΔΕΗ αναζητά τη συνδρομή «εισπρακτικών εταιρειών», δηλαδή με εκβιασμούς και απειλές για κατασχέσεις. Η νέα πολιτική εισπράξεων καθιερώνεται για πρώτη φορά από τη ΔΕΗ, στη βάση «πιλοτικού προγράμματος» που θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση στην Αττική. Η αποτελεσματικότητα του προγράμματος θα αξιολογηθεί ύστερα από ένα δίμηνο εφαρμογής του, προκειμένου στη συνέχεια να επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΔΕΗ έχει ήδη καταρτίσει τον κατάλογο των καταναλωτών που θα παραδώσει στις εταιρείες που θα προσλάβει για την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών της.

ΕΠΙΤΟΚΙΑΚΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ
Ανοίγει η ψαλίδα σε όφελος των τραπεζών

Παραπέρα άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια για δάνεια με αυτά για τις καταθέσεις, σε όφελος των τραπεζών, εμφανίζουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, το «επιτοκιακό περιθώριο» σε όφελος των τραπεζών διευρύνθηκε τον Αύγουστο στις 3,82 εκατοστιαίες μονάδες (από 3,77 τον Ιούλη και 3,74 τον Ιούνη). Ειδικότερα, για το μήνα Αύγουστο το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα δάνεια διαμορφώθηκε σε 5,41% έναντι 1,59% του μέσου επιτοκίου στις καταθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ