ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 2014 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Στο επίκεντρο η κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων

Νέα συνάντηση Γκ. Χαρδούβελη - τρόικας σήμερα για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού

Ο ΟΛΠ περιλαμβάνεται στις νευραλγικές υποδομές των οποίων η ιδιωτικοποίηση προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το επόμενο 6μηνο

Eurokinissi

Ο ΟΛΠ περιλαμβάνεται στις νευραλγικές υποδομές των οποίων η ιδιωτικοποίηση προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το επόμενο 6μηνο
Η κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και τα μέτρα τόνωσης κλάδων της μεταποίησης που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα, ήταν στην ατζέντα των χτεσινών διαβουλεύσεων συγκυβέρνησης και τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). Ταυτόχρονα, ως αργά το βράδυ της Παρασκευής, συνεχίζονταν η συζήτηση με τον υπουργό Εργασίας σχετικά με τα νέα μέτρα απέναντι στα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά στις χτεσινές συναντήσεις:

ΤΑΙΠΕΔ: Στη συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου, τα κλιμάκια της τρόικας έβαλαν στο τραπέζι ζητήματα «καθυστερήσεων» σε ό,τι αφορά την προκήρυξη και ολοκλήρωση των διαγωνισμών ιδιωτικοποίησης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και «αποκλίσεων» από τους εισπρακτικούς στόχους του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, συγκυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, μέσα στο επόμενο εξάμηνο προγραμματίζουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκχώρησης βασικών και νευραλγικών υποδομών και «φιλέτων» γης. Πρόκειται για τους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης (ΟΛΠ και ΟΛΘ) με ποσοστά 67% το καθένα, 14 περιφερειακά αεροδρόμια, την εκχώρηση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού και της ευρύτερης περιοχής - «φιλέτο», σειρά από μαρίνες σε τουριστικές περιοχές κ.ά. Τα χρηματικά ποσά από τις ιδιωτικοποιήσεις στο 9μηνο του 2014 διαμορφώνονται στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος για το φετινό 12μηνο ήταν στα 1,5 δισ. ευρώ. Μέρος του στόχου για το 2014 μετακυλίεται για το 2015. Ταυτόχρονα, ο εισπρακτικός στόχος ύψους 10 δισ. ευρώ για την προσεχή διετία δε διαφαίνεται «εφικτός».

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής: Η αντιλαϊκή ατζέντα των διαβουλεύσεων με τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη, περιελάμβανε το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης για τη «μικρή ΔΕΗ» και τον ΑΔΜΗΕ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες. Περαιτέρω, συζητήθηκαν μέτρα ενίσχυσης κλάδων της μεταποίησης που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της οικοδομής. Λόγος γίνεται για ενισχύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ από το κονδύλια του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα 400 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ' οίκον» και από 200 εκατ. ευρώ για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης σε επιχειρηματικά ακίνητα, καθώς και σε κτίρια του δημοσίου. Ταυτόχρονα, συζητείται το ζήτημα της φοροελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων για το 100% της δαπάνης που αφορά σε έργα «ενεργειακής αναβάθμισης» ύψους μέχρι 15.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική παρέμβαση αφορά στο απόθεμα των παλαιών κτιρίων, μέσω των οποίων επιχειρείται η όποια ανάκαμψη.

Υπουργείο Ανάπτυξης: Με τον υπουργό Ν. Δένδια και τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας συζητήθηκε εκ νέου το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, σε συνδυασμό με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο επίκεντρο μπαίνουν τα δάνεια και οι άλλες οφειλές για περίπου 10.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται ότι πληρούν τα κριτήρια της «βιωσιμότητας» και για τις οποίες θα προβλέπεται «κατά περίπτωση» αντιμετώπιση.

Νέα συνάντηση για τον κρατικό προϋπολογισμό

Για σήμερα, Σάββατο, είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, με τα κλιμάκια της τρόικας. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή μεθαύριο, Δευτέρα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, τα απλήρωτα χρέη του Δημοσίου διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο σε 4,7 δισ. ευρώ, παραμένοντας περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά που υπήρχαν στο τέλος Δεκέμβρη του 2013.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΕΠΑΦΕΣ ΣΕ ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΕΑ
«Σηκωμένα μανίκια» για προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων

Στην Ιαπωνία βρέθηκε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μίχαλος, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του, συνεχίζοντας, μετά την Κίνα και τη Ν. Κορέα, την περιοδεία του στην Ασία, προκειμένου να εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας για την αστική τάξη της χώρας. Με τις συνεχείς επαφές τους, τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, με κυβερνητικούς αξιωματούχους και κυρίως με εκπροσώπους των μεγαλύτερων μονοπωλιακών ομίλων που εδρεύουν σε αυτές τις χώρες, προσπαθούν να αναδείξουν ότι η Ελλάδα «συμφέρει» ως διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος, επιδιώκοντας έτσι να ικανοποιήσουν την αξίωση της αστικής τάξης της χώρας για αναβάθμιση της γεωπολιτικής της θέσης.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του ΥΠΕΞ, στο Τόκιο ο Π. Μίχαλος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, τον συμπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιαπωνικών Επιχειρήσεων (Κeidanren) και πρόεδρο του Ομίλου Sumitomo, Υ. Sato, και τον γενικό διευθυντή του Ομίλου Mitsui, Τ. Yasunaga.

Στη διάρκεια των συνομιλιών του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας ο Π. Μίχαλος παρουσίασε, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, «τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τις ευκαιρίες που αυτό συνεπάγεται για επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και στη δυνατότητα να καταστεί η χώρα μας επιχειρησιακός κόμβος για ιαπωνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη ΝΑ Ευρώπη, τη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή».

Ως «ντίλερ» των επιχειρηματικών ομίλων και κυρίως αυτών που αφορούν τη ναυτιλία αναφέρθηκε «στη σημασία της συμπερίληψης ελληνικών εταιρειών ναυτιλιακού εξοπλισμού στον επίσημο κατάλογο προμηθευτών των ιαπωνικών ναυπηγείων, στη δυνατότητα να γίνει η ζώνη του Πειραιά περιφερειακός κόμβος για επισκευές πλοίων, καθώς και στις προοπτικές να αξιοποιηθεί για τη συμπαραγωγή τμημάτων πλοίων».

Τα ίδια ανέφερε και στη συνάντησή του με τον συμπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιαπωνικών Επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι «οι ιαπωνικές επιχειρήσεις πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στην Ελλάδα, που μπορεί να γίνει πύλη εισόδου των ιαπωνικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή», και ότι «θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των tour operators, για να διαμορφωθούν πιο δελεαστικά πακέτα, προσαρμοσμένα στις προτεραιότητες των Ιαπώνων τουριστών, προκειμένου να αντιστραφεί η μείωση της εισροής τους στην Ελλάδα».

Οσον αφορά τη συνάντηση του Π. Μίχαλου με τον γενικό διευθυντή του Ομίλου Mitsui, του οποίου βασικοί τομείς είναι τα ναυπηγεία και η Ενέργεια, πέρα από την προώθηση των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ναυτιλιακού εξοπλισμού, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ «παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας - κομβικός ρόλος της Ελλάδας, αγωγός TAP, κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη - και τα επενδυτικά σχέδια αναβάθμισης των υποδομών αποθήκευσης και μεταφόρτωσης φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη», εξελίξεις που ο Ιάπωνας συνομιλητής βρήκε βέβαια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψή του στη Ν. Κορέα, που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτέμβρη, ο Π. Μίχαλος είχε διμερείς συναντήσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας και εκπροσώπους μονοπωλιακών ομίλων, όπως της «Daewoo Shipbuilding» και της «Lotte Group».

Στη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΥΠΕΞ, πέραν των άλλων, «έθεσε και το ζήτημα της επιτάχυνσης, από κορεατικής πλευράς, των διαδικασιών για να υπογραφούν φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα, που θα διευκολύνουν την εξαγωγή νωπών ελληνικών αγροτικών προϊόντων».

ΣΕΒ - ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύμφωνία «απρόσκοπτης πρόσβασης» των βιομηχάνων στις ερευνητικές υποδομές

Την «εξασφάλιση απρόσκοπτης πρόσβασης των επιχειρήσεων στις ερευνητικές υποδομές της χώρας», προβλέπει η προγραμματική συμφωνία που υπογράφηκε χτες από το ΣΕΒ και τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, τον κρατικό φορέα που υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για το πλαίσιο αναβάθμισης των συμπράξεων ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα του ΣΕΒ, ιδιαίτερα σήμερα ενόψει και των εκταμιεύσεων του «Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020», όπως ονομάζεται το νέο ΕΣΠΑ.

Στη συμφωνία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε νέες βάσεις επιβάλλεται προκειμένου να επιτευχθούν οι απαραίτητες οικονομίες κλίμακας, να ολοκληρωθεί η στρατηγική για την έξυπνη εξειδίκευση, να αξιοποιηθούν οι διαρθρωτικοί, ανθρώπινοι και επενδυτικοί πόροι». Σε αυτό το πλαίσιο και για την επίτευξη «οικονομιών κλίμακας» σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, οι βιομήχανοι του ΣΕΒ θα έχουν κάθε δυνατότητα πρόσβασης στις ερευνητικές υποδομές και το έργο φορέων, πανεπιστημιακών και άλλων ιδρυμάτων. Επιπλέον, οι βιομήχανοι θα έχουν και τη δυνατότητα να κατευθύνουν πιο άμεσα την Ερευνα σε τομείς που οι ίδιοι ενδιαφέρονται, για την αύξηση της κερδοφορίας τους και βέβαια απόλυτα ξεκομμένα από τη κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η συνεργασία αφορά ιδιαίτερα σε «επιλεγμένους τεχνολογικούς τομείς μεγάλης εθνικής σημασίας», συγκεκριμένα αγροδιατροφή, φάρμακα, Υγεία, πληροφορική, Ενέργεια, περιβάλλον, υλικά κ.ά, στη «βάση των προτεραιοτήτων της εφαρμοσμένης Ερευνας», όπως χαρακτηριστικά προβλέπεται στη συμφωνία, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ντόπιων μονοπωλίων και άλλων επιχειρηματικών ομίλων στους εν λόγω τομείς.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Αύξηση 1,9% τον Αύγουστο

Ρυθμό ενίσχυσης 1,9% εμφανίζει, σε ετήσια βάση, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 3,1% (από 1% τον Ιούλη) και στη Γαλλία 2,1% (έναντι οριακής υποχώρησης 0,2% τον Ιούλη). Στο σύνολο των 28 κρατών της ΕΕ εμφανίζεται αύξηση 2,5% τον Αύγουστο (από 0,8% τον Ιούλη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ