ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τους σεισμόπληκτους μαθητές

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το εργαστήριο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου μετά το σεισμό
Το εργαστήριο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου μετά το σεισμό
Η σχολική χρονιά ξεκίνησε για τους μαθητές της Κεφαλονιάς με επιπλέον προβλήματα, καθώς δεν έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως τα προβλήματα που δημιούργησαν οι σεισμοί του περασμένου Γενάρη στις σχολικές υποδομές. Η γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ τονίζει σε ψήφισμά της ότι απαιτείται άμεσα να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των σεισμόπληκτων μαθητών, και το ΚΚΕ κατέθεσε το ψήφισμα αυτό στη Βουλή, ως αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών.

Στο ψήφισμα καταγράφονται μια σειρά προβλήματα:

«Δεκάδες είναι οι άστεγοι μαθητές που μέσα στο χειμώνα δεν θα έχουν "πού την κεφαλήν κλίναι", το οδικό δίκτυο του Νομού με τις πρώτες βροχές γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο για βραχοπτώσεις και καταρρεύσεις - καθιζήσεις τμημάτων του από τα οποία διέρχονται σχολικά λεωφορεία.

Οι σχολικές υποδομές έχουν υποστεί σοβαρή ζημία. Μόνο στη Δευτεροβάθμια στα κοντέινερς του ΓΕΛ Πάστρας και του 2ου Λυκείου Αργοστολίου, προστέθηκαν εκείνα του 2ου και 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου, του ΓΕΛ Ληξουρίου, ένα τμήμα των σχολείων της Σάμης.

Στην Παλική, η κατάσταση είναι τραγική: Το ΓΕΛ Ληξουρίου, δεν μπορεί να λειτουργήσει, όταν βρέχει ή φυσάει, το ΕΠΑΛ Ληξουρίου λειτουργεί σε χώρο που κρίθηκε προβληματικός για παιδιά μικρότερων ηλικιών και με το μηχανουργείο να παραμένει καταπλακωμένο - με εκτεθειμένο τον εξοπλισμό, ενώ το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης έχει "μετοικίσει" σε ένα μικρό παλιό σχολείο του '53 στο Σχοινιά.

Ολόκληρο το Ληξούρι στερείται αθλοπαιδιών σε μπάσκετ, βόλεϊ κ.λπ., ενώ "λαβωμένες" είναι οι αθλητικές υποδομές σε όλο το Νομό, ακόμη και το κεντρικό γήπεδο Αργοστολίου.

Το ΕΕΕΕΚ Φαρακλάτων έχει σοβαρά προβλήματα επικινδυνότητας στο χώρο, εξαιτίας του σεισμού. Η νέα πτέρυγα στην Ιθάκη έχει κλειστεί με "κόκκινη" κορδέλα, αφού μέχρι και οι μετόπες των σχολείων έχουν υποστεί ζημιά. Και ο κατάλογος δεν κλείνει».

Στο ψήφισμα επισημαίνεται πως «το πιο επικίνδυνο είναι ότι η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση επιλέγουν τη γραμμή "επιστροφή στην πρότερη κατάσταση", δηλαδή μικροεπιδιορθώσεις (βαψίματα, σοβαντίσματα, μικροεπιδιορθώσεις στο εσωτερικό οδικό δίκτυο κ.λπ.) που σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων και την ασφάλεια των μεταφορών. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι μαθητές να ξαναβρεθούν σε σχολεία - "σφαγεία". Γίνεται συστηματική προσπάθεια, με πρόσχημα τη "φιλανθρωπία" να διεισδύσουν περαιτέρω οι μονοπωλιακοί όμιλοι στα σχολεία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα, το οποίο καταλήγει με την υιοθέτηση του πλαισίου αιτημάτων για τους σεισμόπληκτους μαθητές που έχει διαμορφωθεί από την ΕΛΜΕ και άλλους φορείς της Κεφαλονιάς.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Οχι» στην αποσταθεροποίηση των Κέντρων Πρόληψης της Εξάρτησης

Με αφορμή την εκρηκτική κατάσταση στα Κέντρα Πρόληψης της Εξάρτησης που έχουν διαμορφώσει οι πολιτικές των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, το ΚΚΕ κατέθεσε χτες στη Βουλή Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας.

«Παρά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης 2014 - 2020, που κατακτήθηκε από τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης, το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, πιστές στις πολιτικές διάλυσης των δομών Πρόνοιας, υποχρηματοδοτούν τα Κέντρα Πρόληψης, πάντα διατηρώντας το εσκεμμένα άθλιο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Από τη μια, οι ηγεσίες του ΟΚΑΝΑ έχουν λάβει συνολικά εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Υγείας αποκλειστικά για τα Κέντρα Πρόληψης, χωρίς όμως να αποδίδουν τα χρήματα στους νόμιμους αποδέκτες και χωρίς να δίνουν λογαριασμό πού διοχετεύονται τα χρήματα αυτά. Από την άλλη, οι ίδιες ηγεσίες εκβιάζουν κυριολεκτικά ολόκληρες τοπικές κοινωνίες, απειλώντας τους εργαζομένους στα Κέντρα Πρόληψης ότι δε θα ανανεωθούν οι διμερείς συμβάσεις με τα Κέντρα Πρόληψης και δε θα πληρωθούν μισθοί και λοιπές δαπάνες, αν δεν αποδεχτούν αναδρομικές περικοπές στους μισθούς τους, με έναρξη από 01/01/2013. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είναι άμοιρη ευθυνών, καθώς οφείλει να ελέγχει την πορεία των ποσών που εκταμιεύει.

Ως αποτέλεσμα - υπογραμμίζεται - υπάρχουν σήμερα απλήρωτοι εργαζόμενοι, ενώ απλήρωτες είναι και υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, καθώς και οι υποχρεώσεις για λειτουργικά και άλλα έξοδα στοιχειώδους λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Ηδη έχουν αρχίσει να στέλνονται έγγραφα από το ΙΚΑ, που απειλούν τους εκπροσώπους ΔΣ των Κέντρων Πρόληψης με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις των περιουσιών τους».

Χαρακτηριστική περίπτωση, των όσων περιγράφονται παραπάνω στην Ερώτηση του Κόμματος, αποτελεί το Κέντρο Πρόληψης Χίου, όπου - όπως ενημερώνουν σε επιστολή τους οι εργαζόμενοι του Κέντρου - ήδη έχει σταλεί ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών του ΙΚΑ, με οφειλές που το ΚΠ αδυνατεί να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα να απειλείται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Διαμάντω Μανωλάκου, που υπογράφουν την Ερώτηση, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Θα αποδοθούν οι οφειλές προηγούμενων ετών του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης, αρχής γενομένης με χρήση μέρους του ποσού των 8,9 εκατομμυρίων ευρώ, που προσφάτως εξαγγέλθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ως έκτακτη επιχορήγηση του ΟΚΑΝΑ;
  • Θα υπάρξει αυστηρή σύσταση στη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, ώστε να σταματήσει να μπλοκάρει την απόδοση των επιχορηγήσεων του 2014 στα Κέντρα Πρόληψης;
  • Θα επισπευσθεί η εξαγγελθείσα από τον υπουργό Υγείας νομοθετική ρύθμιση, ώστε ρητά και αδιαμφισβήτητα να απαλλαχθούν οι εργαζόμενοι από αναδρομικές περικοπές μισθών;
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διεκδικούν αξιοπρεπείς Συλλογικές Συμβάσεις

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες το μεσημέρι μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρωνας». Κατέθεσαν υπόμνημα, στο οποίο περιγράφεται η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και τα αιτήματα του Σωματείου. Οι εργαζόμενοι αναφέρονται στην ισοπέδωση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια, στη στάση των εργοδοτών, αλλά και στο εργοδοτικό σωματείο που έχει υπογράψει τη σύμβαση ντροπής που εφαρμόζεται. Καλούν την ηγεσία του υπουργείου να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει θέση απέναντι σε αυτήν την κατάσταση και διεκδικούν την υπογραφή αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Την Πέμπτη, 9 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, το Σωματείο καλεί σε νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας καθώς για εκείνη τη μέρα προγραμματίστηκε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου. Παράλληλα, δηλώνει πως συνεχίζει και κλιμακώνει τις παρεμβάσεις, πολύμορφα και προς κάθε κατεύθυνση, για τη συσπείρωση των εργαζομένων στην κατεύθυνση της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων στο φροντιστήριο «ΑΡΕΙΜΑΝΙΟ - SO EASY» της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΣΕΦΙΕ). Οπως αναφέρει, υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που τους οφείλονται δεδουλευμένα πολλών μηνών και καταγγέλλει ότι εργαζόμενη απολύθηκε με εκδικητικό τρόπο, γιατί ζήτησε τα δεδουλευμένα της, αλλά με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο ΣΕΦΙΕ πέτυχε την επαναπρόσληψή της. Ο ΣΕΦΙΕ κάνει σαφές ότι οι εργαζόμενοι δεν κάνουν βήμα πίσω μέχρι τη δικαίωσή τους.

Αντιδράσεις για συμπτύξεις - μετακινήσεις

Αντιμέτωποι με νέες συμπτύξεις - καταργήσεις τμημάτων είναι οι μαθητές στον Πειραιά, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης δίνει οδηγίες για δημιουργία τμημάτων με 26, 27 και 28 μαθητές. «Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας σ' αυτήν την πολιτική, που αντί να προχωρήσει σε νέους διορισμούς, επιχειρεί να εξοικονομήσει εκπαιδευτικό προσωπικό με συγχωνεύσεις τμημάτων (και σχολείων). Το ΔΣ της ΕΛΜΕ υπερασπίζεται την παιδαγωγικά τεκμηριωμένη θέση του έως 20 μαθητές ανά τμήμα, θέση που γίνεται επιτακτική ανάγκη σήμερα, που στους μαθητές μας επιδρούν ποικιλότροπα τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια», δηλώνει η ΕΛΜΕ Πειραιά που αύριο Τετάρτη, 1.30 το μεσημέρι, διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε άλλες περιοχές γίνονται μετακινήσεις εκπαιδευτικών, όπως στο 7ο Νηπιαγωγείο Βύρωνα, όπου το δεύτερο κλασικό τμήμα του είναι κλειστό, καθώς η εκπαιδευτικός που αρρώστησε δεν αντικαταστάθηκε. Τελικά, επιλέχτηκε η «λύση» της μεταφοράς μιας νηπιαγωγού από το ολοήμερο τμήμα του διπλανού 6ου Νηπιαγωγείου στο πρωινό κλασικό του 7ου. Το γεγονός προκάλεσε έντονη αναστάτωση στους γονείς και των δύο νηπιαγωγείων, αφού τα ολοήμερα τμήματα, παρότι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, εξυπηρετούν τους εργαζόμενους γονείς. Οι γονείς μαζί με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στα Γραφεία της Α' Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, ζητώντας να σταλεί άμεσα νηπιαγωγός, ώστε να λειτουργήσουν πλήρως και τα δύο νηπιαγωγεία και να γίνουν διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ