ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Πηγή έμπνευσης και συμπερασμάτων ο ηρωικός αγώνας και οι θυσίες του λαού

Από την εκδήλωση της ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ
Από την εκδήλωση της ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη (2/9/1944), πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή, η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων ενός από τα αγριότερα εγκλήματα των ναζιστών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους (γερμανοτσολιάδες Σουμπερταίοι). Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε πορεία προς το μνημείο πεσόντων.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γ. Δελής, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία αλλά και στα συμπεράσματα που βγαίνουν από την εποποιία του λαού μας. Οπως είπε, «ο Χορτιάτης ήταν σύμβολο και προπύργιο της Εθνικής Αντίστασης, σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας. Το "κάψιμο" συμπίπτει με την προσπάθεια του ηττημένου πια γερμανικού στρατού να εξασφαλίσει την αποχώρησή του από την Ελλάδα χωρίς αντίσταση και απώλειες».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Οσα χρόνια κι αν περάσουν ποτέ δεν θα σβηστεί από τη λαϊκή μνήμη το θέριεμα του λαού που έγινε μπορετό από το θρυλικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο που συσπείρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας στον αγώνα κατά της τριπλής κατοχής από τη ναζιστική Γερμανία, τις φασιστικές Ιταλία και Βουλγαρία.

(...) Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ αποτελούν τα μεγαλύτερα και λαμπρότερα κατορθώματα του λαϊκού - εργατικού κινήματος και παρακαταθήκη του αγώνα του ΔΣΕ. Αποτέλεσαν και αποτελούν ορόσημο και απόδειξη ότι η εργατική τάξη και το επαναστατικό Κόμμα της αποτελούν τη μεγάλη επαναστατική και πρωτοπόρα δύναμη του καιρού μας. Ο ανυπέρβλητος μαζικός λαϊκός ηρωισμός, η τεράστια προσφορά στις μετέπειτα κατακτήσεις, όπως και τα λάθη που δυσκόλεψαν αυτόν τον ηρωικό λαϊκό αγώνα να φτάσει στην τελική νίκη με την κατάκτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, αποτελούν σήμερα πηγή έμπνευσης, διδαχής και συμπερασμάτων.

(...) Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, η οποία μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που συνεχώς διευρύνονται.

Η επικράτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας αποτελεί αναγκαιότητα για την ευημερία του λαού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε κάθε καπιταλιστική χώρα ανεξάρτητα από τη θέση της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Γι' αυτό και μελετώντας την πείρα θέλουμε να γίνουμε Κόμμα παντός καιρού, να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις συνθήκες σε όλες τις δυσκολίες της ταξικής πάλης και στις στροφές και καμπές της Ιστορίας».

ΙΛΙΟΝ
Σε δίκη σήμερα στελέχη της ΚΝΕ και η διεύθυνση του «Ριζοσπάστη»

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η δίκη των στελεχών της ΚΝΕ και της διεύθυνσης του «Ριζοσπάστη», που παραπέμπονται στο δικαστήριο μετά από αναληθή μήνυση γονέα. Η μήνυση αφορούσε αρχικά τα μέλη της ΚΝΕ για εξόρμηση που έκαναν έξω από το 7ο Γυμνάσιο Ιλίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε και κατά της διεύθυνσης του «Ριζοσπάστη», που δημοσίευσε το σχετικό ρεπορτάζ.

Με αφορμή την παραπομπή σε δίκη - η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 24 Ιούλη - των τριών μελών της ΚΝΕ, καθώς και της διεύθυνσης του «Ριζοσπάστη», με κοινή τους ανακοίνωση η Τομεακή Επιτροπή Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ τόνιζαν τα εξής:

«Η προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη νεολαία ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Με απαράδεκτη προθυμία η Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Αθήνας στρέφεται για μια ακόμη φορά κατά νεολαίων κομμουνιστών, μελών της ΚΝΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έσπευσε να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά τριών μελών της ΚΝΕ, υιοθετώντας και υπερθεματίζοντας την αναληθή μήνυση γονέα για δήθεν "συκοφαντική δυσφήμιση", όταν τον Σεπτέμβρη του 2013, οι τρεις κομμουνιστές διέδιδαν τις θέσεις της Οργάνωσης για τα ζητήματα της Παιδείας έξω από το 7ο Γυμνάσιο Ιλίου.

(...) Επιπλέον, επεκτείνει με προκλητικό τρόπο τις κατηγορίες και σε βάρος του διευθυντή και του αρχισυντάκτη του "Ριζοσπάστη", γιατί η εφημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ δημοσίευσε ανακοίνωση της ΚΝΕ που καταδίκαζε τη σύλληψη των τριών μελών της ΚΝΕ από την Αστυνομία, μετά τη μήνυση του ίδιου γονέα.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καταγγέλλουν αυτές τις ενέργειες, που σκοπό έχουν την τρομοκράτηση της νεολαίας και τη συκοφάντηση των πρωτοπόρων αγωνιστών της, των μελών της ΚΝΕ. Τη δράση της ΚΝΕ και την επαφή της με τη νεολαία, στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, δε θα τη σταματήσει καμία απαράδεκτη και χοντροκομμένη προσπάθεια ποινικοποίησης. Αντίθετα, η ΚΝΕ θα δυναμώσει κι άλλο τους δεσμούς της με τους νέους των λαϊκών οικογενειών, θα συζητήσει πλατιά τις θέσεις της Οργάνωσης με χιλιάδες νέους και νέες.

Καλούμε τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τους φορείς της νεολαίας, τους γονείς να καταδικάσουν αποφασιστικά και μαζικά αυτές τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις.

Η τρομοκρατία και η καταστολή απέναντι στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ θα πέσουν στο κενό για μια ακόμη φορά».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ
Πλούσια πολιτική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα

Στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτικής δραστηριότητας που απλώνεται από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, σε χώρους δουλειάς, σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σε σχολεία, νοσοκομεία και γειτονιές, για την ενημέρωση, τη διαφώτιση και την κινητοποίηση του λαού, αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων οι εξής περιοδείες και συγκεντρώσεις:

Στην Κ. Μακεδονία

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 9 π.μ., περιοδεία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ο Γιάννης Νοτάκης, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη

-- Στις 7.15 π.μ., περιοδεία στη ΔΕΗ Ευόσμου, ο Γιάννης Νοτάκης.

-- Στις 10.30 π.μ., περιοδεία στη Κλινική «Ασκληπειός», ο Δημήτρης Μαϊκίδης, μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στη 1 το μεσημέρι, περιοδεία στην «Ελληνική Χαλυβουργία», ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Σε Ανατ. Μακεδονία - Θράκη

Σήμερα, Τετάρτη

-- Περιοδεία στις 7 μ.μ. στα χωριά του Εβρου Αύρα, Κόμμαρος, Ατάρνη, Πέραμα με επικεφαλής τον Δαμιανό Κουκουράβα, μέλος της ΕΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στους εργαζόμενους της Νομαρχίας, του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Τελωνείου Αλεξανδρούπολης με επικεφαλής τον Τάσο Βλισίδη, μέλος του ΓΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Περιοδεία - εξόρμηση στις 1.30 μ.μ. στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και στην «Καβάλα Οϊλ» με επικεφαλής τον Γιώργο Πυργελή, μέλος του ΓΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης και στο εργοστάσιο «Ζούρας» στις 14.30 με επικεφαλής την Φανή Τρέλλη, μέλος της ΕΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στις 6 μ.μ. στα χωριά Ανθεια, Αριστήνιο και Λουτρά με επικεφαλής τον Σιδέρη Μιχαηλίδη, μέλος της ΕΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Στην Πελοπόννησο

Σήμερα, Τετάρτη

-- Ομιλία στο καφενείο Γαβρίλη, στο «Συνοικισμό» Αιγίου, στις 19.30, με τον Χ. Λαϊνά, μέλος της ΤΕ Εδαφικού Τομέα Αχαΐας του ΚΚΕ.

-- Ομιλία στα Τρόπαια, στις 7 μ.μ., στο καφενείο Μπαρίκας, με τον Ν. Γόντικα, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Ομιλία στο Κιάτο, στις 7 μ.μ., στο καφενείο Γαλακτόπουλου με τον Μ. Μαρνέζη.

-- Ομιλία στο Λαγωπόδο, στις 8.30 μ.μ., με τον Ν. Βουρδέρη, μέλος της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη

-- Ομιλία στις Αιγιές Γυθείου, στην ταβέρνα Πουλάκου, με τον Δ. Λεβεντάκη, μέλος της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ.

-- Ομιλία στην ΕΑΣ, στις 2 μ.μ., με τον Δ. Κεφαλληνό, μέλος της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ.

Στην Κρήτη

Αύριο, Πέμπτη

  • Στις 5.30 π.μ. στο εργοστάσιο «Σαβοϊδάκης» και στις 7 π.μ. στο εργοστάσιο «Βούλγαρης», με τον Α. Κοκοσάλη, μέλος του ΓΠ Κρήτης.
  • Στις 3 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Candia Maris» με τον Γ. Στεφανάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης

Η Κομματική Οργάνωση Ηρακλείου του ΚΚΕ και το παράρτημα Νομού Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το Σάββατο 11/10, στις 11 π.μ., στα Λιοντάρια θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Ηρακλείου από τα ναζιστικά στρατεύματα. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Αντρέας Κοκοσάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Εκδήλωση στη Θάσο

Εκδήλωση, με θέμα «Η συμβολή των καπνεργατών της Καλληράχης στους μεγάλους εργατικούς αγώνες των δεκαετιών '20 & '30», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Καλληράχης - Πρίνου της ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ, το Σάββατο 11/10, στις 7 μ.μ., στο καφενείο του «Βαγγέλη Μαραγκού». Θα μιλήσει ο Φάνης Γκερλεκτσής, μέλος της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ