ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Στο επίκεντρο οι αντιθέσεις για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Την «τολμηρή δημοσιονομική και διαρθρωτική ατζέντα» της ελληνικής κυβέρνησης σε βάρος του λαού «διαφήμισε» ο Αντ. Σαμαράς

Οι ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ σχετικά με το μείγμα διαχείρισης δεν αναιρούν την ταύτιση στη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων
Οι ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ σχετικά με το μείγμα διαχείρισης δεν αναιρούν την ταύτιση στη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων
Την προσήλωσή τους στην εφαρμογή των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων επιβεβαίωσαν οι 19 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ουγγαρία, Ιταλία, Κροατία, Λετονία, Μάλτα, Λιθουανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβακία) που πήραν μέρος χτες στο Μιλάνο, στη σύνοδο που επισήμως ονομάστηκε «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την απασχόληση» και την οργάνωση της οποίας ανέλαβε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η «τόνωση της εργασίας και της ανάπτυξης», δεδομένων των υψηλών ποσοστών ανεργίας στις χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, καθώς πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των επίσημων δηλώσεων της γαλλικής κυβέρνησης ότι αναβάλλει τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού της για το 2017 (όπως και η Ιταλία), η συζήτηση - όπως ήταν αναμενόμενο - επεκτάθηκε στα ζητήματα του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής, έστω και αν οι ηγέτες με δηλώσεις τους στο πέρας της συνάντησης επισήμως παρέπεμψαν αυτήν τη συζήτηση στην επόμενη έκτακτη σύνοδο, στα τέλη Οκτώβρη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας εστίασαν τις παρεμβάσεις τους στην ανάγκη ενίσχυσης της «ευελιξίας» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και στο ότι οι μεταρρυθμίσεις και η οικονομική «εξυγίανση» απαιτούν και «δυναμικότερη» οικονομική στήριξη, μέσω νέων επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους, με κονδύλια που θα απελευθερωθούν από την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Η γερμανική κυβέρνηση επιχείρησε να στείλει μήνυμα διαλλακτικότητας, διαχέοντας ουσιαστικά πως, σε ό,τι αφορά την ανάγκη στήριξης της ανάπτυξης, δεν υπάρχουν βασικές διαφωνίες ανάμεσα στην αστική τάξη της Γερμανίας και στα άλλα μονοπώλια της ΕΕ. Ωστόσο επιμένει να χρησιμοποιηθούν μόνο οι πόροι που έχουν ήδη εγκριθεί.

Βέβαια, στα βασικά για την καπιταλιστική ανάπτυξη, τη διασφάλιση της παραπέρα κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, ταυτίζονται πλήρως. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού, με το τέλος της διάσκεψης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ.

Ο Φρ. Ολάντ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνησή του κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας, ζητώντας απλώς να υπάρξει κάποια «ευελιξία» στην εφαρμογή του. Ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη περνά μέσα από την προώθηση παραπέρα μεταρρυθμίσεων.

Ο Μ. Ρέντσι εμφανίστηκε μεν ανήσυχος για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και αυτός έσπευσε να τονίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία καθυστέρησαν πολλά χρόνια, ότι χρειάζονται τέτοιες αλλαγές και ότι οι Ιταλοί μπορούν να πάρουν παραδείγματα απ' όσα προωθούνται σε άλλες χώρες.

Η δε Α. Μέρκελ είπε ότι και η κυβέρνησή της πήρε μέτρα τόνωσης της εσωτερικής αγοράς, ωστόσο συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ήδη ειλημμένες αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ και με βάση αυτές πρέπει να κινηθούν όλα τα κράτη - μέλη.

Μ' αυτά και μ' άλλα, γίνεται καθαρό ότι όποιο μείγμα διαχείρισης κι αν προκρίνουν, καμία σχέση δεν πρόκειται να έχει με τα λαϊκά συμφέροντα, καθώς ακόμα και η παρουσιαζόμενη ως «έγνοια» τους για την «απασχόληση» στην πραγματικότητα αφορά την προώθηση κάποιων προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και παροχής επιπλέον κονδυλίων στους ευρωενωσιακούς ομίλους, στο όνομα τάχα της «δημιουργίας θέσεων εργασίας».

«Τολμηροί» στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στη διάσκεψη επιβεβαίωσε ότι δεν παρεκκλίνει ούτε τρίχα από το αντιλαϊκό πλαίσιο του ευρωμονόδρομου: «Μια τολμηρή δημοσιονομική και διαρθρωτική ατζέντα έχει ήδη υλοποιηθεί και οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αποδίδουν στην πραγματική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά, επιχαίροντας ταυτόχρονα για «τη μικρή, αλλά σταθερή αποκλιμάκωση» της ανεργίας.

Παράλληλα, πέρα από «πόρους» που θα χρηματοδοτήσουν προγράμματα περιορισμού της ανεργίας, υποστήριξε ότι χρειάζονται κυρίως «αποφασιστικές πολιτικές, βασιζόμενες σε σύγχρονα, έξυπνα εργαλεία. Μόνο μια τέτοια πολιτική μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά τη διαρθρωτική προσαρμογή που έχουμε επιτύχει», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ»
Αναζήτηση νέων αγορών και... «εξαγωγή» των μνημονίων διαρκείας

Τις ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης της προόδου που σημείωσαν το παρελθόν έτος η Τουρκία και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία) που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να ενταχτούν στην ΕΕ, παρουσίασε χτες η Κομισιόν.

Παρουσιάζοντας τις εκθέσεις, ο αρμόδιος επίτροπος Στ. Φούλε δήλωσε: «Πριν πέντε χρόνια, στοχεύσαμε στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και της μεταρρυθμιστικής δύναμης της πολιτικής της διεύρυνσης. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε τρεις πυλώνες: Κράτος δικαίου το 2012, οικονομική διακυβέρνηση το 2013 και, φέτος, καθορίζουμε νέες ιδέες για τη στήριξη της διοικητικής μεταρρύθμισης».

Βέβαια, πρέπει να θυμίσουμε εδώ ότι ο νεοκλεγείς πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ ήδη από τον Ιούλη απέρριψε το ενδεχόμενο ένταξης νέων κρατών στην ΕΕ την επόμενη πενταετία, ακόμη και για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις οξυνόμενες ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ. Την ίδια στιγμή βέβαια, τα ευρωενωσιακά μονοπώλια κάθε άλλο παρά παραιτούνται από την προσπάθεια να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στις εν λόγω χώρες.

Μνημόνια διαρκείας παντού

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η Κομισιόν, «με βάση την εμπειρία του "Ευρωπαϊκού Εξαμήνου" (σ.σ.: μόνιμος μηχανισμός δημοσιονομικού ελέγχου όλων των κρατών - μελών, είτε τελούν υπό μνημόνιο είτε όχι), η Επιτροπή έχει δρομολογήσει βελτιωμένες διαδικασίες συνεργασίας με τις υποψήφιες χώρες για να ενισχύσουν την οικονομική τους διακυβέρνηση, μεταξύ άλλων με εθνικά προγράμματα οικονομικής μεταρρύθμισης, με επίκεντρο τη δημοσιονομική σταθερότητα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης».

Στην έκθεση για την Τουρκία, μπαίνουν ερωτηματικά για την επίτευξη «κράτους δικαίου» και προστασίας των «θεμελιωδών δικαιωμάτων». Στην έκθεση για την Αλβανία, η χώρα καλείται «να αξιοποιήσει και να παγιώσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων».

Για την ΠΓΔΜ σημειώνεται ότι η διαδικασία προσχώρησης στην ΕΕ «είναι σε αδιέξοδο», μεταξύ άλλων και γιατί «υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εξευρεθεί συμπεφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα του ονόματος».

Για τη Σερβία λέγεται ότι «η έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή». Εκβιάζουν το Βελιγράδι ότι ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί και από τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο (βλ. αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου). Το δε Κοσσυφοπέδιο καλείται να κάνει «βασικές μεταρρυθμίσεις».

Παρατηρήσεις υπάρχουν και για το Μαυροβούνιο, και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Συνεχίζονται οι κόντρες και τα παζάρια για τη στελέχωσή της

Συνεχίζονται τα παζάρια για τη στελέχωση της νέας Κομισιόν, δίνοντας άλλο ένα δείγμα των ενδοαστικών αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, όπου διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου συγκρούονται μεταξύ τους σε όλα τα επίπεδα για το πώς θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα ιδιαίτερα συμφέροντα καθενός.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τη Δευτέρα 29/9 μέχρι και την Τρίτη 7/10 έγιναν στις αντίστοιχες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου οι «ακροάσεις» των υποψήφιων επιτρόπων, ανάλογα με τα καθήκοντα που τους αναθέτει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Οι επιτροπές έβγαλαν αρχικά «κίτρινη κάρτα» σε πέντε υποψηφίους: Το Γάλλο Μοσκοβισί, υποψήφιο επίτροπο Οικονομικών, τον Ισπανό Κανιέτε, υποψήφιο επίτροπο Κλίματος, το Βρετανό Χιλ, υποψήφιο επίτροπο Χρηματοπιστωτικών Αγορών, την Τσέχα Γιούροβα, υποψήφια επίτροπο Δικαιοσύνης, και τον Ούγγρο Ναβράσις, υποψήφιο επίτροπο Παιδείας και Πολιτισμού.

Σε αυτούς προστέθηκε τη Δευτέρα και η Σλοβένα Αλένκα Μπράτουσεκ. Η υποψήφια (η οποία, μετά από την αποχώρησή της από την πρωθυπουργία της Σλοβενίας, είχε ουσιαστικά αυτοπροταθεί) προοριζόταν για τη θέση του «υπερ-επιτρόπου» Ενεργειακής Ενοποίησης. Ωστόσο τη Δευτέρα, απαντώντας στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, δεν έδειξε ικανή να ανταποκριθεί και να εξισορροπήσει τα αντικρουόμενα αιτήματα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, που ανά κλάδο και ανά χώρα δείχνουν να προκρίνουν διαφορετικά ενεργειακά μείγματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από «διεργασίες» και παζάρια ο Ζ. Κ. Γιούνκερ μάλλον «σώζει» τους τέσσερις υποψηφίους, διατηρώντας τους στις θέσεις τους, ενώ κόβεται η Α. Μπράτουσεκ, με τη Σλοβενία να στέλνει άλλον υποψήφιο. Λέγεται ακόμα ότι θα υπάρξουν «τροποποιήσεις» στο χαρτοφυλάκιο του Ούγγρου.

Χωρίς να διαψεύδει ή να επιβεβαιώνει, εκπρόσωπος του Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν είναι «αρκετά ικανοποιημένος από το πώς πηγαίνουν τα πράγματα».

Στα επόμενα βήματα, η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην προτεινόμενη νέα Κομισιόν στις 22 Οκτώβρη, με στόχο το νέο σχήμα να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοέμβρη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι αντιθέσεις τους δεν αναιρούν την ταύτισή τους στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι όποιες αντιθέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ, κυρίως Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, σχετικά με τη λεγόμενη δημοσιονομική πειθαρχία και τη συνταγή διαχείρισης για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, δεν αναιρούν την πλήρη ταύτισή τους στη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, τις οποίες υλοποιούν στις χώρες τους.

Αυτό το γεγονός πρέπει να αποτελέσει κριτήριο του λαού ενάντια στα κόμματα του ευρωμονόδρομου στην Ελλάδα, που άλλα - όπως η συγκυβέρνηση - στοιχίζονται κυρίως πίσω από την πολιτική της Γερμανίας, ενώ άλλα - όπως η αξιωματική αντιπολίτευση - σπέρνουν αυταπάτες για το δήθεν φιλολαϊκό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ