ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Κάλεσμα πάλης για να μην πεινάσει κανένας άνεργος

Κάλεσμα στους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και προσκλητήριο στο λαό και τη νεολαία, «να μην πεινάσει κανένας άνεργος, να μη στερηθεί τα αναγκαία για την αξιοπρεπή διαβίωση», απηύθυνε, από το βήμα της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης. Οπως είπε, τώρα πρέπει «να διεκδικήσουμε με όλους τους τρόπους την καταβολή, ενόψει του χειμώνα, έκτακτης χρηματοδότησης για όλους τους ανέργους, χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις. Αν θέλουμε να ανθίσει το χαμόγελο στα πρόσωπα του λαού μας, χρειάζονται ανατροπές. Το σύστημα αυτό έφαγε τα ψωμιά του. Είναι πια κατανοητό σε όλους τους καλοπροαίρετους που έχουν ξεπεράσει τις προκαταλήψεις ότι μπαίνει εμπόδιο στην πρόοδο της ανθρωπότητας, έρχεται σε σύγκρουση με την πρόοδο στην τέχνη και την επιστήμη. Υπάρχει λύση. Η ενίσχυση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είναι ένα πρώτο βήμα. Μπορεί να έχουμε διαφορές, άλλες προσεγγίσεις, η ζωή θα δείξει το σωστότερο, πρέπει όμως να στείλουμε ένα μήνυμα. Να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί η κοινωνία μας να ζει σε συνθήκες κόλασης και η πολιτική ζωή να παραμένει αδιατάρακτη».

Σημείωσε ότι η συνεδρίαση γίνεται σε μια περίοδο που «ο ελληνικός λαός πληρώνει το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης», με την αντιλαϊκή πολιτική να φαίνεται και στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό, με την ανεργία να βασανίζει χιλιάδες νέες και νέους και με τη μείωση μισθών και την απλήρωτη εργασία να τείνουν να γίνονται κανόνας. «Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν μπορεί να μένουν απέξω οι δήμοι μας. Το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας υποτάσσει κάθε δαπάνη στη λογική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας. Με τον "Καλλικράτη", τη δημοσιονομική πειθαρχία του Οικονομικού Παρατηρητηρίου και όλο το υπόλοιπο αντιλαϊκό οπλοστάσιο που διαθέτουν, θέλουν να βάλουν τα "δυο πόδια μας σ' ένα παπούτσι", για να διασφαλιστούν με αυτόν τον τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της ΕΕ. Η πετσοκομμένη χρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, η διαθεσιμότητα, δηλαδή οι απολύσεις, υπηρετούν ένα και μοναδικό στρατηγικό στόχο: Να καταστήσουν τους δήμους έναν ελεγκτικό μηχανισμό και οι υπηρεσίες των δήμων να πάνε στα χέρια των "ομίλων" που ασφυκτιούν και θέλουν να βρουν διέξοδο για τα συγκεντρωμένα κεφάλαιά τους, επενδύοντας στις βασικές ανάγκες του λαού, όπως νερό, ρεύμα, καθαριότητα κ.λπ.».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επιβεβαιώθηκαν οι επισημάνσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Ολοκληρώθηκαν προχτές οι εκλογές στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), από τις οποίες εκλέχθηκαν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και οι αντιπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Στις εκλογές που έγιναν, η «Λαϊκή Συσπείρωση» διατήρησε τις δυνάμεις της συγκεντρώνοντας 17 ψήφους και εκλέγοντας δύο έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο ενώ αναμένονταν και τα αποτελέσματα για την εκπροσώπηση στη Συνέλευση της ΚΕΔΕ. Μεταξύ των άλλων δυνάμεων έχουν ήδη αρχίσει τα παζάρια για το μοίρασμα των θέσεων στη διοίκηση.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, οι παρατάξεις της αστικής διαχείρισης προσπάθησαν να εμφανίσουν την Τοπική Διοίκηση σαν το θύμα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ οι ίδιες έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο να περνά η κυβερνητική πολιτική μέσα από τους δήμους. Μάλιστα, όπως ομολόγησε ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Νίκος Σαράντης, οι εν λόγω παρατάξεις βρήκαν διαύλους επικοινωνίας και λειτούργησαν σε κλίμα συναίνεσης, εκτός από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία έχει εντελώς άλλη στρατηγική.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτης Τσουκαλάς, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας με το ΚΚΕ και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη συνέλευση της ΠΕΔΑ, τόνισε πως όλο το προηγούμενο διάστημα επιβεβαιώθηκαν οι επισημάνσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στάθηκε στο θέμα της χρηματοδότησης λέγοντας πως οι περισσότερες παρατάξεις δέχτηκαν τις μειώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς ουσιαστική διαμαρτυρία ενώ παράλληλα άφησαν να εξελιχθεί στο σύνολό της η κυβερνητική πολιτική, όπως οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, η αξιοποίηση των ΜΚΟ, οι συνεχείς απολύσεις. Μάλιστα, υπογράμμισε πως είχαν αποφασιστική συμβολή στο σύνολο των περικοπών και των αναδιαρθρώσεων που έγιναν σε βάρος των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κατά συνέπεια σε βάρος του λαού. Επίσης, προώθησαν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα με βάση την ανταγωνιστικότητα και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των διαφόρων μονοπωλιακών ομίλων που έχουν σχέση με το Δημόσιο (όπως τις ΣΔΙΤ).

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Δράση και όχι διαπαραταξιακές για την ασυδοσία στο Βασιλίτσι

Τη γενική κατακραυγή των κατοίκων της περιοχής έχει προκαλέσει η ασύδοτη δράση καπιταλιστών στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, όπου με... άδεια πέργολας κατασκεύασαν έργα φαραωνικών διαστάσεων, με τεράστιες μάντρες, ελικοδρόμια, ιδιωτικά λιμάνια. Μάλιστα, τη βίλα που κατασκευάστηκε φρουρούν ένοπλοι, με μαύρα τζιπ, οι οποίοι τρομοκρατούν όποιον τολμήσει να πλησιάσει στην περιοχή. Μπροστά στη λαϊκή αποδοκιμασία, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αρνήθηκαν μεν να εγκρίνουν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε ο επενδυτής για έργα που έχουν ήδη γίνει, επικαλούμενοι τη... νομιμότητα, η οποία είναι προφανές ότι στον καπιταλισμό προκρίνει το δίκιο του κεφαλαιοκράτη. Ο δε περιφερειάρχης, Π. Τατούλης, από την άλλη, επιχειρεί να αποφύγει να πάρει σαφή θέση με προτάσεις για τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα... δει το ζήτημα.

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, Νίκος Γόντικας, καλεί τα λαϊκά στρώματα να οργανωθούν και να γυρίσουν την πλάτη στις πολιτικές που προκαλούν την καπιταλιστική ασυδοσία, όπως στο Βασιλίτσι.

Ολόκληρη η δήλωση του Ν. Γόντικα στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ως εξής:

«Τώρα που βγήκαν στη φόρα τα άπλυτα της καπιταλιστικής ασυδοσίας στο Βασιλίτσι, τώρα που όψιμα δυνάμεις του ευρωμονόδρομου "αντιδρούν" κάτω από τη λαϊκή πίεση και κατακραυγή, για τα τεκταινόμενα στο Βασιλίτσι, δεν είναι ώρα για διαπαραταξιακές επιτροπές. Είναι ώρα οργάνωσης της πάλης του λαού στην περιοχή για να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική ασυδοσία, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, η στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης γενικότερα, αλλά και στον "ποιοτικό" τουρισμό, που είναι για υψηλά βαλάντια. Είναι ώρα τα πλατιά λαϊκά στρώματα να βγάλουν συμπεράσματα, να γυρίσουν την πλάτη σε όλες αυτές τις δυνάμεις, που είτε με την ανοιχτή στήριξη, είτε με την ένοχη σιωπή στηρίζουν τις πολιτικές που γεννούν ασυδοσία στο Βασιλίτσι, στην Ερμιονίδα και όπου αλλού».

Προσωρινά κρατούμενος ο οδηγός της νταλίκας

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χτες, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Βέροιας, ο 39χρονος οδηγός της νταλίκας, που κατηγορείται για την πρόκληση της πολύνεκρης καραμπόλας στην Εγνατία Οδό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός εμφανίστηκε συντετριμμένος εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Οπως στην προανακριτική του απολογία, έτσι και τώρα, επικαλέστηκε το πρόβλημα πέδησης που παρουσιάστηκε στο όχημά του. Ο κατηγορούμενος φέρεται να απολογήθηκε ότι πέντε χιλιόμετρα πριν από τη φονική καραμπόλα διαπίστωσε το πρόβλημα στα φρένα του, τα οποία χάλασαν τελείως στα τελευταία 500 μέτρα της πορείας του.

Σχετικά με τις προειδοποιητικές πινακίδες, υποστήριξε ότι δεν κατάλαβε το περιεχόμενό τους, ενώ για τους σημαιοφόρους σημείωσε ότι τους είδε μόλις 300 μέτρα από τον τόπο του τραγικού δυστυχήματος, όταν ήταν αργά.

Κατασταλτικοί μηχανισμοί σε ... τροχαίο ατύχημα

Την απόπειρα να αντιμετωπιστεί δικαστικά ως τροχαίο ατύχημα ο βαρύτατος τραυματισμός διαδηλώτριας από αστυνομικό της ομάδας ΔΕΛΤΑ κατήγγειλαν χτες με συνέντευξη Τύπου οι συνήγοροί της. Η υπόθεση αφορά την επίθεση που δέχτηκε διαδηλώτρια στις 6 Δεκέμβρη 2009 στο Σύνταγμα από αστυνομικούς της συγκεκριμένης ομάδας. Η δίκη θα γίνει τη Δευτέρα 13 Οκτώβρη μετά από συνεχείς αναβολές. Οπως είχε καταγγελθεί και τότε, η διαδήλωση είχε διεμβολιστεί από μηχανές της ομάδας ΔΕΛΤΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες τραυματίες και συλληφθέντες. Μια διαδηλώτρια δέχτηκε χτύπημα τόσο από τη μοτοσικλέτα, όσο και από το γκλομπ του συνοδού αστυνομικού. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κώμα, όπου διαγνώστηκε «βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση - υποσκληρίδιο αιμάτωμα, υπαραχνοειδής αιμορραγία, θλάση εγκεφάλου, ρωγμώδες κάταγμα του λιθοειδούς, συντριπτικό κάταγμα αριστερής κλείδας και σπάσιμο όλων των εμπροσθίων αριστερών πλευρών». Γιατρός που είχε σπεύσει να προσφέρει βοήθεια στην τραυματισμένη, φωνάζοντας «είμαι γιατρός, έχω πολυτραυματία, ειδοποιήστε το A' Βοηθειών» δέχθηκε χτυπήματα που του μαύρισαν το σώμα και άφησαν μισοπαράλυτο το δεξί του χέρι...

Οι συνήγοροι έκαναν χτες λόγο ανάμεσα σε άλλα «για μεθοδολογία καταστολής, για σκόπιμη επιχειρησιακή δράση για τη διάλυση μιας μαζικής διαδήλωσης».

Καταγγελία για τις συνθήκες στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού

Τις άθλιες, απάνθρωπες και βασανιστικές συνθήκες στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού «Αγ. Παύλος» καταγγέλλουν για ακόμη μια φορά 126 ασθενείς κρατούμενοι. Μετά από επιστολή τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δίνουν στη δημοσιότητα τα αιτήματα και τις προτάσεις τους. Καταγγέλλουν ανάμεσα σε άλλα το στοίβαγμα 15-20 ατόμων σε θαλάμους των 6 ασθενών. Επισημαίνουν ότι το νοσοκομείο είναι για 60 ασθενείς και όχι για 210 κρατούμενους. Καταγγέλλουν τον κίνδυνο για τη ζωή τους από κρούσματα φυματίωσης, ηπατίτιδας και άλλων σοβαρών μεταδοτικών νοσημάτων, μάλιστα -όπως λένε- ενώ το νοσοκομείο είναι υπερπλήρες, συνεχίζει να δέχεται ασθενείς. Επιπρόσθετα κάνουν λόγο για διακρίσεις από τη διεύθυνση του νοσοκομείου των φυλακών μεταξύ των κρατουμένων στη χορήγηση τακτικών αδειών και ελεύθερων επισκεπτηρίων. Τέλος, όπως σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα, όλα τα μέτρα και οι τροπολογίες που έχουν ψηφισθεί ως τώρα είναι εμβαλωματικά (σ.σ. μπαλωματικά) ατελέσφορα και ελλιπή, με αποτέλεσμα η κατάσταση στο νοσοκομείο κρατουμένων όχι μόνο να μην έχει αλλάξει, αλλά να έχει γίνει και χειρότερη. Ζητούν τέλος όσον αφορά τους ασθενείς κρατούμενους, δηλαδή το 1-1,5% του συνόλου των κρατουμένων, να έχει την ανάλογη αντιμετώπιση ως ευπαθής ομάδα.

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΔΕΗ
Συγκέντρωση ενάντια στα σχέδια τσιμεντοποίησης

Συγκέντρωση κατοίκων, γονέων, μαθητών, με στόχο την κλιμάκωση του αγώνα ώστε να μη χαθεί το οικόπεδο της ΔΕΗ, διοργανώνει την Τετάρτη 15 Οκτώβρη, στις 6 το απόγευμα, στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλίας και Λάμψα), το Συντονιστικό Φορέων Αμπελοκήπων.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό, το οικόπεδο της ΔΕΗ επί της οδού Λάμψα κινδυνεύει να χαθεί οριστικά, καθώς αν μέχρι τέλος Γενάρη 2015 δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης, η ΔΕΗ θα προχωρήσει στα σχέδια ανέγερσης μεγαθηρίου, υποβαθμίζοντας παραπέρα την περιοχή. Καλεί δε τον ΟΣΚ και το Δήμο Αθηναίων να ολοκληρώσουν άμεσα τη διαδικασία απαλλοτρίωσης του οικοπέδου, ώστε να γίνει χώρος πρασίνου και να επαναλειτουργήσει το 58ο Γυμνάσιο - Λύκειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ