ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο... η μεταφορά μαθητών

Από πρόσφατη κινητοποίηση για τη μεταφορά των μαθητών
Από πρόσφατη κινητοποίηση για τη μεταφορά των μαθητών
Οι εξελίξεις στη μεταφορά μαθητών αποδεικνύουν καθημερινά το αδιέξοδο που δημιουργεί η αντιμετώπισης αυτής της ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των σχολείων διαδικασίας, με τους όρους της ελεύθερης αγοράς.

Προχτές, δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η απόφαση για κατανομή του ποσού των 30.753.786,39 ευρώ στις Περιφέρειες για την εξόφληση δαπανών μεταφοράς του προηγούμενου σχολικού έτους (2013 - 2014). Δηλαδή, για την εξόφληση χρεών προς τους ιδιοκτήτες λεωφορείων για μεταφορά μαθητών που πραγματοποίησαν πέρυσι!!! Στην ίδια απόφαση προβλέπεται ότι «στην περίπτωση που μετά την εξόφληση του συνόλου των δαπανών μεταφοράς» προκύψουν αδιάθετα ποσά, θα διατεθούν για τη φετινή χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση της μεταφοράς είναι υπόθεση των περιφερειών και χρηματοδοτείται μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) τους. Δηλαδή, χρήματα από την άμεση φορολόγηση του ελληνικού λαού που δίνονται στους δήμους.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, το υπουργείο επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και για το φετινό αδιέξοδο, καθώς πολλοί από τους διαγωνισμούς για την ανάθεση δρομολογίων για φέτος κρίνονται άγονοι, αφού δεν προσέρχονται οι ιδιοκτήτες μέσων μεταφοράς οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι ακόμα για προηγούμενα έτη. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη, οι ιδιοκτήτες λεωφορείων κινητοποιήθηκαν το Σεπτέμβρη ζητώντας, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση για την εξόφληση των ενταλμάτων πληρωμής της μεταφοράς μαθητών για τα σχολικά έτη 2012 - 2013 και 2013 - 2014. Ευθύνες γι αυτή την κατάσταση έχουν και οι Περιφέρειες της χώρας που, μαζί με τα αρμόδια υπουργεία, παίζουν ένα κρυφτούλι ευθυνών για το ποιος φταίει που χιλιάδες μαθητές σχολείων, ειδικών σχολείων και μουσικών σχολείων βρίσκονται στον αέρα.

Από την πλευρά των γονιών, επανέρχεται επιτακτικά το αίτημα, το οποίο υποστηρίζει και η αρνητική πείρα χρόνων, για δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα για Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν και Ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών, με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, με μόνιμους εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδηγούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση. Αλλωστε, τα 30.753.786 ευρώ που διατίθενται για περσινές οφειλές έρχονται να προστεθούν στα τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί για ένα σύστημα μεταφοράς που είναι πίσω από τις ανάγκες. Σύμφωνα με την ΑΣΓΜΕ, τα τελευταία 10 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαθέσει στους ιδιώτες τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Το 2009 το ποσό ήταν 330 εκατομμύρια, το 2010 ήταν 250 εκατομμύρια ευρώ.

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για την πρακτική άσκηση των σπουδαστών της ΣΕΥΠ

Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα πρακτικής άσκησης των σπουδαστών στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Λάρισας, κατέθεσε το ΚΚΕ απευθυνόμενο προς τον υπουργό Παιδείας.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση:

«Τεράστια προβλήματα δημιουργεί στη φοίτηση των σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας (τμήμα νοσηλευτικής και ιατρικών εργαστηρίων) η πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της ενιαίας διοίκησης του πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για περικοπή των θέσεων πρακτικής των σπουδαστών. Ετσι, ενώ μέχρι σήμερα και στα δύο νοσοκομεία έκαναν την πρακτική τους άσκηση 112 σπουδαστές, με τη συγκεκριμένη απόφαση θα κάνουν μόλις 35.

Από τη πλευρά της διοίκησης η συγκεκριμένη πράξη 4-9-2014 αιτιολογείται ως "έλλειψη ρευστότητας". Συνέπεια αυτής της ενέργειας είναι αφενός η καθυστέρηση αποπεράτωσης των σπουδών, αφετέρου η οικονομική επιβάρυνση που θα υποστούν οι σπουδαστές προκειμένου να αποπερατώσουν την πρακτική τους, κατά συνέπεια τις σπουδές τους. Και βέβαια το πρόβλημα θα εκδηλωθεί πιο έντονα το επόμενο διάστημα όταν θα χρειαστεί να κάνουν την πρακτική τους και άλλοι σπουδαστές.

Η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι απόρροια της πολιτικής που ασκείται και στο χώρο της Παιδείας όπως και στην Υγεία, αλλά και στο σύνολο, που κριτήριο για το κράτος των όποιων παροχών είναι το κόστος.

Ετσι ως κόστος αντιμετωπίζονται και οι σπουδαστές που παίρνουν 176 ευρώ ως "πρακτικάριοι", τα οποία ούτε με ψίχουλα δεν ισοδυναμούν, αφού για την κυβέρνηση και την ΕΕ οι κοινωνικές υπηρεσίες αντιμετωπίζονται ως δαπάνες που πρέπει να περικοπούν».

Οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, Ελένη Γερασιμίδου και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από τον υπουργό Παιδείας:

  • Να απορροφηθούν όλοι οι σπουδαστές στα νοσοκομεία της Λάρισας.
  • Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του Δ.Σ. των νοσοκομείων για περικοπή του 90% των σπουδαστών που θέλουν να κάνουν πρακτική.
  • Να καταβάλλεται ως αμοιβή το 80% του μισθού του κανονικού εργαζόμενου στους σπουδαστές και η ασφάλιση να γίνεται από την πρώτη μέρα και τα ένσημα να είναι συντάξιμα.
ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Με αφορμή τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής, η ΕΛΜΕ Πειραιά προγραμματίζει σήμερα Σάββατο, στις 5.30 μ.μ., ιστορική ξενάγηση για εκπαιδευτικούς στον ιστορικό αυτό χώρο από επιζώντα της τελευταίας μάχης του ΕΛΑΣ ενάντια στους ναζί κατακτητές, που επιχειρούσαν να καταστρέψουν φεύγοντας την υποδομή της παραγωγής. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση για το ίδιο θέμα στο Κερατσίνι.

Ημερίδα για ενημέρωση και συμμετοχή των γονιών στους Συλλόγους Γονέων των σχολείων τους διοργανώνει η Ενωση Γονέων Αγίας Παρασκευής, αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ. στο 3ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής (Χρυσ. Σμύρνης και Πλαταιών). Θα εξηγηθούν ζητήματα του θεσμικού ρόλου των οργάνων των γονιών, τα αιτήματα του γονεϊκού κινήματος πανελλαδικά, καθώς και θέματα χρηματοδότησης, καθαριότητας των σχολείων κ.ά.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας προχωρούν τη Δευτέρα 13 Οκτώβρη, στις 2 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» και η Ενωση Γονέων του Δήμου, ζητώντας να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της πόλης.

Το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν Παιδεία βρίσκεται στο επίκεντρο της διεκδίκησης στο Παγκεφαληνιακό συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Πέμπτη, 16 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. έξω από την πρώην Νομαρχία. Στην κινητοποίηση καλούν η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, η Ενωση Γονέων Κεφαλονιάς και Μαθητικά Συμβούλια, διεκδικώντας την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των σχολείων, την ανακούφιση των σεισμόπληκτων μαθητών.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Παρακάλια σε χορηγούς για τις ανάγκες των σχολείων

Με εκκλήσεις για οικονομική βοήθεια σε ιδιώτες «χορηγούς» και με ευχολόγια επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υποχρηματοδότησης της Παιδείας από το κράτος, η δημοτική αρχή Καρδίτσας, το γραφείο των σχολικών συμβούλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού και η Ομοσπονδία Γονέων Καρδίτσας.

Στο πρόγραμμα δράσης, με τίτλο «Τρέχουμε και περπατάμε για τα σχολεία των παιδιών μας», που διοργανώνουν, προτείνουν έναν αγώνα δρόμου, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων. Οπως αναφέρεται στο σχέδιο δράσης, με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν «θα αγοραστούν φορητά συστήματα (φορητός ΗΥ + μηχάνημα προβολής - projector), τα οποία σε συνέχεια θα δοθούν με κλήρωση σε κάποια από τα 42 σχολεία της Καρδίτσας. Τα χρήματα για τα μηχανήματα που θα αγοραστούν και θα κληρωθούν, θα τα αναζητήσουμε από χορηγούς της πόλης της Καρδίτσας, αλλά και των άλλων πόλεων του νομού. Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει την ευκαιρία να δείξει, ότι, πέρα από την απολύτως θεμιτή επιδίωξη του κέρδους, ενδιαφέρεται και για την εκπαίδευση των μαθητών, επενδύοντας στον εξοπλισμό του σχολείου τους».

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Καρδίτσας του ΠΑΜΕ, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει: «Ολοι αυτοί κάνουν πως δεν ξέρουν πως τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών φοιτούν στο σχολείο της εμπορευματοποιημένης γνώσης, με άπειρα κενά εκπαιδευτικών, με διαθεσιμότητες, αξιολογήσεις (δηλαδή απολύσεις) εκπαιδευτικών, με τράπεζες θεμάτων, με αδυναμία των σχολικών επιτροπών να καλύψουν τα στοιχειώδη.

Αντί να σταθούν απέναντι σε πολιτικές της ΕΕ που υλοποιούν οι κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση και που πετούν χιλιάδες παιδιά εκτός σχολείου ή ανοίγουν το δρόμο στην κατάρτιση (απλήρωτη εργασία στους εργοδότες), που οδηγούν στη μεγαλύτερη αφαίμαξη του οικογενειακού εισοδήματος (αν υπάρχει), καλούν την τοπική κοινωνία, φορείς και πολίτες να γίνουν οι ίδιοι χορηγοί ή να βρουν χορηγούς λες και οι χορηγοί θα χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία και την υποδομή του σχολείου "για την ψυχή της μάνα τους".

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τον κάθε εκπαιδευτικό, τον κάθε γονιό μα μην "ενωθεί" για αναζήτηση χορηγών και ευεργετών. Να μη γίνει δεκτή η εκχώρηση υποχρεώσεων της πολιτείας στην καλή διάθεση του ιδιωτικού παράγοντα. Να πούμε όλοι μαζί ένα μεγάλο ΟΧΙ σε όλα αυτά και δηλώνουμε ότι θα εξακολουθήσουμε, σε πείσμα κάποιων, να παλεύουμε για ένα άλλο σχολείο, για μία άλλη κοινωνία».

Αστυνομία σε κατάληψη σχολείου

Με παρέμβαση της Αστυνομίας, η διεύθυνση του 1ου Λυκείου Πολίχνης του Δήμου Παύλου Μελά προσπάθησε να σταματήσει την κατάληψη που ξεκίνησαν οι μαθητές στις αρχές της βδομάδας, απαιτώντας κάλυψη των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς και υλικοτεχνική υποδομή και αντιδρώντας στην «τράπεζα θεμάτων».

Οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη μέσα από μαζική γενική συνέλευση. Χτες το πρωί, η διεύθυνση του σχολείου κάλεσε την Αστυνομία, με στόχο να σταματήσει η κατάληψη, και άνδρες της πήγαν στο σχολείο και απείλησαν τους μαθητές με συλλήψεις. Οι μαθητές σταμάτησαν την κατάληψη, όμως αρνήθηκαν να μπουν για μάθημα. Κατήγγειλαν την επιχείρηση τρομοκράτησης και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ