ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ζητά μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων από τους Δήμους

Ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων ζητά το υπουργείο Εσωτερικών από τους Δήμους και της Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου για το 2015. Στο κείμενο της Διεύθυνσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Δήμοι καλούνται να μειώσουν κι άλλο τις δαπάνες, καθώς παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις από την είσπραξη των προϋπολογισθέντων ιδίων εσόδων και από τη μείωση του ύψους των απλήρωτων υποχρεώσεων.

Επισημαίνει, μάλιστα, πως χρειάζεται εξορθολογισμός και συγκράτηση του λειτουργικού χαρακτήρα δαπανών της Τοπικής Διοίκησης, δίνοντας παράλληλα κατευθύνσεις για την επίτευξη του σκοπού, που είναι να διατεθούν λιγότερα χρήματα μεταξύ άλλων σε δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης, υπηρεσιακές μετακινήσεις, προμήθειες και σε προβλέψεις πιστώσεων πρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Ετσι, προκειμένου να «πιαστούν» οι στόχοι, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες καλούνται όχι μόνο να κόψουν δαπάνες, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, αλλά και να προχωρήσουν σε υψηλά τέλη, συνεχίζοντας έτσι τη στυγνή φορομπηχτική πολιτική. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «περαιτέρω άμεσης προτεραιότητας καθίσταται το ζήτημα της βελτίωσης της εισπραξιμότητας των ιδίων εσόδων και της διατήρησής τους σε υψηλά επίπεδα», απειλώντας και εκβιάζοντας όσους δεν προχωρήσουν στα παραπάνω με «ποινές στις περιπτώσεις αδράνειας». Και η πολιτική που έχει φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τα οποία καλούνται να πληρώσουν δημοτικές (και σε αρκετές περιπτώσεις υποβαθμισμένες) υπηρεσίες εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, ονομάζεται από το υπουργείο Εσωτερικών ως «στέρηση πολύτιμων πόρων από τους ΟΤΑ» που «οδηγεί στη δημιουργία ελλειμμάτων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Τα παραπάνω καλούνται να υλοποιήσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και τους δημάρχους που στηρίχθηκαν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης να μη διεκδικούν τους πόρους που τους αναλογούν από την κυβέρνηση και να συνεχίζουν να παρουσιάζουν ως «θύμα» την Τοπική Διοίκηση.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
Ο Δήμος αποφάσισε να λειτουργεί με «εθελοντές»

Τη λειτουργία του δημοτικού κλειστού κολυμβητηρίου Καβάλας με «εθελοντική» εργασία των εργαζομένων των αθλητικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται σε αυτό προβλέπει ο νέος κανονισμός λειτουργίας του, που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους της Διοίκησης και παρατάξεων της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και του ΣΥΡΙΖΑ. Υποκριτικά διαφοροποιήθηκε ο πρώην δήμαρχος (ΠΑΣΟΚ), ενώ ξεκάθαρα καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλοντας ότι με αυτήν την πρακτική η Διοίκηση (ΝΔ) του Δήμου, και όσοι στήριξαν την επιλογή της, έρχονται να συμβάλουν στο παραπέρα γκρέμισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με το νέο κανονισμό, η διοίκηση του Δήμου Καβάλας επιχειρεί να στηρίξει τη λειτουργία του κολυμβητηρίου στους γυμναστές των αθλητικών συλλόγων που νοικιάζουν τις εγκαταστάσεις του για την άθληση των μελών τους. Ετσι, οι γυμναστές των ομάδων θα έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία των διάφορων προγραμμάτων του κολυμβητηρίου που έχει δημιουργήσει το δημοτικό κολυμβητήριο και απευθύνονται στους πολίτες που δεν είναι μέλη των αθλητικών συλλόγων.

Μετά την «κοινωνική» εργασία, τώρα έχουμε και την «εθελοντική» εργασία για τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων. Δηλαδή τσάμπα και ανασφάλιστη εργασία σε «εθελοντική βάση».

Αυτήν την πολιτική στήριξε με την ψήφο της η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζοντας δήθεν κάποιες επιφυλάξεις.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Καβάλας, με ανακοίνωσή της, καυτηριάζει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «η "στροφή στο ρεαλισμό" του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, φαίνεται πως αποτελεί οδηγό και για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του και τους Δημοτικούς του Συμβούλους» που στηρίζουν την πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Επίσης χαρακτηρίζει ως «μνημείο υποκρισίας» τη στάση της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και θυμίζει ότι ο πρώην δήμαρχος είναι αυτός που είχε προτείνει στις εργαζόμενες του «Βοήθεια στο Σπίτι» να ιδρύσουν ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά και την εθελοντική εργασία καθαριστριών, φυλάκων κ.ά.

Τέλος, σημειώνει ότι «η διοίκηση του Δήμου, από την πίσω πόρτα, έρχεται να συμπληρώσει, με ένα καθόλα παράνομο τρόπο, το ήδη υπάρχον αντεργατικό οπλοστάσιο, για το γκρέμισμα όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν ακόμη απομείνει. Η συγκεκριμένη εξέλιξη με το κολυμβητήριο αποτελεί πρόδρομο και για άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, αθλητικούς - πολιτιστικούς συλλόγους».

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους στους αθλητικούς συλλόγους, όλους τους εργαζόμενους, όσο κι αν βρίσκονται αντιμέτωποι με το πιστόλι στον κρόταφο, να μην αποδεχθούν αυτήν την κατάσταση. Οπως σημειώνει, «χρειάζεται να δυναμώσουν την πάλη τους για τη συμμαχία των εργαζόμενων από τα κάτω, να πάρουν μαζικά μέρος στους αγώνες που οργανώνονται αυτό το διάστημα».

ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Οχι στην εγκατάσταση μονάδας καύσης βιοαερίου

Να εξετάσουν έγκαιρα το σοβαρό ζήτημα της εγκατάστασης μονάδας καύσης βιοαερίου από την εταιρεία «ΕΝΕΡΤΖΥ» στον Αγιο Λουκά και να συνταχθούν με τη θέληση των κατοίκων του, οι οποίοι έχουν απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καλεί με επιστολή του προς το δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλου του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου ο Γιώργος Μαρίνος, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ολόκληρη η επιστολή του Γ. Μαρίνου έχει ως εξής: «Οι κάτοικοι του Αγίου Λουκά, εξετάζοντας τις οδυνηρές συνέπειες που θα προκαλέσει η εγκατάσταση μονάδας καύσης βιοαερίου της εταιρείας «ΕΝΕΡΤΖΥ» στο χωριό, αντέδρασαν αποφασιστικά και, με σχετικό υπόμνημα που υπέγραψαν περίπου 700 συγχωριανοί, απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο εγκατάστασης τέτοιας μονάδας.

Ο Συνδυασμός που εκπροσωπώ έχει τοποθετηθεί ενάντια στην απελευθέρωση της Ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με πολύ αρνητικές συνέπειες για το λαό.

Ομως, στη σημερινή επιστολή θέλω να θέσω ορισμένα ζητήματα που αφορούν την εγκατάσταση της μονάδας.

Ξεπερνώ προς στιγμής γεγονότα που πληροφορήθηκα για παρεμβάσεις και προσπάθεια εκφοβισμού των κατοίκων και θα επανέλθω.

Αλλά, παίρνοντας υπόψη την προσπάθεια της εταιρείας «ΕΝΕΡΤΖΥ» να υποβαθμίσει το πρόβλημα υποτιμώντας τη νοημοσύνη των κατοίκων του χωριού, θέλω να σημειώσω τα εξής:

Πρώτο, οι ισχυρισμοί της εταιρείας περί αξιοποίησης κλαδιών και καλαμιών είναι έντονα παραπλανητικοί. Η αλήθεια είναι πως η προτεινόμενη μονάδα παραγωγής βιοαερίου θα λειτουργεί με εισερχόμενα υγρά οργανικά απόβλητα από κτηνοτροφία (χοίρων και βοοειδών), όπως αναφέρεται και στη σχετική εισήγηση που έγινε στην επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας. Αβάσιμος είναι και ο ισχυρισμός πως οι ανάγκες θα καλύπτονται από "παρακείμενους" στάβλους.

Δεύτερο, ο χώρος της εγκατάστασης βρίσκεται χίλια διακόσια μέτρα (1.200 μ) από το χωριό, δίπλα σε σπίτια, σε πηγές και γεωτρήσεις για την ύδρευση της περιοχής και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη μόλυνση του νερού, του υδροφόρου ορίζοντα. Οι δεσμεύσεις για προληπτικά μέτρα, για προδιαγραφές είναι κενό γράμμα, όπως έχει αποδειχθεί από παρόμοιες περιπτώσεις που ολόκληρες περιοχές μετατράπηκαν σε χαβούζα. Είναι μέσα σε ελαιώνες, κοντά σε αμπέλια και περιβόλια, ανάμεσα σε δύο σημαντικές ρεματιές με πλατάνια, καρυδιές, βελανιδιές.

Τρίτο, η βρώμα θα είναι έντονη ακόμα κι αν η μονάδα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση και όχι δίπλα στο χωρίο, τα κουνούπια θα πολλαπλασιαστούν, στα απόβλητα αναπτύσσονται βακτήρια και παράσιτα. Το πήγαινε - έλα των φορτηγών για τη μεταφορά των αποβλήτων και των υπολειμμάτων που θα χρησιμοποιούνται ως εδαφοβελτιωτικά (λίπασμα) θα βασανίσουν τους κατοίκους του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, με βάση και τα χάλια του οδικού δικτύου.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και με την πιο σύγχρονη τεχνολογία κανείς δεν μπορεί να διαγράψει ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης, πυρκαγιάς.

Αποτελούν εμπαιγμό τα περί "ανάπτυξης" και θέσεων απασχόλησης που διαδίδουν τα γνωστά συμφέροντα.

Τέλος, ένα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο που διαψεύδει τους ισχυρισμούς της εταιρείας και την προσπάθεια καθησυχασμού των κατοίκων αφορά την ποσότητα του υγρού υπολείμματος που θα πηγαίνει ως εδαφοβελτιωτικό υλικό .... κυρίως στο Δύστο.

Η ποσότητα αυτή με τα στοιχεία της εταιρείας υπολογίζεται στους 8. 390 τόνοι!! σε ετήσια βάση.

κ. Δήμαρχε, με την επιστολή αυτή ζητάω να εξεταστεί έγκαιρα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου και θεωρώ επιτακτικά αναγκαίο η απόφαση που θα ληφθεί να εναρμονίζεται με τη θέληση των κατοίκων του Αγίου Λουκά».

Κεραία κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε κλινική

Την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που λειτουργεί στο κέντρο της πόλης του δήμου Κατερίνης, ζητούν, με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου. Οπως σημειώνουν στην Ερώτησή τους, η κεραία βρίσκεται στην ταράτσα πολυκατοικίας, σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στο κέντρο της Κατερίνης, ακριβώς δίπλα από κλινική.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ζητούν κατάργηση της αύξησης στα εισιτήρια

Απόσυρση της αύξησης των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ, δωρεάν μετακινήσεις ανέργων, μαθητών, φοιτητών, ευπαθών κοινωνικών ομάδων, δημόσιο, φτηνό και ποιοτικό φορέα μαζικών μεταφορών, απαιτεί η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, με ψήφισμά της.

Καταγγέλλει ότι με τις μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ, συγκυβέρνηση και ΟΑΣΘ κάνουν ακόμα πιο δυσβάσταχτη την καθημερινότητα εργαζομένων, ανέργων, μαθητών, φοιτητών και όλου του λαού της πόλης. «Προκειμένου να μειώσουν το κόστος των μετακινήσεων για τον κρατικό προϋπολογισμό, οι κυβερνώντες αφήνουν άθικτα τα κέρδη των μετόχων και φορτώνουν το κόστος μέσω των αυξήσεων στους επιβάτες - που στη πλειοψηφία τους ανήκουν στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα», σημειώνει.

Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Λάρισας

Εκδήλωση για να τιμηθεί η απελευθέρωση της πόλης της Λάρισας από το χιτλερικό φασισμό των Γερμανών, οργανώνει το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Πέμπτη, 23 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου, δίπλα στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ