ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Οχτώβρη 2014
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Την 1η Νοέμβρη διαδηλώνουμε όλοι στην Αθήνα!

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 12 μ. στο Σύνταγμα

Από τις συγκεντρώσεις που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στις 3 και 4 Οκτώβρη (φώτ. από Αθήνα)
Από τις συγκεντρώσεις που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στις 3 και 4 Οκτώβρη (φώτ. από Αθήνα)
Μέχρι την Παρασκευή που μας πέρασε, 528 Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών, φοιτητών και σπουδαστών, είχαν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, την 1η Νοέμβρη, στις 12 μ. στο Σύνταγμα. Μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα, οι αποφάσεις αυξήθηκαν κατά 100, δείχνοντας τη δυναμική που αποκτά το κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Τις επόμενες μέρες, συνεχίζονται οι συνεδριάσεις και οι Γενικές Συνελεύσεις σωματείων και άλλων φορέων του κινήματος, απ' όπου θα προκύψουν και νέες αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο. Η συζήτηση «απλώνει» καθημερινά σε εκατοντάδες τόπους δουλειάς σε όλη τη χώρα και συνδυάζεται με δράσεις και πρωτοβουλίες αγώνα, ανά κλάδο και περιοχή, για όλα τα ζητήματα που «καίνε» την εργατική - λαϊκή οικογένεια, με αιχμή το ζήτημα της ανεργίας και της ουσιαστικής προστασίας των ανέργων.

Η δυναμική που καταγράφεται, το πλήθος των σωματείων και των φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, δείχνει ότι υπάρχουν διαθέσεις από περισσότερους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, γυναίκες και νεολαίους να μπουν στον αγώνα. Να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, απορρίπτοντας τη λογική της ανάθεσης, της αναμονής και τις αυταπάτες.

Η προετοιμασία του συλλαλητηρίου και το δίμηνο δράσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές Σεπτέμβρη, παρά τις αδυναμίες και τις ελλείψεις, αναδεικνύουν ενθαρρυντικά στοιχεία, που έχουν άμεση σχέση με το στόχο της ανασύνταξης του κινήματος.

Τέτοια είναι η καλύτερη λειτουργία ορισμένων σωματείων, η μεγαλύτερη συσπείρωση εργαζομένων, οι συγκρότηση νέων Επιτροπών Αγώνα. Ξεχωριστή σημασία έχουν οι αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο που πάρθηκαν μέσα από Γενικές Συνελεύσεις. Αλλά και το παράδειγμα εκείνων των συνδικάτων που με επιμονή και σχέδιο μετέφεραν έγκαιρα στους τόπους δουλειάς τη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου.

Καλύτερη συσπείρωση, πλατύ άνοιγμα

Σε αρκετές περιπτώσεις, σωματεία που δε συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ παίρνουν αποφάσεις για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, κάτω από την πίεση των οξυμένων προβλημάτων, των αγωνιστικών διαθέσεων «από τα κάτω», με καθοριστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί σωματείο της Αθήνας, που εκπροσωπεί περίπου 1.000 εργαζόμενους. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της δίμηνης καμπάνιας, συνδικαλιστές από τις ταξικές δυνάμεις επισκέφτηκαν δεκάδες χώρους δουλειάς και ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για την ανάγκη να αναληφθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Τη θέση αυτή υιοθέτησαν πολλοί εργαζόμενοι ζητώντας να συμμετέχει και το σωματείο. Το αποτέλεσμα ήταν το ΔΣ του σωματείου να πάρει ομόφωνα απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, με έγκαιρο σχεδιασμό και δράση, έχει κάνει πλατιά παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, έχοντας απευθυνθεί ήδη σε σε πάνω από 1.000 εργαζόμενους.

Σε άλλους κλάδους, όπως οι ΟΤΑ, συγκροτούνται αγωνιστικές συσπειρώσεις, απέναντι σε οξυμένα και επείγοντα προβλήματα. Με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Μάνδρας - Ειδυλλίας, εργαζόμενοι στο Δήμο, που αυτήν την περίοδο καλούνται να καταθέσουν έγγραφα για τον «επανέλεγχο» των συμβάσεών τους, προχώρησαν στη συγκρότηση Επιτροπής ΙΔΑΧ (εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου).

Επιτροπές ΙΔΑΧ συγκροτήθηκαν και σε άλλους δήμους, τα σωματεία των οποίων συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ (Πετρούπολη, Ηλιούπολη, Αγιοι Ανάργυροι - Καματερό, Μάνδρα κ.α.). Χωρίς να χαθεί χρόνος, οι Επιτροπές πήραν την πρωτοβουλία και προχώρησαν άμεσα στη συγκρότηση Συντονιστικού Αττικής, προκειμένου ενιαία να οργανωθεί η πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά και ενάντια στις απολύσεις.

Νέες αγωνιστικές συσπειρώσεις

Επιτροπή Αγώνα στήθηκε και σε ξενοδοχείο της Ρόδου, όπου απασχολούνται πάνω από 400 εργαζόμενοι, αποτέλεσμα της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει η Γραμματεία Επισιτισμού Τουρισμού του ΠΑΜΕ στο νησί. Στην Καλαμάτα, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων διοργάνωσε ανοικτή σύσκεψη του ΔΣ με τη συμμετοχή εργαζομένων σε κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας. Γράφτηκαν 25 νέα μέλη και δημιουργήθηκε τριμελής επιτροπή του σωματείου στο συγκεκριμένο χώρο. Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή άλλων ταξικών σωματείων.

Στην Αχαΐα, όλα τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έχουν βάλει πρόγραμμα για Γενικές Συνελεύσεις, ενώ γίνεται προσπάθεια η συμμετοχή στο συλλαλητήριο και στην αγωνιστική δράση να γίνει υπόθεση και επιχειρησιακών σωματείων. Αξίζει να σημειωθεί, μεταξύ άλλων, η κοινή παρέμβαση του Σωματείου Επισιτισμού μαζί με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στο Πανεπιστήμιο, για να μη διαγράφονται οι εργαζόμενοι φοιτητές.

Το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη πήρε μέτρα για την ενίσχυση της Επιτροπής Ανέργων, προκειμένου να δυναμώσει την παρέμβασή του. Η Επιτροπή με ερωτηματολόγια απευθύνεται στις ουρές των ανέργων στον ΟΑΕΔ, με στόχο οι άνεργοι να γνωρίσουν τα σωματεία τους και να έρθουν σε επαφή με αυτά. Αλλά και τα σωματεία να γνωρίσουν καλύτερα την κατάσταση των ανέργων και να βοηθήσει στην οργάνωση της δράσης τους.

Στη Λάρισα συνεχίζονται οι εξορμήσεις και οι περιοδείες σε γειτονίες, χώρους δουλειάς, στον ΟΑΕΔ από το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου και από σωματεία - μέλη του, που συνεδρίασαν τα ΔΣ ή έκαναν και Γενικές Συνελεύσεις αλλά και από Λαϊκές Επιτροπές. Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία έκαναν μαζική παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας, ζητώντας μέτρα για την ουσιαστική στήριξη των ανέργων, υποχρεώνοντας όλες τις παρατάξεις να δεσμευτούν ότι θα συζητήσουν το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.


Χ.

Πάνω από 500 συνδικάτα και φορείς συνδιοργανώνουν το συλλαλητήριο

Στις 528 συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους φορείς του κινήματος, που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής και συνδιοργανώνουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο, περιλαμβάνονται οι εξής:

  • 14 Εργατικά Κέντρα: Λαυρίου, Αγρινίου, Σάμου, Λάρισας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Αρτας, Παλλεσβιακό, Νάουσας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Ζακύνθου, Φωκίδας, Αμαλιάδας.
  • 14 Ομοσπονδίες: Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Υπαλλήλων στο Υπουργείο Ανάπτυξης Τομείς Βιομηχανίας, Ενέργειας, Ερευνας και Τεχνολογίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Εφοριακών, Πετρελαιοειδών, Λογιστών, Οικοδόμων, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Τροφίμων - Ποτών, Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).
  • Σε ό,τι αφορά τα εργατικά σωματεία, οι αποφάσεις για συμμετοχή προέρχονται από τους παρακάτω κλάδους: 5 από το Δημόσιο, 24 από τους ΟΤΑ, 40 από την Εκπαίδευση (ιδιωτική και δημόσια), 60 από το Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, 6 από το Μέταλλο, 1 από την Υαλουργία, 4 από τους Ναυτεργάτες, 7 από την ιδιωτική Υγεία, 17 από τη δημόσια Υγεία, 46 από τους Οικοδόμους και τα συναφή επαγγέλματα, 20 από τα Ξενοδοχεία - Επισιτισμό - Τουρισμό, 2 από τα Ταχυδρομεία, 5 από τις Τηλεπικοινωνίες, 6 από το Φάρμακο, 3 από τη Χημική Βιομηχανία, 8 από την Κλωστοϋφαντουργία, 20 από τα Τρόφιμα - Ποτά, 13 από τον Τύπο - Χαρτί, 2 από την Ενέργεια, 1 από το Χρηματοπιστωτικό, 4 από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, 1 από τους ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, 3 από τους Λογιστές.
  • Αποφάσεις πήραν επίσης: 63 Σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ, 14 Σωματεία συνταξιούχων ΟΑΕΕ, 87 Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, 9 Ομοσπονδίες, Σύλλογοι και Επιτροπές αγώνα των Αγροτών, 6 Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, 23 Ομοσπονδίες και Σύλλογοι των ΕΒΕ.
Κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να συμβάλουν και οικονομικά στην επιτυχία των κινητοποιήσεων και του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, ώστε να μη σταθεί το οικονομικό κόστος εμπόδιο στην προσπάθεια να φτάσει παντού η φωνή του ταξικού κινήματος. Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο. Καλούμε κάθε συνδικάτο, κάθε εργαζόμενο να πρωτοστατήσει στην οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ, να συμβάλει και να ενισχύσει και οικονομικά τη δική του φωνή. Το ΠΑΜΕ δεν έχει άλλους πόρους οικονομικής στήριξης παρά μόνο τα συνδικάτα, την εργατική τάξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ