ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Οχτώβρη 2014
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α1
Ο ανταγωνισμός των «αιωνίων» και η ... καμένη γη

Σε σίριαλ, με αιτία τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, μετατράπηκε η συμμετοχή του Πανιωνίου στην Α1

Eurokinissi

Σε σίριαλ, με αιτία τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, μετατράπηκε η συμμετοχή του Πανιωνίου στην Α1
αΣτη σκιά που ρίχνουν οι εξελίξεις στον Ολυμπιακό με την παραίτηση του τεχνικού του Γιώργου Μπαρτζώκα, αλλά και η νίκη του Παναθηναϊκού στην πρώτη κόντρα των αιωνίων στο ντέρμπι για τα προημιτελικά του Κυπέλλου, κάνει πρεμιέρα σήμερα η φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1. Και μπορεί τα όσα συνέβησαν από την Πέμπτη το βράδυ μέχρι σήμερα να μονοπώλησαν το ενδιαφέρον πριν το ...ποδαρικό της νέας αγωνιστικής περιόδου, ωστόσο δεν είναι τα μοναδικά που συνοδεύουν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος. Μπορεί οι υπεύθυνοι της Λίγκας (ΕΣΑΚΕ) να διατυμπανίζουν τα τελευταία χρόνια τη σταθεροποίηση του πρωταθλήματος σε ισχυρές επαγγελματικές βάσεις και αύξηση εσόδων, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Η εμπορευματοποίηση πηγή των προβλημάτων

Η περίπτωση του Πανιωνίου, που, ναι μεν κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία στο ...και 5, εξασφαλίζοντας αρκετά ετεροχρονισμένα το περίφημο πιστοποιητικό, ωστόσο δεν καθιστά και το μέλλον του ευοίωνο, μέχρι τα εξίσου σημαντικά προβλήματα κυρίως στο οικονομικό θέμα αρκετών ομάδων είναι μερικά βασικά στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό πίσω από την αγωνιστική βιτρίνα. Σε μια άλλη περίπτωση, η νεοφώτιστη στην κατηγορία ΑΕΚ βρέθηκε ένα βήμα πριν τη διάλυση, εξαιτίας παρόμοιων προβλημάτων, τα οποία λύθηκαν την τελευταία στιγμή, προκειμένου η ομάδα να μπορεί να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα. Αρκετές ήταν οι ΚΑΕ που το καλοκαίρι δυσκολεύτηκαν αρκετά, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χρήματα που απαιτούνταν ως εγγύηση της συμμετοχής στο πρωτάθλημα και ανερχόταν στο ποσό των 100 χιλ. ευρώ. Την ίδια ώρα, τα έσοδο που προσδοκούσαν οι παράγοντες από τα τηλεοπτικά δικαιώματα δεν ήρθαν ποτέ και μάλιστα ακόμα και το μοντέλο της κεντρικής διαχείρισης που προσπάθησε να πραγματοποιήσει ο ΕΣΑΚΕ δεν πέτυχε ποτέ με δυο ομάδες (Ολυμπιακό και ΑΕΚ) να τραβούν το δικό τους δρόμο.

Ενα επίπεδο ψηλότερα από τους υπόλοιπους αντιπάλους βρίσκονται και φέτος Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός

Eurokinissi

Ενα επίπεδο ψηλότερα από τους υπόλοιπους αντιπάλους βρίσκονται και φέτος Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός
Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να δει τη σημερινή πραγματικότητα ξεκομμένη απ' ό,τι επικράτησε την τελευταία 15ετία, τουλάχιστον στα δρώμενα της πρώτης κατηγορίας με την όξυνση του ανταγωνισμού κυρίως μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αλλά και την ένταση της εμπορευματοποίησης του αθλήματος. Η έλευση των επιχειρηματικών συμφερόντων, προκειμένου να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια κέρδους και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, έχοντας ως βιτρίνα την ομάδα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν σκοπούς άσχετους με το ίδιο το άθλημα, ήταν η απαρχή, ώστε να φθάσουμε στη σημερινή πραγματικότητα. Η φυγή τους ήταν αυτή που αποκάλυψε την καμένη γη που άφησαν πίσω τους με ομάδες ακόμα και τις λεγόμενες ιστορικές να πληρώνουν το μάρμαρο (π.χ. περιπτώσεις Πανελληνίου, Περιστερίου, Αμαρουσίου κ.τ.λ.) ακόμα και με την ίδια τους την ύπαρξη.

Ο ανταγωνισμός των «αιωνίων»

Εδώ και αρκετά χρόνια το πρωτάθλημα της Α1 θεωρείται δύο ταχυτήτων, αυτής που αφορά την κόντρα των δύο αιωνίων Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού και αυτής που έχει να κάνει με το ρόλο των δύο ομάδων. Για τους δύο μονομάχους και απόλυτα φαβορί για τον τίτλο εξ αρχής κάθε πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια η αγωνιστική περίοδος λειτουργεί σε εντελώς άλλα επίπεδα απ' ό,τι στους υπόλοιπους. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αγώνες του πρωταθλήματος λειτουργούν απλά σαν πρόβα τζενεράλε ενόψει των υποχρεώσεών τους για την Ευρωλίγκα όπου εκεί ο πήχης είναι σαφώς πιο ανεβασμένος.

Ωστόσο, σε έναν εμπορευματοποιημένο αθλητισμό στον οποίον υπάγεται και η σημερινή πραγματικότητα του ελληνικού μπάσκετ μια μάχη συμφερόντων ποτέ δεν αρχίζει και σταματάει εντός του αγωνιστικού χώρου. Αντίθετα, ξεπερνάει κατά πολύ τα αγωνιστικά δρώμενα, λαμβάνοντας μεγαλύτερες διαστάσεις και φυσικά οδηγώντας σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Οπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και με τις περίφημες κόντρες των δύο αιωνίων, με τις διοικήσεις των δυο ΚΑΕ να επιδίδονται σε μια ανελέητη μάχη, έχοντας ως όπλο σε αυτή και το φανατισμό των οπαδών για τα πρωτεία εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις.


Ο ΠΑΟΚ μετά την κατάκτηση της 3ης θέσης πέρσι έχει υψηλές φιλοδοξίες και φέτος
Ο ΠΑΟΚ μετά την κατάκτηση της 3ης θέσης πέρσι έχει υψηλές φιλοδοξίες και φέτος

Οι νέοι κανονισμοί

Η εφαρμογή των νέων κανόνων που όρισε η ΦΙΜΠΑ και τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές του Οκτώβρη επιφέρει αλλαγές και στη διεξαγωγή των αγώνων της Α1, αφού από φέτος θα εφαρμοστούν και στο πρωτάθλημα. Υπενθυμίζεται ότι οι μόνοι από τις ομάδες που έχουν πάρει γεύση είναι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός λόγω της περσινής τους συμμετοχής στην Ευρωλίγκα, ωστόσο για φέτος η Παγκόσμια Συνομοσπονδία είχε προαναγγείλει από πέρυσι πως στις διοργανώσεις της, οι αλλαγές θα εφαρμοστούν μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014. Αυτές εστιάζονται στα εξής σημεία:

- Μετά από επιθετικό ριμπάουντ (αφού έχει προηγηθεί σουτ ή τελευταία ή μοναδική βολή, το ρολόι των 24 δευτερολέπτων θα επαναρυθμίζεται στα 14΄΄ (αντί στα 24΄΄ όπως ίσχυε μέχρι σήμερα στην Α1).

- Με στόχο να παρέχεται περισσότερη προστασία στον επιτιθέμενο παίκτη, ενώ αυτός είναι στον αέρα, σε σουτ για καλάθι, ορίζεται ημικύκλιο στη ρακέτα όπου δεν χρεώνεται επιθετικό φάουλ.

- Η τεχνική ποινή, αντί δύο βολές και κατοχή της μπάλας για την αντίπαλη ομάδα, θα επισύρει πλέον μία βολή και κατοχή της μπάλας. Η επαναφορά για την ομάδα που θα έχει την κατοχή θα γίνεται από την προέκταση της κεντρικής γραμμής, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας.

- Ενας παίκτης που θα δέχεται δύο τεχνικές ποινές θα αποβάλλεται από τον αγώνα.

- Ο αγώνας αρχίζει με τζάμπολ. Η ομάδα που το κερδίζει θα έχει την πρώτη επίθεση και στην τέταρτη περίοδο, ενώ εκείνη που το χάνει θα έχει την πρώτη επίθεση στη δεύτερη και τρίτη περίοδο. Τζάμπολ θα γίνεται σε κάθε παράταση, όπως επίσης και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που μέχρι πρότινος η κατοχή δινόταν εναλλάξ με το περίφημο βελάκι στη γραμματεία (όταν δύο παίκτες κρατούν την μπάλα, όταν η μπάλα «σφηνώνει» μεταξύ ταμπλό και στεφάνης κ.λπ.).

- Για να αποφεύγεται ο υπερβολικός αριθμός τάιμ άουτ στο τέλος του αγώνα, αντί δύο τάιμ άουτ 60 δευτερολέπτων στο πρώτο ημίχρονο και τριών στο δεύτερο, πλέον κάθε ομάδα θα έχει ένα τάιμ άουτ 60 κι ένα τάιμ άουτ 30 δευτερολέπτων στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο θα έχει δύο τάιμ άουτ 60 και ένα 30 δευτερολέπτων. Για κάθε παράταση, κάθε ομάδα θα έχει από ένα τάιμ άουτ 60 δευτερολέπτων. Σημειώνεται πως στο τελευταίο δίλεπτο της τελευταίας περιόδου κάθε ομάδα μπορεί να πάρει ένα τάιμ άουτ 60 κι ένα τάιμ άουτ 30 δευτερολέπτων.

- Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης περιόδου, της τρίτης και της τέταρτης, αλλά και μέχρι την παράταση ή μεταξύ των παρατάσεων μειώνεται από 120 σε 90 δευτερόλεπτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ