ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Νίκος Μπελογιάννης
Νίκος Μπελογιάννης
Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου ήρωα ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, ο οποίος εκτελέστηκε στις 30 Μάρτη του 1952 και αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρουμε στην ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης 20.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Οικογένεια Βασίλη Σακέττα

* * *

Στη μνήμη των λαϊκών αγωνιστών ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΡΗ και ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗ, οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για το λαό, για την εθνική ανεξαρτησία, για τη σοσιαλιστική αναγέννηση της χώρας, μέσα από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ο αντιστασιακός Παύλος Αποστολόπουλος προσφέρει 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο παλαίμαχος κομμουνιστής Αποστόλης Τσάρας προσφέρει, μέσω της Κομματικής Επιτροπής Καλαμπάκας, 50.000 δρχ., προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου, στη μνήμη της συντρόφισσάς του ΦΑΝΗΣ ΤΣΑΡΑ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης.

* * *

Φωτ.

Για τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΚΡΗ, το οποίον «χάσαμε» πριν από 6 χρόνια και για τον κουμπάρο μας ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΪΝΑΚΗ, τον οποίον «χάσαμε» πρόσφατα, δύσκολα μπορεί να μιλήσει κάποιος για το μέγεθος της προσφοράς τους, της θυσίας τους, της κομματικής τους συνείδησης. Θα θέλαμε να τους αφιερώσουμε τους παρακάτω στίχους από ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη:

- Πόσοι σύντροφοι αλήθεια κοντά στην ίδια λάμπα και την ίδια ελπίδα την ώρα που κρυώναμε, μας σκέπασαν με τα μάτια τους/ την ώρα που πεινούσαμε, μας μοίρασαν την καρδιά τους/ κι όταν ήταν να πεθάνουμε/ αυτοί μας μίλησαν για τη ζωή/ τότε κι εμείς μπορέσαμε να πεθάνουμε.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης.

Η σύζυγος Ματούλα

Τα παιδιά Ευθύμης, Μαρία, Βασίλης

***

ΦΩΤ

Στις 18 Γενάρη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ. Από φτωχή εργατική οικογένεια, μπήκε πολύ νέος στον ταξικό αγώνα. Εμεινε πιστός στα μεγάλα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, στο ΚΚΕ, ως το τέλος της ζωής του. Πέρασε από φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια, ενώ είχε καταδικαστεί σε θάνατο από τα στρατοδικεία της σκοπιμότητας. Στη μνήμη του, η σύζυγός του Κυριακή προσφέρει στην ΚΟ Πιερίας 20.000 δραχμές, προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

* * *

φΩΤ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΧΡΗΣΤΟΣ Ζήση ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 30 Νοέμβρη 1999, γεννήθηκε στο χωριό Μηλίτσα Καστοριάς. Ηταν μέλος του ΚΚΕ και αξιωματικός της Σχολής του ΓΑ του ΕΛΑΣ. Το 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ και ως πολιτικός επίτροπος Λόχου πήρε μέρος στην εαρινή εκστρατεία, στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι το 1948 και 1949 και τραυματίστηκε δυο φορές. Από το φθινόπωρο του 1949, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, φοίτησε στη Σχολή της Φεργκάνας. Αργότερα δούλεψε σε εργοστάσιο κατασκευής αεροπλάνων. Ζούσε στην 3η Πολιτεία. Εκεί δημιούργησε οικογένεια. Είχε δύο παιδιά.

Επέστρεψε στην πατρίδα το 1977 και ζούσε στο χωριό του.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας Χρήστου Στεργιόπουλου, προσφέρουμε 10.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Οικογένεια Γιάννη Νικολαΐδη (Γιαγκούλη)

* * *

Φωτ.

Στις 5 Φλεβάρη, πριν από 3 χρόνια, «έφυγε» ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΜΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 25.000 δρχ. στην ΠΕΑΦΕ και 25.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος και η κόρη του

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΤΩΝΗ ΡΗΓΑ, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 40.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Λιούμη, με την ευχή να ευοδωθούν οι αγώνες του για κοινωνική δικαιοσύνη.

* * *

Στη μνήμη του γιου μας ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΥ, που χάθηκε πρόωρα και άδικα, προσφέρουμε στη ΝΕ Καρδίτσας 10.000 δρχ.

Βασίλης και Αικατερίνη Καραστέργιου

* * *

Φωτ.

Με τη φίλη μου ΒΑΣΩ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ, η οποία πέθανε τις παραμονές των εκλογών το 1999 στα Μελίσσια, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, συνεργάτριά μου, συντρόφισσα στην 9η Αχτίδα Βορείων Προαστίων, περάσαμε μαζί στα χρόνια της παρανομίας τόσους διωγμούς και ταλαιπωρίες, με τις συλλήψεις, μοιραστήκαμε μαζί το ξεροκόμματο στις δύσκολες μέρες. Αργότερα, το 1949, συγκρατούμενή μου στα σκληρά τμήματα της Κηφισιάς και Φιλοθέης, εκεί που την κρέμασαν ανάποδα, γυμνή και τη δέρνανε μέχρι που έβγαλε αίμα από τη μύτη και τα αυτιά και έμεινε κουφή. Και άφησε πίσω της έναν άνδρα άρρωστο φυματικό και ένα αγοράκι 5 χρονών στα ξένα χέρια. Και το καλοκαίρι του 1949 περάσαμε από το Στρατοδικείο Αθηνών και καταδικαστήκαμε δυο φορές σε θάνατο 4 κατά 1 και μέσα από τους 9 οι δύο παμψηφεί, σε σύνολο 52 κρατουμένων. Συγκρατούμενη στις φυλακές «Αβέρωφ» για αρκετά χρόνια. Μετά την καταδίκη της, έφυγε ο άνδρας της από την Αθήνα και πέθανε μέσα στο τρένο, ταξιδεύοντας προς τη Θεσσαλονίκη. Τον μικρό τον πήρανε στις μάντρες της Φρειδερίκης.

Μετά το Εφετείο ξαναβρεθήκαμε στις επάλξεις του αγώνα. Καινούριες ταλαιπωρίες στην ίδια και στο παιδί της.

Στη χούντα δεν πιάστηκε, αλλά υπέφεραν μάνα και γιος περισσότερα από εμάς που βρεθήκαμε στα καλά καθούμενα στην εξορία, Γιούρα και Αλικαρνασσό. Για έναν αγώνα ιερό και μία πίστη στο ΚΚΕ, στο δίκαιο, στην ανθρωπιά και την αγάπη της για το παιδί της, τα έδωσε όλα ως το τέλος της ζωής της.

Ετσι θα μείνει ζωντανή στη μνήμη μου.

Αντί για λουλούδια στον τάφο της, προσφέρω 20.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Βάγια Ψιττακίδου

  • Στη μνήμη της φίλης και συναγωνίστριάς μου Βάσως Δεληγιάννη και για τη γιορτή της, αντί για λουλούδια στον τάφο της, προσφέρω 50.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Ηλίας Κωνστανταρόπουλος

* * *

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΕΖΟΒΑΛΗ, μέλους της ΚΟΒ Τούμπας Σερρών από το 1974, ο οποίος πέθανε στις 22 Δεκέμβρη 2000, ο γιος του Ευάγγελος Εζόβαλης πρόσφερε 15.000 δρχ. στη ΝΕ Σερρών και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο ΜΟΣΧΟΣ ΜΟΥΣΧΟΥΔΗΣ γεννήθηκε στο Αδάμ Θεσσαλονίκης. Πέθανε στις 4 Οκτώβρη 2000 σε ηλικία 81 χρόνων. Ηταν μέλος του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.

Υπηρέτησε στο Πολύχρονο Κασσάνδρας, με καπετάνιο τον Σέζα.

Στη μνήμη του, η σύζυγος Μαρία και τα παιδιά του Αθανάσιος και Κατερίνα προσφέρουν 15.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

* * *

Φωτ. 4

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ από το Μυλοχώρι Κιλκίς ήταν μέλος του ΚΚΕ από το 1925. Πιάστηκε στη δικτατορία του Μεταξά και κρατήθηκε στις φυλακές της Δοϊράνης.

Δολοφονήθηκε από τρομοκράτες το 1944 έξω από το χωριό μας.

Ο ΠΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ σε ηλικία 17 χρόνων εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Σκοτώθηκε σε μάχη.

Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ από το Μονοδέντρι Κοζάνης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε και εξορίστηκε στο Μακρονήσι, όπου κλονίστηκε η υγεία του. Πέθανε ένα χρόνο μετά την απελευθέρωσή του. Η γυναίκα του ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, αγωνίστρια και αυτή, πιάστηκε επανειλημμένα και βασανίστηκε στα κρατητήρια του χωριού της.

Πέθανε το 1970.

Στη μνήμη τους, τα παιδιά τους προσφέρουν 40.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου, μέσω της ΚΟΒ «Παύλου Μελά» Πολίχνης.

* * *

ΦΩΤ

Η ΕΥΔΟΞΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, από το Αργος Ορεστικό, που έφυγε από κοντά μας στις 29 Νοέμβρη 2000, γεννήθηκε το 1926. Στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτισσα. Τότε η οργάνωση τής ανέθεσε την αποστολή να ειδοποιήσει στην απέναντι όχθη του Αλιάκμονα τον διοικητή του ΕΛΑΣίτικου τμήματος ότι ένας Γερμανός αντιφασίστας στρατιώτης επιθυμούσε να περάσει στον ΕΛΑΣ. Η Ευδοξία Παπαδοπούλου, αφού πήρε διάφορα προφυλακτικά μέτρα, κατόρθωσε να ξεφύγει από τις περιπολίες των Γερμανών, να περάσει από τη φρουρά της γέφυρας Αμουδάρας και να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Ο Γερμανός πέρασε στον ΕΛΑΣ.

Μετά τη Βάρκιζα, πιάστηκε μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό της και φυλακίστηκαν στην Καστοριά. Στις 21 Μάη 1947, ο αστυνόμος του χωριού της την έπιασε ξανά, ως «επικίνδυνη» μαζί με τη μητέρα της, τις έβαλε έξω από το χωριό και τους είπε να πάνε στους αντάρτες. Κατέληξαν στα τμήματα του ΔΣΕ.

Το φθινόπωρο του 1949 κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου δούλεψε ως παιδαγωγός στη 12η Πολιτεία.

Στη μνήμη της, προσφέρω 1.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Ο σύζυγός της Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ, του οποίου η καρδιά έπαψε να χτυπά στις 20 Νοέμβρη 2000, γεννήθηκε το 1920 στο Μεσόλογγο Κοζάνης. Πολεμιστής του αλβανικού μετώπου το 1940, πήρε μέρος στη μάχη του Φαρδύκαμπου. ΕΑΜίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ από πολύ νωρίς, μετά την Απελευθέρωση, διώχτηκε και αυτός και αναγκάστηκε το 1947 να βγει και πάλι στο βουνό, στο ΔΣΕ. Πολέμησε στο Γράμμο και στο Βίτσι.

Πολιτικός πρόσφυγας στο Τσιρτσίκ της πρώην ΣΕ, το 1952 παντρεύτηκε την Ευαγγελία Σαρρή και είχε δύο κόρες.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το Σεπτέμβρη του 1976. Εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και δούλευε ως οικοδόμος. Από το 1989 ζούσαν στα Γρεβενά, όπου άφησε και την τελευταία πνοή του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ευαγγελία, οι κόρες του Λαμπρινή και Αθανασία και τα εγγόνια του πρόσφεραν στη ΝΕ Γρεβενών 5.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ Αθανασίου ΖΙΓΚΟΠΗΣ, που πέθανε στις 25 Γενάρη 1996, γεννήθηκε το 1934 στο χωριό Ζιάκα Γρεβενών. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια. Οι γονείς του ήταν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Τα δυο μεγαλύτερα αδέρφια του, ο Βαγγέλης και η Δέσποινα, μαχητές του ΔΣΕ, σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο. Ο Χρήστος, μαζί με τον άλλο αδερφό του, τον Βασίλη, το 1948, για να γλιτώσουν από τους κινδύνους του Εμφύλιου, έφυγαν, μαζί με άλλα παιδιά για τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Εγκαταστάθηκαν στην Οστράβα της Τσεχοσλοβακίας. Αργότερα πήγαν εκεί και οι γονείς τους.

Στην Οστράβα, ο Χρήστος Ζιγκόπης τελείωσε μέση Οικονομική Σχολή. Το 1961 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Δούλεψε στην ΚΕ της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ ως υπεύθυνος των Οικονομικών, ήταν μέλος της ΚΕ και αργότερα μέλος του Γραφείου της.

Το 1955 παντρεύτηκε την Διαμάντω Παπαστεργίου και απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Οταν επαναπατρίστηκαν το 1983, εγκαταστάθηκαν στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Πρόσφερε τις υπηρεσίες του διαδοχικά ως μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ και ως πρόεδρος του Παραρτήματος του Συλλόγου των Επαναπατρισθέντων Πολ. Προσφύγων.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Διαμάντω και τα παιδιά του Δέσποινα, Θανάσης, Γιώργος και Νίκος με τις οικογένειές τους πρόσφεραν 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Πλ. Δημοκρατίας Αμπελόκηπων.

* * *

Φωτ.

Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΟΚΟΒΙΑΔΗΣ γεννήθηκε στο Προάστιο Πτολεμαΐδας το 1925. Στην εφηβική ηλικία του, πολέμησε τους Γερμανούς κατακτητές, με προκηρύξεις και σαμποτάζ. Στον Εμφύλιο, ως ελεύθερος σκοπευτής, δρούσε στην περιοχή.

«Εφυγε» από κοντά μας στις 5 Νοέμβρη 1998.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του Σάρα προσφέρει στο ΚΚΕ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Παλαιάς Κοκκινιάς Καραβά - Πειραιά.

* * *

Φωτ.

Στις 8 Φλεβάρη συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του ακριβού μας συζύγου και πατέρα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Αθαν. ΚΑΡΑΛΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Παρακάλαμος Ιωαννίνων. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40 - '41 και τραυματίστηκε. Αγωνιστής της Αντίστασης, για την πατριωτική δράση του, διώχτηκε και βασανίστηκε, μετά την Απελευθέρωση. Αναγκάστηκε να καταφύγει, με την οικογένειά του, στο βουνό. Κατατάχτηκε στο ΔΣΕ.

Με το τέλος του Εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, εργάστηκε στο εργοστάσιο ΤΑΣΣΕΛΜΑΣ, στις οδοποιίες και σε εργοστάσιο τσιμέντων.

Ηταν τίμιος αγωνιστής και καλός οικογενειάρχης.

Επαναπατρίστηκε το 1976 και ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Αντωνία, τα παιδιά Σοφία, Βασίλης, Αλεξάνδρα και Χαράλαμπος προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ραφήνας, 20.000 δρχ. και 10.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Ο συνταξιούχος του ΟΓΑ Α. Γ. από τα Γιάννενα προσφέρει, μέσω ΝΕ Ιωαννίνων, 90.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στη μνήμη των μεγάλων ηγετών ΜΑΡΞ, ΛΕΝΙΝ, ΣΤΑΛΙΝ, καθώς και στη μνήμη όλων των Ρώσων μπολσεβίκων, οι οποίοι αγωνίστηκαν για το σοσιαλισμό.

Κάνει έκκληση σε όλους τους εργαζόμενους, στους αγρότες και στη νεολαία να στρατευτούν και να αγωνιστούν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

* * *

Στη μνήμη του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ από το Στεφανόβουνο Ελασσόνας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από 2 χρόνια και αντί για μνημόσυνο, η γυναίκα του Πολυξένη και η κόρη του Χρυσούλα προσφέρουν 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Στεφανόβουνου, προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, στον αγώνα για τα ιδανικά του οποίου ο Θόδωρος Παναγιωτίδης αφιέρωσε τη ζωή του, παρά τις διώξεις, τους ξυλοδαρμούς και τις εξορίες που υπέστη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ