ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΥΛΗ
Επικαλούνται τη σαπίλα που δημιούργησαν για να κάνουν απολύσεις

Συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο για τις νέες απολύσεις στο Δημόσιο

Ολοκληρώθηκε χτες, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του οποίου οι διατάξεις, ανάμεσα σε άλλα, δρομολογούν νέες απολύσεις και διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων, ενώ, με πρόσχημα τη διαφάνεια και τάχα της «εξυπηρέτησης του πολίτη», θέτει πληροφορίες και δεδομένα του Δημοσίου στη διάθεση των επιχειρηματικών ομίλων. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την Επιτροπή με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ενώ η ΧΑ δήλωσε επιφύλαξη.

Τα όσα προωθεί το νομοσχέδιο σηματοδοτούνται από τον τίτλο του ακόμα, που είναι: «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τροποποίηση του ν. 3448/2006 (Α' 57), προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, Περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, Ρυθμίσεις Θεμάτων Εισαγωγικού Διαγωνισμού ΕΣΔΔΑ και άλλες διατάξεις».

Οσον αφορά τα δεδομένα του Δημοσίου, προβλέπεται «η καθιέρωση της αρχής της ελεύθερης διάθεσης και περαιτέρω χρήσης των εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, σε ηλεκτρονική μορφή και μορφή πλήρως προσβάσιμη και αξιοποιήσιμη και από τους επιχειρηματίες». Εκτιμά, μάλιστα, η εισηγητική έκθεση ότι από τις «πολιτικές ανοικτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημοσίου θα υπάρξουν για την ΕΕ οικονομικά οφέλη πλέον των 40 δισ. ευρώ και αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ σε εφτά διαφορετικούς τομείς (εκπαίδευση, μεταφορές για τα αγροτικά προϊόντα, ηλεκτρική Ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υγεία και καταναλωτική πίστη)».

Οσον αφορά τα όσα προωθούνται σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων αυτά περιέχονται στα άρθρα 28 και 29. Προβλέπεται ο επανέλεγχος «της γνησιότητας» των πιστοποιητικών τους σε βάθος 20ετίας, χαρακτηρίζοντας «πλαστές» τις βεβαιώσεις υπηρεσιών που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους που μέχρι τη μονιμοποίησή τους δούλευαν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη στους ΟΤΑ και στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι αυτοί αν είναι εν ενεργεία απολύονται, δε θα πάρουν σύνταξη και αν είναι σε σύνταξη θα τους την κόψουν! Ακόμα θα πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που πήραν!

Προβλέπεται ακόμα στο άρθρο 22 ότι δημιουργείται ένας μόνιμος μηχανισμός διαθεσιμοτήτων, καθώς ορίζεται ότι: «Σε περίπτωση κατά την οποία υπάλληλος επανέρχεται στην υπηρεσία του λόγω εξαίρεσης από το καθεστώς διαθεσιμότητας (...) ή λύεται η υπαλληλική του σχέση λόγω παραίτησης ή συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας, τη θέση του στο καθεστώς διαθεσιμότητας καταλαμβάνει ο επόμενος υπάλληλος στους βαθμολογικούς πίνακες κατάταξης υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ανά κατηγορία και κλάδο».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, καταγγέλλοντας συνολικά το νομοσχέδιο και ειδικά τα άρθρα 28 και 29 για το αίσχος που προετοιμάζουν σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων στο όνομα της «κάθαρσης» ανέφερε: «Η διαφθορά, ο εκμαυλισμός της συνείδησης των λαϊκών στρωμάτων, η ρουσφετολογία, η ομηρία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Αυτοί οι μηχανισμοί υπηρέτησαν και υπηρετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και όλη τη σάπια λειτουργία του. Τα κόμματα που κυβέρνησαν εναλλακτικά τα 40 χρόνια και συγκυβερνούν, πρωτοστάτησαν στη δημιουργία αυτής της σάπιας κατάστασης. Σήμερα παρουσιάζονται ως οι δυνάμεις της κάθαρσης, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας. Οι υποδείξεις για το πώς θα ξεπεράσουν τα εμπόδια οι ωφελούμενοι, γίνονταν απ' τα πολιτικά γραφεία, απ' τους οργανισμούς ή τα υπουργεία». Ετσι, σημείωσε, «αξιοποιώντας τον εφιάλτη της ανεργίας έβαλαν στο χέρι χιλιάδες νέους ανθρώπους». «Σήμερα», πρόσθεσε, «έρχεστε με άλλη "προβιά" και κάνετε χιλιάδες απολύσεις, γιατί υποχρεώνεστε απ' τις εξελίξεις, την καπιταλιστική κρίση και τις ανάγκες του κεφαλαίου για έναν άλλο ισχυρό δημόσιο τομέα, που θα υπηρετεί με αποτελεσματικότητα το στόχο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας». Γι' αυτό, όπως σημείωσε, παραδίδουν και τα δεδομένα του δημοσίου στους επιχειρηματίες.

Εκανε σαφές ότι «το ΚΚΕ λέει ότι αυτός ο δημόσιος τομέας δεν έχει καμία σχέση, δεν υπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του και, βέβαια, η εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της θα φέρει ριζικές ανατροπές, όχι μόνο με τους θεσμούς της Λαϊκής Εξουσίας αλλά και στους τομείς που πρέπει να υπηρετούν τις ανάγκες του λαού».

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και ψήφισε κατά στο νομοσχέδιο, χαρακτήρισε θετική την ελεύθερη διάθεση και χρήση των εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στο απυρόβλητο οι καπιταλιστές

Συζητήθηκε στη Βουλή Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά ταμεία. ΚΚΕ: Αιτία πολέμου η νέα παρέμβαση στο Ασφαλιστικό

Η ανταλλαγή άσφαιρων πυρών ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να αποκρυφτεί από το λαό ότι και οι δύο πλέουν στην ίδια όχθη με πυξίδα τη θωράκιση και ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε χτες στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης Επερώτησης που κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Σχετικά με την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και των αποθεματικών τους και τις περικοπές των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωσαν την κριτική τους, όπως άλλωστε φαίνεται και από τον τίτλο, αποκλειστικά και μόνο στα μνημόνια και την κυβέρνηση, αποκρύβοντας ότι η σφοδρή επίθεση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την κυβέρνηση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων απορρέει από τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης των μονοπωλίων.

Αλλωστε, στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης ήταν προσαρμοσμένες και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό, που παρουσιάστηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο Αλ. Μητρόπουλος και ο Χρ. Καραγιαννίδης. Είναι ενδεικτικό ότι από τις προτάσεις απουσίαζε η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης για όλους. Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα πόσο θα είναι η κατώτερη κύρια σύνταξη. Ενώ για τα ΒΑΕ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρ. Καραγιαννίδης, «θα επανεξεταστούν σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων στη σύγχρονη αγορά εργασίας». Ο Αλ. Μητρόπουλος πέταξε το πυροτέχνημα ότι «θα γίνει εξεταστική επιτροπή για το Ασφαλιστικό», ενώ από κανένα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε αναφορά για την κατάργηση της εργασιακής κόλασης των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μάλιστα, γι' αυτή τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, εξέφρασε την έκπληξή του σημειώνοντας: «Σήμερα παίρνετε μία καινούρια θέση, πιο σύγχρονη για τη μερική και προσωρινή απασχόληση. Σας καλωσορίζουμε στο χώρο της πραγματικότητας»! Ο ίδιος εμφάνισε ως επίτευγμα τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και ανέφερε ότι «από 1η Ιανουαρίου 2015 αρχίζει το νέο σύστημα συνταξιοδότησης για όλους τους συνταξιούχους της Ελλάδας», όπου «η βασική σύνταξη θα είναι 360 ευρώ», χωρίς να κάνει κουβέντα για τις επικουρικές.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης παίρνοντας το λόγο τόνισε: «Για το ΚΚΕ το Ασφαλιστικό ήταν και είναι ζήτημα ταξικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης. Ολες οι προσπάθειες του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του με τους "κοινωνικούς διαλόγους" ή χωρίς αυτούς, πάντα επικαλούμενοι τη βιωσιμότητα των Ταμείων και την αποκατάσταση των αδικιών, όπως κάνει και σήμερα ο υπουργός, ήταν στην κατεύθυνση ανατροπών των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ήταν στην κατεύθυνση της μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, της απαλλαγής του κράτους και της εργοδοσίας από τη συμμετοχή τους στην Κοινωνική Ασφάλιση». «Οι αντιασφαλιστικές ανατροπές υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου, καθοδηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εφαρμόζονται από τις αστικές κυβερνήσεις σε κάθε κράτος - μέλος με σιδερένια πειθαρχία, είτε με κεντροδεξιές είτε με κεντροαριστερές κυβερνήσεις».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Δεν μπορείτε να μιλάτε γενικά για μνημόνια και τρόικα και να στηρίζετε την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πολιτική της, να κρύβετε και να αθωώνετε τις αποφάσεις του κεφαλαίου. Καλώς κάνατε κριτική για την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης. Ομως, δεν λέτε κουβέντα για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μετατρέπουν τις συντάξεις σε επίδομα. Με επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα περιορίζονται στο προνοιακό κομμάτι, δίνοντας ενισχυμένο ρόλο σε ιδιωτικά συστήματα».

Υπενθύμισε δηλώσεις εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ για συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Ασφάλισης, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα του εκσυγχρονισμού, συμφωνούσε να μετατρέπονται τα ασφαλιστικά ταμεία σε μετόχους τραπεζών».

Εκανε καθαρό προς την κυβέρνηση ότι «η νέα παρέμβαση στο Ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου. Να μην τολμήσετε να ακουμπήσετε τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η απαίτηση είναι η αποκατάσταση των απωλειών». «Αγωνιζόμαστε - τόνισε - στην κατεύθυνση του να δυναμώνουν η αγωνιστική στάση, η ταξική αδιαλλαξία, η ανυποχώρητη στάση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, στην εργοδοσία. Ο εργάτης δεν πρέπει να δεχτεί να ζει με ψίχουλα. Θεωρούμε εφικτό και ρεαλιστικό αυτό που αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες του λαού».

Συναυλία ενάντια στο κλείσιμο του ΨΝΑ

Κινητοποίηση για την Ψυχική Υγεία και από τη Λαϊκή Επιτροπή Χαϊδαρίου

Συναυλία αλληλεγγύης ενάντια στο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων και την επιχειρούμενη αντιδραστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που υλοποιείται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, οργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί) τη Δευτέρα 6/10 στις 6 μ.μ. στην πύλη του νοσοκομείου. Καλούν τους συγγενείς των χρηστών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, άνεργους, συνδικάτα, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, κοινωνικούς φορείς να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους.

Στη συναυλία συμμετέχουν αλφαβητικά οι εξής καλλιτέχνες: Αλκαίου Λένα, Ανδρεάτος Γεράσιμος, Ανεστόπουλος Θάνος («Διάφανα Κρίνα»), Δήμας Βασίλης, Θαλασσινός Παντελής, Λέκκας Βασίλης, Παρίσης Κώστας («Υπόγεια Ρεύματα»), Σαρρής Γιώργος, Στίγκα Θεοδοσία, Χαλκιάς Λάκης, Χατζηευσταθίου Σταμάτης, ενορχήστρωση από τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη. Συγκροτήματα: «ΑΜΥΜΩΝΗ» - τα κορίτσια της Αμυμώνης με τη Μουσικοθεραπεύτρια, Ευαγγέλλου Πελίνα - «Ρεμπετοκαφενές» (Αιγάλεω), «Υπεραστικοί», Μουσικό συγκρότημα 18 ΑΝΩ, Μουσικό συγκρότημα Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων - Φίλων ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, απαγγελία ποιημάτων από τους ηθοποιούς Καραγιώργη Νίκο και Παπαδημητρίου Μάνια, ο Γραικούσης Αρης στο πιάνο.

Την Πέμπτη 9/10 η Λαϊκή Επιτροπή Χαϊδαρίου και μαζικοί φορείς της περιοχής, με τη συμμετοχή των συλλόγων Εργαζομένων των νοσοκομείων ΨΝΑ και «Αττικόν», διοργανώνουν κινητοποίηση για την Ψυχική Υγεία στις 7 μ.μ. στο Παλατάκι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ