ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση ανεξάρτητα από γραμμές χρηματοδότησης

Τη συνέχιση της αντεργατικής πολιτικής ανεξαρτήτως της μορφής μνημονίων και τρόικας επιβεβαίωσαν η Σύνοδος του ΔΝΤ και το Γιούρογκρουπ

Με κεντρικό άξονα την κλιμάκωση των διαρθρωτικών μέτρων εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια γύρω από το ρόλο και τη μορφή της τρόικας, σε συνδυασμό και με τους μηχανισμούς χρηματοδότησης και «εποπτείας» της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Το ζήτημα ετέθη στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, στην Ουάσιγκτον, ενώ οι διεργασίες συνεχίστηκαν στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Λουξεμβούργο.

Ενθαρρύνουμε τις αρχές «να εφαρμόσουν αποφασιστικά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - κλειδιά σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος» επισημαίνεται σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε του ΔΝΤ, μετά τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας και κυβερνητικό κυβερνητικό κλιμάκιο με την επικεφαλής του Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι όροι που βάζει το ΔΝΤ για το ενδεχόμενο «πρόωρης» εξόδου του από το μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος ελέγχου της τρόικας, η ένταξη της Ελλάδας σε προληπτική γραμμή χρηματοδοτικής στήριξης, καθώς και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού κρατικού χρέους από την πλευρά της ΕΕ.

Συμβούλιο Γιούρογκρουπ

Αντίστοιχο με το ΔΝΤ μηχανισμό «προληπτικής γραμμής ρευστότητας» διαθέτει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), η χρήση του οποίου βρίσκεται στα παζάρια συγκυβέρνησης - τρόικας. «Η υιοθέτηση προληπτικής γραμμής πίστωσης είναι μια εναλλακτική λύση», η οποία «θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Μετά την ολοκλήρωση των χτεσινών εργασιών του Συμβουλίου, αναφερόμενος στην Ελλάδα σημείωσε ότι «χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε ορισμένους τομείς. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στις αναγκαίες δράσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οταν τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση θα είναι πιο καθαρά, τότε θα συζητηθούν οι διαδικασίες για το τι θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος». Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, είχε υπογραμμίσει ότι «πριν από το τέλος του έτους θα κάνουμε νέους υπολογισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να δούμε ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 και τα επόμενα χρόνια». Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών σημείωσε ότι «οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά υπάρχουν κανόνες. Το βασικό για την Ελλάδα είναι το πώς θα σχεδιάσει την έξοδο για την επόμενη μέρα»...

Ολα αυτά, ενώ ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών συμφώνησαν ότι η σημερινή κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης δεν είναι ικανοποιητική και πως είναι αναγκαία μια άμεση απάντηση από τις κυβερνήσεις, με αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη χρησιμοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων για την τόνωση των επενδύσεων.

Από την πλευρά του, Ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, διευκρίνισε σχετικά με τα αποθεματικά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις ελληνικές τράπεζες, ότι θα πρέπει να περάσουν 6 - 9 μήνες μετά την ανακοίνωση των διαγνωστικών ελέγχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να φανεί αν και κατά πόσο θα χρειαστεί μέρος των 11 δισ. ευρώ για τις τράπεζες ή αν θα μπορέσει να επιστραφεί στον ESM, εξασφαλίζοντας ισόποση μείωση του κρατικού χρέους. Τόνισε, όμως, ότι για να αξιοποιηθούν τα χρήματα για οποιονδήποτε σκοπό πέραν της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα απαιτηθεί απόφαση των κοινοβουλίων της Ευρωζώνης.

Ξεκινά η συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι η αντιλαϊκή επίθεση θα εκδηλωθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα και με αιχμή το μέτωπο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ανεξάρτητα από δανειακές συμβάσεις και τους όποιους μηχανισμούς χρηματοδότησης.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2015, η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Μεταξύ άλλων - και ενώ προβλέπει ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 2,9% - σε νέα ύψη διαμορφώνονται τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα», σε μια εξέλιξη που συνδέεται με την παραπέρα διάλυση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, καθώς και την παραπέρα αύξηση της μάζας των αντιλαϊκών φόρων.

ΟΛΠ
Σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης

Με στόχο την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ μέχρι το τέλος του χρόνου, συνεδρίασε χτες η διοίκηση του Οργανισμού για να λύσει τα τελευταία διαδικαστικά θέματα. Αποφάσισε την ερχόμενη Δευτέρα να προχωρήσει σε έκτακτη συνεδρίαση για την υπόθεση του «φιλικού διακανονισμού» με την COSCO και στις 11 Νοέμβρη να γίνει γενική συνέλευση των μετόχων.

Στην έκτακτη συνεδρίαση θα εξεταστεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία, όπως αναφέρεται, ο «φιλικός διακανονισμός» μπορεί να προχωρήσει, αλλά υπό όρους. Ενας από αυτούς είναι ότι θα πρέπει η COSCO να συνεχίσει να καταβάλει το «ελάχιστο εγγυημένο τίμημα» προς τον ΟΛΠ έως το 2021, οπότε θα τεθεί σε λειτουργία η προβλήτα ΙΙΙ που κατασκευάζει. Από την άλλη, η COSCO θέτει ως προϋπόθεση για την κατασκευή, να μην πληρώνει από τώρα το «ελάχιστο εγγυημένο τίμημα».

Ο φιλικός διακανονισμός βέβαια είναι νέα σύμβαση παραχώρησης με ακόμα ευνοϊκότερους όρους για την COSCO, είτε καταβάλει το ελάχιστο εγγυημένο τίμημα, είτε όχι.

Από την άλλη, τμήμα του κεφαλαίου (π.χ. οι εφοπλιστές) διεκδικεί η ιδιωτικοποίηση να γίνει με τη μέθοδο των παραχωρήσεων. Με αυτήν την πλευρά τάσσεται ο δήμαρχος Πειραιά, Δ. Μώραλης, όπως φάνηκε και με την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να δημιουργηθεί Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για τις προβλήτες ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας, «σπάζοντας» το ενιαίο του λιμανιού.

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η «κριτική» στο δήμαρχο Πειραιά από τον Θ. Δρίτσα, επικεφαλής του συνδυασμού που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, και την «Παμπειραϊκή Επιτροπή κατά της Ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ», η οποία έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, με συμμετοχή και επιχειρηματιών (π.χ. ναυπηγοεπισκευαστές).

Η «Επιτροπή», σε ανακοίνωσή της, καλεί τον δήμαρχο «να αποσύρει την πρότασή του και να συνταχθεί όπως προηγουμένως με το σύνολο της κοινωνίας», ενώ σε δελτίο Τύπου, ο συνδυασμός του Θ. Δρίτσα χαρακτηρίζει την πρόταση Μώραλη ως «αφελή και αόριστη» και επικεντρώνει την ένστασή του στο εξής: «Ζητήσαμε εξηγήσεις, ζητήσαμε τεχνικοοικονομική μελέτη. Δεν πήραμε απαντήσεις, παρά μόνο παραπλανητικές, καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις»...

Από όλα αυτά, μοναδικοί χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι, αφού με όποια μέθοδο ιδιωτικοποίησης, οι απολύσεις, η εργασιακή κόλαση, η συντριβή των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, όπως έδειξε και το «μοντέλο COSCO» είναι δεδομένα.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΙΚΟΝΙΟ - ΘΡΙΑΣΙΟ
Κατασκευάστηκε για να υπηρετεί τα μονοπώλια

«Μνημόνιο συνεργασίας» υπέγραψαν χτες ΤΡΑΙΝΟΣΕ και COSCO για την «αξιοποίηση» του σιδηροδρομικού δικτύου στη μεταφορά εμπορευμάτων που «έρχονται» από την Απω Ανατολή στον Πειραιά για να μεταφερθούν στην Κεντρική Ευρώπη. Πρόκειται για μια ακόμα συμφωνία που αποτυπώνει την επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης για την ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο, προκειμένου να «κατακτήσει» νέα πεδία κερδοφόρας δράσης και να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφτηκε μεταξύ του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της υπό ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θ. Ζηλιασκόπουλου, και του διευθύνοντος συμβούλου του κινεζικού μονοπωλίου, Λι Γιουνπένγκ. Τη συμφωνία επικύρωσε με την παρουσία του ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μ. Παπαδόπουλος.

Η συμφωνία αφορά σιδηροδρομική γραμμή μήκους 17 χιλιομέτρων, που ξεκινά από το λιμάνι του Πειραιά και φτάνει μέχρι το Θριάσιο στην Ελευσίνα. Από εκεί τα εμπορεύματα προωθούνται προς Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, χρησιμοποιώντας το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ έχουν ήδη συναφθεί διακρατικές συμφωνίες ώστε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να κάνει χρήση του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου.

Το «μνημόνιο συνεργασίας» περιλαμβάνει 8 σημεία, που αφορούν τη δέσμευση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να παράσχει τη χωρητικότητα που απαιτείται και κάθε διευκόλυνση για την κίνηση φορτίων από το λιμάνι του Πειραιά και τη δέσμευση της COSCO να χρησιμοποιεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως τον κύριο πάροχο σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Ακόμα ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση του «σιδηροδρομικού διαδρόμου» σε ό,τι αφορά την ταχύτητα και το κόστος.

Ο υφυπουργός Μ. Παπαδόπουλος έκανε σαφές στις δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση δουλεύει για τα συμφέροντα των μονοπωλίων: «Η μέχρι σήμερα επιτυχής προσέγγιση κορυφαίων πολυεθνικών εταιρειών να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι του Πειραιά ως λιμάνι εισόδου στην αγορά της Κεντρικής Ευρώπης καθιστά επιτακτική την υπογραφή του μνημονίου αυτού», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ελπίζουν «να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες συμφωνίες για την επίτευξη του παραπάνω στόχου».

Από την πλευρά του ο Θ. Ζηλιασκόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορικής σημασίας» και πρόσθεσε ότι «δημιουργεί ανεξάντλητες ευκαιρίες ανάπτυξης και ανοίγει το δρόμο για να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο διαμετακομιστικό κέντρο και πύλη εισόδου εμπορευμάτων για την Ευρώπη».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αδιάφορο για το λαό ποιος θα «επιτηρεί» τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τη συζήτηση γύρω από την απεμπλοκή της χώρας από το ΔΝΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Για τον ελληνικό λαό είναι αδιάφορο αν τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ή αποκλειστικά μέσω των μηχανισμών επιτήρησης, που έχει συγκροτήσει η ΕΕ για όλα τα κράτη - μέλη. Το ΚΚΕ τονίζει ότι "τέλος" των μνημονίων, για το λαό, σημαίνει μόνο κατάργηση των δεκάδων μνημονιακών νόμων και ανάκτηση των απωλειών απ' τα χρόνια της κρίσης. Αυτό πρέπει να είναι το περιεχόμενο της λαϊκής πάλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και σε όσους αποδέχονται τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και του κεφαλαίου».

Σε σχόλιό του, εξάλλου, που εξέδωσε την Κυριακή για το ίδιο θέμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η απεμπλοκή του ΔΝΤ απ' την Ελλάδα και η μετάβαση αποκλειστικά στους ευρωενωσιακούς μηχανισμούς εποπτείας δε θα σημάνει κάποια ανακούφιση για το λαό, καθώς οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις σε εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα θα συνεχιστούν με βάση τα ευρωπαϊκά μνημόνια διαρκείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ