ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Νέο εντυπωσιακό εύρημα

Ψηφιδωτό, κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλε, κόκκινου και κίτρινου χρώματος το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια του χώρου (4,5μ. πλάτος επί 3 μ. μήκος) είναι το νέο εντυπωσιακό εύρημα της ανασκαφικής έρευνας στο λόφο Καστά Αμφίπολης.

Το ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε μετά τη σταδιακή αφαίρεση μέρους της επίχωσης, από το δεύτερο χώρο, πίσω από τις Καρυάτιδες και μέχρι την επιφάνεια του δαπέδου, σε βάθος 6μ. από τη θόλο. Κατά την αφαίρεση της επίχωσης αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο τμήμα του ψηφιδωτού δαπέδου. Την κεντρική παράσταση περιβάλλει διακοσμητικό πλαίσιο, πλάτους 0,60μ., το οποίο συντίθεται από διπλό μαίανδρο, τετράγωνα και τρέχουσα σπείρα. Το φόντο της παράστασης είναι σε αποχρώσεις γκρι-μπλε.

Η κεντρική παράσταση απεικονίζει άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο. Η σύνθεση έχει κατεύθυνση από ανατολικά προς τα δυτικά. Η παράσταση διακρίνεται για την εξαίρετη τέχνη στην απόδοση των λεπτομερειών των χαρακτηριστικών, τόσο των μορφών, όσο και των αλόγων, όπως και για την αρμονία των χρωμάτων. Η σύνθεση είναι σύγχρονη του ταφικού συγκροτήματος και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. Το ψηφιδωτό έχει υποστεί φθορά στο κέντρο, σε σχήμα κύκλου, διαμέτρου 0,80μ. Ωστόσο, πολλά μέρη από το φθαρμένο τμήμα έχουν βρεθεί στην αμμώδη επίχωση. Τις επόμενες μέρες θα γίνει προσπάθεια συγκόλλησης και αποκατάστασής του, προκειμένου να συντεθεί, στο μέτρο του δυνατού, η συνολική εικόνα της παράστασης.

Το ψηφιδωτό δάπεδο, ανατολικά και δυτικά, δεν έχει αποκαλυφθεί στο σύνολό του, καθώς η ανασκαφή είναι ακόμη σε εξέλιξη στα τμήματα αυτά.

Με επιτυχία συνεχίζεται η Εκθεση στη Ζώνη

Από τη συζήτηση για το φασισμό με τον καθηγητή του ΑΠΘ Γ. Μαργαρίτη
Από τη συζήτηση για το φασισμό με τον καθηγητή του ΑΠΘ Γ. Μαργαρίτη
Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, με ανοιχτό τον «καταπέλτη» δέχεται για 8η χρονιά, από την περασμένη Παρασκευή, τον κόσμο που επισκέπτεται την Εκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο».

Στη φετινή διοργάνωση που θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, 19 Οκτώβρη, συμμετέχουν με έργα τους 210 εικαστικοί καλλιτέχνες. Το σύνθημα που προτάσσουν: «Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του». Οι καλλιτέχνες έρχονται σε επαφή με τα σωματεία της Ζώνης, επισκέπτονται τη Ζώνη, φωτογραφίζουν, ζωγραφίζουν. Ο επισκέπτης μπορεί να δει έργα ζωγραφικής, τρισδιάστατα γλυπτά, έργα χαρακτικής, φωτογραφίες και βίντεο. Μάλιστα, φέτος, όπως είπαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, είναι πιο συνειδητοποιημένοι και έτσι το έργο τους αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα. «Η ψυχή των έργων μας, είπαν, βγαίνει όχι μόνο από τα προβλήματα των εργαζομένων που βλέπει ο καλλιτέχνης στη Ζώνη, αλλά και γιατί και ο ίδιος ο καλλιτέχνης τα βιώνει. Είναι αλληλένδετα αυτά».

Αλλωστε, όπως είπε ο Σ. Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, στα εγκαίνια της Εκθεσης έχει ιδιαίτερη σημασία να αναδείξουμε, από αυτόν το χώρο εργασίας, ότι θέλουμε η εργατική τάξη να διεκδικεί τη ζωή που της αξίζει, το κομμάτι που της κλέβουν από τον πλούτο που παράγει. «Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να ζούμε με ψίχουλα, ότι μικρές και ουσιώδεις χαρές της ζωής, να πας κινηματογράφο, θέατρο, να πιεις ένα ποτήρι κρασί σε μια ταβέρνα, να πας διακοπές, πρέπει να τα ξεχάσεις». Επίσης, τόνισε ότι «η εργατική τάξη έχει τη δυνατότητα από μόνη της, να διοργανώσει τόσο μεγάλες εκδηλώσεις, να τις παρέχει δωρεάν, μέσα από την αλληλεγγύη, τη δράση, την οργάνωση και τη συντροφικότητα των συναδέρφων, την εθελοντική εργασία. Το δείχνει η προσπάθειά μας». Από την Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα», ο Χαράλαμπος Δαραδήμος επισήμανε ότι «η προσπάθεια που γίνεται σε αυτόν τον χώρο δεν είναι μόνο τα έργα και τα τραγούδια που θα δούμε και θ' ακούσουμε, είναι οι σχέσεις των ανθρώπων που αναπτύσσονται μέσα από την κοινή προσπάθεια, οι σχέσεις μας, οι ανθρώπινες σχέσεις».

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο, ξεχώρισε το παιγνίδι των παιδιών για ν' ανακαλύψουν τα χρώματα με τη βοήθεια των εικαστικών. Μαζική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη συζήτηση για το φασισμό με ομιλητή τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ. Στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Ο φασισμός, ο ναζισμός είναι προϊόντα, παιδιά του κεφαλαίου, πολύτιμα εργαλεία του στο διαρκή, ανελέητο αγώνα του ενάντια στον κόσμο της εργασίας και του μόχθου. Ενάντια στους εργάτες και στο κοινωνικό και πολιτικό τους κίνημα. Η Ιστορία το αποδεικνύει αυτό. Δεν το αποδεικνύει απλά, αλλά το κραυγάζει. Οι ιστορικές ρίζες του φασισμού και του ναζισμού συνδέονται με την καπιταλιστική οργάνωση του κόσμου. Ολες οι ιδέες, όλες οι πρακτικές που συμπεριελάμβανε ο φασισμός και ο ναζισμός γεννήθηκαν μέσα στην πορεία του καπιταλισμού, μέσα στην προοδευτική εξάπλωση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο. Γεννήθηκαν για να υπηρετήσουν αυτήν ακριβώς την πορεία του κεφαλαίου προς την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κυριαρχία. Γεννήθηκαν για να πατάξουν όσους αντιστέκονται σε αυτήν την εξέλιξη».

Το μεσημέρι της Κυριακής έγινε λαϊκή συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη 15 Οκτώβρη, στις 8 το απόγευμα με συναυλία, με τον Γρηγόρη Νικολόπουλο και τους «Μαγικούς καθρέφτες».

Πρεμιέρα του «Τέλους του παιχνιδιού»

Τέσσερις άνθρωποι, μέσα σ' ένα πνιγηρό καταφύγιο. Ο ένας, ο ΧΑΜ, παράλυτος και τυφλός, στο αναπηρικό καροτσάκι. Αχρηστος. Δεν έχει εικόνες και δεν έχει κίνηση. Ο άλλος, ο ΚΛΟΒ, δεν μπορεί να καθίσει. Εχει μάθει μόνο να εκτελεί εντολές. Του έχουν αφαιρέσει τη σκέψη. Βρίσκεται διαρκώς πεινασμένος. Τον έχει πιάσει το δόκανο της επιβίωσης. Οι δύο άλλοι, ο ΝΑΓΚ και η ΝΕΛ, οι γεννήτορες του ΧΑΜ, ζουν πεταμένοι μέσα σε δυο σκουπιδοντενεκέδες. Ολα αυτά στην εξαιρετική παράσταση «Τέλος του παιχνιδιού» του Σάμουελ Μπέκετ, που έκανε πρεμιέρα την περασμένη Παρασκευή στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη». Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Κωνσταντίνος Καζάκος, Γιώργος Μωρόγιαννης, Νίνα Γιαννίδη. Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια: Φαίδωνας Πατρικαλάκης.

Στην πρεμιέρα, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τα μέλη του ΠΓ, Δημήτρης Αρβανιτάκης, Δημήτρης Γόντικας, Νίκος Σοφιανός, Ελένη Μπέλλου, τα μέλη της ΚΕ Γιώργος Τούσας, Μάκης Παπαδόπουλος, Νίκος Κουρκούνης, η υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ Ελένη Μηλιαρονικολάκη. Ακόμα, οι ηθοποιοί Αγγελος Αντωνόπουλος, Κώστας Αρζόγλου, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Λίλα Καφαντάρη, Παύλος Ορκόπουλος, Κατερίνα Χέλμη, κ.ά. ο Μανώλης Μητσιάς, η Σόνια Θεοδωρίδου, κ.ά.

Εκδήλωση τιμής για τον Γ. Φαρσακίδη

Τον κομμουνιστή, αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης, εικαστικό δημιουργό και πολυγραφότατο συγγραφέα Γιώργη Φαρσακίδη θα τιμήσουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γιώργος Σεφέρης» και «Ο Σωκράτης», με αφορμή και την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του «Ημερολόγιο του Βουνού - 1944». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 14/10, στις 7 μ.μ., στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 2, πίσω απ' το σταθμό του ΗΣΑΠ στη Ν. Ιωνία).

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Ηλίας Σιώρας (καρδιολόγος - πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»). Για τη ζωή και το έργο του Γ. Φαρσακίδη θα μιλήσει ο Γιώργος Μουσγάς, δημοσιογράφος. Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο τιμώμενος, αντίγραφα χαρακτηριστικών έργων του οποίου θα εκτεθούν στο χώρο. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ