ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Αθλια εκμετάλλευση της ανάγκης για δουλειά

Πατώντας πάνω στην απόγνωση και την ανέχεια χιλιάδων ανέργων, η δημοτική αρχή του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας αποφάσισε να προσλάβει 485 εργαζόμενους με άθλιες εργασιακές σχέσεις (δίμηνες συμβάσεις, συμβάσεις έως 135 ημερομίσθια το χρόνο, συμβάσεις ακόμα και με 5 ημερομίσθια το μήνα!). Ετσι, στην πράξη δημιουργείται ένας ακόμα («δεύτερος») Οργανισμός με εργασιακές σχέσεις γαλέρας, δίπλα στον υπάρχοντα, αφού πια ο αριθμός των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας πλησιάζει αυτόν των μονίμων. Ως πρόσχημα γι' αυτή τη δραματική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων στο σύνολο του δήμου χρησιμοποιήθηκε η ανάγκη να προσληφθούν δάσκαλοι, γυμναστές και εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς για να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, να ξεκινήσουν τα καλλιτεχνικά - αθλητικά τμήματα. Ο αριθμός, όμως, των προσλήψεων - λάστιχο δεν έχει καμία σχέση με τους 98 που προβλέπει ο Οργανισμός του δήμου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» προβάλλοντας την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη για μόνιμη και σταθερή εργασία και προκειμένου να ανοίξουν άμεσα τα καλλιτεχνικά - αθλητικά τμήματα, οι παιδικοί σταθμοί, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο την παρακάτω πρόταση: «Να ψηφιστούν στο νέο Οργανισμό μόνο όσες θέσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου απαιτούνται για να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι που δούλευαν τα προηγούμενα χρόνια (ΔΗΚΕΠΑ, παιδικοί σταθμοί κ.ά.) και που σήμερα είναι απολυμένοι, να διεκδικηθεί από κοινού με τους εργαζόμενους η μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η σχέση εργασίας τους πρέπει να είναι με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα».

Παράλληλα, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισαν ότι η δημοτική αρχή ουσιαστικά «έρχεται να υλοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιδιώκουν εργαζόμενους φτηνούς, χωρίς δικαιώματα, με ημερομηνία λήξης και με μισθούς πείνας, για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Πρόκειται για σχέσεις εργασίας, που ανακυκλώνουν την ανεργία και το μόνο που έχουν στόχο τελικά είναι να τελειώσει μια για πάντα η μόνιμη δουλειά, να αντικατασταθεί από ελαστικές σχέσεις απασχόλησης». Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που στον Οργανισμό του δήμου μπαίνουν, έστω ως πρόβλεψη, τέτοιες άθλιες εργασιακές σχέσεις (για το αν θα προσληφθούν τελικά εργαζόμενοι σε αυτές τις θέσεις αρμόδιο όργανο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο).

Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψηφίστηκε από τις άλλες παρατάξεις ενώ η δημοτική αρχή με ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα του δήμου επιδίωξε συνειδητά να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» εναντιώθηκε στην πρόσληψη των εργαζομένων της ΔΗΚΕΠΑ και άρα στη λειτουργία των καλλιτεχνικών - αθλητικών τμημάτων. Μάλιστα η παράταξη που εκλέγει τον δήμαρχο, ο «Αλλος Δρόμος», στην ιστοσελίδα της ισχυρίστηκε ότι οι προσλήψεις - λάστιχο είναι αυτές που «είχε υποσχεθεί προεκλογικά».

«Οι εξελίξεις αυτές, τονίζει η "Λαϊκή Συσπείρωση", πρέπει να προβληματίσουν κάθε καλοπροαίρετο εργαζόμενο, κάθε καλοπροαίρετο δημότη.

Ο,τι έκαναν τόσα χρόνια οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ κάνει σήμερα και η νέα δημοτική αρχή, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Παίζουν με την ανεργία και το ψωμί του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρόταση της δημοτικής αρχής υπερψήφισαν όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις, πλην του Τζανή (Σαλαλέ, Ζούπη, Μελά), που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και που αποδείχτηκαν διαχρονικά "μάστορες" στην ομηρία των εργαζομένων, στην προώθηση των πιο άθλιων εργασιακών σχέσεων. Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των ελαστικών σχέσεων εργασίας (τις εφάρμοσε άλλωστε διαχρονικά στους δήμους), προκειμένου να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατηγορηματικά αντίθετοι στη συμμετοχή στο πρόγραμμα «LIFE»

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στο πρόγραμμα «Life» της ΕΕ και για το οποίο η Διοίκηση ζήτησε από το Σώμα τη συμμετοχή της Περιφέρειας, εξέφρασαν χτες, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η Αλεξάνδρα Μπαλλού, εκ μέρους των συμβούλων του ΚΚΕ, τόνισε πως οι κανόνες στους οποίους υπακούει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι «το κριτήριο του κέρδους στην παραγωγή που οδηγεί στην καταστροφική επίπτωση στο περιβάλλον και στη ζωή των ανθρώπων. Δίνουν κίνητρο στους επιχειρηματίες και από την άλλη, πράσινη φορολογία στους εργαζόμενους. Μιλάνε για εμπόριο ρύπων και παίρνουν μέτρα προσαρμογής για να βελτιώσουν το περιβάλλον». Επεσήμανε μάλιστα πως «η εμπειρία του προγράμματος που έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν λέει ότι 14,9 εκατομμύρια ευρώ - ενώ ο κόσμος υποφέρει από έλλειψη χρημάτων - δόθηκαν σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες, τράπεζες, ΜΚΟ και ιδρύματα». Ως καινούρια στοιχεία στο «Life» 2014 - 2020 είναι η προσθήκη εκτός από τις ΜΚΟ και διάφορων γραφείων τεχνικών συμβούλων και προσθέτει νέες πηγές ενίσχυσης της χρηματοδότησης, «δηλαδή νέα χρήματα ευρωενωσιακά, του κόσμου που φορολογείται σε όλη την ΕΕ δηλαδή, τα οποία θα καταλήξουν πάλι στις καινοτόμες δράσεις των επιχειρηματιών».

Επίσης, «το νέο "Life" προχωρά τους νέους τομείς, αυτούς που έχει ανάγκη στην ΕΕ για νέα πεδία, την ιδιωτικοποίηση στους ποταμούς, τις στρατηγικές για το κλίμα, την καύση, των ρύπων κ.τ.λ. Είναι σαφές πως αυτό δεν μπορεί να ξεκοπεί. Η ΕΕ στο πλαίσιο της πολιτικής της παλεύει να λύσει το πρόβλημα του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας, τη μάχη που δίνεται για να κερδίσουν οι επιχειρηματίες το υψηλό ποσοστό κέρδους και γι' αυτό ανοίγει όλες αυτές τις καινοτόμες δράσεις. Το πρόγραμμα της Περιφέρειας, υπηρετεί, υπακούει και υλοποιεί το χαρακτήρα αυτής της πολιτικής».

Επισήμανε μάλιστα πως στο πρόγραμμα «Life» «δεν είναι τυχαίο ότι συνεργάζονται εδώ η Περιφέρεια Αττικής, το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αττικής και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Εχουμε το αγκάλιασμα της "αριστερής" διοίκησης με την "υγιή επιχειρηματικότητα"». Υπογράμμισε πως για το πρόγραμμα που - σύμφωνα με την εισήγηση - αφορά την εγκατάσταση και την επιχειρησιακή επίδειξη λειτουργίας ενός αστικού υπερ-σταθμού παρακολούθησης εξειδικευμένων παραμέτρων ρύπανσης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» συμφωνεί με την ανάγκη και τη χρησιμότητα που έχει, αλλά «μας ζητάτε να εντάξουμε και αυτό το δικαίωμα, να υπάρχει τεχνογνωσία και καταμέτρηση, στο πρόγραμμα και τη φιλοσοφία του "Life". Το ερώτημα και το συμπέρασμα, είναι η επιστήμη, η ενέργεια, η ανάπτυξη, η τεχνολογία, σε ποιανού τα χέρια είναι, ποιον ωφελεί, για ποιον γίνεται. Το συμπέρασμα είναι ότι προωθείτε αυτά τα προγράμματα και τα φέρνετε εδώ ως πλειοψηφία, όχι γιατί είναι καινοτόμα, αλλά γιατί συμφωνείτε απόλυτα στην ουσία της πολιτικής της ΕΕ, με το περιεχόμενο των μνημονιακών νόμων που καταγγέλλετε και συμβάλλετε με το μανδύα και το φερετζέ που έχουν όλα αυτά τα έργα, να περνούν και να υλοποιούνται οι στόχοι της ΕΕ που σημαίνει περισσότερα βάρη για το λαό, χειρότερες συνθήκες για τη ζωή των εργαζομένων».

Εκδηλώσεις για απελευθέρωση Βόλου - Λάρισας - Ελασσόνας

Εκδήλωση για την απελευθέρωση του Βόλου από τον ΕΛΑΣ, στις 19 Οκτώβρη 1944, οργανώνουν, την Κυριακή, 19 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου, το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, οι ΤΟ Βόλου και Υπαίθρου Μαγνησίας του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Μαγνησίας της ΚΝΕ.

Εκδήλωση για να τιμηθεί η απελευθέρωση της πόλης της Λάρισας από τον χιτλερικό φασισμό των Γερμανών οργανώνει το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Πέμπτη 23 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου, δίπλα στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Ελασσόνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής οργανώνουν το Σάββατο 25 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα θεάτρου «Βασίλης Φαρμάκης», το Παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η ΤΕ Ελασσόνας του ΚΚΕ.

ΜΠΛΟΚΟ ΒΥΡΩΝΑ
Εκδήλωση αντιστασιακών

Τιμώντας τα 70 χρόνια από το Μπλόκο του Βύρωνα (1944 - 2014), το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Βύρωνα διοργανώνουν, το πρωί της Κυριακής, 19 Οκτώβρη 2014, εκδήλωση τιμής η οποία περιλαμβάνει:

Ωρα 10.30 π.μ., προσυγκέντρωση στη Χρ. Σμύρνης και Μικράς Ασίας, απ' όπου, στις 10.50 π.μ., με πορεία, οι συγκεντρωμένοι θα φθάσουν στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης για να αρχίσει, στις 11 π.μ. η εκδήλωση με χαιρετισμούς, κεντρική ομιλία από την πρόεδρο του Παραρτήματος, κατάθεση στεφανιών, προσκλητήριο νεκρών, τραγούδια και απαγγελία ποιημάτων.

Απορρίφθηκε το αίτημα Ξηρού

Απορρίφθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το αίτημα του Σάββα Ξηρού να διακοπεί, για λόγους υγείας, η κράτησή του στις φυλακές Κορυδαλλού και να αντικατασταθεί με κατ' οίκον κράτηση. Σύμφωνα με τους συνηγόρους, ο Σ. Ξηρός έχει ποσοστό αναπηρίας 93%, και δεδομένου ότι είναι πολυσυστημικός ασθενής, κυρίως λόγω της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Πήγαν, είδαν και ... ένιψαν τα χέρια τους

Τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των μεταναστών - προσφύγων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στην Ειδομένη του Κιλκίς, επιβεβαίωσαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απαντώντας σε Ερώτηση που κατέθεσαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Υγείας είπε ότι έπειτα από προφορική εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο. Στην έκθεση της αυτοψίας περιγράφονται οι κακές συνθήκες κράτησης. Οι υπηρεσίες μας διαπίστωσαν έλλειψη χώρων υγιεινής για τους κρατούμενους, έλλειψη παροχής πόσιμου νερού και ότι ο χώρος είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες, που όταν θα επιδεινωθούν το χειμώνα θα δημιουργήσουν κινδύνους στους ανθρώπους που φιλοξενούνται εκεί.

Η διοίκηση της Περιφέρειας κρύφθηκε για άλλη μια φορά πίσω από την "αναρμοδιότητά" της σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα παρέμβασης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ετσι η αντιπεριφερειάρχης Υγείας, είπε, ότι «διαβιβάσαμε την έκθεσή μας στην Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς, για να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και να διασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και παραμονής. Δυστυχώς, οι αρμοδιότητές μας σταματούν μέχρι εκεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ