ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σε οριακό σημείο η διδασκαλία μαθημάτων στα ΤΕΙ

Οι ελλείψεις και τα προβλήματα στα ΤΕΙ είναι για άλλη μια χρονιά εκρηκτικά και φέρνουν την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία και τη διδασκαλία των μαθημάτων στα όριά της. Αυτό καταγγέλλουν με ψήφισμά τους οι Σύλλογοι Εκτακτων Εκπαιδευτικών ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Καρδίτσας, καταλογίζοντας ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις διοικήσεις των ΤΕΙ, που δείχνουν ανοχή στα προβλήματα προσπαθώντας να διαχειριστούν τη μιζέρια.

Οι Σύλλογοι των Εκτάκτων αναφέρουν χαρακτηριστικά στο ψήφισμά τους:

«Το ερώτημα είναι λοιπόν ποιο είναι το σημείο εκείνο πέρα από το οποίο η εκπαιδευτική διαδικασία δε νοείται;

  • Για εμάς αυτό το σημείο είναι να υπάρχει πρόβλεψη να παρακολουθούν όλοι οι φοιτητές τις θεωρίες σε συνθήκες ακαδημαϊκές (καθισμένοι και να μπορούν να κρατάνε σημειώσεις).
  • Για εμάς αυτό το σημείο είναι να πραγματοποιούνται όλα τα εργαστήρια απ' όλους τους φοιτητές πραγματικά και όχι εικονικά ή θεωρητικά.

Γι' αυτούς το σημείο αυτό δεν υπάρχει:

  • Στηρίζεται στην άγνοια των φοιτητών για το τι πρέπει να μάθουν, στην αγωνία τους να πάρουν το πτυχίο με όποιες συνθήκες, αφού δεν έχουν και πολλές ελπίδες για δουλειά, ή γιατί αυτό πιστεύουν ότι θα εξασφαλιστεί με ένα μεταπτυχιακό ή τη φυγή τους στο εξωτερικό.
  • Στηρίζεται στην αγωνία των μελών ΕΠ να μην κλείσει το Τμήμα τους και χάσουν τη δουλειά τους.
  • Στηρίζεται στο γεγονός της διεκδίκησης του ελάχιστου και μόνο αυτού.

Ολοι περιμένουν τις μεταγραφές, για να απαλλαχτούν από τη μεγάλη μάζα των φοιτητών, που θα ξεχειλίζουν από τα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια, και έτσι να "εξασφαλίσουν" τη διεξαγωγή των μαθημάτων για τους υπόλοιπους.

Εμείς σήμερα, το 2014, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από τις απαιτήσεις μας για ουσιαστική Ανώτατη Εκπαίδευση με βάση τις ανάγκες της εποχής μας, συνεχίζουμε να παλεύουμε με όσες δυνάμεις έχουμε για την ολοκλήρωση των σπουδών όλων των φοιτητών, για να μη λειτουργήσουν τα ΤΕΙ ως μέσο για να περάσουν μέτρα παραπέρα υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Θα είμαστε πάντα μπροστά στους αγώνες, μαζί με τους αγωνιζόμενους φοιτητές, μαζί με όλα τα μέλη της κοινότητας των ΤΕΙ που έχουν τις ίδιες επιθυμίες», τονίζουν οι Εκτακτοι των ΤΕΙ, δηλώνοντας παράλληλα την απόφασή τους να συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την καθαριότητα στα πανεπιστήμια

Σοβαρό είναι το πρόβλημα με την καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο Αθήνας (Φωτό Αρχείου)

Motion Team

Σοβαρό είναι το πρόβλημα με την καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο Αθήνας (Φωτό Αρχείου)
Το οξυμένο πρόβλημα της έλλειψης καθαριότητας σε πανεπιστημιακές σχολές, το οποίο μάλιστα φτάνει πολλές φορές σε σημείο να απειλεί άμεσα την υγεία φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων επανέρχεται με σωρούς σκουπιδιών να «κοσμούν» τους χώρους των ιδρυμάτων.

Και το συγκεκριμένο πρόβλημα, που σχετίζεται με την καθαριότητα, είναι απόρροια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης μιας σειράς υπηρεσιών, της γενικότερης προωθούμενης πολιτικής για λειτουργία δομών και υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στην περίπτωση της καθαριότητας, οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι καθαριότητας των πανεπιστημίων αντικαταστάθηκαν αρχικά με εργολαβικούς και τώρα από εταιρείες. Με μεροκάματα πείνας, με εργοδότες που αρνούνται να δώσουν ακόμη και αυτούς τους πετσοκομμένους μισθούς στους εργαζόμενους στην καθαριότητα - χαρακτηριστική η περίπτωση του Πανεπιστημίου Αθήνας όπου οι καθαρίστριες είχαν να πληρωθούν 7 μήνες από τον εργολάβο - η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών δε θα μπορούσε να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.

Με αφορμή το οξυμένο πρόβλημα της καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Ιδρύματος θα δώσουν σήμερα συνέντευξη Τύπου.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση της Πρυτανείας να παραδώσει την καθαριότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ιδιώτη εργολάβο - έχουν, ήδη, υποβάλει προτάσεις 4 εταιρείες, ενώ την οριστική απόφαση θα την πάρει σε συνεδρίασή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου - οργανώνει σήμερα Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στο κτίριο Παπαστράτου, («Θόλος»), το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Μαγνησίας.

Οπως επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το σωματείο, το να μπει εργολάβος στην καθαριότητα του ιδρύματος θα έχει τραγικές συνέπειες τόσο για τις 27 καθαρίστριες που εργάζονται στο χώρο, όσο και για την ίδια την υγιεινή του Πανεπιστημίου και την υγεία φοιτητών και εργαζομένων σε αυτό.

Το Σωματείο, μαζί με τις καθαρίστριες του Πανεπιστημίου, απαιτούν να σταματήσει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου και να αναλάβει η πρυτανική αρχή την ευθύνη για τις προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με τις ίδιες αποδοχές και χωρίς εργολάβους. Ταυτόχρονα, καλούν τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο Ιδρυμα να κάνουν δική τους υπόθεση την υγεία και την υγιεινή στους χώρους που περνούν πολλές ώρες της μέρας τους.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των καθαριστριών εκφράζει, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας.

Κινητοποιήσεις γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης, με αιτήματα την κάλυψη των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς, βιβλία, υλικοτεχνική υποδομή, την άμεση επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς για όλους τους μαθητές, ενώ κατήγγειλαν και την κατάργηση τμημάτων των ΕΠΑΛ και την τράπεζα θεμάτων.

Με αποφάσεις τους συμμετείχαν μαθητές του 12ου Λυκείου, του 8ου Λυκείου και των Λυκείων Καλοχωρίου και Θέρμης, επίσης συμμετείχαν μαθητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Αγωνιστικών Ομάδων Σχολείων.

Νωρίτερα, το πρωί, γονείς σχολείων του δήμου Παύλου Μελά πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων απαίτησαν κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς, αλλά και προσλήψεις τραπεζοκόμων για τη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων.

Σήμερα στην Κεφαλονιά και την Κρήτη

Το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, οι ανάγκες των σχολείων και των μαθητών, οι αναδιαρθρώσεις στην παιδεία και τα ζητήματα που ακόμα αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι μαθητές, βρίσκονται στο επίκεντρο της κινητοποίησης που διοργανώνουν σήμερα η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, η Ενωση Γονέων και Μαθητικά Συμβούλια. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. έξω από την πρώην Νομαρχία και, για τη συμμετοχή σε αυτή, το ΔΣ της ΕΛΜΕ - ΚΙ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας.

Κινητοποίηση για την παιδεία διοργανώνεται σήμερα στις 7 το απόγευμα και στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Λιονταριών. Στην κινητοποίηση καλούν η Ενωση Γονέων Ηρακλείου, το Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κρήτης «Γαλάτεια Καζαντζάκη», το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ηρακλείου. Με κοινή τους ανακοίνωση καλούν «όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές, τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν την πάλη τους για το δικαίωμα στη μόρφωση! Καλούμε όλα τα σωματεία να κάνουνε υπόθεση δική τους το μέλλον και τη μόρφωση που θα έχει το παιδί τους».

Αστυνομία για μαθητικό καβγά

Ενα πρωτοφανές περιστατικό το οποίο συνέβη την Τρίτη 14 Οκτώβρη καταγγέλλει η Ενωση Γονέων Κερατσινίου, με την αστυνομία να έχει κληθεί σε Δημοτικό Σχολείο της περιοχής ύστερα από καβγά μεταξύ μαθητών.

Η σοβαρή καταγγελία της Ενωσης Γονέων έχει ως εξής: «Σήμερα το πρωί (σ.σ.: προχτές Τρίτη) οι μικροί μαθητές του 8ου Δ.Σ. Κερατσινίου, πηγαίνοντας στο σχολείο τους, αντίκρισαν ένα απίστευτα αποκρουστικό θέαμα: Ενα περιπολικό της Αστυνομίας έξω από την είσοδο του σχολείου, αστυνομικούς με αλεξίσφαιρα γιλέκα και όπλα στα χέρια και ένα γονιό συμμαθητή τους να τους δίνει εντολές». Σύμφωνα με τους γονείς, ο συγκεκριμένος γονιός «είχε καλέσει την αστυνομία για να συλλάβει 10χρονο μαθητή, που την προηγούμενη μέρα είχε μαλώσει με το γιο του μέσα στο σχολείο».

Οταν έγινε γνωστό το περιστατικό, αντιπροσωπεία της Ενωσης Γονέων και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής έκαναν παράσταση στο Αστυνομικό Τμήμα και εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 6ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
«Απομονώνουμε τους φασίστες»

«Καλούμε τους γονείς να μη φοβηθούν και να μη δεχτούν σε καμιά περίπτωση να συμμετέχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τους φασίστες, να τους απομονώσουν και να τους καταψηφίσουν». Με τα λόγια αυτά η Ενωση Γονέων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας απευθύνεται στους γονείς, με αφορμή προσπάθειες χρυσαυγιτών να βάλουν υποψηφιότητα και να εκλεγούν σε συλλόγους γονέων σε σχολεία.

Η Ενωση Γονέων σημειώνει επίσης: «Αυτοί που σήμερα φόρεσαν την προβιά του "γονιού" είναι εκείνοι που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν πρωτοστατήσει σε τραμπούκικες επιθέσεις εναντίον Ελλήνων και μεταναστών, αλλά και που προσπάθησαν - βάζοντας πλάτη στην εφαρμογή της πολιτικής που υποτίθεται πως καταγγέλλουν - να αναλάβουν τη φύλαξη, τη συντήρηση και την καθαριότητα σχολείων της περιοχής». Αναφέρεται, ακόμα, στο ρόλο του φασισμού, ως γέννημα - θρέμμα του συστήματος, να χτυπήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να υποτάξει και να τρομοκρατήσει όποιον σηκώνει το κεφάλι και παλεύει για μια καλύτερη ζωή με δικαιώματα. Και τονίζει: «Η δράση τους δεν θα σταματήσει αν εμείς δεν απομονώσουμε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολειό, παντού! Δεν υπάρχει πια δικαιολογία πως δεν γνωρίζουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ