ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχύει τους μηχανισμούς εκμετάλλευσης και χειραγώγησης

Πρόγραμμα στήριξης και ενθάρρυνσης των ΚΟΙΝΣΕΠ ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας

MotionTeam

Τη λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της λεγόμενης «κοινωνικής επιχειρηματικότητας» για να στηρίξουν τη δημιουργία νέων αλλά και υφιστάμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, των περίφημων ΚΟΙΝΣΕΠ, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας. Το ύψος της δαπάνης ανέρχεται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ και -σύμφωνα με το υπουργείο -οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί «θα δημιουργηθούν από τοπικούς και περιφερειακούς παράγοντες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν δράσεις ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας. Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών μιας στάσης (one stop shop) για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις και η λειτουργία κόμβου πληροφόρησης για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα».

Η κυβέρνηση, την ώρα που αφήνει χωρίς επιδόματα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ανέργων και προωθεί την κατάργηση προνοιακών επιδομάτων, δε φείδεται πόρων όταν πρόκειται να προωθήσει άλλο ένα εργαλείο επέκτασης της ευελιξίας στην απασχόληση, υποσχόμενη μάλιστα στους άνεργους και στις «ευάλωτες» κοινωνικές ομάδες ότι θα τους μετατρέψει σε... επιχειρηματίες!

Γιατί οι περίφημες ΚΟΙΝΣΕΠ, που νομοθετήθηκαν με τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία» επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με το ν. 4019/2011 («Νόμος Κατσέλη»), δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμα μορφή σκληρής εκμετάλλευσης σε όσους απασχολούνται σε αυτές, φορώντας μάλιστα το μανδύα της «κοινωνικής οικονομίας» ή του «τρίτου τομέα της οικονομίας», οι οποίες αναλαμβάνουν να παρέχουν κυρίως κοινωνικές υπηρεσίες, αντί αυτές να εξασφαλίζονται δωρεάν από το κράτος. Οι θιασώτες της προπαγανδίζουν μια «νησίδα» ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Εμπνευστής της είναι ο ΟΟΣΑ και η κεντρική φιλοσοφία αυτών των σχημάτων είναι ότι «το κράτος το οποίο ρυθμίζει το κοινωνικό περιβάλλον, αντί του κράτους που χορηγεί κοινωνικές παροχές». Δηλαδή, το κράτος απλά καθορίζει ποιοι και πώς θα παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες, αφού το ίδιο σταματά να το κάνει. Την «κοινωνική οικονομία» υιοθετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ («αλληλέγγυα οικονομία») ως βασική μορφή στην «παραγωγική ανασυγκρότηση» που προτείνει για την (καπιταλιστική) ανάπτυξη και την ανακύκλωση της ανεργίας.

Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, μυρίζοντας κέρδη, στις ΚΟΙΝΣΕΠ ήδη επιχειρούν να μπουν και διάφοροι μεγαλοσχήμονες επιχειρηματικών ομίλων και πρώην μεγαλοστελέχη Δημοτικών Αρχών. Ηδη, όπως ανακοινώνει το υπουργείο Εργασίας, «οι 678 ήδη εγγεγραμμένες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, μαζί με τις δεκάδες νέες που δημιουργούνται από τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ, επιβεβαιώνουν τη δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από αυτόν τον νέο πυλώνα επιχειρηματικότητας».

Ακόμα χειρότερα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ρ», ήδη υπάρχουν κρούσματα που οι αποκαλούμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) μπορούν να γίνουν το όχημα για την παροχή ανασφάλιστης («μαύρης») εργασίας σε κάθε είδους εργοδότες και μάλιστα με τη βούλα του νόμου! Αυτό προκύπτει από επιστολή προέδρου μιας ΚΟΙΝΣΕΠ, ο οποίος απευθύνθηκε πρόσφατα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ισχυρίζεται ότι μπορεί να προσφέρει με «νόμιμο» τρόπο ανασφάλιστο προσωπικό, ώστε, από τη μια, να ρίξουν το λεγόμενο «κόστος εργασίας» και, από την άλλη, να απαλλαγούν από τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου πρόστιμου από το ΙΚΑ, σε περίπτωση ελέγχου για ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΚΟΙΝΣΕΠ όχι μόνο δεν είναι μέσο αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των κοινωνικών ομάδων που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους -όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και η ΕΕ- αλλά ένα ακόμα αντιδραστικό υποκατάστατο στην ανάγκη για πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, που ο καπιταλισμός ούτε μπορεί, ούτε επιθυμεί να εξασφαλίσει.

ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Παραμένουν ξεκρέμαστοι

Εντελώς ξεκρέμαστους αφήνει η κυβέρνηση τους τευτλοπαραγωγούς, που βλέπουν την παραγωγή τους να σαπίζει στα χωράφια. Η απάντηση που έδωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Η Δ. Μανωλάκου παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι τευτλοπαραγωγοί. Μετά το κλείσιμο των δύο εργοστασίων ζάχαρης από την κυβέρνηση, στις Σέρρες και την Ορεστιάδα, το μοναδικό εργοστάσιο που απέμεινε, αυτό στο Πλατύ, δεν μπορεί να απορροφήσει την παραγωγή τους που καλύπτει ένα χώρο από το Δομοκό μέχρι την Ορεστιάδα. Ταυτόχρονα, έχει αυξηθεί το μεταφορικό κόστος εξανεμίζοντας το ήδη πενιχρό εισόδημά τους, ενώ ακόμα δεν έχει καθοριστεί από την κυβέρνηση η τιμολογιακή πολιτική. «Η ζημιά υπολογίζεται σε 10 - 15 ευρώ τον τόνο», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ, και πρόσθεσε: «Η συγκομιδή ξεκίνησε με 15 pol, όπως είναι ο ζαχαρικός τίτλος, αλλά πέφτει λόγω των συνθηκών και των δυσκολιών που έχουν και, βέβαια, υποβαθμίζεται η παραγωγή, με αποτέλεσμα η Βιομηχανία Ζάχαρης να μειώσει τα τιμολόγια στις κατηγορίες αυτών των τεύτλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη Λάρισα τα προηγούμενα χρόνια που λειτουργούσαν όλα τα εργοστάσια έφευγαν τριάντα και σαράντα βαγόνια ημερησίως, ενώ σήμερα οκτώ με εννιά. Οι τευτλοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση».

Απαίτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι απώλειες στο εισόδημα των παραγωγών και την επαναλειτουργία των εργοστασίων προκειμένου «και η παραγωγή να φτάσει στα επίπεδα των αναγκών της χώρας, γιατί έχουμε και τις δυνατότητες και τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες να το πετύχουμε».

Η απάντηση που πήρε από τον Π. Κουκουλόπουλο ήταν ότι καταρχήν δεν υπάρχει απώλεια εισοδήματος, «η διατήρηση σε λειτουργία τριών εργοστασίων ήταν κατάφωρα σε βάρος του παραγωγού και της εθνικής προσπάθειας (...) Με την παραγωγή που έχουμε αυτήν τη στιγμή, δεν δικαιολογείται να έχουμε περισσότερα από ένα εργοστάσια, διότι δεν καλύπτουμε καν το 100% της δυναμικότητας του ενός εργοστασίου» (!) και ότι για τη συνολική κατάσταση της χώρας «ευθύνες υπάρχουν παντού»!

Η Δ. Μανωλάκου κατήγγειλε την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ όπως αυτή δρομολογείται και με τη νέα ΚΑΠ που ξεκληρίζει τους μικρούς αγρότες, έκλεισε τα εργοστάσια ζάχαρης στο όνομα των ποσοστώσεων και κάλεσε τους αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να δώσουν την κατάλληλη απάντηση.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Διευκολύνσεις στην ιδιωτικοποίηση από την ΟΜΥΛΕ

Δεσμευμένη στον «κοινωνικό εταιρισμό» και τη λογική της «ανταγωνιστικότητας», η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) αποφάσισε χτες, στη διάρκεια της συνεδρίασής της, να «αντιδράσει» στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, που έχει φτάσει στο διά ταύτα, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταγγελίες και ...κάποια στιγμή στο χρονικό διάστημα μεταξύ 28 Οκτώβρη και 8 Νοέμβρη να κηρύξει και μία απεργία. Παράλληλα, το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει καθορίσει, το μόνο που κάνει είναι να σημειώνει μία «ένσταση» στον τρόπο της ιδιωτικοποίησης, δηλαδή είναι ενάντια στην πώληση του πλειοψηφικού (67%) πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση με τη μέθοδο των παραχωρήσεων.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε παράσταση διαμαρτυρίας των διοικήσεων των σωματείων μεθαύριο Δευτέρα, μέρα που έχει προγραμματιστεί το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ για να εγκρίνει το «φιλικό διακανονισμό» με την «COSCO». Ο «φιλικός διακανονισμός» είναι, στην ουσία, μία νέα σύμβαση παραχώρησης που προβλέπει ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους για τον κινεζικό μονοπωλιακό όμιλο. Επιπλέον, είναι η προϋπόθεση ώστε η «COSCO» να διεκδικήσει και το 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

Παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει και στις 11 Νοέμβρη, που έχει καθοριστεί η σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων για να λάβει και τις τελικές αποφάσεις για το «φιλικό διακανονισμό». Ενώ αναμένεται η κήρυξη της απεργίας.

Σε ανακοίνωσή της η αγωνιστική παράταξη Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών τονίζει ότι η ΟΜΥΛΕ επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα, διευκολύνοντας τη ιδιωτικοποίηση, εξέλιξη που, όπως υπογραμμίζει, «ανεξάρτητα απ' τη μορφή ιδιωτικοποίησης, σημαίνει μαζικές απολύσεις, ενίσχυση της δύναμης και επίθεσης των μονοπωλίων, που θα βαθύνει την εκμετάλλευση των εναπομεινάντων εργαζομένων στα λιμάνια με μισθούς πείνας, ωράρια λάστιχο, ανατροπή στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει».

Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να γίνουν παντού γενικές συνελεύσεις και να προγραμματιστούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις με διεκδικητικό πλαίσιο: Να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, όχι στο «φιλικό διακανονισμό», σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, όχι στις απολύσεις και στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που χτυπούν και καταργούν τις ΣΣΕ. Πρώτο βήμα επισημαίνει ότι θα πρέπει να αποτελέσει το πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Να αποσυρθεί η τροπολογία για τον ΟΜΕΔ

Σε ανακοίνωσή του για την τροπολογία που καταργεί τη μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ, το ΠΑΜΕ αναφέρει: «Να αποσυρθεί τώρα η τροπολογία της κυβέρνησης που ακυρώνει στην ουσία την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ , για τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον ΟΜΕΔ. Δε θέλουν ούτε καν να υπάρχει αυτή η δυνατότητα των συνδικάτων.

Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι υποτάσσει τα πάντα στις απαιτήσεις της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι ασύμβατες με την πολιτική που υπηρετεί.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιτυχία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου 1η Νοέμβρη στις 12 μ. στο Σύνταγμα για να ακουστεί η φωνή μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ