ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στόχος η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής

Με νομαρχιακά συλλαλητήρια ξεκινούν, την ερχόμενη Τετάρτη, οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία

Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας
Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας
Με συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών την ερχόμενη Τετάρτη, ξεκινούν οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία. Στόχος των κινητοποιήσεων - που είναι ενταγμένες στον σκληρό, πολύμορφο, μακρόχρονο και μακρόπνοο αγώνα της αγροτιάς - είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της χώρας μας. Τα τελευταία έξι χρόνια αυτή η πολιτική έχει μπει στο στόχαστρο της πάλης των αγροτών, αφού είναι αυτή που οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά στο ξεκλήρισμα, προσθέτοντας συνεχώς χιλιάδες νέους ανέργους στις τεράστιες «λίστες» ανεργίας των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, «διώχνοντας» στην μετανάστευση χιλιάδες νέους ανθρώπους της ελληνικής υπαίθρου.

Ολοι έτοιμοι...

Ολες τις μέρες που πέρασαν από τότε που αποφασίστηκαν τα συλλαλητήρια, στην πανθεσσαλική σύσκεψη εκπροσώπων Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεων Συνεταιρισμών, στα χωριά και στις επαρχίες της Θεσσαλίας επικρατεί αγωνιστικός ενθουσιασμός και όλοι προετοιμάζονται να βγουν στο αγώνα και να τον συνεχίσουν μέχρι να δικαιωθούν. Για την καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεων πραγματοποιούνται περιοδείες αγροτικών στελεχών, οργανώνονται συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις, συζητούνται οι καλύτεροι τρόποι για την εξασφάλιση της συμπαράστασης κι αλληλεγγύης των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού στον αγώνα της αγροτιάς.

Οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν για το ψωμί και για το δίκιο τους, ξεπερνώντας τα πολλά εμπόδια που θέτει μπροστά τους η κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί με κάθε τρόπο και «μέσο» να σταματήσει, εν τη γενέσει τους, τις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το διάστημα τα «αγροτοδικεία» που έχουν στηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στους θεσσαλικούς νομούς, «δουλεύουν στο φουλ», καταδικάζοντας συνεχώς αγωνιστές της αγροτιάς, με στόχο να τρομοκρατηθούν και να μη συμμετέχουν στον αγώνα.

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Στο διεκδικητικό πλαίσιο των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων περιλαμβάνονται ιεραρχημένα τα γνωστά αιτήματα του αγροτικού κόσμου, τα οποία τέθηκαν και στις παλιότερες κινητοποιήσεις και δεν ικανοποιήθηκαν από την κυβέρνηση.

Τα αιτήματα αναφέρονται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν οι αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης κι αφορούν σε περιορισμούς στις καλλιέργειες, σε ποσοστώσεις στην αγροτική παραγωγή, σε πρόστιμα συνυπευθυνότητας, στο πάγωμα, ή και στη μείωση ακόμα των τιμών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Αναφέρονται, επίσης, στην ανάγκη να μειωθεί το κόστος παραγωγής - με έργα υποδομής, ιδίως αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά και μέτρα που θα αντιμετωπίζουν την κερδοσκοπία των πολυεθνικών στα αγροτικά μέσα και εφόδια - να εξασφαλιστεί η ιατροφαρμακευτική ασφάλιση και περίθαλψη, καθώς και μια «ανθρώπινη» σύνταξη από τον ΟΓΑ, να χτυπηθεί η τοκογλυφία της ΑΤΕ που καταχρεώνει, κρατά σε «ομηρία» και οδηγεί στην απόγνωση και στην απελπισία τους φτωχούς αγρότες, να παίξουν οι συνεταιρισμοί το ρόλο του βοηθού και συμπαραστάτη του αγρότη, να ληφθούν ειδικά προστατευτικά μέτρα και να δοθούν ιδιαίτερα κίνητρα για την είσοδο στο επάγγελμα νέων αγροτών, να αναβαθμιστεί η ζωή στην ύπαιθρο με την ανάπτυξη πολιτιστικών, αθλητικών και γενικότερα, κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Δεν πέφτουν στο «πηγάδι»...

Οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν καταστήσει σαφές ότι ο αγώνας τους δεν αφορά σε ένα μόνο πρόβλημα αιχμής - όπως, π.χ., αυτό της λειψυδρίας - αλλά στοχεύει στην προβολή του συνόλου των βασικών προβλημάτων της αγροτιάς, στην υπόδειξη των αιτιών και των ενόχων για το μέγα αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας και στην ανάδειξη της ριζικής, της τελικής λύσης του που δεν είναι άλλη παρά η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και η εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής από άλλη, φιλολαϊκή κυβέρνηση. Δεν πέφτουν, δηλαδή, στο «πηγάδι» όπου τους «σπρώχνει» η κυβέρνηση, αποδεχόμενοι αυτό που η ίδια και κάποιοι «καλοθελητές» υποστηρίζουν - ότι δήθεν μοναδικό πρόβλημα αιχμής είναι αυτό της λειψυδρίας - με στόχο και να περιορίσουν και να υποβαθμίσουν πολιτικά το νόημα της αγροτικής πάλης και για να εκμεταλλευτούν το ζήτημα της έλλειψης νερού, για να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις για νέες μειώσεις των αρδευομένων καλλιεργειών, που λαμβάνονται στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού πληθυσμού της Ελλάδας.

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
Αγώνας για αρδευτικά έργα και ορθολογική διαχείριση

Η παρέμβαση του Σπύρου Χαλβατζή στη διημερίδα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, που διοργάνωσε ο Δήμος Καρδίτσας

Το αίτημα να προχωρήσουν τα έργα υποδομής - αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.ά. - για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας θα προβάλλουν και στις νέες κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας.

Η σφοδρότητα του προβλήματος του νερού, αλλά και οι λύσεις που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν, επισημάνθηκαν και στη διημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Καρδίτσας, στο Νεοχώρι του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων. (Ρεπορτάζ από την διημερίδα, δημοσίευσε ο «Ρ» στις 4/2/2001). Οι ειδικοί επιστήμονες που μίλησαν στη διημερίδα - ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Θ. Ξανθόπουλος και οι καθηγητές του ίδιου εκπαιδευτικού ιδρύματος, Αλεξάνδρα Κατσίρη, Δημήτρης Κουτσογιάννης, Αναστάσιος Στάμου, Κίμων Χατζημπίρος, καθώς, επίσης, οι Λ. Λαζαρίδης, πολιτικός μηχανικός, μελετητής και Γιώργος Λέρης, διευθυντής Διεύθυνσης Υδραυλικής Παραγωγής της ΔΕΗ - ανέδειξαν με αποδεικτικό τρόπο το μέγεθος και τη λύση του προβλήματος και, ταυτόχρονα, επισήμαναν ειδικές επιστημονικές πλευρές που βοηθούν πάρα πολύ πολλούς να κατανοήσουν την ανάγκη να αναπτυχθούν κοινωνικοί αγώνες για την επίλυση του προβλήματος που απειλεί ανθρώπους και περιβάλλον.

Στην ανάγκη συνειδητοποίησης όλων ότι μόνο με τον ενωτικό αγώνα θα επιβληθεί λύση στο πρόβλημα, αναφέρθηκαν στη διημερίδα οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων, όπως ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος, οι δήμαρχοι Καρδίτσας Χρ. Τέγος, Λάρισας Κ. Τζανακούλης, Τρικάλων Γ. Σπαθής, Νεβρόπολης Γ. Κρομμύδας, Παλαμά Κ. Εξαρχος, ο Β. Μπούτας πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και άλλοι.

Ο Σπ. Χαλβατζής

Στην παρέμβασή του στη διημερίδα ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε: «Θέλουμε να συγχαρούμε το δήμο και τη ΔΕΥΑΚ για την πρωτοβουλία που πήραν να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην περιοχή. Εδώ ισχύει το λεχθέν "να προσέχουμε για να έχουμε" και φαίνεται ότι οι αιρετοί εδώ έχουν την πρόνοια, προσέχουν, ενεργούν και δρουν στην κατεύθυνση όχι μόνο να έχουν αυτοί για τους οποίους έχουν την ευθύνη ο νομάρχης και οι δήμαρχοι, αλλά όλος ο κόσμος. Και πρέπει να προσέχουμε πολύ περισσότερο το νερό, όπως ειπώθηκε ήδη, γιατί η έλλειψή του είναι μια πραγματικότητα για όλο τον κόσμο. Υπάρχουν απέραντες εκτάσεις οι οποίες ερημώνουν και δεν είναι λίγοι οι ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι, από 10 χρόνια τώρα, κάνουν λόγο ότι αν δε ληφθούν μέτρα στην περιοχή της Θεσσαλίας, μπορεί να έχουμε μια ερήμωση. Από την πλευρά μας ως ΚΚΕ στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες και θεωρούμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή, μπορεί και πρέπει ν' αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί και σ' αυτό τον τομέα μαζί με άλλους φορείς, επιστημονικούς, τεχνικούς, αλλά και φορείς του μαζικού κινήματος».

Η κυριαρχία του κέρδους

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, τόνισε: «Αποκτά, πράγματι, τεράστια σημασία το πώς αυτή η διαχείριση θα δώσει το βέλτιστο αποτέλεσμα και πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής μας για μια μακρόχρονη προοπτική. Ειπώθηκε και πριν από λίγο ότι τα έργα γίνονται για δεκάδες χρόνια. Ομως, αυτό δε συμβαίνει σ' όλους τους τομείς. Υπάρχουν προχειρότητες, υπάρχει στενοκεφαλιά, υπάρχει και πολιτική βούληση περιορισμένης εμβέλειας. Κατά την άποψή μας τα πιο σοβαρά προβλήματα είναι η αλόγιστη χρήση φυσικών πόρων σ' όλους τους τομείς, η λογική της κυριαρχίας του κέρδους, η εμπορευματοποίηση κάθε κοινωνικού αγαθού και όλων των κοινωνικών αγαθών. Την τελευταία 15ετία είμαστε μάρτυρες αυτής της διαδικασίας που ξεκίνησε με τη διακυβέρνηση της Θάτσερ στην Αγγλία και επεκτείνεται σ' όλο τον κόσμο. Εχουμε την ιδιωτικοποίηση όλων των δημοσίων φορέων και βεβαίως είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία καλλιεργεί και αναπαράγει συνεχώς τη λογική του ανταγωνισμού σ' όλα τα επίπεδα και στα κοινωνικά αγαθά. Υπάρχει, επίσης, η πρακτική των εχόντων την ευθύνη, που, αντί να λύνουν και να αντιμετωπίζουν προβλήματα, προσπαθούν να μετακυλούν την ευθύνη στην Αυτοδιοίκηση και σ' άλλους φορείς ή ακόμα δημιουργούν τεχνητές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε τμήματα του πληθυσμού, ανάμεσα σε πόλεις, στους πληθυσμούς των πόλεων, ακόμα και των νομών, όπως για παράδειγμα εμφανίστηκε και στη δική σας περιοχή.

Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε και να στηρίζουμε το συλλογικό συμφέρον και δημόσιο όφελος σε βάρος του ιδιοτελούς ατομικού συμφέροντος του μεγάλου κεφαλαίου. Καινούρια προβλήματα εμφανίζονται. Υστερα από τους βάρβαρους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, έχουμε τη ρύπανση των υδάτων, υπόγειων και επίγειων. Η κατάσταση με τον Δούναβη είναι γνωστή σε όλους και βέβαια έχουμε άλλα προβλήματα που απορρέουν απ' την καταστροφή μεγάλων δασικών εκτάσεων. Εμείς υποστηρίζουμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ξεκινήσει η αναθεώρηση του άρθρου 24. Να μείνει ως έχει. Αυτό σε συνδυασμό με τη νομολογία, η οποία έχει κατακτηθεί από τη δράση του Ε` Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, μπορεί ν' αποτελέσει μια ασπίδα, ένα όριο άμυνας για τα ζητήματα του περιβάλλοντος και θεωρούμε ότι οι κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, δραστηριότητες που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα, θα πρέπει να δυναμώσουν».

Αξιοποίηση της γνώσης

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης των κοινωνικών αγώνων για τη λύση του προβλήματος, τονίζοντας: «Ως ΚΚΕ δε θέλουμε σ' ένα πεντάλεπτο χαιρετισμό να προσπαθήσουμε να δώσουμε τα "φώτα" μας. Σ' αυτή τη διημερίδα υπάρχουν εκλεκτοί επιστήμονες, ειδικοί, τεχνικοί, ερευνητές οι οποίοι έχουν, ήδη, προσφέρει πολλά και βεβαίως επιτελούν, μπορούν να επιτελέσουν και έχουν ήδη επιτελέσει ένα σπουδαίο έργο. Εκτιμάμε ότι στη χώρα μας υπάρχει ένα ικανότατο επιστημονικό, αλλά και τεχνικό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο μπορεί να καταφέρει πολλά, όσο και αν πολύ συχνά θέλουν να υποβαθμίσουν το ρόλο των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και το επίπεδο που έχει κατακτηθεί μέχρι σήμερα. Η πραγματικότητα, όμως, τους διαψεύδει.

Ακούστηκαν, ήδη, σπουδαίες επισημάνσεις και λύσεις. Αυτό που απουσιάζει είναι η πολιτική βούληση. Πολιτική βούληση και διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για να προχωρήσουν γοργά, σταθερά και να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα που έχουν αυτή τη μακρόχρονη προοπτική.

θέλω να κάνω μερικές επισημάνσεις ακόμα.

  • Η πρώτη κατά την άποψή μου αναγκαία επισήμανση είναι η ανάγκη ενότητας, συσπείρωσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη λύση των προβλημάτων που ανακύπτουν στην περιοχή, για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου, το οποίο κατά την άποψή μας πρέπει να προηγείται σε όλα.
  • Η δεύτερη επισήμανση είναι η ανάγκη αξιοποίησης όλων των επιστημονικών δυνάμεων, της συσσωρευμένης γνώσης που, κατά τεκμήριο, μπορεί να συναντήσει κανείς στο ΕΜΠ, σ' άλλα ιδρύματα και φορείς, αλλά και σε μεμονωμένους ανθρώπους έτσι ώστε να προωθηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες λειτουργίας και δράσης για τη σύντομη και επιστημονικά θεμελιωμένη ολοκλήρωση των έργων. Το υπογραμμίζουμε αυτό, γιατί το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν σε διάφορους τομείς επιστήμονες, οι οποίοι την επιστημονική τους γνώση δεν τη θέτουν στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, αλλά προσπάθησαν και προσπαθούν με διάφορους τρόπους ή και διάφορους λόγους να τη θέτουν στην υπηρεσία του συστήματος ή ακόμα και των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και μηχανισμών.
  • Η τρίτη επισήμανση είναι ότι συχνά διάφορα προβλήματα επίκαιρου χαρακτήρα αξιοποιούνται από τους έχοντες την ευθύνη. Δε θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί, όπως το καλοκαίρι, ή ακόμα όπως εκφράστηκε τώρα σε διάφορα δημοσιεύματα, να υπάρχουν αντιθέσεις ανάμεσα στις πόλεις της περιοχής. Το πρόβλημα είναι ενιαίο, δεν είναι περιορισμένο.

Τέλος, η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ένα αποφασιστικής σημασίας έργο υποδομής και αξίζει τον κόπο. Απαιτείται, όμως, για την ορθή διαχείριση των νερών της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής να παρθούν μερικά πρακτικά μέτρα. Εμείς σε πολλούς τομείς, όπως στη συγκοινωνία, αλλά και σ' αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης και να συμμετέχουν οι φορείς της περιοχής για την καλύτερη λειτουργία. Ασφαλώς, μια πολύ σημαντικής σημασίας θέση είναι να καθοριστούν οι προτεραιότητες για τις χρήσεις του νερού και βέβαια εδώ οι επιστήμονες μπορούν σε κάθε περίπτωση να προσδιορίσουν με ασφάλεια και με σαφήνεια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού και οπωσδήποτε χρειάζεται ένας συντονισμός, μια κοινή δράση όλων των φορέων για την πραγματοποίηση των έργων».

Ο αγώνας θα φέρει αποτέλεσμα

Καταλήγοντας ο Σπ. Χαλβατζής, επισήμανε: «Κατά την άποψή μας το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Μπορεί σ' αυτή τη διημερίδα σας να καταλήξετε σε πολύ ωραίες διαπιστώσεις, προτάσεις, θέσεις και μέτρα. Το θέμα είναι το "διά ταύτα". Μπορεί να είναι πολύ ωραία όλα αυτά που θα διατυπωθούν και ως συνόψιση των συμπερασμάτων και ως αποφάσεις να μπουν στο γραφείο και να στολίσουν καμιά βιβλιοθήκη. Κατά την άποψή μας, από αύριο αρχίζει η δουλιά σας και το λέμε αυτό χωρίς να θέλουμε να δώσουμε εντολές και οδηγίες προς "ναυτιλλομένους", εσείς τα ξέρετε καλύτερα.

Νομάρχη και δήμαρχοι, τι θα γίνει από αύριο; Θα συγκροτηθεί μια Επιτροπή Αγώνα; Θα είναι Αυτοδιοίκηση, θα είναι τα Εργατικά Κέντρα, θα είναι τα Επιμελητήρια, θα είναι οι Αγροτικοί Σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες; Θα υπάρξει ένα τέτοιο συντονιστικό όργανο, το οποίο θα ξεκινήσει όχι απλά να στείλει ορισμένα "φαξ" και να κάνει ορισμένες συναντήσεις. Καλές είναι οι συναντήσεις. Θα διεκδικήσετε; Θα παλέψετε; Διότι κακά τα ψέματα χωρίς μια τέτοια κατεύθυνση, οι αποφάσεις σας θα είναι άριστες, αλλά δε θα αποκτήσουν την ηθική δύναμη που πρέπει ν' αποκτήσουν.

Σ' αυτή την κατεύθυνση ως ΚΚΕ θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε στη γρήγορη και ασφαλή ολοκλήρωση των έργων».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Φωτεινές Αλκυονίδες στην γκρίζα πραγματικότητα

Ταραγμένη η παγκόσμια και η εγχώρια πολιτική πραγματικότητα. Επικίνδυνη η κατάσταση στο Κόσσοβο. Πυρηνικά και τοξικά μας κυκλώνουν απειλητικά. Μετέωρο το Χρηματιστήριο των κομματικών χειρισμών και ο τζόγος της απάτης. Σωρευτικά τα οικονομικά προβλήματα.

Και μέσα στη γκρίζα και θολή αυτή εικόνα, οι Αλκυονίδες μέρες έφτασαν στην ώρα τους. Και με πανσέληνο αυτό τον καιρό. Για να επιβεβαιώσουν τον αρχαίο χαριτωμένο μύθο, αλλά και τις παλιές παρατηρήσεις και τις σύγχρονες μετεωρολογικές προβλέψεις.

Από την αρχαιότητα είχε παρατηρηθεί η περίοδος αυτή των ηλιόλουστων ημερών, που παρεμβάλλονται κατά το τέλος του Γενάρη προς το Φλεβάρη. Και η μυθοπλασία τοποθετούσε κατά τις μέρες αυτές την ωοτοκία της υδρόβιας αλκυονίδας, ενός μικρού πουλιού, για την οποία ο Αιλιανός έγραφε: «Κυούσης δε Αλκυόνος, ίστανται τα πελάγη, ειρήνην δε και φιλίαν άγουσιν άνεμοι». Και ο Λουκιανός πρόσθετε: «Αίθρια μεν τα άνωθεν, ακύμαντον δε και γαλήνιον άπαν το πέλαγος, όμοιον ως ειπείν, κατόπτρου».

Στην πραγματικότητα οι Αλκυονίδες αυτές μέρες «νηνεμίας και θάλπους» οφείλονται σε βαρομετρικές ισορροπίες που διαμορφώνονται αυτή την εποχή, όπως είναι αργότερα και οι ετήσιοι άνεμοι (μελτέμια) κατά τον Ιούλιο - Αύγουστο.

Η Αλκυόνα του μύθου μπορεί ακόμη να υπολογίζει στις μέρες αυτές για να γεννήσει τα αβγά της. Για πόσο καιρό όμως ακόμη, αφού η μόλυνση του περιβάλλοντος επεκτείνεται επικίνδυνα στον πλανήτη από τις ανεξέλεγκτες ανθρώπινες δραστηριότητες και οδηγεί σε αρνητικές μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών.

Ολες οι διεθνείς συναντήσεις για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και της ζωής καταποντίστηκαν στα βαλτόνερα της ένοχης στάσης των κρατών εκείνων - με επικεφαλής την Αμερική -που εκφράζουν την παγκοσμιοποιημένη απειλή.

Μαζί με την Αλκυόνα, πρέπει όλοι να ανησυχούμε, αλλά και να ενεργούμε για να μη χαθούν οριστικά οι αλκυονίδες μέρες και η ομαλή διαδοχή των εποχών.

Ο συμβολισμός του μύθου και η μέχρι τώρα επιβεβαίωση του κλιματικού φαινομένου αποκτούν δραματική επικαιρότητα αφύπνισης και δράσης.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ