ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτεινή Φράγκου
Φωτεινή Φράγκου
Φωτ.

Αύριο, 12 Φλεβάρη, συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΓΙΩΡΓΟΥ, πιστού οπαδού του ΚΚΕ.

Γεννήθηκε το 1908 στο χωριό Ραφταναίοι Ηπείρου και σε ηλικία μόλις 3 χρόνων έχασε τον πατέρα του. Γι' αυτό και έζησε μαζί με τη μητέρα του, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Αμεση συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν, χωρίς ακόμη να ενηλικιωθεί, να ριχτεί στη σκληρή βιοπάλη. Εγκατέλειψε το χωριό του και κατέφυγε στην αρχή στα Γιάννενα και σε συνέχεια στο θεσσαλικό κάμπο, αναζητώντας οποιαδήποτε δουλιά για να επιζήσει ο ίδιος και να ενισχύσει την οικογένειά του.

Στα μαύρα χρόνια της κατοχής συνδέθηκε με το ΕΑΜικό κίνημα και προσχώρησε από τους πρώτους στις αντιστασιακές οργανώσεις. Αγωνίστηκε με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για την απελευθέρωση της πατρίδας και για μια καλύτερη ζωή.

Η ανταμοιβή του, όπως και των άλλων αντιστασιακών, μετά την Απελευθέρωση, ήταν οι άγριες και συνεχείς διώξεις του από το επίσημο και ανεπίσημο μεταβαρκιζιανό δοσιλογικό κράτος. Εξορίστηκε στην Ικαρία και καταδιώχτηκε και μετά, αμείλικτα. Δεν υπέκυψε, όμως, και δεν υποχώρησε. Εμεινε πιστός στα υψηλά ιδανικά για τα οποία πολέμησε.

Ως το τέλος της ζωής του διατήρησε άρρηκτους δεσμούς με τις οργανώσεις των αντιστασιακών και με το ΚΚΕ.

Γιάννης Χριστογιώργος
Γιάννης Χριστογιώργος
Αντί για μνημόσυνο η σύντροφός του στη ζωή και στον αγώνα, Μαρία Χριστογιώργου, προσφέρει στο ΚΚΕ, που στέκεται ανυποχώρητα στις πρώτες γραμμές των αγώνων του λαού, 50.000 δρχ.

* * *

Φωτ. 2

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ και η ΠΑΡΘΕΝΑΤΣΕΝΤΖΟΓΛΙΔΟΥ, από τον Αγιο Δημήτριο Κοζάνης, αγωνίστηκαν στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Οι μεταβαρκιζιανές κυβερνήσεις τους καταδίωξαν, όπως έκαναν σε όλους τους αγωνιστές. Αυτοί συνέχισαν την αγωνιστική και κοινωνική τους δράση, στηρίζοντας την πολιτική του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Περαίας Θεσσαλονίκης, 50.000 δρχ.

Νίκος και Βαγγελίτσα Τσεντζογλίδου

* **

Φωτ.

Μέρες σημαντικές, όπως της ονομαστικής γιορτής του και της συμπλήρωσης 4 χρόνων από το θάνατό του, του πάντα αξέχαστου συντρόφου μου ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ. Τον θυμάμαι με ξεχωριστή συγκίνηση. Ηταν αταλάντευτος αγωνιστής, αφοσιωμένος σε ολόκληρη τη ζωή του στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού.

Στην πάντα άσβεστη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ 80.000 δρχ.

Η συντρόφισσά του Σταυρούλα Θ. Παπαϊωάννου

* * *

Φωτ. 3

Οι γονείς μας ΦΩΤΙΟΣ και ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΙΑΔΟΥ, καθώς και ο αδελφός μας ΚΩΣΤΑΣ, από τα παλαιά μέλη του ΚΚΕ και μαχητής του ΕΛΑΣ, ήρθαν στην Ελλάδα πρόσφυγες από τον Καύκασο το 1922. Εγκαταστάθηκαν στο χωριό Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς.

Γιάννης Γιάνναρης
Γιάννης Γιάνναρης
Πέθαναν πολιτικοί πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία.

Στη μνήμη τους και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου Καλαμαριάς, 45.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ. 2

Στις 18 Φλεβάρη συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του συζύγου, πατέρα και παππού ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΧΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στις 12 Φλεβάρη συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του γιου μου, ΝΙΚΟΥ ΤΡΙΧΑ, βιοπαλαιστή και οπαδού του ΚΚΕ.

Δυσαναπλήρωτο το κενό που μας άφησε ο θάνατός τους.

Στη μνήμη τους προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Μαρίτσα Τριχά

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΟΣ υπήρξε δραστήριο μέλος του ΚΚΕ. «Εφυγε» αναπάντεχα από κοντά μας πριν από 2 χρόνια, στις 2 Φλεβάρη 2000, από ανακοπή της καρδιάς.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50.000 δρχ. στην ΚΟ Θεσπρωτίας, στην οποία ανήκε.

Η σύζυγος Ουρανία Κάτσιου

Τα παιδιά Σάκης, Ρένα, Βασίλης

Τα εγγόνια Εύα και Μέλανι

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΦΡΑΓΓΟΥ, οι συνεργάτες της στο Σύλλογο Αρέθουσας Ικαρίας, που τόσο αγαπούσε και βοήθησε, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 25.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Καματερού και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτική αναγνώστρια.

Γιάννης Ηλία Κράτσας, Σεβαστή Πορτέλου, Γιάννης Κούβαρης, Δήμητρα Μουσούρη, Βιβή Ζόταλη, Κούλα και Στράτος Ριμιλίου

* * *

Φωτ. 3

Ο Κωνσταντίνος Χάρης προσφέρει 200.000 δρχ. στην ΚΟΒ Μεγάλης Βρύσης Κιλκίς προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, στη μνήμη του πατέρα του ΘΕΟΧΑΡΗ ΧΑΡΗ, ο οποίος πέθανε τον Ιούνη 1986, της μητέρας του ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΧΑΡΗ, που πέθανε στις 31 Δεκέμβρη 2000 και του αδελφού του ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΡΗ, μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το 1947.


* * *

Φωτ. 2

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης προσφέρει στη ΝΕ Κιλκίς 30.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου στη μνήμη του πατέρα του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ (καπετάν Κόλια) και του αδελφού του ΡΗΓΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ.

* * *

Στη μνήμη των μελών της πρώτης αντάρτικης ομάδας του απελευθερωτικού αγώνα 1941-44, που λημέριαζε και στο Πλατάνι του Προφήτη Ηλία στην Κοκκινιά Κιλκίς.

Καθώς και στη μνήμη των νεκρών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ της Κοκκινιάς, τα αδέρφια Αφροδίτη, Ρόζα και Γιάννης Γιαννουλίδης προσφέρουν στο ΚΚΕ 100.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΕΤΑΛΩΤΗ, στελέχους του ΚΚΕ, ο Γιάννης Γιαννουλίδης προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 20.000 δρχ.

* * *

Η Μίνα Κοντίνη προσφέρει στο Παράρτημα Πόρτο Ράφτη της ΠΕΑΕΑ 50.000 δρχ. στη μνήμη του συζύγου της ΓΙΑΝΝΗ.

* * *

Φωτ. 5

Στη μνήμη των γονιών μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΣΩΤΗΡΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΝΗΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΒΡΑΜΙΔΗ, ο οποίος πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στη Βράικα της Ρουμανίας, καθώς και στη μνήμη των συγγενών μας ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, η οποία πέθανε το 1965, ΛΟΥΚΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, ΕΥΜΟΡΦΙΛΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΠΟΜΕΝΗΣ και ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΒΡΑΜΙΔΗ, μαχητών του ΔΣΕ, που έπεσαν στις μάχες του 1949 στα υψώματα Φλώρινας - Καστοριάς και στη μνήμη του φίλου ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΡΗ, στελέχους του ΚΚΕ, προσφέρουμε προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Φλώρινας και 20.000 δρχ. στο Παράρτημα Φλώρινας της ΠΕΑΕΑ.

Θεοπίστη και Λάζαρος Σπυρόπουλος

* * *

Φωτ.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤΑΝΗΣ (Καραντάσης) γεννήθηκε το 1899. Στην κατοχή ήταν από τους πρώτους που οργανώθηκαν στο ΕΑΜ και από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ και μαχητής του ΔΣΕ στον εμφύλιο. Ηταν σύζυγος της Ελένης Καστάνη, που την έσφαξαν στη διάρκεια συλλαλητηρίου στην Κατερίνη.


Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, επαναπατρίστηκε το 1981 και ζούσε στο Λιτόχωρο, όπου και πέθανε.

Στη μνήμη του προσφέρω 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Λιτόχωρου προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου.

Η ανιψιά του Σουλτάνα Χασιώτη

* * *

Φωτ.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΜΗΤΡΟΣ, από την Καισαριά Κοζάνης, γεννήθηκε το 1918. Ηταν από τα παλιά μέλη του ΚΚΕ. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και στέλεχος του ΚΚΕ στην περιοχή του, κυνηγήθηκε και βασανίστηκε μετά την Απελευθέρωση. Αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε μάχες, τραυματίστηκε στα πόδια και έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία. Εκεί ήταν υπεύθυνος της Νεολαίας, ενώ παράλληλα δούλευε στην παραγωγή.

Πέθανε στις 13 Νοέμβρη 1975 με το παράπονο που δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην πατρίδα.

Στη μνήμη του η αδελφή του Ολγα πρόσφερε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κοζάνης προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης μας ΑΝΝΑΣ ΑΓΓΕΛΗ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αμφιάλης - Κερατσινίου.

Ο σύζυγος Γεώργιος Αγγελής

Τα παιδιά και τα εγγόνια της

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης κόρης μου ΑΝΝΑΣ Κανάρια - ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 50.000 δρχ., μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.


Ευθυμία Κανάρια

* * *

Ο Κυριάκος Συμεωνίδης από το Στεφανόβουνο Ελασσόνας προσφέρει στο ΚΚΕ 5.000 δρχ. στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ, του θείου του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ, μαχητών του ΔΣΕ, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του εμφύλιου, καθώς και στη μνήμη των νεκρών μαχητών του ΔΣΕ από την Αετοράχη και το Στεφανόβουνο.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των γονιών μου ΜΙΧΑΛΗ και ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΠΟΛΥΑΝΙΔΗ, του πεθερού μου ΑΛΕΚΟΥ ΑΔΑΜΙΔΗ, καθώς και στη μνήμη του ΜΙΧΑΛΗ ΑΔΑΜΙΔΗ, της αδελφής μου ΑΝΝΑΣ, του θείου μου ΚΛΗΜΑΝΤΟΥ ΠΟΛΥΑΝΙΔΗ, μαχητών του ΔΣΕ, που σκοτώθηκαν στον εμφύλιο και στη μνήμη του εξαδέλφου μου ΛΑΖΑΡΟΥ ΠΟΛΥΑΝΙΔΗ, που τον πήραν όμηρο στη Γερμανία και πέθανε εκεί, προσφέρω 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Προχώματος προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Αντώνης Πολυανίδης

Πρόχωμα Θεσσαλονίκης

* * *

Φωτ.

Ο ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1931 στο Δροσάτο Κιλκίς. Πήρε το δρόμο της ξενιτιάς και δούλεψε στη Γερμανία και στη Σουηδία. Ως μέλος Συνδικάτου της Σουηδίας βοήθησε πολλούς συμπατριώτες του.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα συμμετείχε στις εκδηλώσεις του ΚΚΕ και στους λαϊκούς αγώνες.

Πέθανε στις 8 Γενάρη 2000.

Στη μνήμη του συγχωριανοί και σύντροφοί του πρόσφεραν στο ΚΚΕ: Χαράλαμπος και Θεοχάρης Ιωαννίδης, Θεόφιλος Στεφανίδης, Πέτρος Χαραλαμπίδης από 5.000 δρχ. Δημήτριος Παναγιωτίδης, Αλέκος Τσιραμπίδης και Μελέτης Χαβεντίσης από 2.000 δρχ. Αναστάσης Χαραλαμπίδης 1.000 δρχ.


* * *

Φωτ.

Ο Ιωάννης Αθαν. Παπαλάμπρου, από το Μεσόλακκο Γρεβενών, προσφέρει στη ΝΕ Γρεβενών προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου και στη μνήμη της συζύγου του ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ και των συγχωριανών του αγωνιστών: ΝΙΚΟΛΑΟΥ Γ. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ, ΝΙΚΟΥ ΑΘ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΝ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, ΝΙΚΟΥ ΧΡ.ΣΕΙΡΗΝΙΩΤΗ.

* * *

Ο αντιστασιακός Δημ. Σταμάτης, από τη Μακρακώμη, προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», στη μνήμη της αγωνίστριας ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ.
























Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ