ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστική απάντηση στο διαρκές ιμπεριαλιστικό έγκλημα
  • Παλλαϊκό συλλαλητήριο την Τετάρτη, 14 του Φλεβάρη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους
  • Το συνδιοργανώνουν 35 φορείς και προσωπικότητες της πόλης

Στο διαρκές ιμπεριαλιστικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή των Βαλκανίων καλείται να απαντήσει ο λαός της Θεσσαλονίκης με τη μαζική συμμετοχή του στο παλλαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνεται την Τετάρτη 14 του Φλεβάρη στην Πλατεία Αριστοτέλους στις 7 το απόγευμα.

Οι 35 φορείς και προσωπικότητες που συμμετέχουν στην Επιτροπή Φορέων νομού Θεσσαλονίκης, η οποία διοργανώνει το συλλαλητήριο, σημειώνουν πως μετά το ραδιενεργό έγκλημα του ΝΑΤΟ και τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, την ώρα που οι ισχυροί της Νέας Τάξης επιβάλλουν τις επεκτατικές τους βλέψεις πάνω από τα πτώματα χιλιάδων αθώων ανθρώπων, κανείς δεν μπορεί πλέον να μένει απαθής. Καλούν λοιπόν το λαό να δώσει μαζικά το «παρών» του και να απαιτήσει αγωνιστικά την απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τα Βαλκάνια και την επιστροφή των Ελλήνων φαντάρων και στρατιωτών από το Κόσσοβο και τη Βοσνία. Επίσης να διεκδικήσει:

- Αναβάθμιση του ΟΗΕ και ουσιαστική συμβολή του στην επίλυση των διαφορών στη βάση των ιδρυτικών του αρχών και διακηρύξεων.

- Η χώρα μας να σταματήσει να διευκολύνει το ΝΑΤΟ και να απομακρυνθεί από σχεδιασμούς και επιχειρήσεις, όπου αυτές πραγματοποιούνται.

- Να γίνει καθολικός ιατρικός έλεγχος σε όσους έζησαν και πέρασαν από τις βομβαρδισμένες περιοχές.

- Να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στο Λιμάκι και στα πεδία βολής, να παραδοθεί το πρώην στρατόπεδο Κόδρα στο λαό της πόλης.

- Να καταστραφούν τα όπλα μαζικής καταστροφής - πυρηνικά, χημικά, βιολογικά και να απαγορευτεί η κατοχή και η χρήση τους.

- Να μη γίνει καμία αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια.

- Να ενισχυθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών.

- Να αποζημιωθούν τα θύματα πολέμου και να αποκατασταθούν οι ζημιές και οι καταστροφές στην οικονομία και στο περιβάλλον, από τους υπεύθυνους της τραγωδίας.

- Να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα άρουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του πολέμου στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι Φορείς και Προσωπικότητες που συμμετέχουν στην Επιτροπή Φορέων νομού Θεσσαλονίκης και καλούν στο παλλαϊκό συλλαλητήριο της Τετάρτης είναι:

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης, Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Νεάπολης Γρηγόρης Χατζησάββας, Αγίου Παύλου Μιχάλης Μοσχονάς, Εγνατίας Γιώργος Αθανασιάδης, Θερμαϊκού Αντώνης Ματζιάρης, Μίκρας Νικόλαος Πανέρης, ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Αικατερινάρης.

Επίσης: Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, Ιατρικός Σύλλογος, Οικονομικό Επιμελητήριο, Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων, Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Σύλλογος Γονέων Φοιτητών Γιουγκοσλαβίας, Παλαιστινιακή Παροικία, Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Τούρκους Πολιτικούς Κρατούμενους, Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), Συνδικάτο Οικοδόμων, Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών, Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Β. Ελλάδας, Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων νομού Θεσσαλονίκης, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, Φοιτητική Ενωση ΑΠΘ (ΦΕΑΠΘ) και Πανεπιστημίου Μακεδονία, Συντονιστικό Μαθητών Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, Αγροτικοί Σύλλογοι νομού Θεσσαλονίκης.

Συγκέντρωση για τον πόλεμο στο Τορόντο

Δημόσια συγκέντρωση, με θέματα το ραδιενεργό πόλεμο, που εξαπέλυσαν από κοινού οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση στα Βαλκάνια, και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις θέσεις του ΚΚΕ για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου, οργανώνει η Λέσχη Φίλων ΚΚΕ του Τορόντο. Η συγκέντρωση θα γίνει σήμερα, Κυριακή 11 Φλεβάρη2001, στις 5.00 μ.μ., στην αίθουσα της Ελληνοκαναδικής στο 290 Danforth Ave. Ομιλητής θα είναι ο Χρ. Καράτσαλος, επικεφαλής του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού και Μεταναστών της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος και είναι καλεσμένος από το ΚΚ Καναδά για να παρακολουθήσει τις εργασίες του 33ου Συνεδρίου του κόμματος.

Η Λέσχη Φίλων ΚΚΕ καλεί όλους τους Ελληνες ομογενείς να παραβρεθούν στη συγκέντρωση, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις που χωρίζουν τον καθένα. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, τώρα όλοι γνωρίζουν ότι οι λαοί τις Βαλκανικής βρίσκονται μπροστά σε ένα έγκλημα διαρκείας που διαπράττουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση με το αίμα των λαών, στο βωμό των συμφερόντων των πολυεθνικών. «Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι αγώνας ζωής. Με τη δική σου συνειδητή συμμετοχή, να σταματήσουμε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι "ευαίσθητοι" δολοφόνοι του ΝΑΤΟ, κάτω από το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Εκδήλωση για την Υγεία

Εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στο θέμα της Υγείας, διοργανώνει η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων περιοχής Πατησίων του ΚΚΕ, την Κυριακή 18/2 και ώρα 11 π.μ., στην ταβέρνα «Πατιρντί», στη γωνία των οδών Τσίλερ και Δαιρπέφελδ, τέρμα Πατησίων. Η ΚΟΒ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε όλους, τονίζοντας την ανάγκη συγκρότησης ενός μετώπου πάλης, ενάντια στην πολιτική του μονόδρομου της ΟΝΕ και της ΕΕ στο χώρο της Υγείας, για ένα δημόσιο σύστημα υγείας για όλους τους εργαζόμενους.

ΑντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου διοργανώνει συγκέντρωση σήμερα Κυριακή 11 του Φλεβάρη και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Αρτέμιδος 6). Θα μιλήσουν: ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Φωτιάδης με θέμα «Οι επιπτώσεις από τη ραδιενέργεια στη Γιουγκοσλαβία και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων» και ο νομικός Αγγελος Ρεμπής, για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

- Η Επιτροπή Ειρήνη Χαλανδρίου διοργανώνει πικετοφορία την Τρίτη, 13/2, στις 6.30μ.μ., από την κεντρική πλατεία Χαλανδρίου (σημείο Βρύση).

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια

Εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία διοργανώνει αύριο Δευτέρα, 12/2, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Κερατσινίου, η Επιτροπή κατά του Πολέμου, που συγκροτείται από το Δήμο, την Επιτροπή Ειρήνης, τη ΝΔΕ, την ΠΕΑΕΑ και δεκάδες ακόμα μαζικούς φορείς, συνδικαλιστικές, εργατικές και συνταξιουχικές οργανώσεις της πόλης, δημοτικές κινήσεις κ.ά.

Η εκδήλωση έχει θέμα «Οι "ανθρωπιστικές" βόμβες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να δολοφονούν και να δείχνουν τον εγκληματία πολέμου. Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον από τη ρίψη βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου» και θα μιλήσουν οι: Βασίλης Φίλιας καθηγητής Πανεπιστημίου - κοινωνιολόγος, Θανάσης Γεράνιος επίκουρος καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αγγελος Ρεμπής τέως εφέτης, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη και Νίκος Παπαναστάσης αξιωματικός Στρατού Ξηράς ε.α. - μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή.

Η Επιτροπή απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση στους κατοίκους του Κερατσινίου, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν πια περιθώρια σιωπής, ο κίνδυνος χτυπά και τη δική μας πόρτα και όποιος σιωπά σ' αυτά τα εγκλήματα, είναι και αυτός υπεύθυνος». Καλεί ακόμα τους Κερατσινιώτες να απαιτήσουν να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα, να φύγει το ΝΑΤΟ και ο στρατός κατοχής από τα Βαλκάνια, να γυρίσουν οι Ελληνες φαντάροι και φοιτητές από τη Γιουγκοσλαβία, καθώς και να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στο λαό της πολύπαθης αυτής χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ