ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Τι σημαίνει «συνέχεια του κράτους»;

Προχτές, ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε το υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκε με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και ενημερώθηκε για ζητήματα ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη γεωγραφική ζώνη, την επιχειρησιακή δομή και λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Οποιος διάβασε προσεκτικά τη δήλωσή του θα διαπίστωσε ότι περιελάμβανε μια διαβεβαίωση: «...το κράτος θα έχει συνέχεια»! Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αλ. Τσίπρας το είπε. Η προηγούμενη ήταν τον Γενάρη του 2013 και έγινε σε αμερικάνικο έδαφος. Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και μετά τις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι σε θέση να παίζει ρόλο σταθεροποιητικό στην περιοχή. Να έχει τη συνέχεια και τη συνέπεια στην εξωτερική πολιτική, ώστε να συμβάλλει στη σταθερότητα».

***

Η διαβεβαίωση του Αλ. Τσίπρα περί «συνέχειας του κράτους» είτε απευθύνεται στο εγχώριο κεφάλαιο και την ΕΕ, είτε στις ΗΠΑ και τα αμερικάνικα μονοπώλια, μόνο ως απειλή πρέπει να ηχεί στα αυτιά των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Στην πραγματικότητα, ισοδυναμεί με δέσμευση συνέχισης της πολιτικής που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, για να διασφαλίσει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητά του. Της πολιτικής που χτυπά αλύπητα το λαό και τα δικαιώματά του, ενώ ταυτόχρονα τον εκθέτει σε τεράστιους κινδύνους, βαθαίνοντας την εμπλοκή της χώρας στους ανταγωνισμούς για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της ευρύτερης περιοχής, που ενίοτε «διευθετούνται» με αιματηρές επεμβάσεις και πολέμους.

Οταν ο Αλ. Τσίπρας ομνύει στη «συνέχεια» του κράτους, στην πραγματικότητα υποβάλλει τα σέβη του στον καπιταλισμό και τη βαρβαρότητά του. Των καπιταλιστών είναι το κράτος, αυτούς θέλει να υπηρετήσει και από κυβερνητική θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το κράτος θα διαχειριστεί.

***

Είναι, άλλωστε, φως φανάρι. Η «συνέχεια του κράτους» εκπληρώνεται μέσα από την επιτάχυνση των αντιδραστικών αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, μέσα απ' την υλοποίηση μέτρων που εντείνουν την εκμετάλλευση, απαντώντας στην ανάγκη του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη. Μέτρα καταβύθισης της τιμής της εργατικής δύναμης, σμπαραλιάσματος κάθε δικαιώματος, σφαγιασμού δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και διατήρησης της φοροεπιδρομής στο ισχνό λαϊκό εισόδημα, ώστε ο κρατικός κορβανάς να εξοικονομεί πόρους για τη στήριξη της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει πολλά, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί. Αντιθέτως, τα νομιμοποιεί στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας», δηλαδή της καπιταλιστικής οικονομίας, που θα αποτελεί οδηγό και της δικής του κυβέρνησης.

***

Η «συνέχεια του κράτους» ταυτίζεται με μέτρα που το θωρακίζουν απέναντι στο λαό, που υφίσταται την αντιλαϊκότητά του. Μέτρα καταστολής, αυταρχισμού, αλλά και χειραγώγησης, για να καταπνίγονται οι αντιδράσεις.

Η «συνέχεια του κράτους», για την οποία δεσμεύεται ο Αλ. Τσίπρας, σημαίνει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να θίξει σε τίποτα τη στρατηγική συμμαχία του ελληνικού κεφαλαίου με τις ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Η εξωτερική πολιτική, που ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα συνεχίσει με συνέπεια είναι αυτή που: Συνέβαλε στο διαμελισμό βαλκανικών χωρών, που τορπίλισε το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία, μετέτρεψε την Ελλάδα σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών φονιάδων. Κρατά τη χώρα ευθυγραμμισμένη με τις πολεμοκάπηλες επιδιώξεις ΕΕ - ΗΠΑ. Συνήψε στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, επιτρέποντας στην πολεμική του αεροπορία να ασκείται στους ελληνικούς αιθέρες, να «προπονείται» για τις επιθέσεις στην Παλαιστίνη και μελλοντικά στη Συρία και το Ιράν.

Είναι αυτή που, χάριν της «σταθερότητας», κρατά την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, που διατηρεί τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Και που στηρίζει φανατικά τις αποφάσεις για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα της ΕΕ, οι οποίες προβλέπουν ένταση της στρατιωτικής επέμβασης και καταστολής όπου Γης, για την υπεράσπιση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Είναι αυτή που δε διστάζει να εμπλέξει τη χώρα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, επιδιώκοντας γεωστρατηγική αναβάθμιση που η αστική τάξη θα εξαργυρώσει δεόντως.

***

Είμαστε σίγουροι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του, όπως και κάθε κυβέρνηση πριν, αλλά και κάθε άλλη που θα έρθει στο πλαίσιο του αντιλαϊκού δρόμου του κεφαλαίου και της ΕΕ θα τα καταφέρει και θα εγγυηθεί τη «συνέχεια του κράτους». Θα αφήσει δηλαδή - τουλάχιστον - απείραχτα όλα αυτά που σε οικονομικό, πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο διεθνών συμμαχιών εγγυώνται την καταδίκη του λαού σε μια ζωή χωρίς απαιτήσεις, σε μια ζωή που το μόνο που μπορεί να του προσφέρεται είναι ψίχουλα για να μην αντιδρά, εκτεθειμένη στο διαρκή κίνδυνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ομως, αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ο λαός είναι να ανατραπούν όλα αυτά που εγγυάται ο ΣΥΡΙΖΑ πως θα συνεχίσει. Να ανατραπεί η κυριαρχία των μονοπωλίων στην οικονομία, η εξουσία τους, να αποδεσμευτούμε από τις διεθνείς τους συμμαχίες. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να μπορέσει ο λαός να ξεκινήσει ένα διαφορετικό δρόμο απαλλαγμένο από τα σημερινά βάσανα. Για να τα καταφέρει, θα πρέπει ο ίδιος να πάρει την εξουσία, να «σπάσει» τη «συνέχεια» του σημερινού σάπιου αντιλαϊκού κράτους των μονοπωλίων, του κεφαλαίου. Ο λαός έχει τη δυνατότητα, αρκεί να πιστέψει στη δύναμή του και να το αποφασίσει. Σε αυτήν την κατεύθυνση, για την ισχυροποίηση του λαού, την αυτοπεποίθησή του, δουλεύει καθημερινά και ακούραστα το ΚΚΕ και στις πιο αντίξοες συνθήκες, συμβάλλοντας με τις δυνάμεις του στην οργάνωση της πάλης για όλα τα λαϊκά προβλήματα αλλά και στην προσπάθεια για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα δρα σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.


Β. Ν.


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Απορρίπτει τις προτάσεις του ΚΚΕ για ανακούφιση του λαού

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοστολογεί τις προτάσεις του ΚΚΕ για αυξήσεις στους μισθούς και τρομοκρατεί για μαζικές απολύσεις αν εφαρμοστούν

Το αναγκαίο άλλοθι στην κυβέρνηση για να μη βάλει σε ψηφοφορία την πρόταση νόμου του ΚΚΕ με τον τίτλο «Επαναφορά κατώτερου μισθού, ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων», προσφέρει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) - όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο - με την έκθεση για το κόστος που συνεπάγεται η τυχόν εφαρμογή των προτάσεων του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ερμηνεία που κάνει η Βουλή στο άρθρο 73 του Συντάγματος, καμία πρόταση βουλευτών δεν μπορεί να μπει σε ψηφοφορία, εφόσον η υιοθέτησή της αποφέρει απώλεια εσόδων του Δημοσίου. Ωστόσο, η έκθεση που συνέταξε το ΓΛΚ αποκαλύπτει ότι ακόμα και τα ελάχιστα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και των ανέργων είναι «κόκκινο πανί» για το κεφάλαιο και τα κόμματά του, που κοστολογούν τα πάντα με βάση τις «αντοχές της οικονομίας» και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Υπενθυμίζεται ότι με την πρόταση νόμου, το ΚΚΕ ζητούσε συνοπτικά τα εξής:

  • Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας, ως βάση για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις. Ανάλογη αναπροσαρμογή του επιδόματος ανεργίας.
  • Την κατάργηση της απαράδεκτης ρύθμισης του άρθρου 37 του ν. 4024/2011, που επέτρεπε την κατάρτιση επιχειρησιακής σύμβασης, όταν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση, από ένωση προσώπων.
  • Την αποκατάσταση ρυθμίσεων που αφορούν το πεδίο εφαρμογής της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών Συμβάσεων, τη μετενέργεια, την προσφυγή στον ΟΜΕΔ, τα επιδόματα που προβλέπονταν στην ΕΓΣΣΕ και στις κλαδικές Συμβάσεις.
  • Την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων, όπως και του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα.
  • Την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη μείωση του κατώτατου μισθού, τη νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού, την ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την αφαίρεση του 13ου και 14ου μισθού και της 13ης και 14ης σύνταξης και την καθιέρωση και γιγάντωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Κάνουν το λογαριασμό...

Στην έκθεσή του, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοστολογεί ως εξής την εφαρμογή των μέτρων που προτείνει το ΚΚΕ:

-- Ετήσια δαπάνη 3.143.600.000 ευρώ περίπου, από την επαναχορήγηση των επιδομάτων εορτών και άδειας στους συνταξιούχους όλων των φορέων κύριας Ασφάλισης, καθώς και στους εν ενεργεία υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ.

-- Ετήσια δαπάνη του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, από την αύξηση του καταβαλλόμενου επιδόματος ανεργίας, η οποία εκτιμάται στο ποσό των 202.000.000 ευρώ περίπου (το βασικό ποσό του επιδόματος ανεργίας θα αναπροσαρμοσθεί από τα 360 ευρώ στα 460 ευρώ περίπου).

Αντίστροφα, στον υπολογισμό των εσόδων που θα σήμαινε για το κράτος η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι σκόπιμα αόριστο, καθώς σημειώνει:

«Αναφορικά με τις ρυθμίσεις που ορίζουν την αύξηση του κατώτατου μηνιαίου μισθού, τα άμεσα οικονομικά αποτελέσματα, και με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των απασχολουμένων και των επιδοτούμενων ανέργων παραμείνει σταθερός, είναι: Ετήσια αύξηση των εσόδων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (κατά βάση ΙΚΑ - ΕΤΑΜ), από τον υπολογισμό των καταβαλλόμενων εισφορών σε υψηλότερη βάση. Εκτίμηση για την αύξηση αυτή δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν είναι γνωστός ο αριθμός των απασχολούμενων που θα επηρεάσει η αναπροσαρμογή του κατώτατου ημερομισθίου. Ετήσια αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, από άμεσους και έμμεσους φόρους, λόγω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης».

Για κερασάκι στην τούρτα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επαναφέρει ατόφια την τρομοκρατία ότι τυχόν αύξηση των μισθών και συνολικά του «κόστους εργασίας» θα σημάνει στρατιά από απολύσεις και γι' αυτό δεν μπορεί να υπολογίσει την επίδραση που μπορεί να έχουν οι προτάσεις του ΚΚΕ στα έσοδα του κράτους, που θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με νέα βάρη για τα επιδόματα ανεργίας!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ