ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στην τελική ευθεία για το πανελλαδικό συλλαλητήριο

Εφτασαν στους 787 οι φορείς που το συνδιοργανώνουν

Να μη μείνει κανείς που να μη μάθει για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, να πιαστούν όσοι περισσότεροι χώροι, να γίνουν οι συνελεύσεις και όπου δεν έχουν γίνει, να ενταθεί η πρωτοβουλία για την καλύτερη οργάνωση της καθόδου κάθε οργάνωσης στο συλλαλητήριο. Στη μία βδομάδα που απόμεινε μέχρι την 1η Νοέμβρη εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς μετρούν ήδη αντίστροφα το χρόνο. Κάθε μέρα, μέχρι το επόμενο Σάββατο, είναι μέρα εξόρμησης και ενημέρωσης εργαζομένων και ανέργων, μέρα κινητοποίησης και διεκδίκησης για τα οξυμένα προβλήματά τους, μέρα οργάνωσης της μαζικής συμμετοχής τους στο συλλαλητήριο. Τα σωματεία και οι φορείς που αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο και συνδιοργανώνουν την πανελλαδική κινητοποίηση, έφτασαν χτες τα 787.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας οργανώνει σήμερα γλέντι αλληλεγγύης, στις 9 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252). Την Πέμπτη 30/10 θα κάνει πικετοφορία, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κυψέλης. Επίσης, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο διοργανώνει εκδήλωση για την ανεργία, με συναυλία και λαϊκό γλέντι από τα μέλη του Σωματείου Μουσικών Λέσβου, τη Δευτέρα 27/10, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Παλιού Εργατικού Κέντρου (Κομνηνάκη 43).

Σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως), προχωρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Εχει ήδη αποφασίσει 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) για την 1η Νοέμβρη, και καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία, τις σωματειακές επιτροπές, τις επιτροπές αγώνα, την επιτροπή ανέργων να διαδηλώσουν με τα πανό και τα αιτήματά τους.

Βάζουμε ψηλότερα τον πήχη

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, οργάνωσε τη δουλειά σε επίπεδο Διοικητικών Συμβουλίων και σωματείων, προκειμένου σε αυτή τη δίμηνη καμπάνια να αναδειχθούν με πιο συγκεκριμένο και οργανωμένο τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της περιοχής, με αιχμή τα ζητήματα των ανέργων και τις επιπτώσεις της ανεργίας στη λαϊκή οικογένεια. Να αναδειχθεί το ζήτημα του Ασφαλιστικού, που δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αλλά συνολικά την εργατική τάξη. Τα ζητήματα που αφορούν το εισόδημα των εργαζομένων, τους μισθούς, τα μεροκάματα, την απλήρωτη εργασία, τη φοροληστεία και τη φοροεπιδρομή. Αλλά και τα ζητήματα της Υγείας, καθώς τα δυο νοσοκομεία που υπάρχουν στο νομό, σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, υπολειτουργούν.

Γι' αυτά και για άλλα θέματα, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου έδωσε κατεύθυνση στα σωματεία - μέλη του να αναπτύξουν δράση με συγκεκριμένο σχέδιο στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις όλο αυτό το διάστημα, οι ταξικές δυνάμεις οργάνωσαν το άνοιγμα και τη δράση τους στους εργαζόμενους στις κατασκευές και τα εργοτάξια της Ιονίας Οδού, στις υπηρεσίες και τις πρώην ΔΕΚΟ, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους εμποροϋπαλλήλους. Ιδιαίτερη δουλειά έγινε στους συνταξιούχους, που διοργάνωσαν και συγκέντρωση στο νοσοκομείο του Αγρινίου, η οποία στηρίχθηκε από το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της περιοχής. Το Εργατικό Κέντρο οργάνωσε τη δουλειά και στις συνοικίες της πόλης, με συγκεντρώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ολο αυτό το διάστημα, στα πλαίσια του δίμηνου δράσης και της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, έγιναν παραστάσεις διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ, στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και το Δήμο Αγρινίου, με αιτήματα για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους. Το Εργατικό Κέντρο, μαζί με το Σωματείο των Οικοδόμων, ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα των συνθηκών εργασίας και των συχνών εργατικών ατυχημάτων στα εργοτάξια. Μάλιστα, ζητήσαμε και πετύχαμε το θέμα να έρθει για συζήτηση στο περιφερειακό και το δημοτικό συμβούλιο. Με μια σειρά πρωτοβουλίες, επιδιώκουμε να αναδείξουμε ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να λυθεί με τη «φιλανθρωπία», αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη διεκδίκηση, την οργάνωση, την ταξική αλληλεγγύη.

Η μέχρι τώρα εμπειρία από την επαφή με τους εργαζόμενους δείχνει ότι, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, όταν οργανωμένα παλεύουμε να συσπειρώσουμε δυνάμεις, έχουμε αποτελέσματα. Οι δυσκολίες που υπάρχουν δεν αφορούν μόνο αδυναμίες στη δική μας δουλειά, ούτε περιορίζονται στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Δυσκολίες που έχουν να κάνουν από τη μια με τις ψευδαισθήσεις που δημιουργεί σήμερα η αντιλαϊκή πολιτική, ότι τάχα «τα δύσκολα πέρασαν», «άντε λίγα ακόμα μέτρα να πάρουμε και θα βγούμε ολοκληρωτικά από την κρίση». Από την άλλη, με τις αυταπάτες που καλλιεργεί η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι μια κυβερνητική αλλαγή με επικεφαλής τον ίδιο μπορεί να λύσει τα προβλήματα.

Στη μοιρολατρία και στην ηττοπάθεια, στο «δε γίνεται τίποτα», στην αναμονή, οι ταξικές δυνάμεις έχουμε χρέος να αναδείξουμε στους εργαζόμενους ότι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα των αυταπατών και των ψευδαισθήσεων, αλλά με οργανωμένο τρόπο να απαιτήσουν, να διεκδικήσουν το δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Αυτό απαιτεί σκληρή αναμέτρηση, καθημερινό αγώνα, ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, σύγκρουση με το κεφάλαιο, την πολιτική και τα κόμματά του. Με το σύνθημα «ένας για όλους και όλοι για έναν», φιλοδοξούμε η εργατική τάξη της περιοχής να δώσει αγωνιστικό και μαχητικό «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Σ' αυτή την κατεύθυνση εντείνουμε τις προσπάθειές μας τις μέρες που απομένουν μέχρι την 1η Νοέμβρη.


Μιχάλης ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ
Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου

Από τις 10 Νοέμβρη οι εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Από τη Δευτέρα, 10 Νοέμβρη, έως την Παρασκευή, 14 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, που εκλέχτηκε στη Γενική Συνέλευση στις 12/10, οι εκλογές θα γίνονται στα κατά τόπους παραρτήματα και στα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., ενώ τις πρωινές ώρες εκλογές θα γίνουν και σε χώρους δουλειάς.

Μήνυμα αλληλεγγύης από την ΠΔΟΓ

Μήνυμα αλληλεγγύης στο ΠΑΜΕ και την ΟΓΕ, μπροστά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, στέλνει η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών (ΠΔΟΓ). «Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο ενώνουμε τη φωνή μας σε αυτή τη μεγάλη καμπάνια που οργανώνει το ΠΑΜΕ», αναφέρει η ΠΔΟΓ και εκφράζει την υποστήριξή της στα αιτήματα για την προστασία των ανέργων.

Συνέντευξη Τύπου και σύσκεψη από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού

Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Τουρισμός 2014 ή πώς οι "ναυαρχίδες" των κερδών γίνονται οι "γαλέρες" των εργατών», θα παραχωρήσουν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία, την Τετάρτη 29/10, στις 11 π.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5Β).

Επίσης, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής διοργανώνει σύσκεψη με θέμα τις ελαστικές μορφές εργασίας, την Κυριακή 26/10, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» (Καλλιρρόης 4). Καλεί τους εργαζόμενους, κάτω από αυτό το εργασιακό καθεστώς, να συμβάλουν με τη γνώμη και τον προβληματισμό τους στην καλύτερη οργάνωση και τη διαμόρφωση αιτημάτων.

Ξεκινά αύριο το Συνέδριο της ΟΕΚΙΔΕ

Το 8ο τακτικό της Συνέδριο πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) στις 25 και 26 Οκτώβρη. Οι εργασίες του θα γίνουν στο ξενοδοχείο «OSCAR» (Φιλαδελφείας και Σάμου 25, Σταθμός Λαρίσης) και θα ξεκινήσουν στις 3 μ.μ., το Σάββατο. Στο Συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι των φτωχομεσαίων βαμβακοπαραγωγών, των βιοτεχνών υποδηματοποιών και των σπουδαστών ΤΕΙ Κλωστοϋφαντουργίας.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία σημειώνει: «Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνθήκες που συνεχίζεται η άγρια επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης εις βάρος των εργαζομένων του κλάδου και γενικότερα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων (...) Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι δυνάμεις της ΟΕΚΙΔΕ έδωσαν μάχες όλο το προηγούμενο διάστημα, έβαλαν εμπόδια, οργάνωσαν κινητοποιήσεις, έκαναν σημαντικές προσπάθειες για να σπάσουν ο φόβος και οι διαχειριστικές αυταπάτες, να δείξουν οι εργάτες τη δύναμή τους».

Απεργούν σήμερα στη «Βιβλιοσυνεργατική»

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, στις 10.30 π.μ., προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη «Βιβλιοσυνεργατική». Την απεργία προκήρυξε η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, για τους εργαζόμενους της επιχείρησης που διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων 5 μηνών.

Αντιδράσεις για την παράνομη απόλυση

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των συνδικάτων για την παράνομη απόλυση του συνδικαλιστή Γιώργου Βασιλάκη, γραμματέα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), από την πολυεθνική εταιρεία Πληροφορικής COMΜSQUΑRE. Υπενθυμίζεται ότι το ΣΕΤΗΠ οργανώνει τη Δευτέρα 27 Οκτώβρη, 11 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διενέργεια της εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Αγία Παρασκευή (Μεσογείων 427) και καλεί τα σωματεία και οργανώσεις εργαζομένων να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους με τη μαζική τους παρουσία και ψηφίσματα συμπαράστασης.

Μεταξύ άλλων ψηφίσματα συμπαράστασης έχουν εκδώσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, η ΑΔΕΔΥ, οι Ομοσπονδίες Λογιστών, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εμφιαλωμένων Ποτών, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βραζιλίας, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Ακόμα, η Ενωση Λογιστών Αθήνας, τα Σωματεία FORTHNET - NETMED, Δήμου Αγίας Παρασκευής, ΠΑΣΕΤΙΜ, Ομίλου INTRACOM, NSN Ελλάδας, 360 CONNECT, οι Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ στις επιχειρήσεις «Ωθηση» και«MEDIATEL» κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ