ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
Σε διαρκή ομηρία τα λαϊκά νοικοκυριά για τα ανεξόφλητα χαράτσια

Ξεζουμίζουν το λαό για τα πρωτογενή πλεονάσματα, για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ εγκρίθηκε χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, με την οποία επιβάλλεται διαρκής ομηρία στα λαϊκά στρώματα, για να εξασφαλιστεί η είσπραξη των ανεξόφλητων χαρατσιών. «Παρών» ψήφισε στην κυβερνητική τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η δική του πρόταση υπηρετεί την ίδια ακριβώς αντιλαϊκή στόχευση.

Κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την προωθούμενη ρύθμιση ως «μεγάλη ανάσα» για το λαό (όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης), ακόμα και ως «επανάσταση» (κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδη), οι βουλευτές του ΚΚΕ αποκάλυψαν τις πραγματικές αντιλαϊκές επιδιώξεις της τροπολογίας.

Αγωνία τους η είσπραξη των «οφειλών», όχι η ανακούφιση του λαού

Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κύριος στόχος της ρύθμισης, δεν είναι «να απαλλάξετε από το βραχνά των χρεών που εσείς δημιουργήσατε στα λαϊκά στρώματα, αλλά πώς θα εισπράξετε από όλη αυτή τη ληστεία που έχετε επιβάλει στον ελληνικό λαό». Οπως σημείωσε «το πρόβλημα για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους δεν είναι οι δόσεις, αλλά ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τη μεγάλη ληστεία που έχετε επιβάλει με τους φόρους, τις εισφορές, τα χαράτσια κ.λπ.».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση «κρατάει σε διαρκή ομηρία τα πλατιά λαϊκά στρώματα, γιατί δεν επιφέρατε κανένα απολύτως "κούρεμα" αυτών που χρωστάνε στις εφορίες σε ό,τι αφορά τα δυσβάσταχτα χαράτσια. Τους λέτε ότι θα τα πληρώσουν όλα, αλλά και τα νέα. Δηλαδή, να αποδεχτούν να θυσιαστούν στην κυριολεξία για να μπορέσει η κυβέρνηση να έχει πρωτογενή πλεονάσματα, για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη, τους επιχειρηματικούς ομίλους, να εξυπηρετεί το τεράστιο δυσβάσταχτο χρέος».

Ειδικά, σε σχέση με όσα προβλέπονται για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, επισήμανε ότι «υπάρχει μία ρύθμιση πακέτο για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι το ίδιο πράγμα το ΙΚΑ με το Ταμείο αυτοαπασχολούμενων; Ο επιχειρηματίας που χρωστάει στο ΙΚΑ σημαίνει ότι έχει παρακρατήσει χρήματα των εργαζομένων, ότι οι εργαζόμενοι έχουν αποδώσει για τα ασφαλιστικά ταμεία τις εισφορές και δεν τις έχει αποδώσει ο επιχειρηματίας. Και είναι το ίδιο ένας μικρός επαγγελματίας που έχει ένα μαγαζί και δεν μπορεί να πληρώσει τη δικιά του, την ατομική του εισφορά στο ασφαλιστικό ταμείο και να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη; Πρέπει να είναι εντελώς διαφορετική η μεταχείριση».

Τόνισε, επίσης, ότι «η πρόταση της κυβέρνησης είναι πανομοιότυπη με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο αγωνιούν να εισπράξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, και όχι να ανακουφιστεί ο κόσμος. Γι' αυτό ούτε στην πρόταση της κυβέρνησης ούτε του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει "κούρεμα" των χρεών που προήλθαν από τα χαράτσια. Και είναι φυσιολογικό να είναι ταυτόσημες οι προτάσεις γιατί και οι δύο είναι δεσμευμένοι, ταγμένοι στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».

Ενώ έθεσε και το ερώτημα: «Για αυτούς που χρωστάνε στις εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 1 εκατ. ευρώ τι θα κάνετε; Αυτοί που χρωστάνε τα περισσότερα στο ΙΚΑ είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι χρόνια που δεν έχετε κάνει τίποτα και δεν σκοπεύετε να κάνετε. Δεν έχετε κανένα στόχο να πάρετε τα χρήματα αυτά που λεηλατήθηκαν από τους κεφαλαιοκράτες, τους καπιταλιστές και δεν αποδόθηκαν στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και είναι χρήματα των ίδιων των εργαζομένων και παράνομα οι κεφαλαιοκράτες τα τσέπωσαν».

Κάνοντας λόγο για το τάχα «έκτακτο τέλος αλληλεγγύης», το οποίο θα έπρεπε να καταργηθεί το 2014, επισήμανε ότι προσπαθεί η κυβέρνηση να εμφανίσει την μείωσή του κατά 30% ως «κάποιο επαναστατικό μέτρο, ενώ στην πραγματικότητα φέρνετε νέο φόρο».

«Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», τόνισε, «μιλάει για καινούργια έσοδα του 2015 που δε θα υπήρχαν και είναι 1,5 δισ. ευρώ. Αρα λοιπόν θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ. Τους φορτώνετε το "τέλος αλληλεγγύης" για δύο χρόνια».

Για τα δάνεια του ΟΕΚ

Ειδική αναφορά έκανε ο Ν. Καραθανασόπουλος στη ρύθμιση που αφορά τα δάνεια του ΟΕΚ και προβλέπει τη χρονική επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων μόνο για όσους οφείλουν μέχρι δόσεις 6 μηνών.

Οπως σημείωσε: «Αυτοί που χρωστάνε 6 μήνες δόσεων είναι ελάχιστοι. Η συντριπτική πλειοψηφία χρωστάει 1 με 2 ή και παραπάνω χρόνια, εξαιτίας της κρίσης, της αναδουλειάς, της ανεργίας, της διάλυσης του ΟΕΚ από το 2012. Αυτούς τους πετάτε απέξω. Βγάζετε δηλαδή σε πλειστηριασμό τα σπίτια που πήραν με τα δάνεια του ΟΕΚ αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τη συντριπτική πλειοψηφία».

Τ.Ο. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Για τα διδάγματα από την κρίσιμη δεκαετία του 1940

Πλήθος φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων έδωσε χτες το «παρών» στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, στην εκδήλωση των Τομεακών Οργανώσεων Εκπαιδευτικών και ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τα 74 χρόνια από την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, τα 68 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και τα πολύτιμα συμπεράσματα που βγαίνουν από την πολιτική και την πρακτική δράση της εργατικής τάξης και του Κόμματός της τη δεκαετία του '40 - '49.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, ενώ μετά το τέλος της ακολούθησε προβολή σχετικού βίντεο. Νωρίτερα, τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Γιάννης Πατσής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

  • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Μ. Μαΐλη θα δημοσιευτούν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».
Από τη χθεσινή εκδήλωση στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη χθεσινή εκδήλωση στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΚΑΜΑΤΕΡΟ
Εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου

Μπροστά στην 28η Οκτωβρίου, τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι Οργανώσεις Αγίων Αναργύρων - Καματερού του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις:

-- Αύριο, Κυριακή, στις 11.30 π.μ., στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στους Αγίους Αναργύρους (κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων).

-- Την Τρίτη 28/10, στις 10 π.μ., στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Καματερό (Λαμπράκη και Κορδάτου).

Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Κατερίνης

Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Κατερίνης από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής διοργανώνουν οι Οργανώσεις Πιερίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αύριο, Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Στα 317,5 δισ. στο Α' εξάμηνο

Στα 317,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η μάζα του ελληνικού κρατικού χρέους (Γενική Κυβέρνηση) στο τέλος Ιούνη του 2014, με βάση το νέο κανονισμό της Γιούροστατ (ESA 2010) για το Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών. Από το συνολικό ποσό, τα 73,4 δισ. ευρώ έχει τη μορφή χρεογράφων (μακροπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια), ενώ 243,4 δισ. αφορά σε δάνεια, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά τη χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ (Ιούνης 2014), τα συνολικά κρατικά χρέη στην ΕΕ των 28 μελών φτάνουν σε 11,93 τρισ. ευρώ και από αυτά τα 9,26 τρισ. ευρώ (το 77,6%) αφορούν τα κράτη της Ευρωζώνης.

ΜΕΛΙΣΣΙΑ
Εκδήλωση για τον αγώνα ενάντια στη φασιστική κατοχή

Εκδήλωση με θέμα «Διδάγματα απ' τους αγώνες του λαού μας ενάντια στη φασιστική - ναζιστική κατοχή» διοργανώνουν η ΚΟ Μελισσίων του ΚΚΕ και το Παράρτημα Μελισσίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ., στο Θεατράκι «Μαγγίνα» στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ομιλητής θα είναι ο Π. Τσουκαλάς, μέλος του ΤΓ του Βόρειου Τομέα της ΚΟ Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ