ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Οχτώβρη 2014
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνδικαλιστές καλούν στο συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη
Γιάννης Τζαβάρας

Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ, ΖΟΥΡΑ, ΒΙΟΚΟΤ, ΕΛΙΖΑ ΑΛΚΟΤ

Σε μία από τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις, πήραμε ομόφωνη απόφαση για απεργία την 1η Νοέμβρη για να συμμετάσχουμε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Μέσα στο χώρο εργασίας διεκδικούμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας και κατά περιπτώσεις τα διευρύνει. Οργανώνουμε τη δράση μας παράλληλα στα δύο αυτά μέτωπα, γιατί το ένα βοηθάει το άλλο.

Για την 1η Νοέμβρη έχουμε βάλει στόχο να γεμίσουμε δύο λεωφορεία και θα συμμετάσχουμε μαζί με το κλαδικό σωματείο της περιοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Η ενιαία πάλη όλης την εργατικής τάξης, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, είναι η δύναμή μας. Είναι προϋπόθεση όχι απλά για να βάλουμε φρένο στην επίθεση και να αποσπάσουμε δικαιώματα, αλλά για να κάνουμε πραγματικότητα έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που η παραγωγή θα γίνεται για τις ανάγκες του λαού και όχι για τα κέρδη των λίγων.

Οργάνωση, λοιπόν, στην επιχείρηση, στον όμιλο, στον κλάδο, σε όλη την εργατική τάξη και το λαό. Δεν θα συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα.

Αλέξανδρος Μπαλακέρας

Πρόεδρος Συνδικάτου Εργαζομένων Μεταφορών Περιφέρειας Ηπείρου

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Μεταφορών Περιφέρειας Ηπείρου, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, αποφάσισε ομόφωνα σε έκτακτο ΔΣ τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο που θα γίνει την 1η Νοέμβρη στο Σύνταγμα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το συλλαλητήριο θα είναι η απαρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων που θα έχουν ως στόχο τον τερματισμό αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, που η εφαρμογή της έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, την κατάργηση του κράτους πρόνοιας, την εξαφάνιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την πλήρη διάλυση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου κ.τ.λ.

Εδώ στην Ηπειρο, έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε πρωταθλητές στην ανεργία με το ποσοστό της να ξεπερνά το 28%. Η φτώχεια, η ανέχεια, τα υποσιτισμένα παιδιά στα σχολεία είναι φαινόμενα καθημερινότητας στην πιο φτωχή γειτονιά της Ευρώπης.

Στον κλάδο μας, τις μεταφορές, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Στο χώρο των ΚΤΕΛ, πριν από ένα μήνα, υπογράφτηκε το ΠΔ 94/14 το οποίο απελευθερώνει πλήρως τις απολύσεις των οδηγών στα ΚΤΕΛ όλης της χώρας. Με ένα ΠΔ το οποίο υπογράφτηκε νύχτα από τον υφυπουργό Μεταφορών, Μ. Παπαδόπουλο, και έχει επίσης την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο χώρο των φορτηγών, η «μαύρη» απλήρωτη εργασία οργιάζει, με εκβιασμούς από τους εργοδότες σε καθημερινή βάση και τους εργαζόμενους ανήμπορους να αντιδράσουν, αφού οι ελεγκτικές υπηρεσίες είναι πλήρως αποδεκατισμένες από προσωπικό και με σαφή εντολή από την κυβέρνηση να είναι υπέρ το δέον «φιλικοί» με τους εργοδότες.

Ολοι, λοιπόν, στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την 1η Νοέμβρη να βροντοφωνάξουμε ότι «δεν πάει άλλο»! Για να έρθουν οι καλύτερες αυτές μέρες που ονειρευόμαστε για τους πολλούς και όχι τους λίγους, που μας πίνουν το αίμα.

Ανδρέας Γκιόρος

Πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στην κατασκευή του Μετρό στην Αθήνα

Το σωματείο μας, μαζί με εκατοντάδες άλλα, έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Η ανεργία μαστίζει τον κλάδο και αφορά όλους τους συναδέλφους, ακόμα και όσους δεν είναι σήμερα οι ίδιοι άνεργοι. Το ίδιο ισχύει για το ασφαλιστικό, όπως και για το αίτημα δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του ΜΕΤΡΟ το προηγούμενο διάστημα οργανωθήκαμε, διεκδικήσαμε και τελικά πετύχαμε κάποιες αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματά μας. Δε σταματάμε εδώ. Δε συμβιβαζόμαστε να ζούμε με ψίχουλα. Γυρνάμε όλα τα εργοτάξια με περιοδείες και εξορμήσεις, με την ανακοίνωση και την αφίσα, συζητάμε και καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουμε ηχηρό «παρών» την 1η Νοέμβρη.

Γιώργος Χρονόπουλος

Μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Υπεραστικών ΚΤΕΛ Νομού Μεσσηνίας

Αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη στο Σύνταγμα, για τους παρακάτω λόγους: Συμπαραστεκόμαστε στους 1.300.000 ανέργους, στους ανασφάλιστους, στους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Στην εργατική τάξη και γενικότερα στη φτωχολογιά που υποφέρει από την κρίση. Από την πλευρά του σωματείου μας, καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να παλέψουν ταξικά μαζί με το ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη στο Σύνταγμα, γιατί το μέλλον μας δε βρίσκεται στα όρια της πείνας. Υπάρχει πολύς πλούτος αλλά στο λαό μας δίνουν ψίχουλα. Επίσης, πρέπει να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι όπως ταξικά τον αντιμετωπίζει η πλουτοκρατία, έτσι και αυτός ταξικά πρέπει να αντιμετωπίσει την ντόπια και ξένη ολιγαρχία. Να προσπαθήσουμε όλοι για την καλύτερη οργάνωση και συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Γιώργος Αντωνόπουλος

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ)

Την 1η Νοεμβρίου είναι ευκαιρία να διατρανώσουμε την απόφασή μας, να εμποδίσουμε την καταστροφή της ζωής μας και των παιδιών μας από τη λυσσασμένη επίθεση εφοπλιστών - βιομηχάνων - τραπεζιτών και των πολιτικών τους υπαλλήλων. Τα ελλείμματα είναι αποτέλεσμα των δικών τους πολιτικών και οι εργαζόμενοι έχουμε καθαρό στο μυαλό μας ότι δε χρωστάμε τίποτα σε κανέναν. Η ανεργία είναι εφιάλτης για τη λαϊκή οικογένεια που αξιοποιείται από το κεφάλαιο ως μοχλός πίεσης στα όποια δικαιώματα έμειναν αλλά και ως μπαμπούλας. Μας αρπάζουν ό,τι εμείς τους επιτρέπουμε. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, όλοι εμείς, με ευθύνη απέναντι στις στιγμές που ζούμε και στην εργατική τάξη, θα δώσουμε το στίγμα στο χάρτη των σημερινών αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου έναν κόσμο που δονείται επικίνδυνα από τα σχέδια των λίγων. Των πολύ λίγων.

Ιωάννα Μυλωνά

Μέλος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων τ. Υπουργείου Ανάπτυξης Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας

Στην ελληνική πραγματικότητα κατά την τελευταία περίοδο, μέσα στα πλαίσια του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και των υιοθετημένων πολιτικών από πλευράς άρχουσας τάξης, με το πρόσχημα της δημοσιονομικής αναπροσαρμογής, σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις. Βασικό επιχείρημα υπήρξε η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μέσω του περιορισμού των υποτιθέμενων δυσκαμψιών και περιορισμών στην αγορά εργασίας. Τα όποια εργατικά κεκτημένα, που είχαν κατακτηθεί μέσα από σειρά αγώνων της εργατικής τάξης, χάθηκαν, έχοντας διαμορφώσει ένα εργασιακό θεσμικό περιβάλλον στην εκδούλευση και στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου και της υπερσυσσώρευσης του κέρδους. Χαιρετίζουμε και συστρατευόμαστε με τις αγωνιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, προκειμένου μέσα από τις γραμμές του να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, να αντιταχθούμε και να αγωνιστούμε έτσι ώστε τα σχέδια της συγκυβέρνησης για απολύσεις, νέο μισθολόγιο - εξομοίωσης δημοσίου και ιδιωτικού με μείωση, εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων διαφορετικών συμβάσεων και την ιδιωτικοποίηση της Ερευνας να μην περάσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ